Trudne kampanie

Zaczęty przez cerberis, Styczeń 18, 2013, 08:49:33 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

cerberis

Witam

Jako, że ostatnio łatwą kampanię pyknąłem, a czas też jest ograniczony, to mam prośbę do was.
Zmierzyłbym się z jakąś wymagającą kampanią, a trudno wybrać którąś z tego gąszczu ;)

Wymogi to:
- Głowienie się jak autor sobie wyobraził, że zdobędę tego VH w naliczonym czasie?
- Rozgrywanie od nowa mapek po 3 razy, by chociaż zorientować się co nas ubiło.
- Zastanawianie się czy, aby prestiżu sobie nie podnieść, a nie kombinować z 0%...
- Generalnie nie lubię masówek, więc małe ale mobilne wojsko, bo jedna tura na przeklinanie ups na przeklikanie 1200 jednostek nie jest strategią tylko orką ;)

Wiadomo, każdy ma swój styl gry i dla jednych mapka może wydawać się trudna przy jego stylu gry dla innych już niekoniecznie. Jednak jak najbardziej proszę o podzielenie się własnymi subiektywnymi wyborami.

derwiszx

Dużego doświadczenia nie mam, ale  poleciłbym ci 3 kampanie.

h03-'zielone-diably'
Tutaj masz opis mojej gry rankingowej, na końcu jest podsumowanie.
http://www.forum.gildiageneralow.pl/ranking-generalow/derwiszx-kampania-h03-'zielone-diably'-na-100percent/0/

Kampania jest wymagajaca i ma swój niepowtarzalny klimat (wojska desantowe), ale nie wiem czy spełnia wszystkie Twoje wymagania zwłaszcza to o małej liczbie jednostek bo kilka scenariuszy jest pod tym wzgledem dosyć bogato wyposazonych. Ale armia core jest raczej stosunkowo nieliczna przez prawie cała kampanię.

w07-grupa-armii-srodek
Poniżej link do mojej gry rankingowej (na końcu podsumowanie kampanii)
http://www.forum.gildiageneralow.pl/ranking-generalow/derwiszx-w07-grupa-armii-srodek-v-2-2-100percent/msg22437/#new

Kampania wymagająca  kilka scenariuszy wyśmienitych. Wiele scenariuszy mozna rozgrywać na różne sposoby.
Dla mnie najlepsza rekomendacją dla tej kampanii była opinia Gustlika, który   grając na 300% stwierdził, ze jest zbyt cięzko.

http://www.forum.gildiageneralow.pl/ranking-generalow/gustlik-kampania-w07-grupa-armii-srodek-v-2-2-300percent/msg20857/#msg20857

Cytat19   Królewiec

Długo nie pisałem, ale męczyłem się strasznie - niestety nic z tego nie wyszło - a w dodatku straciłem sztab.

Nie wiem jak się walczy z 8-mio belkowymi IS-2 i dlatego wystawiłem ten sztab, żeby dodawał belek moim jednostkom. Ale w ten sposób ograniczyłem rozstawienie do 6-ciu jednostek (które i tak straciłem). Tak, czy tak - klops.

dlatego zamykam, bez premii, z wynikiem 777

Ocena kampanii dwojaka:
- jeśli ktoś skróci ścieżkę i skończy w Moskwie po 8 scenariuszach - to sama przyjemność
- ale jeśli ktoś pójdzie tak jak ja - to makabra...

Do zasadniczych minusów zaliczyłbym "siłowe" rozwiązanie stopnia trudności, poprzez 7-mio, czy 8-mio belkowe jednostki, zamiast poprzez ich liczebność, okopanie, czy fortyfikowanie.
Drugi minus, to powtarzające się mapy, a trzeci - to schematyzm. Zwłaszcza w odniesieniu do posiłków, które w kilku ostatnich scenariuszach, pojawiają się w bardzo przewidywalny sposób - w bardzo przewidywalnych składach.

KONIEC

Również nie jestem pewien czy ta kampania spełnia wszystkie Twoje kryteria, ale łatwa na pewno nie jest.

B02 ''12SS Hitlerjugend' - świetna  klimatyczna i dopracowana pod każdym wzgledem kampania o dużym stopniu trudności (jak to zwykle bywa w kampaniach autorstwa Mary).  Kampania charakteryzuje się duzym realizmem historycznym,  strategia w poszczególnych scenariuszach nie jest oczywista a bitwy mogą śnić się po nocach (tzn. zostają w głowie i często nachodzą refleksje typu:  "a jak by poszło gdyby zagrać inaczej? ".
Gratia gratiam parti

cerberis

Dzięki za propozycje derwiszx ;)

Do do liczebności wojsk na polach bitew, to podoba mi się podejście Gustlika, który różnicuje skale działań bojowych w poszczególnych scenach, więc czasem i walna młucka jest do przełknięcia ;D

Jako, iż zauważyłem wielką popularność młodocianych bojowników błyskawic, to biorę ich na tapetę w pierwszej kolejności. Nawykły jestem do ataku, a nie obrony, więc jest to ciekawe doświadczenie, by powstrzymywać się od agresywnej taktyki.

Diabołki z armią środka poczekają w kolejce.

Mario

Witam.
Ja również polecam Ci B02 ''12SS Hitlerjugend'  oraz H03-"Zielone- Diabły"
Ponadto ciekawe są (choć nie wiem czy spełniają wszystkie Twoje warunki):
G26 Komandosi Jego Królewskiej Mości (początkowo mała ilość jednostek, ostatnie scenariusze nie są bardzo trudne)
http://www.forum.gildiageneralow.pl/kampanie-prezentacje-i-opisy-autorow/kampania-g26-%27komandosi-jego-krolewskiej-mosci%27/0/
Kampania W42 Volkssturm (kampania obronna- mała ilość jednostek)
http://www.forum.gildiageneralow.pl/kampanie-prezentacje-i-opisy-autorow/kampania-w42-%27volkssturm%27/0/
oraz G24 1-SZA DYWIZJA MARINES (trochę inny klimat,ciekawe mapy)
Pozdrawiam i życzę ciekawej rozgrywki :).
Najjaśniejszy Panie, do prowadzenia wojny potrzebne są trzy rzeczy: pieniądze, pieniądze i jeszcze raz pieniądze.

majerek

Koledzy już podali ciekawe tytuły ja dodam jeszcze dwie trudne
- W36 "Nie tylko Barbarossa
- W23 "Amerykańskie Orły"
Nie bo nie :)

cerberis

Dzięki za wszystkie propozycje. Teraz mam ustalony grafik na najbliższe miesiące grania ;)

Narazie się rozkoszuje łupieniem saperką po głowach aliantów w bękartach Hitlera ;D