Instalacja Open PG

Zaczęty przez Gustlik, Wrzesień 05, 2010, 04:05:30 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

sympatyk

Cytat: Kpt. Rolf w Czerwiec 23, 2025, 04:39:14 PMCzyli sugerujesz, żeby się nie przejmować, wyłączyć antywirusa i wymusić instalację? Co do map, to nie umiem odpowiedzieć na Twoje pytania. Na playstation nie instalowało się gier, tylko grało wprost z oryginalnej płyty. Jeżeli coś wymagało doczytania, to się doczytywało. Na PC w PG Forever też było to bezobsługowe aż do win10.
Nic nie sugeruje - tylko opisuję sytuację - decyzję podejmujesz TY
Oczywiście chodzi o PC --> jakieś katalogi i pliki były instalowane ...
OG powstało dlatego, że ludzie zaglądali do środka i robili swoje mody, dodawali swoje mapy, swoje scenariusze, swoje ikony ...
OG i cała otoczka - to praca wielu osób, by zastąpić firmowe PG2 - nową grą, umożliwiającą granie starych kampanii i nowych zrobionych w całości przez społeczność - nowe możliwości silnika - powoli, ale cały czas w rozwoju

A może skusisz się i zagrasz jakąś kampanię ? - nadmienię, że jest nasz polski instalator (inny od tego, co ściągnąłeś) - zawiera też inne kampanie - w tym polskie

Waldzios

Cytat: sympatyk w Czerwiec 23, 2025, 03:38:10 PMJa nigdy nie grałem w PG - mam pytanie o mapy --> to znaczy o rysunki mapowe --> w jakim są formacie? - czy można uzyskać je w png, jpg lub podobnym?
PG to inna generacja.
Z tego co pamiętam, mapy to proste kafelki, a jednostki to bitmapy z pojedynczym rzutem.
Cała grafika sprowadza się do kilku plików bmp.

Jeśli jesteś ciekawy możesz pobrać PGForever z netu , to tylko kilkanaście megabajtów.
Nawet jeśli nie zdołasz uruchomić (u mnie na Win7 działa OK), to przejrzysz pliki.
GusOpen - aktualizacje/updates: EFile , EquipIcons

sympatyk

Cytat: Waldzios w Czerwiec 23, 2025, 07:02:56 PM
Cytat: sympatyk w Czerwiec 23, 2025, 03:38:10 PMJa nigdy nie grałem w PG - mam pytanie o mapy --> to znaczy o rysunki mapowe --> w jakim są formacie? - czy można uzyskać je w png, jpg lub podobnym?
PG to inna generacja.
Z tego co pamiętam, mapy to proste kafelki, a jednostki to bitmapy z pojedynczym rzutem.
Cała grafika sprowadza się do kilku plików bmp.

Jeśli jesteś ciekawy możesz pobrać PGForever z netu , to tylko kilkanaście megabajtów.
Nawet jeśli nie zdołasz uruchomić (u mnie na Win7 działa OK), to przejrzysz pliki.

Dzięki za wyjaśnienie
Skoro mapy to kafelki - trzeba by wchodzić w każdy scenariusz i zapisać jako rysunek wygenerowaną mapę ... i dlatego brak map rysunkowych (mówię o efilu PG z zachodniej instalki)
OG też daje kafelki, tylko swoje --> teraz wszystko jasne

Alberich

W Panzer General Forever jednostki to sprity, a mapa to najbardziej proste kafelki jakie mogą być, podzielone ze względu na warunki pogodowo-terenowe.

Kpt. Rolf

Cześć, Sympatyk dziękuję za informację. Spróbuję z polską instalacją. Może mcafee nie zablokuje jej jako zawirusowanej.

sympatyk

Prawdopodobnie uzna za niebezpieczną (z tego samego powodu, co tamta) --> wybierz --> zainstaluj mimo to (lub podobnie)...
Tu nie ma efila z PG, ale zawsze można doinstalować --> instalki są tak zrobione, że można przenosić pomiędzy nimi efile, kampanie ...
Jednak proponuję jakąś kampanię z puli PG2/OG

Hansen

Pacyfic General....chyba,jak mnie pamięć nie myli.
Przypomniała mi się jedna rzecz której brakuje w OG.....nocne tury.

Waldzios

BTW. Skoro oficjalnie istnieje w obiegu efil OpenPG ('Panzer General I'), to może warto zrobić porządek z archiwalnymi nazwami folderów (tych przyklejonych).

Proponowane zmiany:
"Instalacja Open PG" => "Instalacja Open General"
"GusEfile dla OpenPG - aktualizacje/updates" => "GusOpen dla Open General - aktualizacje/updates"

To pomoże uniknąć nieporozumień w przyszłości.

Ktoś ma coś przeciwko?
GusOpen - aktualizacje/updates: EFile , EquipIcons

sympatyk

Instalacja OpenPG, była w 2010 roku, ponieważ silnik Luisa przeznaczony był do gier pod PG2
A obecnie myśląc o instalacji, myślimy raczej o instalacja OG  ... tak mi się wydaje, więc "Instalacja OG" => "Instalacja Open General" i podobnie "GusEfile dla OG - aktualizacje/updates" => "GusOpen dla Open General - aktualizacje/updates"

Nazwy efile z instalacji Luisa nie wchodzą w paradę do nazw naszych efily - można je używać do obu instalek

Prawda, że skrót PG jest mylący - kilka gier ma to w nazwie --> PG (Panzer General 1), PG (Pacyfik General), PG2 (Panzer General 2)