Kampanie OpenGeneral Strona główna | Pomoc | Szukaj | Zaloguj się | Rejestracja
Sierpień 18, 2022, 09:07:34 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
 
 
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Punkty Tłumienia - supression  (Przeczytany 22598 razy)
Gustlik
Administrator
Marszałek (General of Army)
*
Offline Offline

Wiadomości: 6900


"Pyrkosz, pyrkosz, a nie jedziesz..."


« : Styczeń 22, 2008, 06:00:05 »

To są fragmenty poradnika, który kiedyś opublikowałem na PSFF. Niestety forum przepadło - a wraz z nim moje teksty.
Co nieco udało mi się odnaleźć w moich archiwach - więc czym prędzej publikuję - niestety nie jest tego dużo....

==============================================================================

Jedną z największych korzyści, jakie daje nam klasa Bombowców Taktycznych (TB) to tzw: "long term suppression", czyli "długotrwałe tłumienie", które definiowane jest jako trwające całą przypadająca na atakującego, część tury.

W tym miejscu warto przypomnieć, co to jest "tłumienie" (suppression)?
W zamyśle twórców gry, "tłumienie" miało odzwierciedlać stres jakiemu poddana zostaje część atakowanego oddziału, co czyni ją chwilowo niezdolną do działania.

Kiedy jednostka angazuje się w walkę część jej punktów siły może zostać zniszczona, a część stłumiona. Stłumione punkty siły nie są brane pod uwagę przy obliczaniu siły strzału. Jeśli wszystkie punkty siły zostaną stłumione jednostka odpowie ogniem o sile równej zeru. Ponadto, jesli wszystkie pozostałe (po odliczeniu zniszczonych) punkty siły zostaną stłumione w walce na ziemi - taka jednostka wycofa się

W tym miejscu posłuzymy się przykładem - mamy 10-punktową jednostkę piechoty, atakującą inną 10-punktową jednostkę piechoty. Jeśli w wyniku walki 5 punktów siły zostanie zniszczonych, a pozostałe 5 stłumionych - taka jednostka wycofa się. Podobnie - jesli zniszczone zostaną 2 punkty, a stłumionych 8 - i.t.d. Jeśli nie zniszczymy żadnego punktu - trzeba stłumić wszystkie 10, żeby zmusić wroga do odwrotu. Niestety takie sytuacje, za
pierwszym atakiem zdarzają się rzadko.

Jeśli jednak do ataku wykorzystamy bombowce taktyczne zwiększymy szanse na zmuszenie wroga do odwrotu. Jesli nawet atak z powietrza nikogo nie zabije, ale stłumi (na przykład) 5 punktów jednostki, to nastepni atakujący muszą sobie poradzić już tylko z 5 pozostałymi nie stłumionymi punktami. Wystarczy, że zniszczą 1 a stłumią 4, by osiągnąć to co chcemy, czyli odwrót wrogiej jednostki.

Ogólna formuła brzmi tak: by zmusić jednostkę do wycofania - suma punktów zniszczonych i stłumionych musi byc równa sile jednostki jaką miała przed ostrzałem.

Jesli w tej sytuacji nieprzyjaciel będzie otoczony i nie znajdzie miejsca do odwrotu - ulegnie zniszczeniu. To jest dość skuteczny sposób na pozbycie się wyjątkowo upartych obrońców. Zniszczona na skutek sumy tłumienia i zniszczenia, będzie także jednostka, która wprawdzie mogłaby się wycofać, ale nie ma własnych - niezależnych od transportu - punktów ruchu.

Oczywiście nie jest to jedyna korzyść jaką daje nam użycie bombowca. W przykładzie podanym wyżej, jednostka, w której nalot bombowca stłumił 5 punktów siły, odpowie na atak piechoty z siłą 5 pozostałych punktów. Tak więc jeśli nawet bombowiec nie zabił nikogo, to i tak poważnie zredukował możliwości obronne atakowanej jednostki, przez co kolejny atak (piechoty) stał się bardziej efektywny i mniej ryzykowny.

Co z tego wynika? Przede wszystkim konieczność własciwego planowania kolejności ataków: Z grubsza mozna przyjąć taką 1-artyleria, 2-bombowiec, 3-piechota (lub inna jednostka atakująca bezpośrednio). Najważniejsze jest, aby atak bombowca następował PRZED atakiem bezpośrednim, własnie ze wzgledu na efekt tłumienia, który dla artylerii nie ma żadnego znaczenia, ponieważ przeciwnik nie odpowiada jej ogniem. Natomiast dla jedostki atakującej bezpośrednio jest jednym z dwóch kluczowych czynników, decydujących o poniesionych stratach.

I jeszcze jeden - chyba najważniejszy - wniosek: jeżeli atak artylerii i bombowca zniszczy + stłumi, lub nawet
tylko stłumi wszystkie punkty siły jednostki, to jakikolwiek (nawet z kompletnie zerowym skutkiem!!!)
atak jednostki naziemnej - spowoduje wycofanie się przeciwnika. A przy braku mozliwości wycofania - jego zniszczenie. W ten sposób na przykład, rezerwiści moga załatwić jednostkę Waffen SS, co w normalnych
warunkach skończyłoby się pogromem tych pierwszych.

Dlatego tak ważne jest aby bombowiec atakował jako ostatni przed "coup de grace", bo jego "long time suppression" działa dla wszystkich późniejszych ataków naziemnych - nawet gdyby jeden nie wystarczył.
Zapisane

"You'll take my life but I'll take yours too
You'll fire your musket but I'll run you through
So when you're waiting for the next attack
You'd better stand there's no turning back"

EFILE, KAMPANIE:
http://opengeneral.pl/
Gustlik
Administrator
Marszałek (General of Army)
*
Offline Offline

Wiadomości: 6900


"Pyrkosz, pyrkosz, a nie jedziesz..."


« Odpowiedz #1 : Styczeń 22, 2008, 06:01:50 »

Kolejny temat związany z efektem tłumienia (supression) - dotyczy atakowania
samolotów. Jak w każdym przypadku - z uwagi na cechy jednostek - najlepszy
efekt osiagniemy atakując w pewnej, określonej kolejnosci - oczywiście o ile mamy
wybór. No, ale załóżmy, że mamy - tak więc:

Jeśli wróg jest w zasięgu kilku naszych dział przeciwlotniczych - zaczynamy
strzelanie od tych najsłabszych - one, jeśli nawet wiele szkód nie poczynią,
to mają za zadanie - poprzez sam atak - obniżać współczynnik obrony jednostki
lotniczej (tu przypominam - działa zasada: o dwa punkty z każdym atakiem).

Po takim przygotowaniu, atak silniejszych dział będzie znacznie bardziej efektywny.

Jeżeli mamy "pod ręką" działo plot i samolot - najpierw strzelamy z działa, a potem
dopiero myśliwcem. pamiętajmy, że działo plot strzelając do samolotu nie ucierpi
od jego ognia obronnego, a inny samolot tak. Lepiej więc, żeby wróg był już
"nadgryziony", kiedy przyleci nasz mysliwiec.

A teraz najciekawsze: w niektórych efilach spotykamy samoloty myśliwsko-bombowe,
które znajdują się w klasie Tactical Bomber, a mimo to moga atakować samoloty.
Oprócz tego te maszyny zachowują wszystkie funkcje bombowca - łącznie z tą
najważniejszą: "Long Term Suppression" czyli Długotrwałe Tłumienie (dokładnie ten
termin jest opisany parę postów wyżej w tym temacie). Owo tłumienie stosuje się nie tylko
do ataków bombowych przeciwko celom naziemnym, ale także przy atakowaniu samolotów,

To czyni z nich śmiertelnie groźną broń dla samolotów - choć z jednym zastrzeżeniem: te
myśliwce bombardujące mają z reguły dość słabe współczynniki walki powietrznej - a więc
wymagają długiego i ostrożnego szkolenia, zanim wykorzystamy je w takich walkach.

Ale jak już się wyszkolą.....

No dobra - jak takiego wyszkolonego fighter-bombera włączyć w sekwencję atakowania
samolotów? Otóż atakujemy w takiej kolejności:
1 - działa plot (z powodów jak wyżej)
2 - fighter-bomber (jeśli nawet niewiele uszkodzi, to wywoła tłumienie)
3 - klasyczny fighter (dokona reszty zniszczenia)

Zasada wykorzystania działania "Long Term Supression" jak widać, podobna do tej,
którą stosujemy przy atakowaniu celów ladowych.
Zapisane

"You'll take my life but I'll take yours too
You'll fire your musket but I'll run you through
So when you're waiting for the next attack
You'd better stand there's no turning back"

EFILE, KAMPANIE:
http://opengeneral.pl/
Exiter
Pułkownik (Colonel)
*
Offline Offline

Wiadomości: 229


« Odpowiedz #2 : Styczeń 19, 2009, 03:52:05 »


Kiedy jednostka angazuje się w walkę część jej punktów siły może zostać zniszczona, a część stłumiona. Stłumione punkty siły nie są brane pod uwagę przy obliczaniu siły strzału. Jeśli wszystkie punkty siły zostaną stłumione jednostka odpowie ogniem o sile równej zeru. Ponadto, jesli wszystkie pozostałe (po odliczeniu zniszczonych) punkty siły zostaną stłumione w walce na ziemi - taka jednostka wycofa się

W tym miejscu posłuzymy się przykładem - mamy 10-punktową jednostkę piechoty, atakującą inną 10-punktową jednostkę piechoty. Jeśli w wyniku walki 5 punktów siły zostanie zniszczonych, a pozostałe 5 stłumionych - taka jednostka wycofa się. Podobnie - jesli zniszczone zostaną 2 punkty, a stłumionych 8 - i.t.d. Jeśli nie zniszczymy żadnego punktu - trzeba stłumić wszystkie 10, żeby zmusić wroga do odwrotu. Niestety takie sytuacje, za
pierwszym atakiem zdarzają się rzadko.


zauważyłem dziwne rzeczy w związku z tłumieniem - otóż strzelam sobie do czołgu, który ma siłę 5, wynik jest: 0 zniszczonych i 5 stłumionych, a on stoi w miejscu - może tak ma być, ale dalej - atakuję piechotą i taki czołg potrafi zniszczyć 1 punkt siły w mojej piechocie. więc jak to jest z tym ogniem o sile 0.
Zapisane
Gustlik
Administrator
Marszałek (General of Army)
*
Offline Offline

Wiadomości: 6900


"Pyrkosz, pyrkosz, a nie jedziesz..."


« Odpowiedz #3 : Styczeń 19, 2009, 04:53:39 »

Cytuj
ale dalej - atakuję piechotą i taki czołg potrafi zniszczyć 1 punkt siły w mojej piechocie. więc jak to jest z tym ogniem o sile 0.

Punkty tłumienia są resetowane przy następnym ataku, pozostają tylko wtedy, jeśli atakowała jednostka z liderem: "Shock Tactics"
Zapisane

"You'll take my life but I'll take yours too
You'll fire your musket but I'll run you through
So when you're waiting for the next attack
You'd better stand there's no turning back"

EFILE, KAMPANIE:
http://opengeneral.pl/
Exiter
Pułkownik (Colonel)
*
Offline Offline

Wiadomości: 229


« Odpowiedz #4 : Styczeń 20, 2009, 11:23:41 »

ojej okazuje się, że ja wcale nie umiem grać w PG2  Grin ale proszę o szczegóły, co to znaczy że są resetowane. posługując się dalej moim przykładem, jeśli taki "stłumiony" czołg zaraz po stłumieniu potraktuję piechotą, to czołg odpowie siłą 0? a jeśli po stłumieniu jeszcze strzelę z armaty i wynik bedzie 0 zniszczonych i 3 stłumione, to atak piechotą natknie się na 2 niestłumione jednostki i jakiś opór napotka?
a jak długo działa LONG TERM Supr - całą turę?
Zapisane
Gustlik
Administrator
Marszałek (General of Army)
*
Offline Offline

Wiadomości: 6900


"Pyrkosz, pyrkosz, a nie jedziesz..."


« Odpowiedz #5 : Styczeń 20, 2009, 01:47:09 »

Najprościej powiedzieć tak, że jeśli nie zachodzi "Long Term Supression", to wynik poprzedniego starcia, nie ma znaczenia przy obliczaniu wyniku następnego. Natomiast "LTS" - owszem, działa przez całą turę.

Cytuj
strzelam sobie do czołgu, który ma siłę 5, wynik jest: 0 zniszczonych i 5 stłumionych, a on stoi w miejscu

Też to czasem zaważyłem - to oznacza, że jest brany pod uwagę jeszcze jakiś inny czynnik - może okopanie? Ale nikt o tym jeszcze nic nie napisał....
Zapisane

"You'll take my life but I'll take yours too
You'll fire your musket but I'll run you through
So when you're waiting for the next attack
You'd better stand there's no turning back"

EFILE, KAMPANIE:
http://opengeneral.pl/
Ervin von Rommel
Generał dywizji (General Major)
*
Offline Offline

Wiadomości: 323


Achtung Panzer!


« Odpowiedz #6 : Styczeń 20, 2009, 08:19:00 »

A mi się wydaje że doświadczenie jednostek (belki) ma tutaj też znaczenie ale nie wiem w jakim stopniu
Zapisane
Zsamot
Administrator
Marszałek (General of Army)
*
Offline Offline

Wiadomości: 6705



« Odpowiedz #7 : Styczeń 20, 2009, 08:44:09 »

A mi się wydaje że doświadczenie jednostek (belki) ma tutaj też znaczenie ale nie wiem w jakim stopniu
Mam podobne wrażenie, że to doświadczenie odgrywa istotne znaczenie- nowe jednostki często "pękają", bądź cofają się.
Zapisane

http://opengeneral.pl/
Allah jest wielki ale B-52 też jest duży.
Jesteśmy na FB:
https://www.facebook.com/groups/140111696051369
Ervin von Rommel
Generał dywizji (General Major)
*
Offline Offline

Wiadomości: 323


Achtung Panzer!


« Odpowiedz #8 : Styczeń 20, 2009, 10:35:27 »

Całkiem niedawno miałem chyba jakoś tak że zielona jednostka 10/10 poniosła straty chyba 1 i tłumienia 3 i się wycofała. Może belki (albo różnicę belek) się dodaje - tego nie wiem.
Zapisane
Janus
Generał (General)
*
Offline Offline

Wiadomości: 732


« Odpowiedz #9 : Lipiec 30, 2009, 10:30:02 »

ciekawy temat
powiem jeszcze tyle ze na kożyść obronicy działa
teren
okopanie
doświadczenie
oraz jednoski dające combat suport
i wsparcie altylerji o ile nie robimy owerrana tankiem
  Grin
najlepiej zagrać i zobaczyć co i jak zniszczyć
i każdy scen rządzi się innymi prawami o e-filu nie wspomnę Undecided
Zapisane
Gustlik
Administrator
Marszałek (General of Army)
*
Offline Offline

Wiadomości: 6900


"Pyrkosz, pyrkosz, a nie jedziesz..."


« Odpowiedz #10 : Lipiec 31, 2009, 12:39:25 »

Cytuj
najlepiej zagrać i zobaczyć co i jak zniszczyć

Wtedy, to już może byc za późno.... Grin

Cytuj
wsparcie altylerji o ile nie robimy owerrana tankiem

Zasada jest taka - NIE BĘDZIE OVERRUNA JEŚLI JEDNOSTKI BRONI ARTYLERIA O SILE 10pkt (lub więcej).
Nawet jeśli atakowana bezpośrednio jednostka ma 1pkt, a czołg 15.
Zapisane

"You'll take my life but I'll take yours too
You'll fire your musket but I'll run you through
So when you're waiting for the next attack
You'd better stand there's no turning back"

EFILE, KAMPANIE:
http://opengeneral.pl/
giees
Generał broni (General Lieutenant)
*
Offline Offline

Wiadomości: 478


WWW
« Odpowiedz #11 : Wrzesień 11, 2009, 02:09:31 »

Zasada NIE BEDZIE OVERUNA w PG2 ma miejsce jeszcze w innych przypadkach niz nienaruszone dziala stojące na styku jednostki i jest scisle powiazana z DOSWIADCZENIEM jednostki , atakowanej , atakujacej , wspierajacej.

Proponuje przeanalizowac atak (pod katem overuna) jednostek typu KT , T , Panter G , na Firefly. Przy zalozeniu ze Firefly bedzie mialo 2 belki wiecej.

Z reszta temat overunow jest dosc zlozony i z tego co zauwazylem na przerabianych efilach ich fizyka zmienia sie w stosunku do orginalu (na chlopski rozum na orginalnym efile mozna wykorzystac overunem fakt iz jednostka typu czolg strzelajaca przed wykonaniem ruchu jest "mocniejsza", przez co optycznie dochodzi do "wzmocnienia" przez overun, jesli nadal ma sie wolne pola ruchu, to sama zasada wplywa na to ze czolg z recon move jesli nie wykorzysta sie wszystkich pol ruchu za kazdym razem udeza jak jednostka ktora jeszcze ruchu nie wykonala).

Ps. Oczywiscie prosze doslownie nie traktowac pojecia "wzmocnienie przez overun" bo jest to tylko efektem tego ze gdy zrobi sie overuna i nadal ma sie pola ruchu to PG2 traktuje ta jednostke jakby stala i nie wykonala jeszcze zadnego ruchu.
Jak widac kara w PG2 nie dotyczy tylko AT, o efektywnosci ataku zaleznego od ilosci pol ruchu jakie zrobi jednostka zanim udezy nie wspominajac....
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 11, 2009, 02:20:07 wysłane przez giees » Zapisane

Wyszukiwarka ogloszeniowa Broomer.pl. Znajdz samochod.
Zsamot
Administrator
Marszałek (General of Army)
*
Offline Offline

Wiadomości: 6705



« Odpowiedz #12 : Wrzesień 11, 2009, 07:43:38 »

Zasada NIE BEDZIE OVERUNA w PG2 ma miejsce jeszcze w innych przypadkach niz nienaruszone dziala stojące na styku jednostki i jest scisle powiazana z DOSWIADCZENIEM jednostki , atakowanej , atakujacej , wspierajacej.
Proponuje przeanalizowac atak (pod katem overuna) jednostek typu Panter G , na Firefly. Przy zalozeniu ze Firefly bedzie mialo 2 belki wiecej. Z ....

Co to jest : jednostka "KT , T , "? Z tym Firefly'em- a porównywałeś inicjatywę. Z tym recon. movement przy czołgu to ja to widzę nieco inaczej: jak zaatakujesz, to możesz podjechać o określoną liczbę pól, a czasami mocno mu się zwiększa zasięg ruchu (pewnie błąd) , na koniec amunicji często dostaje się zakres ruchu znów jakby od nowa... Mam świeże doświadczenia, bo mam Chara w kampanii.Swoją drogą liczę, że drugim Charem (z liderem oszczędzającym amunicje) pobiję swój rekord ovverruna-12;) Czyli cały zapas amunicji, a skoro ten oszczędza połowę, to może pod 14-16 podbije poprzeczkę;) Warto też robić ovverruny szybkim czołgiem, często ma o wiele większy promień działania.
A wracając do tematu suppression: miałem ostatnio zdarzenie: plotka samobieżna- słabo doświadczona, z paliwem, dostała od partyzantów wpie...prz w lesie- wynik 6 straconych, 4 stłumione i ... pękła... lekko wymiękłem, bo niby dlaczego? miejsce i siły do cofnięcia miała. To las to powoduje?
Zapisane

http://opengeneral.pl/
Allah jest wielki ale B-52 też jest duży.
Jesteśmy na FB:
https://www.facebook.com/groups/140111696051369
giees
Generał broni (General Lieutenant)
*
Offline Offline

Wiadomości: 478


WWW
« Odpowiedz #13 : Wrzesień 11, 2009, 09:23:50 »

KT - king tiger
T - tiger
Z recon move zasada jest prosta , skok co 2 hexy (normalnego terenu) i co skok ubywa i pola ruchu zasiegu.
Niestety sytuacja overun + shot (gdy ma sie jeszcze minimum 1 pole ruchu po overunie i strzale) nie daje ponownego calego zasiegu ruchu dla recon move tanka (bo w takim przypadku taka pantera z recon move w 1 ruchu moglaby zrobic 12-2(minus 2 bo musi zostac pole ruchu przed overun+shot) +12 = 22 pola ruchu w 1 turze. Dla innych tak. Bledow tu nie ma , wszystko ma okreslona zasade dzialania i powod.

Co do plotki , mogla byc mocno okopana.
Zapisane

Wyszukiwarka ogloszeniowa Broomer.pl. Znajdz samochod.
Zsamot
Administrator
Marszałek (General of Army)
*
Offline Offline

Wiadomości: 6705



« Odpowiedz #14 : Wrzesień 11, 2009, 10:17:46 »

Nie była okopana, bo kolejkę wcześniej podjechałem by zasłoniła działo samobieżne, często to robię  ,jak się zagalopuję i pozostawiam oddziały artylerii bez ochrony, podwójna korzyść, bo się chłopaki doświadczą Wink
Zapisane

http://opengeneral.pl/
Allah jest wielki ale B-52 też jest duży.
Jesteśmy na FB:
https://www.facebook.com/groups/140111696051369
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Kampanie Open General | Grupa Open General na Facebooku
Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC
Strona wygenerowana w 0.081 sekund z 23 zapytaniami. (Pretty URLs adds 0.007s, 1q)