Gustlik Efile dla Open General

Zaczęty przez Gustlik, Lipiec 17, 2010, 01:02:20 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

derwiszx

Moim zdaniem jest sens utrzymywania KbUr w obydwu klasach równolegle.  Jednostki te współpracując ze sobą mogą tworzyć ciekawe duety (3 polowy ruch własny  AT KbUr  jest jakby stworzony do wspólpracy ppanc z piechotą)  dobre przeciwko czołgom a piechota Ur będzie w stanie przetrwać w niezłym stanie atak zarówno piechoty jak i czołgów oczywiście pod warunkiem, że wróg nie potraktuje takiej formacji artylerią ; ;).

Wydaje się, że cena 180 za Piechotę KbUr jest przesadzona, powinna być niższa mniej więcej na poziomie ceny kawalerii bo inaczej nie będzie opłacało się inwestować w tę jednostkę i pozostanie ona egzotyczna ciekawostką.

Warto by sprawdzić piechotę kb Ur ze zwiększonym o 1 punkt HA. HA=7

Ciekawy jestem opinii innych testerów.

Proponuję nazwać tę nową jednostkę Piechota 39 Ur   w celu wyraźnego zaznaczenia, że KbUr pojawił się na uzbrojeniu armii polskiej dopiero w przededniu wybuchu wojny ( max kilka tygodni przed wybuchem )

PS.  Nieubezpieczona  piechota Ur dobrze znosi atak jednego czołgu, ale gdy zaatakowały ją 3 czołgi to nie było czego zbierać :D
Gratia gratiam parti

Mario

Cytat: derwiszx w Styczeń 24, 2013, 02:26:31 AM
Moim zdaniem jest sens utrzymywania KbUr w obydwu klasach równolegle.  Jednostki te współpracując ze sobą mogą tworzyć ciekawe duety (3 polowy ruch własny  AT KbUr  jest jakby stworzony do wspólpracy ppanc z piechotą)  dobre przeciwko czołgom a piechota Ur będzie w stanie przetrwać w niezłym stanie atak zarówno piechoty jak i czołgów oczywiście pod warunkiem, że wróg nie potraktuje takiej formacji artylerią ; ;).

Wydaje się, że cena 180 za Piechotę KbUr jest przesadzona, powinna być niższa mniej więcej na poziomie ceny kawalerii bo inaczej nie będzie opłacało się inwestować w tę jednostkę i pozostanie ona egzotyczna ciekawostką.

Warto by sprawdzić piechotę kb Ur ze zwiększonym o 1 punkt HA. HA=7

Proponuję nazwać tę nową jednostkę Piechota 39 Ur   w celu wyraźnego zaznaczenia, że KbUr pojawił się na uzbrojeniu armii polskiej dopiero w przededniu wybuchu wojny ( max kilka tygodni przed wybuchem )

Witam.
Po zapoznaniu się z Waszymi testami  jestem za zwiększeniem inicjatywy do 2, pozostawieniem HA-6(ewentualnie zwiększenie do 7) i zmniejszeniem ceny do wartości strzelców (mot.)-132.
Najjaśniejszy Panie, do prowadzenia wojny potrzebne są trzy rzeczy: pieniądze, pieniądze i jeszcze raz pieniądze.

Gustlik

CytatSturmpioniere 44,wszystko jak u grenadierów pancernych ale ''chodzą'' na dwa heksy i do obrony +1
Holowany Nebelwerfer 210mm strzelający na cztery heksy

Sturmpioniere - gotowi

Nebelwerfer - dokładnie taki już był

Co do Piechoty Ur, to czekam jeszcze na dalsze wnioski, ale byłbym za ewentualnym zwiększeniem HA do 7, a nie inicjatywy.
"You'll take my life but I'll take yours too
You'll fire your musket but I'll run you through
So when you're waiting for the next attack
You'd better stand there's no turning back"

EFILE, KAMPANIE:
http://opengeneral.pl/

Hansen

Mój błąd,chodziło mi o to aby był holowany....w ''kraju waffen ss''

derwiszx

Cytat: Gustlik w Styczeń 25, 2013, 10:32:54 PM

Co do Piechoty Ur, to czekam jeszcze na dalsze wnioski, ale byłbym za ewentualnym zwiększeniem HA do 7, a nie inicjatywy.

No ja również nie manipulowałbym przy inicjatywie bo to by było sprzeczne z historycznymi realiami. To była zwykła piechota tylko dozbrojona karabinem KbUr. Stany osobowe takie same, więc logika nakazuje zmiany tylko i wyłącznie w proporcjach SA/HA i w cenie jednostki.
Gratia gratiam parti

Gustlik

CytatMój błąd,chodziło mi o to aby był holowany....w ''kraju waffen ss''

gotowy

EFILE, KAMPANIE:

Mario

Cytat: derwiszx w Styczeń 26, 2013, 08:48:03 AM
Cytat: Gustlik w Styczeń 25, 2013, 10:32:54 PM

No ja również nie manipulowałbym przy inicjatywie bo to by było sprzeczne z historycznymi realiami. To była zwykła piechota tylko dozbrojona karabinem KbUr. Stany osobowe takie same, więc logika nakazuje zmiany tylko i wyłącznie w proporcjach SA/HA i w cenie jednostki.

Witam.
Jeśli koledzy nie chcą zwiększać inicjatywy to jestem za zwiększeniem HA do 7 a obniżeniem ceny do 132 (cena strzelców-mot.)
Najjaśniejszy Panie, do prowadzenia wojny potrzebne są trzy rzeczy: pieniądze, pieniądze i jeszcze raz pieniądze.

Gustlik

EFILE, KAMPANIE:

Mario

Cytat: majerek w Styczeń 23, 2013, 03:37:25 PM
A co myślicie o tym żeby ppancom holowanym dać automatyczne rozkładanie po ruchu?
W tej chwili są one praktycznie niewykorzystywane przez graczy chyba że jako mięso armatnie.
Cytat: Gustlik w Styczeń 23, 2013, 03:39:40 PM
Próbowałem, ale to sprowadza takiego ppanca do roli samobieżnego. A ponieważ - z kolei - małe działka ppanc mają niekiedy większy GD niż proste samobieżne - spowoduje to reakcję odwrotną - nie będzie opłacało się upgradeować.
Moim zdaniem, można zastosować automatyczne rozkładanie po ruchu tylko do lekkich pepanców(np. naszego wz. 36 kal 37mm), przy większym kalibrze z tego zrezygnować.
Funkcjonowały by wtedy na podobnej zasadzie jak artyleria konna.
Jaka jest opinia innych kolegów na te propozycje?

Gustlik

Pamiętaj, że w tej sytuacji, takie działo NIGDY nie będzie w fazie transportu (chyba, że na kogoś wpadnie w czasie jazdy). Zniszczenie go, będzie bardzo trudne. Artyleria, to co innego, bo ona słabo broni się w przypadku ataku bezpośredniego, ale ppance, to inna bajka.

EFILE, KAMPANIE:

Mario

Masz rację.
Ale w jaki sposób oddać dużą mobilność i stosunkową szybką gotowość do "walki" tego typu dział (w wojnie obronnej 1939-działka te były gotowe do walki prawie zaraz po odłączeniu od zaprzęgu :))

Gustlik

Myślę, że możliwość przesunięcia o 2 heksy bez transportu jest tutaj wystarczającym bonusem.

EFILE, KAMPANIE:

majerek

Te "małe" wczesne ppance z ruchem na dwa pola faktycznie są jeszcze przydatne, natomiast późniejsze szczególnie te bez samodzielnego ruchu to już praktyczne w ogóle. Do tego maja bardzo mało punktów obrony.

Po rozegraniu kampanii SS, mam uwagę do czołgu SSElite, moim zdaniem jest to zbyt "potężna" jednostka, głównie za sprawą CS, ale ma również sporo więcej paliwa od Tygrysa. 
Nie bo nie :)

Gustlik

CytatTe "małe" wczesne ppance z ruchem na dwa pola faktycznie są jeszcze przydatne, natomiast późniejsze szczególnie te bez samodzielnego ruchu to już praktyczne w ogóle. Do tego maja bardzo mało punktów obrony.

Aż do kalibru 75mm wszystkie ppance mają przynajmniej 1 heks ruchu. Dopiero długolufowe 88Pak43 nie mają. Ale za to, w nowych kampaniach stosuję metode strzelania zza jednostki własnej, przez co użyteczność ppanców bardzo wzrasta.

Zwracam uwagę twórcom innych kampanii i konwersji, żeby uwzględnili to rozwiązanie.

EFILE, KAMPANIE:

Zsamot

Ale wpływ jednostki pancernej Waffen SS warto jednak odzwierciedlić , zatem ten CS bym pozostawił.
Allah jest wielki ale B-52 też jest duży.
Jesteśmy na FB:
https://www.facebook.com/groups/140111696051369