Test G 28 Siły Zbrojne III RP

Zaczęty przez Gustlik, Październik 02, 2012, 10:26:59 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Gustlik

EDIT

Poprawiona kampania jest teraz w pierwszym poście - w całości.

[załącznik usunięty przez administratora]
"You'll take my life but I'll take yours too
You'll fire your musket but I'll run you through
So when you're waiting for the next attack
You'd better stand there's no turning back"

EFILE, KAMPANIE:
http://opengeneral.pl/

derwiszx

Cytat: Gustlik w Październik 04, 2012, 02:18:43 PM

Ale Grom miał być jednostką helikopterową. W Polsce (o ile wiem) nie ma samolotów pozwalających na zrzucanie pojazdów razem z Gromem. Na pewno nie mogą tego robić helikoptery - w odróżnieniu, od amerykańskich Chinooków. Pograj trochę dalej - tam będziesz miał batalion Delta Force - zobaczysz jaka jest różnica.

Też tak myślałem, dlatego pierwszą moja propozycja było zabranie Gromowi opcji spadochronowej. Po co mu opcja [P] skoro i tak nie może korzystać z samolotów?
Natomiast brak opcji transportu lotniczego to już trudniej mi zrozumieć. Grom nie musi skakać na spadochronach ale powinien mieć możliwość transportu lotniczego wraz ze swoim transportem. Byłoby to uzupełnienie dla opcji helikopterowej.  Bez względu na to jakie atrybuty będzie ta jednostka miała i tak jako gracz planuję  mieć w swojej armii dwie jednostki Grom.  Jedną bez transportu własnego ale z helikopterem do działań na tyłach wroga,  a drugą z transportem własnym do bardziej uniwersalnego użytku na froncie. Gdyby jednostka miała transport lotniczy to mógłbym ją przerzucać na zdobyte przez Grom helikopterowy lotnisko na tyłach wroga. I przyznaję, ze taka opcja w grze byłaby bardzo interesująca.

Przy okazji, szkoda, ze nie ma możliwości wezwania helikoptera aby zabrał jednostkę Grom na najbliższe bądź macierzyste lotnisko.  W  chwili obecnej Grom korzystając z transportu helikopterowego musi porzucić transport własny czyli w zasadzie może być użyty w scenariuszu raz albo dwa razy.  Dwa razy jeżeli w pobliżu pierwszej jego misji jest lotnisko dzięki któremu może być pzerzucony na inny odcinek walk.  W przeciwnym razie nie mając własnego transportu raczej nie nadąży za własnymi oddziałami.  Jak do tej pory używałem tej jednostki wyłącznie do zdobywania lotnisk na tyłach wroga i do walk w okolicy zdobytego lotniska.  Oczywiście po zdobyciu takiego lotniska istnieje mozliwość transportu helikopterowego w inne miejsce i tam też Grom może z powodzeniem walczyć. Ale jeżeli na mapie nie ma zbyt wielu lotnisk albo sa mocno bronione to użyteczność Gromu mocno spada. Spadochroniarze są wtedy użyteczniejsi.

Zaraz sprawdzę co tam pozmieniałeś w scenariuszu i efilu. 

Ciekawe co postanowiłeś w związku z niedziałającą na wozy transportowe opcją {A]. Moim zdaniem jeżeli ta opcja w ogóle nie działa to nie należy jej używać dla transporterów bo wprowadza gracza w błąd. Kilka razy przez pomyłkę zakupywałem taki transport mając nadzieję, ze poleci razem z jednostka i za każdym razem czekała mnie niemiła niespodzianka.

CytatA przełączyłeś się przed atakiem w tryb "lotniczy"? Bo ja, z podobnego powodu, aż savea do Luisa wysłałem i się najadłem wstydu

To, że w pewnych sytuacjach aby zaatakować z Flaka albo z AD wrogi samolot od jakiegoś czasu trzeba przełączać się w tryb lotniczy odkryłem już dosyć dawno. Miałem nawet o tym "odkryciu" napisać na forum.  Nie napisałem bo doszedłem do wniosku, ze pewnie przeoczyłem informacje o tym i dla wszystkich poza mną jest ona oczywista.
Okazało się, że nie miałem racji. :P
Gratia gratiam parti

mara

No ja bym im zamienił ruch, poza tym zarówno dana jak i krab widzą na 4 pola co robi z nich właściwie recony (np. rosomak ma 3 pola).

Nie pamiętam, ale mam chyba save. Tylko dlaczego bez przełączenia trybu jednego "widzi", a drugiego nie.

Gustlik

CytatPrzy okazji, szkoda, ze nie ma możliwości wezwania helikoptera aby zabrał jednostkę Grom na najbliższe bądź macierzyste lotnisko.  W  chwili obecnej Grom korzystając z transportu helikopterowego musi porzucić transport własny czyli w zasadzie może być użyty w scenariuszu raz albo dwa razy.

Nie rozumiem - jak to "raz albo dwa razy", przecież jak ich helikopter wysadził, tak może ich podjąć....

Mój GROM - po pierwszych dwóch scenariuszach - ma lidera i cztery belki!!!

Robię to tak, że ustawiam się helikopterem w dobrej pozycji, w następnej kolejce lecą (ale nie na pełny zasięg - żeby mogli od razu wysiąść), wysiadają, atakują, wsiadają z powrotem - potem znów lecą pozamiatać coś - i tak dopóki im się amunicja nie skończy. Jak nie będziesz latał na pełny zasięg to można tak w kółko. Czasem trzeba ze dwie kolejki lecieć, ale zobaczysz ile to daje w górach.... Właściwie z kupowaniem im Humvee pożegnałem się już dawno - no chyba, że nie masz czym osłaniać helikoptera. To wtedy lepiej po ziemi.

EFILE, KAMPANIE:

derwiszx

Cytat: Gustlik w Październik 04, 2012, 06:56:41 PM

Nie rozumiem - jak to "raz albo dwa razy", przecież jak ich helikopter wysadził, tak może ich podjąć....

Mój GROM - po pierwszych dwóch scenariuszach - ma lidera i cztery belki!!!

Robię to tak, że ustawiam się helikopterem w dobrej pozycji, w następnej kolejce lecą (ale nie na pełny zasięg - żeby mogli od razu wysiąść), wysiadają, atakują, wsiadają z powrotem - potem znów lecą pozamiatać coś - i tak dopóki im się amunicja nie skończy. Jak nie będziesz latał na pełny zasięg to można tak w kółko. Czasem trzeba ze dwie kolejki lecieć, ale zobaczysz ile to daje w górach.... Właściwie z kupowaniem im Humvee pożegnałem się już dawno - no chyba, że nie masz czym osłaniać helikoptera. To wtedy lepiej po ziemi.

A tego to nie wiedziałem. :D

Czy ja dobrze Ciebie zrozumiałem?
Mówisz, że przed końcem ruchu mozna wysadzić Grom z helikoptera, wykonac akcję (na przykład atak na wroga) i z powrotem zapakować się na helikopter?

Musze to potestować.

Do tej pory byłem przekonany, ze  Grom mozna  załadować do helikoptera tylko na lotnisk, i jak już wysiądzie z tego helikoptera to skazany jest na łażenie na nogach, dopóki nie dotrze do jakiegoś lotniska.
Gratia gratiam parti

Gustlik

CytatDo tej pory byłem przekonany, ze do helikoptera można grom załadować tylko na lotnisku, i jak już wysiądzie z tego helikoptera to skazany jest na łażenie na nogach, dopóki nie dotrze do jakiegoś lotniska.

Nie - inaczej transport helikopterowy nie różniłby się od lotniczego.

CytatMówisz, że przed końcem ruchu mozna wysadzić Grom z helikoptera, wykonac akcję (na przykład atak na wroga) i z powrotem zapakować się na helikopter?

No nie - trochę za dużo. Lecieć, to można w następnej kolejce, ale jeśli nie polecą na pełny dystans, to znów możesz ich od razu wysadzić i zaatakować. Takimi skokami można dużo załatwić, tylko oni mają mało amunicji, więc musi się zdarzyć kolejka na przeczekanie. Bo jak ich wrzucisz w środek jakiejś jatki z jednym punktem amunicji, to się zrobi nieciekawie.

EFILE, KAMPANIE:

derwiszx

Widzisz, to czego teraz się od Ciebie dowiedziałem wcale nie jest takie oczywiste. Gdyby nie Ty to nie wiem jak długo jeszcze trwałbym w niewiedzy. Może kiedyś bym to odkrył przez przypadek.
Gratia gratiam parti

mara

Mam grom bez transportu kołowego, ale jak próbuję go zapakować na lotnisku na to nie mam wyboru - mogę go zapakować tylko do samolotu. Stąd pytanie jak ich zapakować do helikoptera?

derwiszx

Gustlik musiał coś zmienić w atrybutach, wczoraj nie było mozliwości zapakowania Gromu do samolotu bez względu na to czy był z transportem własnym czy bez.
Gratia gratiam parti

derwiszx

Cytat: mara w Październik 04, 2012, 08:01:15 PM
Mam grom bez transportu kołowego, ale jak próbuję go zapakować na lotnisku na to nie mam wyboru - mogę go zapakować tylko do samolotu. Stąd pytanie jak ich zapakować do helikoptera?

A czy nie grasz przypadkiem na starej wersji silnika OG? W niej chyba nie było transportu helikopterowego.
Gratia gratiam parti

Greg

Jak tak czytam o nowych możliwościach z transportem lotniczym z użyciem helikopterów to widzę że moja kampania "stalowa kurtyna" jest zupełnie do poprawki  :( :(

derwiszx

Mara, u mnie teraz wszystko działa. Na helikopter można Grom załadować w dowolnym miejscu.
Na lotnisku pojawia się opcja wyboru (albo helikopter albo samolot)
GROM jest teraz potęgą. Może desantować na spadochronach z samolotu razem ze swoim transportem, po desancie może przejść na transport helikopterowy ale będzie zmuszony porzucić transport własny. W sumie jeżeli startuje z lotniska to pierwszy lot może zrobić samolotem bo jest dużo większy zasięg niż helikopterem.
Gratia gratiam parti

Gustlik

Ja, dla pewności, po prostu schodzę z lotniska wtedy na pewno załadują się helikopter...:)

Ale jest jeden błąd - otóż w grze nigdzie nie ma pokazanej liczby dostępnych transportów helikopterowych.
Np: w scenariuszu "Na rubieży" zapomniałem ustawić i kombinowałem jak koń pod górę - o co chodzi - zanim nie popatrzyłem do Suite.

EFILE, KAMPANIE:

mara

Tak faktycznie, na lotnisku zawsze pakuje tylko do samolotu (chociaż jest napisane że wciśnięcie H zapakuje do helikoptera), a poza lotniskiem zawsze do helicoptra.

Greg

Ale czy dobrze rozumiem:
Mogę Grom załadować na helikopter dolecieć zaatakować i na nowo załadować się na helikopter i odlecieć  - i to wszystko w jednej kolejce ???