Tworzenie scenariusza - problem(y)

Zaczęty przez Revolutionary_pilot, Maj 12, 2007, 12:02:55 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Revolutionary_pilot

Panowie mam prob. Zabralem sie za stworzenie scenariusza. I podczas prac natknalem sie na kilka niejasnych sytuacji. ???

1. Dostepnosc jednostek.
  (na przykladzie pojazdow pancernych) W spisie jednostek do wykorzystania moje pole manewru konczy sie na Panzerkampfwagen`ie III u faszytsow i na KV1 u komunistow. O Pzkf IV, Panterach, Stalinach, i innych jednostkach ,moge tylko marzyc. To samo tyczy sie reszty  rodzajow jednostek. I nie bylo by w tym nic dziwnego jezeli mapa w swojej idei mialy by oddawac wczesniejszy okres wojny i poziom technologiczny ktory byl by odwzorowaniem tego miejsca w czasie - ok. Tyle ze - mapa byla juz wykorzystana przez Raydarrsow do stworzenia scenariusza "Run For Oil" i oni tam zastosowali wyzszy poziom technologiczny. Ja nie mial bym nic przeciwko tworzeniu scenariusza na wyjsciowej bazie jednostek , tyle ze wydarzenia w moim scenariuszu maja odbywac sie w 44 dlatego dobrze bylo by miec odpowiednio poszerzone pole manewru. - Domyslam sie ze chodzi o jakis plik, tylko jaki?. I tu pytanie.

2. Ustawienie wyjsciowego umocnienia jednostek.
  jak ustawic okopanie(umocnienie) jednostki "na wejsciu", zeby przy rozpoczeciu gry jednostkabyla okopana zaluzmy na "5".

3. Dowodca w brygadzie.
Czy wogole i jezeli tak to jak przydzielac "dowudcow" (tym samym dodatkowe specjalizacje jednostka ulokowanym w scenariuszu.

3punkty. Mam nadziee ze ktos znajdzie chwile czasu zeby na nie odpowiedziec. z gory dzieki

Revolutionary_pilot

Na edytorze.. "Build a scenario"  ^-^ w grze.

Revolutionary_pilot

LG Suite powiadasz... ok, dzieki Gustlik

Jakis namiar na "LG Suite"?

Revolutionary_pilot

Robie - to zbyt mocno powiedziane.. ;). Musze teraz pokumec LG Suite przedewszystkim.
A w zamysle, bedzie to kompilacja fikcyjnych wydarzen zlozona z dwuch scenariuszy rozgrywanych na tej samej mapie. "MAIKOP"

Pierwszy mialby przedstawiac wczesna ofensywe Rosyjska - pod kryptonimem Op. "Swierlo" ^-^ (z rosyjsk. -Wiertlo)  - ktora to wyrosla zaskakujaco dla Niemcow z podziemi gdy ci dopinali juz na ostatni guzik przygotowania do szturmu na Moskwe. Opierajaca sie na ataku z glebokiego wschodu i wyrwaniu z rak faszystow, terenow roponosnych na poludniu. Operacja miala by byc przeprowadzona przez cierpliwie ukrywana gleboko w rosyjskiej tajdze do ostatnich chwil (i nie wykryta przez niemiecki wywiad) armie Rosyjska. Armie ktora byla wielkim sukcesem ludzi bedacych w opozycji do Stalina na Kremlu i ktora poza jego wiedza byla finansowana z budzetu panstwa przez umiejetne zawirowania polityczne na wysokich szczeblach. W zalozeniu miala by w koncu byc narzedziem sluzacym do ostatecznego obalenia dyktatury JS (taka malutka teoria spiskowa  ;)). Nie udana.. klutnie miedzy spiskowiczami dotyczace wykorzystania armii po wybuchu wojny doprowadzily wkoncu do wyjscia na swiatlo dzienne intrygi. Skutki byly do przewidzenia. NKVD szybko zajelo sie wilkami w owczej skorze i momentalnie Stalin zyskal nowa armie. Stalin oczywiscie chcial ja wykorzystac do obrony Moskwy. Ale generalicja miala inna wizje wykorzystania tej armii. Po dlugich rozmowach, (przekonywany przez dwuch bliskich mu generalow, ktorym to przypisywano zaslugi odkrycia intrygi) ulegl.. (hmm byc moze czol ze jest im cos winien   ;) ). Plan byl bardzo ryzykowny.. Ale w sytuacji w ktorej rosja stala na skraju upadku, nie bylo juz wiekszego kalkulowania. Nieliczne dywizje z tej Armi przeznaczono do wzmocnienia obrony Moskwy, a reszta miala uderzyc na poludniu... Wykonanie planu bylo niezmierne wazne w perspektywie dalszych wydarzen w Rosjii.

2. Druga czesc (wliczana w planie przez tworcow Op. "Swierlo" ) - drugi scenariusz. Mial by na celu utrzymanie zdobytych terenow. Co bylo by oczywiscie niezmiernie trudne. Gdyz Rozwscieczony wowczas Hitler skierowal by potezne sily do odbicia tych terenow majac w perspektywie szach rosjan z poludnia przy ataku na Moskwe.

I teraz moglbym zrobic pierwszy scenariusz na dwa sposoby

1. Nieuniknione zwyciestwo Rosjan - i tu tylko perspektywa gry duel (ktora to tak lubicie) przy grze PBM wchodzila by w gre. Tymsamym scen byl by pewna odskocznia do wydazen z drugiego scenariusza
2. Oddac troche dramaturgii i przydzielic sily Wechrmachtu takie , aby wykonanie pierwszej czesci planu nie bylo takie oczywiste.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

tyle...  ^-^

p.s -Depet tty uzywasz tego ´gadu´czy nie???

Revolutionary_pilot

Nie moge rozmiescic lotnitcwa. Podczas gdy jest juz gotowe do rozmieszczenia ( tak jak jednostki) ,po wcisnieciu miejsca na mapie - nie pojawia sie eskadra samolotow. (LG Suite)

Revolutionary_pilot

no tak.. ale samolotow nie ma. Juz w grze - na dziendobry sa "do rozstawienia" a nie na mapie - tam gdzie bym tgo sobie zyczyl..

I pryz okazji, to jezeli chcialbym pozostawic do rozstawienia jakies jednostki, to jak wyznaczac obszar ktory bedzie wyznaczal teren zdatny do umiejscowienia jednostki na mapie.. (zaciemnione hexy, oprzy rostawianiu jednostek)

Revolutionary_pilot

Ok, wszytsko jasno i przejrzyscie. dki

Revolutionary_pilot

Amunicja - po ustalniu amunicji dla poszczegolnych odzialow (w okienku jednostki, w rubryce "Ammo x 2") ilosc amunicji w grze i ogolnie w przy parametrach odzialu nie zmienia sie. Nadal pozostaje wyjsciowa ilosc amunicji, podczas gdy w okienku "Ammo x2" jest zmieniona.

Transport powietrzny dla spadochroniarzy - Nie wiem jak przydzielic szybowce.. bombowce.. czy wogole cos co by transportowalo oddzialy spadochronowe. Przydzielenie zwyklego transportu powietrznego w miejscu odpowiedzialnym za transportowanie jednostki nie wypala..

I ogole pytanie zwiazane z budowaniem posilkow. Wiem w jaki sposob zaznaczyc hex odpowiedzialny za rozstawienie posilkow. Nie wiem natomiast jak przydzielic jednostki ktore beda mialy sie pojawic jako posilki i jak ustalic ture w ktorej sie pojawia.

Revolutionary_pilot

Jest problem z pojawianiem sie jednostki "na dziendobry" w transporcie.. W "apperence" jest ustawiony odpowiedni transport (w LG Suite widnieje jednostka pod postacia transportu) a w grze "na dziendobry" ednostka nie jest w transporcie.

Druga sprawa to "Basic strenght" i "Current strenght" - Chcac zrobic np. "na dziendobry" nadgryzione jablka - czyli jednostki ktore gdzies tam dzien czy kilka wczesniej przed rozpoczeciem scenariusza braly udzia w walkach ustala sie Current strengh nizszy niz strenght wysciowy(podstawowy"Basic") . I to samo - w LG suite spoko - w grze juz nie.

Wiem ze takie motywy byly z paliwem, ustawialo sie w opcach uuwzglednianie i bylo dobrze - cos podobnego dotyczy tych klimatow?

Revolutionary_pilot

z basic i current strenght juz alles ok, z tym transportem mimo kombinacji lipton.. W grze jednostka jest podpisana zaluzmy Opel Blitz,ale tylko tyle, bo parametry ma jak jednostka(nie jak ciezarowka) i bez ikony

I czy ktos moglby mi podac jakis rozpis(nie koniecznie idealnie dokladny) dyvizji walczacych we Francji? Amerykanskich i Nimieckich

Revolutionary_pilot

CytatLotnisko - służy jako lotnisko - dla map, które takowego nie posiadają.

Od lotniska z mapy różnią je trzy rzeczy:
a) można je zniszczyć, ale nie można zdobyć
b) uzupełnianie samolotów, odbywa się TYLKO z na heksie centralnym - a nie na sąsiednich również
c) lotnisko nie obsługuje klasy "Level Bomber"

Ale miejsc na desant nie ma... :-\ Dlatego ze nie obsluguje klasy level bomber?

Revolutionary_pilot

no fakt i spoko takie polowe (jednohexowe) lotnisko, wypas / tylko szkoda ze tego desantu nie mozna z niego wysylac..

Revolutionary_pilot

Nie rozumiem.. Przy podpisywaniu jednostek (w oknie jednostki "Add name") jedne jednostki ok, "trzymaja podpis" ,a inne nie.. po podpisaniu i wcisnieciu "save" wraca na "Defaulut" ???..

Revolutionary_pilot

No wypas.. to wychodzi na to ze musial bym od nowa wszytsko podpisac teraz  :-\ :-\ :-\  >:( >:( >:( (bo przeciez nie bede edytowal). A mam wlasnei taki motyw ze w LG suite podpis jest "taki" a w grze inny.. pieknie. Co za chora jazda

Dobrze przynajmniej ze istnieje rozwiazanie tego problemu.. I nie musze pytac :P - wchodze i pach - odpowiedz na stole.. Wyprzediles moje pytanie depet 8)

Revolutionary_pilot

Kompletnie juz sie gubie w tych opisach jednostek :(.. Chcialem od nowa nazwac (stworzyc plik .txt do scenariusza) I dalej sie mieszaja..
Kiedy folder "USERSCEN" zostaje pozbawiony pliku tekstowego do scenariusza - przy ponownym wczytaniu do LG Suite scena potwierdza ze brak jest tego pliku.  Powiinien powstac taki plik przy nazwaniu pierwszej lepszej jednostki - i powstaje, tyle ze pusty.. Prawidlowo pierwsza pozycja w takim pliku powinna byc nazwa scenariusza (w tym wypadku HighRise44) na podstawie czego wyswietla w grze nazwe mapy przy wyborze scenariuszy.. Co prawda wskakuje ta nazwa(nazwa scena jako pierwsza pozyca w pliku txt) w trakcie kolejnego nazywania jednostek ale w grze nazwa scenariusza jest i tak pierwszy "Add" ktory wpisalem (czyli np. SS Panzer-Lehr-Div) probowalem tez sam stworzyc plik tekstowy i wpisac pierwsza pozycje jako "HighRise44" ale nic mi to nie dalo". No wiec wracajac: Skutkliem tego jest to ze w grze jednostki sa kompletnie przemieszane.. malo tego zaluzmy podpisane sa 3 jako Panzer-lehr-Div a w grze jest ich 6..

Nie wiem moze cos zle robie. Opisz mi Gustlik ,albo ktos jak to konkretnie po kolei sie robi, bo scen juz dawno powinien byc wypusczczony.
Ja to na ta chwile wykonuje w ten sposob: wciskam na jednostke(pojawia sie okno ednostki) daje "Add name" ,wpisuje.. wskakuje nazwa w okienko, daje save i przechodze do nastepnej.. nastepnej jednostce (jezeli chce zeby byla pod ta sama nazwa zaluzmy SS-Panzer-Lehr-Div) wybieram juz ta nazwe z rozwijajacego sie okienka z nazwami ktore wpisalem. Sa tam przy tych nazwach w kwadratowym nawiasie numery (na tej liscie) w zaleznosci od tego ktore byly wpisane na ta liste (przez funkcje "Add name"). Czy to ma akis zwiazek z pojawianiem sie nazw? Czy poprostu to tylko pozycja na liscie txt. Bo pojawianie sie wiecej takich samych nazw niz przypisalem sklania mnie do myslenia w strone ze to moze miec cos wspolnego. Ale jezeli zaluzmy chce osobno wpisac taka sama nazwe jednostki (tyle ze osobno - nie wybierajac püoprostu z listy) "Addeem" /majac na mysli to ze moze te numery w  pliku txt przy nazwach musza odnoscic sie do konkretnej jednostki/ nie da rady bo po wpisaniu przeskakuje spowrotem na juz wczesniej wpisana taka nazwe (czyli nazwe w pliku txt z odpiowiednaia cyferka).

Mam nadzieje ze nie zagmatwalem zabardzo. I mam nadzieje na to ze ktos mi to wyklaruje

???