Lider extendet front

Zaczęty przez abuk, Marzec 06, 2013, 09:54:13 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

abuk

Mam pytanie odnośnie lidera extendet front, bo ostatnio mi trochu nabruździł. Sytuacja następująca - 10-cio punktowa sowiecka artyleria na heksie clear, za nią miasto, w mieście sowiecka piechota morska z dwiema belkami i extendet front właśnie. Podjechałem pod w/w artylerię 15-to punktowym tygrysem z liderem aggr. attack w ten sposób, żeby nie stykać się z piechotą morską i stać na terenie clear (kontakt tygrysa tylko z artyleria). Prognozowany wynik starcia 10:1 na korzyść tygrysa. Faktyczny wynik starcia - artyleria została z 1 punktem, a rzeczona piechota morska zdjęła mi 5 punktów z tygrysów. W następnej turze powtórka, tyle że w mniejszej skali (tygrys zdjął artylerię ale bez overruna, bo mu piechota zdjeła znów 2 punkty).  Z czystej ciekawości zrobiłem load i powtórzyłem całą sekwencję, z b. podobnym efektem końcowym (tj. tygrys potrzebował 2 tur, żeby sprzątnąć 10-cio punktową artylerię, spadając przy tym ze stanu 15 na 10, w wyniku piechoty z extendet front).

Moje pytanie (a właściwie hipoteza, bo inaczej sobie tego nie mogę wytłumaczyć uwzględniając HA piechoty morskiej) - jeśli piechota z extendet front jest w terenie typu CLOSE (w tym wypadku miasto), to pomimo, że jednostka wspierana (artyleria) jest na terenie CLEAR i jest atakowana przez jednostkę stojącą na terenie CLEAR, nie sąsiadującą z liderem extendet front, jednostka posiadająca w/w lidera (strzelając na 2 heksy ogniem wspierającym) dla obliczenia wyniku starcia używa modyfikatorów wynikających z terenu CLOSE. Zgadza się to? Trzyma się jakoś kupy?

Uff... Pierwszy post na forum. Mam nadzieję, że jest choć w zalążku zrozumiały :)

Pozdrawiam

PS: jak temat władowałem do złego działu, uprzejmie proszę o wyrozumiałość i przesunięcie ;)

Pioniere

Cytat: abuk w Marzec 06, 2013, 09:54:13 AM
Moje pytanie..... jeśli piechota z extendet front jest w terenie typu CLOSE (w tym wypadku miasto), to pomimo, że jednostka wspierana (artyleria) jest na terenie CLEAR i jest atakowana przez jednostkę stojącą na terenie CLEAR, nie sąsiadującą z liderem extendet front, jednostka posiadająca w/w lidera (strzelając na 2 heksy ogniem wspierającym) dla obliczenia wyniku starcia używa modyfikatorów wynikających z terenu CLOSE.

To nie za bardzo zrozumiałe.
Jest Close Defense używany przy obronie,a nie ataku np. gdy atakowana jednostka znajduje się w mieście.
Przy ataku jest sprawdzany  Effective Attack  i Effective Defense jednostek. W zależności od terenu masz: większą bądź mniejszą inicjatywę (wpływa na wynik effatk) i Effective Defense dla obu atakowanej i atakującej.
Zapisz przed walką zaatakuj i wciśnij  alt+c wyświetli Ci się turn combats log - będziesz mógł w nim poczytać co i jak.

abuk

Ok, może źle to napisałem. To, co opisujesz mniej więcej wiem (tj. że teren CLOSE ma wpływ na obronę i modyfikuje wartość ataku/ obrony w sytuacji, gdy piechota znajdująca się w terenie CLOSE jest atakowana. W sytuacji, w której atakuje czołgiem stojącym na CLEAR piechotę stojącą na CLOSE, ta druga używa modyfikatorów odnoszących się do typu terenu CLOSE. Dlatego piechoty w tego typu terenie czołgami się nie tyka.

Pytanie moje odnosi się do tego, czy w/w modyfikatory odnoszą się tylko do bezpośredniego ataku na piechotę w terenie typu CLOSE, czy mogą też się rozciągać na "ogień wspierajacy" jakiego ta piechota (z liderem EF) udziela innej atakowanej jednostce, nie będącej w terenie typu close.

A co do Twojej sugestii z combat logiem, jak tylko znajdę czas, to tak zrobię :)

Pozdrawiam

derwiszx

Odczyt z combat log a jeszcze lepiej  z debug.log duzo by tu wyjasnił.

Co do lidera Extended Front to nie ma znaczenia czy Twój tygrys miał kontakt z jednostka mającą tego lidera. Wystarczyło ze jednostka którą atakowałeś miała i już Twój Tygrys musiał się liczyć z  atakiem wspierającej artylerie jednostki z liderem.

Jeżeli chodzi o tę konkretnie sytuację i na przykład brak overruna podczas ponowienia ataku na zdziesiatkowana wczesniej artylerię to winna jest temu własnie jednostka dająca extended front.   Wystarczyło zmiękczyć te jednostkę (z liderem EF), nawet pojedynczym strzałem z artylerii i już overrun podczas drugiego ataku powinien być udany.

Podobnie na samym początku, przed atakiem na artylerię, należało najpierw zmiękczyć (lekko pzytłumić) dającą jej wsparcie piechotę. Najlepiej jakąś artyleria tłumiącą ale i strzał ze zwykłej artylerii powinien pomóc, wtedy tygrys nie powinien ponieść znaczących strat, możliwe, że nie poniósłby nawet żadnych strat.
Gratia gratiam parti

abuk

Och, ja wiem, co "powinienem był" zrobić w tej sytuacji. Nie chciałem się niepotrzebnie rozpisywać, a tygrysem atakowałem w tym przypadku, bo nie miałem w okolicy żadnych innych jednostek (za długo bym musiał opisywać całą sytuację na mapie, zeby wyjasnić... Nieważne). Strat jakichś tam się spodziewałem, ale nie aż takich (praktycznie połowa stanu jednostki i to przy dwukrotnym teście). To mnie po prostu zdziwiło i skłoniło do założenia tematu :)

Pozdrawiam,

majerek

:welcome
Masz rację to nie wygląda zbyt "normalnie" piechota morska nie powinna zadać takich strat tygrysowi na terenie Clear.
Podeślij może savea i nazwę kampanii to będzie można opisać to Luisowi (autorowi gry - gdyby nie było wiadomo o kogo chodzi).
Nie bo nie :)

derwiszx

Wydrug z debug loga  mógłby sprawe wyjasnic ostatecznie
Gratia gratiam parti

Pioniere

Cytat: majerek w Marzec 06, 2013, 03:32:53 PM
.... piechota morska nie powinna zadać takich strat tygrysowi na terenie Clear....

Może, może jasne, że może zależy jakie były wyniki DiceToSuppress - jeżeli równe krytycznej, a nie większe, to bardzo prawdopodobne by działo zniszczyło  5 Tygrysów. W takim przypadku to nie piechota je niszczy tylko działo . Potrzebny debug log by to ocenić realnie.