Test - B02 12SS Hitlerjugend

Zaczęty przez czata, Marzec 12, 2011, 03:56:57 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

mara

Cytat: czata w Marzec 31, 2011, 09:11:00 AM
Skrót B, to brygada. Batalion to małe b!!!
Poprawiłem
Operacja "Südwind"
Kombinacja pogody (opady, głównie śnieg), terenu (dużo sandu) oraz gruntu (frozen) powoduje, że gra się ciężko. Zwycięstwo w 12 turze.
Za to, dużo konfliktów wagowych: Allied 002, 015, 023, 044, 046, 047, 049, 055, 056, 057, 058, 063, 065.
Jednostki radziecki prawie wszystkie będą poprawione (na razie nie dałem rady tego ruszyć)
Kilku jednostkom przydałby się transport. Szczególnie Axis 049 oraz 019.
Poprawiłem
Cytat: czata w Marzec 31, 2011, 01:19:20 PM
Carentan.
Mimo uratowania obu jednostek, gra ogłosiła moją porażkę, w wyniku niezdobycia przeze mnie wszystkich VHeksów. Czemu? Przecież VHeks w m. Isigny jest tylko dla Allied!
Zmiany które wprowadziłeś są ok, tylko ten VH na lotnisku mi nie pasi (bo te lotnisko nie miało żadnego znaczenia), na 2,11 w St. Mere-Eglise był ważny strategicznie punkt, więc może tam dać tego VH?

Ardeny odwrót
.
Przesadziłeś. Trzeba uratować aż 90 jednostek.  Czyli wszystkie, które są na mapie.
Zmieniłem
St. Lo.
Zostałem straszliwie pobity. Mogą o tym świadczyć moje zniszczenia i straty:
Killed: AD  0 ,  AT  3 ,  ATY  5 ,  INF 24 ,  REC  3 ,  TK  1 ,  FTR  2 ,  TB  4 ,  Total:  42
Lost  : AD  7 ,  AT 12 ,  ATY  10 ,  INF 23 ,  REC  5 ,  TK  3 ,  FTR  0 ,  TB  0 ,  Total:  60
Player 1  Waffen SS   has 28 units total
Player 2  USA, Wielka Brytania   has 65 units total

Można się zastanowić, czy nie przerobić tego scenariusza na defensywny. Udało mi się utrzymać dwa miasta.
Zmieniłem

Zastanawiam się co z tym prestiżem, chyba faktycznie można by go zmniejszyć?

pozdrawiam
mara

czata

Co do ilości to, tu muszę w końcu ten scenariusz wygrać  ;D. Niestety, zaczynam grać trochę na pamięć. Liczyłem, że może Hansen spróbuje to zagrać.

Brak przynależności VHeksa z bunkrem jest celowy. Chodziło o to, żeby komputer atakował to miejsce, a gracz nie przejął się ewentualną utratą tego punkty. Więc nie wie o jego istnieniu.
Inna sprawa, że komputer jest wyjątkowo wściekły w swoim ataku.

Przyspieszyłem trochę niemieckie reinforces. W związku z tym, także wiadomości turowe są wcześniej.

Można postawić VHeksa w m. Ste Mere-Eglise. Jest to zdecydowanie lepszy pomysł, niż zdobycie lotniska. Ale wtedy trzeba usunąć niemieckie posiłki.

Jeśli chodzi o prestiż, to po wielu latach grania, dowiedziałem się nowej rzeczy. Nigdy nie sprzedałem jednostki core i nie wiedziałem, że są za to punkty prestiżu. Dlatego nie uwzględniłem tego podczas obliczania PC.
W tej kampanii, przy dużym nasileniu ciężkiej artylerii, istnieje spora pokusa by sprzedać jednostki miękkie, takie jak piechota i armata plot, i kupić za to czołgi i AD.

Przemyśl zastosowanie pomysłu sztucznego przydziału większej ilości jednostek Wehrmachtu do Waffen SS.

Pozdrawiam, Czata

mara

Cytat: czata w Kwiecień 01, 2011, 11:08:18 PM
Można postawić VHeksa w m. Ste Mere-Eglise. Jest to zdecydowanie lepszy pomysł, niż zdobycie lotniska. Ale wtedy trzeba usunąć niemieckie posiłki.
Tak zrobiłem, niemieckie posiłki wychodzące na wysokości Ste Mere-Eglise dałem później (nie wiem czy jeszcze nie opóźnić)
Jeśli chodzi o prestiż, to po wielu latach grania, dowiedziałem się nowej rzeczy. Nigdy nie sprzedałem jednostki core i nie wiedziałem, że są za to punkty prestiżu. Dlatego nie uwzględniłem tego podczas obliczania PC.
W tej kampanii, przy dużym nasileniu ciężkiej artylerii, istnieje spora pokusa by sprzedać jednostki miękkie, takie jak piechota i armata plot, i kupić za to czołgi i AD.
Tak też to mam ;) człowiek uczy się całe życie ;D
Czyli zmienić PC?
Przemyśl zastosowanie pomysłu sztucznego przydziału większej ilości jednostek Wehrmachtu do Waffen SS.
Jak najbardziej, tylko jak próbowałem to zrobić to coś mi się baboliło

Dołączam najnowszą wersje

Pozdrawiam
mara

[załącznik usunięty przez administratora]

czata

PC ma wpływ jedynie na premie za zwycięstwa. Do przemyślenia byłby raczej prestiż za tury i mapę.

czata

PC można obniżyć o 200 punktów w każdym scenariuszu. Swoje obliczenia robiłem dla sytuacji, w której gracz zdobędzie maksymalną ilość prestiżu, a nie jest to realne.

Jest większy problem, na który nieświadomie zwrócił mi uwagę Hansen. Graczowi MUSI opłacać się wygrać BV scenariusz Pierwsza krew. A na razie, niezbyt się opłaca.

Po BV przechodzi się do 09 Carentan, a następnie do 08 St. Lo.
Po V i TV idzie się do 01 Utrzymać Caen!, a potem 02 12SS walczy dalej!.

Za Carentan można zdobyć 150 za tury i 560 za mapę. Przy czym, tury pewnie będą skrócone, a połowę prestiżu z mapy ciężko będzie zdobyć.
Za St. Lo. 420 za tury i 760 za mapę. Punkty za mapę są trudne do zdobycia.
Razem daje 1890.
Tak na marginesie. W scenariuszu St. Lo. nadal jeden VHeks pozostaje w rękach Aliantów.

Za Utrzymać Caen! jest 560 za tury i 260 za mapę, a za 12SS walczy dalej! 375 i 320. Razem 1515 punktów prestiżu. Mniej, ale znacznie łatwiejszych do zdobycia.

Moje propozycje są następujące:
- w scenariuszu Utrzymać Caen! zmniejszyć płatność za tury do 25 za jedną, a w 12SS walczy dalej! do 15 za jedną;
- w scenariuszu Carentan powiększyć płatność do 25 za turę;
- spowodować, żeby V w scenariuszu St. Lo. kierowało do scenariusza 11 Kampfgruppe Luck.
Wtedy będzie odpowiednio 2115 i 1155.

Pozdrawiam, Czata

PS. Czy mógłbyś poprawki do scenariusza St. Lo. nanieść na mój plik, w którym są już umieszczone jednostki w DHekasch?

mara

Cytat: czata w Kwiecień 02, 2011, 01:28:51 PM
PC można obniżyć o 200 punktów w każdym scenariuszu. Swoje obliczenia robiłem dla sytuacji, w której gracz zdobędzie maksymalną ilość prestiżu, a nie jest to realne.
Obniżyłem
Jest większy problem, na który nieświadomie zwrócił mi uwagę Hansen. Graczowi MUSI opłacać się wygrać BV scenariusz Pierwsza krew. A na razie, niezbyt się opłaca.
Ale Hansen czy Ty to inna bajka, znacie tą kampanie na pamięć ;)
Zakładam że przeciętny gracz sięga po kampanie i nie wie co go czeka w kolejnych scenach. To "odgałęzienie"  z Carentan i St. Lo poza możliwością pogrania w scen typu co by było gdyby ma być po prostu urozmaiceniem i zachęcać do ponownego zagrania
Po BV przechodzi się do 09 Carentan, a następnie do 08 St. Lo.
Po V i TV idzie się do 01 Utrzymać Caen!, a potem 02 12SS walczy dalej!.

Za Carentan można zdobyć 150 za tury i 560 za mapę. Przy czym, tury pewnie będą skrócone, a połowę prestiżu z mapy ciężko będzie zdobyć.
Za St. Lo. 420 za tury i 760 za mapę. Punkty za mapę są trudne do zdobycia.
Razem daje 1890.
Tak na marginesie. W scenariuszu St. Lo. nadal jeden VHeks pozostaje w rękach Aliantów.

Za Utrzymać Caen! jest 560 za tury i 260 za mapę, a za 12SS walczy dalej! 375 i 320. Razem 1515 punktów prestiżu. Mniej, ale znacznie łatwiejszych do zdobycia.

Moje propozycje są następujące:
- w scenariuszu Utrzymać Caen! zmniejszyć płatność za tury do 25 za jedną, a w 12SS walczy dalej! do 15 za jedną;
- w scenariuszu Carentan powiększyć płatność do 25 za turę;
- spowodować, żeby V w scenariuszu St. Lo. kierowało do scenariusza 11 Kampfgruppe Luck.
Wtedy będzie odpowiednio 2115 i 1155.
Wprowadziłem pewne zmiany wczoraj wieczorem, w części się pokrywają z tym co napisałeś tzn. zdjąłem kilka flag w scenach trochę zmniejszyłem prestiż z tur, zdjąłem jeden VH w ST. Lo. Przejrzyj te zmiany i napisz czy o to chodziło
PS. Czy mógłbyś poprawki do scenariusza St. Lo. nanieść na mój plik, w którym są już umieszczone jednostki w DHekasch?
Za póżno, zmiany wprowadziłem wczoraj wieczorem, ale nie podwieszałem, bo mam rozgrzebany scen Operacja Sudwind

PS Zmieniam PC według twojej sugestii i ścieżkę przy V w St. Lo (tak miało być, ale mi umknęło)
pzdr
mara

mara

Najnowsza wersja:
Poza zmiana opisanymi wyżej poprawiony BS w dalszych scenach 8)

czata

Carentan przegrałem w czwartej turze. I to mimo tego, że dobrze znam ten scenariusz.

Do poprawy są komentarze w turach. Nie są już zgodne z rzeczywistością.

Nie jestem też pewny kolejności na polu 12,24. Wydawało mi się, że armata pepanc zginęła przed piechotą.

Spróbują przestawić ukrytego Vheksa w inne miejsce i jeszcze raz zagram.

Pozdrawiam, Czata

mara

Cytat: czata w Kwiecień 03, 2011, 12:01:14 AM
Carentan przegrałem w czwartej turze. I to mimo tego, że dobrze znam ten scenariusz.
Zginęły jedn. MSU?
Do poprawy są komentarze w turach. Nie są już zgodne z rzeczywistością.
Wystarczy przesunąć w czasie, czy poważniejsza korekta?
Nie jestem też pewny kolejności na polu 12,24. Wydawało mi się, że armata pepanc zginęła przed piechotą.
Ppanc jest ostatni - sprawdziłem (czyli stoi jako pierwszy na heksie)
Spróbują przestawić ukrytego Vheksa w inne miejsce i jeszcze raz zagram.
Przestawiłem VH do drugiego bunkra

A jak ten VH w St Mere-Eglise, może tam pozostać?

Poprawiona wersja 8)
Pozdrawiam
mara

czata

Zginęła jednostka MSU.

Poprzednio komentarz był ustawiony pod przybycie posiłków. Teraz posiłki przybywają później, więc i komentarz trzeba przesunąć.

Chciałem, żeby na polu 12,24 po bunkrze stała piechota, potem pepenc, pelotka, a na końcu jednostka MSU.

Mam jeszcze inny pomysł na umiejscowienie ukrytego VHeksa.

VH w St Mere-Eglise można pozostawić.

Pozdrawiam, Czata

mara

Cytat: czata w Kwiecień 03, 2011, 05:14:42 PM
Poprzednio komentarz był ustawiony pod przybycie posiłków. Teraz posiłki przybywają później, więc i komentarz trzeba przesunąć.
O ile mniej więcej przesunąć?
Chciałem, żeby na polu 12,24 po bunkrze stała piechota, potem pepenc, pelotka, a na końcu jednostka MSU.
Wieczorem poprawię i podwieszę (chyba że ty robisz poprawkę - to daj znać i podeślij)
VH w St Mere-Eglise można pozostawić.
Pozdrawiam
mara

czata

Wreszcie udało mi się wygrać scenariusz Carentan w szóstej turze. Choć straty poniosłem olbrzymie.
Po przeniesieniu ukrytego VHeksa, komputer nie atakuje tak wściekle jednostek MSU.

Ukryty VHeks dałem na polu 11,33.

Ardeny odwrót.
Nie wiem, czy warunki zwycięstwa nie są nadal ciut za wygórowane. Dopóki nie da się ustawić rodzaju zwycięstwa od ilości uratowanych jednostek (chyba, że się da), to są tu dwie możliwości:
- zmniejszyć ilość jednostek do uratowania do 50;
- spowodować, że w przypadku porażki w tym scenariuszu, gra się dalej oraz przestawić SHeks z m. Prum do m. Ortheuville.

Pozdrawiam, Czata

PS. Uważam, że scenariusz St. Lo jest do zaakceptowania.

mara

Cytat: czata w Kwiecień 04, 2011, 08:32:34 AM
Wreszcie udało mi się wygrać scenariusz Carentan w szóstej turze. Choć straty poniosłem olbrzymie.
Po przeniesieniu ukrytego VHeksa, komputer nie atakuje tak wściekle jednostek MSU.

Ukryty VHeks dałem na polu 11,33.
Przeniosłem
Ardeny odwrót.
Nie wiem, czy warunki zwycięstwa nie są nadal ciut za wygórowane. Dopóki nie da się ustawić rodzaju zwycięstwa od ilości uratowanych jednostek (chyba, że się da), to są tu dwie możliwości:
- zmniejszyć ilość jednostek do uratowania do 50;
- spowodować, że w przypadku porażki w tym scenariuszu, gra się dalej oraz przestawić SHeks z m. Prum do m. Ortheuville.
Poprawiłem
PS. Uważam, że scenariusz St. Lo jest do zaakceptowania.
Super

Pozdrawiam
mara

Hansen

Testuję...

Played Scenarios:
1   Pierwsza krew , #0 , Sukces V , score:-63
2   Utrzymać Caen! , #1 , Wielki Sukces BV , score:18
3   12SS walczy dalej! , #2 , Wielki Sukces BV , score:43
4   Kampfgruppe Luck , #11 , Wielki Sukces BV , score:33
5   Falaise , #3 , Wielki Sukces BV , score:40
6   Chambois , #4 , Sukces V , score:14

Widzę że scen się zmienił ;)
W ostatniej bitwie trzeba wyprowadzić 50 jednostek...powiedzmy że nie jest to problem(dla mnie) ale obawiam się że jeśli gracz za długo postoi nad rzeką bo nie wie co go czeka od południa to może mieć duży problem(i powtórzenie scena murowane) a lotnictwo wroga nie próżnuje...przed bitwą powinien być opis co i jak.
Ja bym zmniejszył do 40-45 jednostek.
I jeszcze pytanie: czy muszę utrzymać swoje VH czy po prostu uratować 50 jednostek?

czata

W scenariuszu Pierwsza krew można zabrać niemiecki bunkier z pola 03,11, a ze scenariusza Utrzymać Caen! z pola 18,20. Miasta oddać Aliantom i ustawić wszystkie VHeksy jako warunek zwycięstwa dla obu stron. Powinno zadziałać.