E-file General's Guild

Zaczęty przez STR, Czerwiec 07, 2006, 09:58:04 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

steelfox

zamykam mój udział w tym wątku bo nie rozumiemy się ???

marder

Witam Panów. Mam propozycję: w trakcie finału MP może byśmy również przeprowadzili rozstrzygnięcie między Wami zgodnie z kodeksem Boziewicza: na pistolety lub szable. ;)

Panowie, jako autor zarówno scenariiuszy jak i e-filu stwierdzam, że e-file RDF jest wspaniały, ale ma wady. I wydaje mi się, że nasz wysiłek powinien się skupić na usunięciu wad, przekłamań itp. Można spróbować również dyskusji z autorami tego e-filu w sprawie zaakceptowania przez nich wspomnianych zmian, choć z dawnych doświadczeń wiem że jest to szczekanie na puszczy - ale kto wie? Może coś się zmieniło.
Ponieważ łatwiej przerobić e-file niż dobudować do niego bitwy, to jest to dodatkowy argument za tym co napisałem.
Inna sprawa to to, że zaczynamy mylić bitwy z e-filem. PG nie odda nam dynammiki pola bitwy, ale z drugiej zaś strony o ile można w niektórych miejscach się przyblliżyć do historii II WŚ, to jestem za tym aby to zrobić. Z drugiej zaś strony są powszechnie akceptowane scenariuisze, które zakładają od razu "co bby było gdyby babcia mmiała wąsy" - patrz Seelowe Highs. Niemcy mieli dwa lub trzy prototypy Mausa. Jeden jest do dziś eksponowany w muzeum bronii pancernej na Kubince w Moskwie (wybaczcie nie ścisłość w ilości sztuk, ale nie chce mi się wstawać z fotela aby to sprawdzić). Więc nie było mowy o sformowaniu chociaż kompanii nie mówiąc już o batalionie. ???

Na razie ze wstępnego obejrzenia w ramach gier  MP e-filu widzę, że chłopcy z RDF nie bardzo wiedzieli jak wyglądało uzbrojenie radzieckie, kilka przykładów:
1. T-34 ma identyczną prędkość w hexach jak PIV, tymczasem osiągał o conajmniej 10 km/h więcej (maksymalnie 54 km/h do 42 dla PIV).
2. T34 miał od początku czołgową armatę przeciwpancerną o osiągach conajmniej takich jak armata w Shermanach montowana w okolicach 43/44 roku, więc nieporozumieniem jest siła ognia 9 kiedy krótkolufowa Kwk L24 7.5 cm na siłę ognia 8 - ta armata powinna mmieć siłe ognia conajmniej 12. Analogicznie ma się sprawa z KW-1.
3. Na szczeblu radzieckiej DP były używane haubice 122 mm a nie armaty. Armaty 122 były używane na szczeblu artylerii korpuśnej i armijnej i to w bardzo ograniczonych ilościach. Zasięg ognia tej haubicy nie powinien być większy niż 4 hexy, a nie 5 jak jest. I jeszcze jedna ciekawostka: gdy mówimy o radzieckiej dywizji strzeleckiej to powinniśmy to rozumień tak jak słyszymy - STRZELCY - bez artylerii.
4. Na szczeblu korpusu rosjanie często używali znakomitych haubico-armat ML20 kal 152.4 mm, zasięg tego draństwa trzena zwiększyć z 4 hexów do 5.
5. Su-76 stał się niewiedzieć czemu samobieżnym działem, z zasięgiem ognia 2 hexy nie ma praktycznie zastosowania. Tymczasem jest to sprzęt wsparcia piechoty w walce z puntami umocnionymi i czołgami przeciwnika, a więc artyleria szturmowa. Dla nie wtajemniczonych:to to samo co StuG.
6. Ar-2 czyli Archangielskij Ar-2 to średni bombnowiec horyzotalny biorący 1500 kg bomb. Niezbyt zachwycający i groźny samolot i nie używany masowo w wojnie. Rosjanie zamiast takich maszyn używali masowo Pe-2/3 i Tu-2 które mogły zrzucać bombki z lotu nurkowego i to robiły.
7. Brak zabójcy meserów - Jaka 3 jest za to Jak-7 ? Cuż to jest. MiG-3 był bardzo groźnym przeciwnikiem dla Me-109, a tu jest śmiechu wart, zlom gorszy od ŁaGG-3. :-[
Listę można zapewnie ciągnąć w nieskończoność. Ta wynikła z analizy sprzętu jaki mam do dyspozycji grając Zittadele North z KaZetem.
8. Niemiecki Hs-129 miał 50 mm działko ppanc skierowane w dół samolotu. Nazwywano go "otwieraczem do konserw", tu jakoś tego nie widzę. Jeżeeli się do czegoś nie nadawał, to do prowadzenia walki ppowietrznej. A tu może sam atakować.
9. Z drugiej zaś strony uważam że moim e-filu jest kilka ciekawych rzeczy, które można by bbyło zaimportować do RDF. Między innymi silne zróżnicowanie prędkości samolotów, zasięgi artylerii itp. Podyskutujmy na ten temat.

Panowie,
proponuję następujące rozwiązanie:
Będę publikował proponowane poprawki na forum wraz z uzasadnieniem, WY je akceptujecie lub nie.
Oczywiście uważam, że każdy z WAS powinien robić to samo, czyli wynajdować lapsusy w rodzaju PIVC w porównaniu do PIVD (itd...) i publikować na forum proponowane poprawki.
Trochę demokracji może nam nie zaszkodzi, tylko na Boga nie szlacheckiej... ;)
pozdrawiam
marder

steelfox

już jesteśmy na ubitej ziemi i to cyfrowo ;)o to właśnie chodzi ,żeby nie lać wszystkiego w czambuł tylko zaadoptować do własnych potrzeb. W dalszym ciągu pozostanie jednak kwestia powszechności, ponieważ ma to potem skutki w grze. jeżeli będziemy korzystać z innych jednostek, to uczymy się ich zasięgu, siły, mobilności i potem wyciągnięci na RSF natkniemy się na różnice.
Najlepszą metodą, wg mnie jest rozszerzenie i modyfikowanie dotychczasowego rozwiązania, a ponieważ scenariuszy nie przybywa, więc Rayy, zaczyna być coraz bardziej otwarty na zmiany. Za rozwiązanie np. problemu pociągu panc. pocałowałby w rękę ;D i tak stoją w obliczy modyfikacji scenariuszy do v2 więc przy tej okazji jest miejsce do rozszerzania efilu i odkłamywania scenariuszy, ale też nie z przegięciem w polską stronę.
pzdr

Depet

Hehe...no nareszcie o to mi chodzilo. Panowie szlachta, a raczej sarmaci :) SteelFox i kempczol sa juz wstepnie umowieni na pojedynek. Wczoraj kempczol podjal rzucona mu rekawice....hehe. Wiec koniec z tymi waśniami. Teraz podziękowania dla Bolesty za dosć wyczerpujący pierwszy raoprt (liczymy na więcej). Jak już wszycsy pewnie zauważyli Bolesta dysopunuje olbrzymia wiedza, wie co robi i zauważa każdy szczegół. W lidze ma zreszta szereg nie tylko podobnych entuzjastów i Jego sprzetu i kampanii, ale także ludzi takich jak ja którzy z upragnieniem maniaka czekaja na nowy e-fil do gry PBEM. Trudno jest wiec nam polemizować z takim znawcą....mnie zalezy na jednym: e-file Bolsety jet już najlepiej zbilansowany co do tego nie ma watpliwosci...ale brakuje mu tej efektynosci...atrakcyjnosci (nowe ikonki, jednostki stale, zasieki.....specjanie zrobione dzwieki pdo jednostki itp.). Tego u Bolesty mi brakuje....mam nadzije ze w poprawionym e-filu znajdzie sie to co ma RSF a co mozna spokojnie zapozyczyc na potrzeby e-filu GeneralsGuild...Pozostaje nam wiec czekac !!

Moim więc zdaniem nie ma sensu walczyć głównie z autorem RSF - Red Scorpionem....o poprwienie mas błędów, lepiej jest poszerzyć e-file Bolesty i wszyscy będą zadowoleni...tym bardziej że tam takie pomyłki nie występują a brak jest paru szczegółów głównie potzrebnych do tworzenia scenariuszy niż do samej gry PBEM.

marder

Witam Panów,
siedzę i czekkam aż się pojawicie na czacie i zupełnie przy okazji oglądam sprzęt z Sedanu (Steel-gdzie jesteś?)
Kolejna garść ciekawostek:
1.
Czołg B1-bis był uzbrojony w dwie armaty: w kadłubie znajdowało się 75 mm działo piechoty mające niewielkie możliwości przemiesczenia, w wieży zaś 47mm armata ppanc. Założenie było takie, że czołg zwalcza umocnione punkty oporu przy pomocy 75 a mniejsze rzeczy oraz BROŃ PANCERNĄ PRZECIWNIKA za pomocą 47. Armata była świetna i parametrami zdecydowanie przewyższała niemieckiego paka 3.7. Była również podstawowym uzbrojeniem Souma S-35- najlepszego czołgu w tamtym okresie walk. Na początku wojny z ZSRR sporo tych dział było alarmowo przerzucanych na front wschodni, ponieważ brakowało niemieckich 50, a 37 zupełnie nie radziły sobie z radzieckimi czołgami. Nie weszła na uzbrojenie PzJg I ponieważ cały wóz był produkowany w czeskich zakładach Skoda (tj. podwozia i wanny pochodziły z remontowanych PzKpf I i II, ppotem ze zdobycznych R-35), Skoda montowała przedział bojowy wraz z produkowana na miejscu armatą.
A teraz zespół ciekawostek siła zwalczania czołgów:
PzJg I - 9
B1-bis - 8
S35 - 6
Pak37 - 6
sa47 - 6
To ja się zapytam: na cholerę sojusznicy niemieccy np. Węgrzy i Rumuni zabijali się o te 47mm armaty skoro mogli dostać ile wlezie niemieckich 37...
Ciekawe jest, że czołgi zawsze mają różną siłe rażenia od artmat ppanc (we tym e-filu). Pepanc jest mały i cholernie łatwy do zamaskowania, sztrzela najczęściej z zasadzki. Ale mniejsza o to.
Sami oceńcie jak to powinno wyglądać.
2.
Francuzi mieli sporo lekkich, szybkich czołgów rozpoznawczych, spora siła ognia nie głupie opancerzenie i bardzo dobra manewrowość - brak śladu.
3.
Francja dysponowała również sporą artylerią najcięższą, tez wyparowała.

Ogólnie mam wrażenie, że autorzy e-filu pomylili francuską bitność w 40 roku z uzbrojeniem. Broń Francuzi mieli dobrą, tylko za cholerą nie umieli jej używać. Inna sprawa czy chcieli. Ja akurat uważam, że duch Francji polegl na polach pod Verdun w 1916 roku.

dobra na dziś starczy
marder/ab

grisha

Dobra pytanie (i może sugestia do modyfikacji) - czemu rosyjskie czołgi maja tak niska inicjatywe w porównaniu do niemieckich? ja wnioskuje to zmienić
wino, kobiety i PG2

Ruffus

Chcialbym dorzucic cos do tedo ciekawego watku :)
po pierwsze to nie grywam w lidze bo nie mam juz netu: >:( przez najblizszy miesiac i ponad ostatni >:(  wiec mnie tu za bardzo nie znacie :) Ale gram na tym efilu i jest nawet ciekawy sa jego plusy i minusy!!!Uwazam ze przydalby sie polski-podkreslam polski e-file stworzony przez AB bo jak widze chlopak zna sie na rzeczy chociaz czasmi zaprzecza sam sobie :) np Maus-niemiecki czolg(wg mnie pomylka totalna)ma go nie byc bo wyprodukowano 3 sztuki wiec zadnej jednostki nie mozna bylo sformowac,a czemu we wlasnym ma prototypowe polskie jednostki ???
Jezeli chodzi o statki zgadzam sie w calosci!!Chociaz jest tez jedno ale!Moze byc jednostka zlozona z 3 niszczycieli 3/10?Nie trzeba nazywac odrazu ORP Bkyskawica ;D
Mozna przeciez stworzyc efile ktory odwzorowuje dokladnie,az sadystycznie mozliwosci jednostek ale w grze nie da sie odwzorowac pelnego pola walki-morale,odmowa wykonania rozkazu,dezercja i inne.
Ja chcialbym aby ten efile zawieral prototypowe jednostki bo urozmaica to gre,np te 3 mausy co Niemcy wyprodukawili uzyc w scenariuszu obrony Berlina :) A co do polskich jednostek to miloby bylo zagrac prototypowym 10TP.
Mam nadzieje ze za jakis miesiac zaczne grac :) I dokoncze pojedynek z Krisem,ktorego przepraszam ze nie poinformowalem ze nie bede gral :(
Ogolnie to brakuje mi dobrej kampanii obrony Polski w 39 z najwazniejszymi bitwami-ktore da sie wszystkie wygrac :) walczyc z ZSRR na wschodzie i odmienic losy swiata ;D
walczac roznymi polskimi jednostkami :)
Ps.Polecam rowniez zagrac w ta wersje Peg WWII-naprawde intersuja propozycja :)
http://p090.ezboard.com/fjpspanzersfrm10.showMessage?topicID=1421.topic

Pozdrawiam

Depet

Cytat: Ruffus
Chcialbym dorzucic cos do tedo ciekawego watku :)
po pierwsze to nie grywam w lidze bo nie mam juz netu: >:( przez najblizszy miesiac i ponad ostatni >:(  wiec mnie tu za bardzo nie znacie :) [...]
Mam nadzieje ze za jakis miesiac zaczne grac :) I dokoncze pojedynek z Krisem,ktorego przepraszam ze nie poinformowalem ze nie bede gral :(

My też mamy nadzieje że niedugo zaczniesz grać...Liga w tym roku rozrosła sie niesamowicie...marzy mi sie żeby uczestniczyło w niej 30 aktywnych graczy - póki co jest 15......Poza tym pamiętaj: "trening czyni mistrza"...czyli narzekanie że jesteśmy jeszcze za słabi żeby grać z żywym przeciwnikiem to błędne koło ...bo i tak nigdy lepiej już przygotowani nie będziemy.

Ale gram na tym efilu i jest nawet ciekawy sa jego plusy i minusy!!!Uwazam ze przydalby sie polski-podkreslam polski e-file stworzony przez AB bo jak widze chlopak zna sie na rzeczy chociaz czasmi zaprzecza sam sobie  np Maus-niemiecki czolg(wg mnie pomylka totalna)ma go nie byc bo wyprodukowano 3 sztuki wiec zadnej jednostki nie mozna bylo sformowac,a czemu we wlasnym ma prototypowe polskie jednostki [...] Ja chcialbym aby ten efile zawieral prototypowe jednostki bo urozmaica to gre,np te 3 mausy co Niemcy wyprodukawili uzyc w scenariuszu obrony Berlina  A co do polskich jednostek to miloby bylo zagrac prototypowym 10TP.

Tak ten efil ma swoje plusy i minusy z widoczną przewagą tego pierwszego... :) Co do zaprzeczeń hehe....w pewien sposób wydałeś wyrok na siebie...Bolesta szybko Cię nawróci...może ja zacznę: to własnie Ty zaprzeczasz sobie. Najpierw piszesz że dziwne jest że Bolesta zamieszcza w swoim e-filu Mausy, które jak wspomniał były zaledwie 3....i co z tego. Skoro były trzeba to zawrzeć w e-filu - jako zbiorze sprzętu i uzbrojenia. Inna kwestia czy twórca scenariusza owe Mausy zamieści.... :). Poza tym nie nazywaj Mausa czołgiem na litość boską....bo zaraz gracze mocno uczuleni na historie zaczną lincz  ;D Dobra, to jeszcze NIC. W dalszej części Twojego postu można przeczytać....że chciałbyś widzieć w tym e-filu prototypowe jednostki...a wcześniej właśnie zwracasz na to uwage że to jest dziwne.... Właśnie po to Boletsa zamieścił Mausy jak i polskie czołgi które mogłyby powstać po roku 1939 gdyby Polska się wybroniła...żeby móc tworzyć kampanie i scenariusze fikcyjne...."co by było gdyby"....i tak własnie będzie - jak e-file powstanie w prawdziwym kształcie PBEM zaczną sie przeróbki scenariuszy i tworzenie nowych...sam mam na to ochotę... :)

Jezeli chodzi o statki zgadzam sie w calosci!!Chociaz jest tez jedno ale!Moze byc jednostka zlozona z 3 niszczycieli 3/10?Nie trzeba nazywac odrazu ORP Bkyskawica
Mozna przeciez stworzyc efile ktory odwzorowuje dokladnie,az sadystycznie mozliwosci jednostek ale w grze nie da sie odwzorowac pelnego pola walki-morale,odmowa wykonania rozkazu,dezercja i inne.

Faktycznie, walka na morzu nie jest domeną tej gry...daleko jej do strategii morskich...ale nie jest tak źle...absolutnie nie można tego pojmować tak jak Ty piszesz. Jednostka 10/10 (niszczyciel) to Twoim zdaniem 10 niszczycieli ? Hehe...przesada...Polska miała w drugiej wojnie światowej (rok 1939) 4 niszczyciele: Typ Wicher: ORP Burza i Wicher, Typ Grom: ORP Błyskawica i Grom (później doszło to angielskie kilka odmian (wcześniej było "badziewie" ale juz Bolesta mnie nawrócił) :). to jak to ma być? Twórcy takich scenariuszy jak Narvik maja dać okręty 1/1 , 2/2 ? I nawet jak zwiekszymy potężnie statystyki takich jednostek w e-filu to nic sie nie poprawi.....nie tędy droga. Poza tym jak to będzie się odnosi ło do okrętów liniowych...juz teraz pancerniki 10/10 mają siłe zwalczania okrętów 25-26....jakie miałyby miec wtedy 1/1 ? 300-400 ?

Ogolnie to brakuje mi dobrej kampanii obrony Polski w 39 z najwazniejszymi bitwami-ktore da sie wszystkie wygrac  walczyc z ZSRR na wschodzie i odmienic losy swiata walczac roznymi polskimi jednostkami

Jest pełno. Wejdź na strone Bolesty http://bolesta.home.pl/pg2/strony/kampanie.html i pobierz kampanie 1939 i 1939B - dobrej zabawy do 2-3 scenariusza życze :)....no chyba że jesteś wielki i uda CI sie dojść dalej wtedy będziesz mógł sie rzokoszować tymi prototypowymi jednostkami....Jak te Ci sie znudza proponuje FOFY ("For Our Freedom and Yours") Adlera....i jest jeszcze kilka na stronie Steva Browna...do wyboru do koloru

Ps.Polecam rowniez zagrac w ta wersje Peg WWII-naprawde intersuja propozycja
http://p090.ezboard.com/fjpspanzersfrm10.showMessage?topicID=1421.topic

Na pierwszy rzut oka faktycznie bardzo trafny pomysł :). czeka nas jednak nie miłe zaskoczenie po instalacji. Otóz tak wydaje sie że jest to nasz poczciwy Panzer general 2 tylko w dużo ładniejszej szacie graficznej (wyższa rozdzielczość)...hehe niestety nie tylko. Jest to konwersja People's General na potrzeby Panzer General 2. Tak więc prócz lepszej grafiki są tutaj te same rozwiązania taktyczne jak w PeG, czyli np: wszystkie jednostki które mogą wykorzystywać cięzarówki jako srodek transportu moga poruszyc sie o tyka ilosc hexów...i nastepnie sa wyladowywane automatycznie i maja jeszcz prawo ataku !!! Dotyczy to głównie artylerii: mozemy sie nia poruszyc o 10 hexów...i jeszcze strzelić !!! (czyli po co artleruia samobieżna, po co rozróznianie na lekka i ciezka). Pomijam juz fakt ze nie mamy wyboru transporterów....wszystkie jednostki moga byc transportowane jedynie ciężarówkami....sa tez błedy natury technicznej: np. desant powietrzny...i morski (który nie działa)......

Ruffus

Nie zrozumielismy sie!Napisalem ze czemu Mausa ma nie byc jak AB sam daje u siebie prototypowe jednostki polskie!o to mi chodzi!!A ja nazywac bede to czolgiem bo takie byly zalozenia konstruktorow i taka mial pelnic funkcje-czolgu ;D
Nie znam sie na tworzeniu jednostek i mialem male pytanie i sugestie co do statkow,ale widze ze jakos nie rozumiemy sie znow :(
Czemu nie moze byc 1/1 o sile 25?Nie nawiazywalem do polskich okretow tylko ogolnie to byl taki przyklad!
Gralem w ten scenariusz i jakos mi nie podszedl,nie chodzi o trudnosc,jest calkiem ciekawy,ale problem polegal z mapa-warszawa,ciagle wygrywalem nie robiac nic!!!Jakis pewnie blad-moze z mojej strony ???
A co do PeG-WWII sa bledy ale zawsze mila odmiana :)
Pozdrawiam
Ps.Mam nadzieje ze zrozumielismy sie w sprawie jednostek prototypowych ;D
Aha Mausow bylo 2 i do tego 10 nie zlozonych,badz 3 i 6 nie zlozonych-rozne zrodla ;D

Depet

Ruffus i tu masz racje.....NIE ZROZUMIELISMY SIE.....ciesze sie ze teraz juz wszytsko jasne....mam nadzieje ze nie poczytujesz sobie mojego postu jako wrogiego....hehe :) Czekamy na Ciebie w Lidze....co do tego okrętu - nie moze byc 1/1 o sile 25 bo byle myśliwiec go rozwali co jest bzdurą ot taki przyklad jak wiele.....co do Mausów dzieki za to info...jeden Bolesta wie ile co i jak ale nie chciało mu sie ruszyć żeby to sprawdzić teraz juz wiemy..... :)

kempczol

Z moich informacji w boju użyto 2 Myszek.  8)
Depet jaci dam angielskie badziewie !!!  >:( A skąd wiesz, że używane okręty przez MW podczas II wojny to było badziewie ?
Jeżeli chodzi o tematykę morską... poczytaj troszeczkę.
Dla mnie bitwy w morskie w PG2, to raczej miły dodatek i nie należy zbytnio go rozwijać.
Co innego wsparcie morskie podczas operacji desantowych.
Pozdrawiam.
Historia nie jest miejscem dobroczynnych gestów, lecz bezlitosnej rywalizacji.

Depet

Przepraszam :). Moja wiedza była oparta na literaturze wydanej przed rokiem 89.....chyba wszystko już jasne? :)

Ruffus

Dlaczego nie mozna zrobic tak-zrobic sonde czego brakuje co by kto chcial i wtedy poprosic AB,aby stworzyl efile wg sondy ;D
Jezeli jest to mozliwe i AB ma na to ochote ;D Oczywiscie nie tworzac calego od poczatku ale modyfikujac swoj wlasny.
Ps.Co do PeG-WWII to jest problem z artyleria,fakt mozna strzelac po ruchu ale za np gdy masz 5 dzial w poblizu atakowanej jednostki nie masz wsparcia 5 tylko 1 najblizszej i nie moza ona strzelac ponownie jako wsparcie!Wiec nie obstawisz miasta dzialami i wytluczesz atakujacego wsparciem artyleryjskim ;D
I jak zapowiedzialem jest to propozycja,aby pograc w podobna gre :)
A i nie traktuje nikogo i ich postow wrogo,chyba ze na polu walki ;D
Pozdro

Depet

Hehehe.....co do tej sondy dobry pomysł...da sie zrobić ankiete tylko czy o to chodzi? I jakie dać pytanie?

Ruffus

Mozna sprobowac pojsc na kompromis i zaadaptowac czesc jednostek z RSF do efilu AB glownie ikonki przedstawiajace jednostki,stworzyc polskie nazewnictwo,skroty mozliwosci jak jest w RSF i co chyba najwazniejsze zmodyfikowac statystiki ;D
A moze pozniej przetestowac powiedzmy przez jakies 2 tyg na roznych scenariuszach w PBEM i zrobic sonde!!!
Tak by bylo chyba lepiej ;D