Problemy z Open General - pytania i odpowiedzi.

Zaczęty przez Gustlik, Październik 14, 2010, 04:42:47 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Gustlik

Prawdopodobnie to błąd przy pobieraniu mapy. Wykasuj ręcznie z katalogu MAP obrazek nr. 45 - zacznij scenariusz jeszcze raz i niech gra ściągnie go od nowa. A jeśli nie pomoże, to ściągnij ręcznie mapę 45 (Bardia) z serwera z mapami:
http://www.gilestiel.eu/~pg2og/mapfinder/
"You'll take my life but I'll take yours too
You'll fire your musket but I'll run you through
So when you're waiting for the next attack
You'd better stand there's no turning back"

EFILE, KAMPANIE:
http://opengeneral.pl/

Paul(us

Morituri Te Salutant .

wojak

Wam też zawiesza się w wersji instalacyjnej 4.08 ? W poprzednich wersjach nie miałem żadnych problemów z grą.

biku30

Mam  tę samą wersję i nic się nie zawiesza. W jaki sposó to się objawia u Ciebie?

wojak

Nie można kliknąć żadnej jednostki i wszystkie przyciski w grze są nieaktywne, a czasami też wywala do pulpitu.

biku30

Podczas takiej sytuacji, wcisnij alt+F4. Gui gry ożyje.

wojak

marjasz

Witam wszystkich forumowiczów, ucieszyłem się,  kiedy po latach zasiadłem znowu nad planszą, bo ileś  lat temu grywałem jeszcze w Pg i Pacgen. Ale do rzeczy: gram w  kampanię "Waleczny Albion" i w scenariuszu "Afrykański desant" trafiam na taką zagwozdkę: nie mogę rozstawić swoich sił ani na morzu ani po zdobyciu najbliższego miasta. Na wybrzeżu są tylko słabe siły (po 5 punktów), które z trudnością zdobywają to jedno miasto a potem giną pod ciosami Włochów. Jest wsparcie floty, ale po jakimś etapie nie mają już amunicji, a włosi mają silne lotnictwo. Coś tu nie gra w scenariuszu?  Proszę o wyjaśnienia        ???

Zsamot

Witaj na forum, mam nadzieję, że na dłużej!

A masz tam pionierów, co by mogli port zbudować?
Allah jest wielki ale B-52 też jest duży.
Jesteśmy na FB:
https://www.facebook.com/groups/140111696051369

Waldzios

Cytat: marjasz w Styczeń 27, 2014, 01:17:27 PM
Coś tu nie gra w scenariuszu?  Proszę o wyjaśnienia        ???
W tym scenariuszu domyślnie powinieneś mieć możliwość rozstawienia  jednostek desantowych na morzu. Próbowałeś zacząć scenariusz od początku? Czasem zdarza się źle kliknąć i wyłączyć fazę rozstawień.

Cytat: Zsamot w Styczeń 27, 2014, 06:27:47 PM
A masz tam pionierów, co by mogli port zbudować?
W obecnych wersjach kampanii porty pozwalają wystawiać wyłacznie okręty.
GusOpen - aktualizacje/updates: EFile , EquipIcons

marjasz

CytatA masz tam pionierów, co by mogli port zbudować?

Na lądzie są tylko gurkhowie i zwykła piechota.

CytatW tym scenariuszu domyślnie powinieneś mieć możliwość rozstawienia  jednostek desantowych na morzu. Próbowałeś zacząć scenariusz od początku? Czasem zdarza się źle kliknąć i wyłączyć fazę rozstawień.

Próbowałem kilka razy zaczynać, nawet kampanie od początku. Ciągle to samo, na morzu nie ma heksów do rozstawienia  :-\   

Waldzios

Cytat: marjasz w Styczeń 28, 2014, 11:27:19 AM
Próbowałem kilka razy zaczynać, nawet kampanie od początku. Ciągle to samo, na morzu nie ma heksów do rozstawienia  :-\   
Masz racje, właśnie sprawdziłem, błąd jest pomiędzy scenariuszem a efilem, brytyjskie barki transportowe w aktualnym efilu wymagają flagi (faction) Royal Navy (2), tymczasem w scenariuszu jednostki Royal Navy są wyłączone.
Problem dotyczy tylko UK i wymaga minimalnych zmian w efilu.
W tej kampanii jest jeszcze kilka misji desantowych, więc niestety musisz poczekać na poprawkę.
GusOpen - aktualizacje/updates: EFile , EquipIcons

marjasz

Wielkie dzięki za wyjaśnienia, cóż zmienię kampanię

biku30

Cytat: Waldzios w Styczeń 28, 2014, 12:10:32 PM
W tej kampanii jest jeszcze kilka misji desantowych, więc niestety musisz poczekać na poprawkę.
Bądź spróbować samemu, poprawić błąd ;)

Gustlik

Cytatna morzu nie ma heksów do rozstawienia

Masz racje, właśnie sprawdziłem, błąd jest pomiędzy scenariuszem a efilem, brytyjskie barki transportowe w aktualnym efilu wymagają flagi (faction) Royal Navy (2), tymczasem w scenariuszu jednostki Royal Navy są wyłączone.

Nie wydaje mi się żeby taki czy inny front był powodem niewyświetlania heksów rozstawienia. Ostatecznie nie wszystkie jednostki wysadza się w transporcie morskim. Można wysadzać np: spadochroniarzy w samolotach.

Ostatecznie lądowe heksy rozstawienia nie znikają tylko dlatego, że takie czy inne jednostki nie mają transportu.

Niestety - kolega nie pisze której wersji gry używa, a kilka miesięcy temu był taki błąd, przez który właśnie znikały heksy rozstawienia na morzu. ja bym stawiał raczej na to.

No ale ja często apeluję o to, aby przy pytaniach i zgłaszaniu problemów podawać numer wersji: gry, kampanii i efila - niestety nie spotyka się to ze zrozumieniem. Potem można sobie tylko "gdybać"
"You'll take my life but I'll take yours too
You'll fire your musket but I'll run you through
So when you're waiting for the next attack
You'd better stand there's no turning back"

EFILE, KAMPANIE: