Problemy z Open General - pytania i odpowiedzi.

Zaczęty przez Gustlik, Październik 14, 2010, 04:42:47 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Alberich

Cytat: Hansen w Kwiecień 19, 2025, 02:12:56 PMPierwsza sprawa,chciałem podejrzeć kampanię w Suicie i lipa...w poszczególnych scenariuszach wyświetlały się mapy kafelkowe albo czarne tło.
Jakoś sobie z tym poradziłem,po prostu do każdego efila musiałem skopiować plik map.

Podejrzewam, że nie widział głównego folderu z mapami i dlatego albo kafelki albo czarne tło. W załączniku jak jest u mnie ścieżka w sekcji Mapfiles. To jedyne wytłumaczenie dlaczego taki błąd.

Cytat: Hansen w Kwiecień 19, 2025, 02:12:56 PMDruga sprawa,w kampanii dwie jednostki zamieniłem na core.
Chcę zacząć grać kampanię i nie mogę,wyświetla mi się taki komunikat...Can't use this executable to load this file,must use a newer one!

Zamieniłem samoloty na core i mi wszystko działa ok na najnowszej instalce, ale modyfikowałem pliki w Suite z wersji 8 Nov 2024.

Czy gra uruchamiana z pliku wykonawczego OpenGenDD ma takie same błęby?

Hansen

Tak,ma takie same błędy.
Właśnie wywaliło mnie z kampanii,którą grałem normalnie,bez żadnych zmian i pojawił się ten sam komunikat.

Czekam na pomoc,bo nie mogę grać.
Chyba ,że ktoś da mi jakąś starszą wersję gry...ja i tak gram stare niemieckie kampanie,więc nie potrzebuję nowej wersji gry.

sympatyk

Krótko
Prosta zasada - nowa instalka w nowym katalogu (najlepiej na C:\Open lub D:\OpenGen)
Używasz nowego silnika - musisz użyć nowej Suite
Użyłeś nowej suite - używaj nowego silnika
Nie wolno mieszać i przenosić gier między starą, a nową wersją zarówno silnika, jak i suite --> suite i silnik mają nowy kod, którego nie rozumieją stare wersje i odwrotnie
Dochodzi kwestia systemu Win (nie dla XP)
Jeden z tematów na open-general.com
 https://forum.open-general.com/viewtopic.php?t=1060

Hansen

sympatyk

Tak Ci się wydaje --> odinstalowanie wymazuje z nazwy pliku/katalogu pierwszą literę
Jeśli w ten sam katalog wrzucisz pliki o takich samych nazwach, .. to zostanie przywrócona pierwsza litera, ale plik nie zostaje nadpisany (nie wszystkie) --> najlepszy sposób, aby zrobić sobie ambaras ... Jak myślisz, jak działają proste programy przywracające skasowane pliki?

Jeśli chcesz starszą wersję gry to są u Darka
Od czasu do czasu wrzucałem linki dla "świata" - więc możesz sobie pobrać np. stąd lub coś innego(po przejrzeniu tematu)
https://forum.open-general.com/viewtopic.php?p=18375#p18375

Hansen

Sprawa wygląda tak.
Grając ikoną Open General,wszystko działa,ale grając ikoną OpenGenDD jest lipa.

sympatyk

Mówisz o najnowszej wersji gry(instalacji)?

Jeśli nić nie edytowałeś w Suicie, powinny działać wszystkie  ikony --> oczywiście z katalogu z grą (nie ze skrótu na pulpicie - tu może być różnie)

Hansen

Cytat: sympatyk w Kwiecień 19, 2025, 06:04:57 PMTak Ci się wydaje --> odinstalowanie wymazuje z nazwy pliku/katalogu pierwszą literę
Jeśli w ten sam katalog wrzucisz pliki o takich samych nazwach, .. to zostanie przywrócona pierwsza litera, ale plik nie zostaje nadpisany (nie wszystkie) --> najlepszy sposób, aby zrobić sobie ambaras ... Jak myślisz, jak działają proste programy przywracające skasowane pliki?

Jeśli chcesz starszą wersję gry to są u Darka
Od czasu do czasu wrzucałem linki dla "świata" - więc możesz sobie pobrać np. stąd lub coś innego(po przejrzeniu tematu)
https://forum.open-general.com/viewtopic.php?p=18375#p18375

Generale,bardzo dziękuję.
Mam już starą wersję wszystko działa....więc do boju.
Pozdrawiam.