Fronty i frakcje w efilu

Zaczęty przez Gustlik, Sierpień 18, 2012, 03:12:19 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

czata

Już miałem Cię prosić o przesłanie projektu efila. Ale zmieniłem zdanie.

Tak na marginesie. Skoro nie wolno się wypowiadać na temat Twojego projektu, jeśli się go nie zna, to w jakim celu w ogóle zakładałeś temat?

derwiszx

Czata ale o co Ci chodzi? Gustlik tłumaczył logicznie i tak prosto, że prościej się nie da. A ty mówisz, że tego nie zrozumiałeś i na dodatek z fusów wysnuwasz hipotezę, że  Gustlik nie wie o czym mówi mimo, że jest autorem koncepcji i mówi o swoim dziele.
Jeżeli wyjaśnienia Gustlika, ze wszystko działa jak należy nie przekonują Ciebie to, a priori załóż, że jednak wie co mówi. Poczekaj na nowy efile  przetestuj  i dopiero zgłaszaj dalsze  uwagi. 
Gratia gratiam parti

Gustlik

CytatSkoro nie wolno się wypowiadać na temat Twojego projektu

Ale Ty się nie "wypowiadasz na temat", tylko piszesz tak jakbyś już 10 scenariuszy na tym zrobił i wiedział co jest źle. Z góry wiesz co się da, a co nie.

Przykład? Proszę:

CytatJesli dasz Tygrysa do frakcji Schwere PzAbt, bez przyporządkowania go do żadnego frontu, to wszystkie fronty będą z niego korzystać. I da się go kupić np. w kampanii Zielone Diabły.

To nie jest wypowiadanie się, tylko wskazywanie jakichś wymyślonych błędów, w czymś czego się na oczy nie widziało.

"You'll take my life but I'll take yours too
You'll fire your musket but I'll run you through
So when you're waiting for the next attack
You'd better stand there's no turning back"

EFILE, KAMPANIE:
http://opengeneral.pl/

czata

Pierwszy raz się spotykam z przypadkiem, że jednostka należy albo tylko do frontu, albo tylko do frakcji. Stąd moje obawy.

Do tej pory widziałem efile, że jednostki należały i do frontu, i do frakcji. Lub należały tylko do frontu (frakcji), ale wtedy tego drugiego nie było ustawionego.

Na takiej właśnie zasadzie działał dotychczasowy efil Gustlika. Były fronty, a nie było frakcji. I jednostka, która nie była przyporządkowana do żadnego frontu, była do dyspozycji wszystkich, np. 0546 Sea Transport.

PS. Co powinieniem napisać, żeby było "na temat"?

czata

Nie znając szczegółów projektu, swoje zastrzeżenia i pomysły bedę rzucał w ciemno.

Jeżeli fronty i frakcje nie mają mieć wspólnych grup jednostek, to poprawianie Zielonych Diabłów nie jest potrzebne.
Po co przenosić fallschrim do frakcji? Można go zostawić jako front.

Ewentualnie, jeśli Mara ma poprawić Zielone Diabły, to zróbmy fronty i frakcje od zera. I poprawmy wszystkie kampanie, w których fronty są ustawione.
Nie jest ich wcale tak dużo.

czata

A jednak fronty i frakcje mają wspólne grupy jednostek!

Na pierwszy rzut oka wygląda świetnie, choć zaskakują niektóre przydziały (np. piechota w Schwere Art.; niektóre jednostki nie do kupienia mają przydziały, a niektóre nie mają; itp).

Szkoda tylko, że nie ma frakcji HQ.

Gustlik

CytatNa pierwszy rzut oka wygląda świetnie, choć zaskakują niektóre przydziały (np. piechota w Schwere Art

Pomyślałem sobie, że ktoś mógłby zechcieć zrobić kampanię ciężkiego batalionu "Tygrysów" albo "Leopolda". Używając wyłącznie frakcji "Schwere Art", albo "Schwere Pz" i wtedy będzie miał minimalną piechotę do osłony.

W końcu osłona działa kolejowego liczyła od batalionu do pułku piechoty.

CytatSzkoda tylko, że nie ma frakcji HQ.

Myślę o tym, ale nie jako o frakcji tylko o froncie, skrzyżowanym z frakcjami różnych korpusów broni.

EFILE, KAMPANIE:

czata

Nie do końca rozumiem też cel frontu 45+. Niby mają być tam jednostki fikcyjne. Ale już data wejścia tych jednostek do gry (po maju 1945 roku) świadczy o tym, że są to jednostki fikcyjne.
Mogą występować w ramach frontu Europe.

Chyba, że mają być w tym froncie także jakieś wymyślone przez nas jednostki, które byłyby wprowadzone w latach 1939-1945.

Gustlik

Nie, chodzi o to, żeby z tego frontu nie dostawać wydumanych prototypów jeśli wybieramy rzeczywisty front "Europe" i gramy "prawdziwe" Niemcy. Dlatego do frontu "Europe" dołączyłem kilka jednostek istniejących na etapie doświadczalnym w maju 45, żeby służyły jako możliwe prototypy, ale na tym koniec. Reszta wydumanego sprzętu jest właśnie we froncie +45

A jak ktoś sobie życzy "co by było gdyby", to wystarczy że na końcowym etapie doda ten front.

Zresztą on może funkcjonować samodzielnie, dlatego są tam (lub będą) także niektóre prawdziwe jednostki z końca wojny tak, żeby można zacząć kampanię tylko tym frontem - powiedzmy na początku 1945 i potem iść dalej.

EFILE, KAMPANIE:

czata

Cytat: Gustlik w Sierpień 19, 2012, 10:48:27 PM
Nie, chodzi o to, żeby z tego frontu nie dostawać wydumanych prototypów jeśli wybieramy rzeczywisty front "Europe" i gramy "prawdziwe" Niemcy. Dlatego do frontu "Europe" dołączyłem kilka jednostek istniejących na etapie doświadczalnym w maju 45, żeby służyły jako możliwe prototypy, ale na tym koniec.
W najnowszym OpenSuite jest opcja, która umożliwia twórcy kampanii wybór jednostek, które gracz mógłby ewentualnie dostać jako prototyp. Nie muszą już być wszystkie z danego przedziału czasowego.

Ustawianie frakcji i frontów ma ograniczyć graczowi możliwość zakupu jednostek. Czemu więc także niektóre jednostki No Buy mają ustawione fronty i frakcje?

Gustlik

CytatW najnowszym OpenSuite jest opcja, która umożliwia twórcy kampanii wybór jednostek, które gracz mógłby ewentualnie dostać jako prototyp. Nie muszą już być wszystkie z danego przedziału czasowego.

Ale nowy Suite, to jeszcze ciągle mglista przyszłość...

CytatUstawianie frakcji i frontów ma ograniczyć graczowi możliwość zakupu jednostek. Czemu więc także niektóre jednostki No Buy mają ustawione fronty i frakcje?

Żeby się filtrowały w Suite.

EFILE, KAMPANIE:

czata

czata

Weźmy np. jednostki 2627 i 2521. Ta pierwsza ma fronty (mn. Europe) i frakcje, ta druga nie ma.

Jednak, gdy się ustawi filtr frontu Europe, to do dyspozycji są obie jednostki.

Dzieje się tak dlatego, że jednostka która nie jest przydzielona do żadnego frontu, jest do dyspozycji wszystkich.

Gustlik

2627 - to jednostka NIEMIECKA!!!
2521 - to jednostka BELGIJSKA!!!

Niemcy mają fronty, a Belgowie - jeszcze nie, więc to chyba oczywiste.
Jak można porównywać kraj który ma fronty, z krajem, który ich nie ma?
No chyba, że żyje się po to, żeby wszystkiego się czepiać.

Za chwilę mnie zapytasz dlaczego jednostki węgierskie, rumuńskie, włoskie, fińskie, australijskie, japońskie, norweskie, kanadyjskie, litewskie, greckie, koreańskie, chińskie - nie mają frontów...

Odpowiadam z góry: JAK KRAJ NIE MA FRONTÓW USTAWIONYCH, TO JEGO JEDNOSTKI TEŻ.

A ja nie mam sześciu rąk, żeby wszystko robić na raz. Niektóre kraje muszą poczekać.

Poza tym - od takich dyskusji i absurdalnych pytań mi się odechciewa.
Miałem to zrobić do końca wakacji, ale zmieniłem zdanie - wyjeżdżam. Pa!

EFILE, KAMPANIE:

czata

Sorki, mój błąd  :'(

Powinno być 2551, a nie 2521.

A odpoczynek faktycznie Ci się przyda, bo strasznie nerwowy się zrobiłeś.
Wystarczyło spokojnie zapytać, czy jestem pewny numerów jednostek, które podałem, zamiast znowu śmiertelnie się obrażać.