Gustlik e-file - nowy e-file klanowy ?

Zaczęty przez Gustlik, Czerwiec 22, 2007, 01:51:17 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Czy chcesz aby Gustlik e-file stał się e-filem klanowym w Generals Guild ?

Tak
18 (75%)
Nie
6 (25%)

Głosów w sumie: 13

Głosowanie skończone: Lipiec 23, 2007, 03:46:26 PM

Depet

Cytat: grisha w Czerwiec 23, 2007, 08:04:43 AM
hoho panie depet po co od razu tak nieprzyjemnie ironizowac...
wiec jesli pg4 to opowiesc na euro 2012 to mozecie sprobowac mieniac te efile

OK - nie definitywnie zmieniać ale spróbować....zmieni się dopiero wtedy jak faktycznie Gustlik e-file się sprawdzi.  :)

grisha

no mi sie juz nie sprawdza na jakim panzer.data w to grac? bo na rsfowym nie wszystkie ikonki maja odpowiedniki

no i hmm sorry, ale opocz tych futurystycznych jednostek polskich mogly by byc te historyczne...np. "rudy 102" itp. chodzi o to ze nie ma wogole w barwach polskich sprzetu klasycznego - i jak bym w koncu kiedys robil studzianki, albo budziszyn to co mam brac ruskow zamiast polakow...buu?

no i dlaczego np. nioe ma tej jednoski?
"Pewną rolę w zwalczaniu czołgów miały odegrać oddziały psów - niszczycieli czołgów. Istota ich działania polegała na tym, że specjalnie tresowane psy (przyzwyczajone do znajdowania pożywienia pod kadłubami czołgów), z których każdy niósł na grzbiecie ładunek trotylu o masie 4-6 kilogramów, rzucały się pod czołgi. Wówczas specjalna antenka powodowała wybuch zapalnika i całego ładunku. Każdy pluton psów - niszczycieli czołgów liczył od 15 do 25 psów wraz z przewodnikami. Dodatkowo żołnierze - przewodnicy uzbrojeni byli w pistolety maszynowe, granaty ręczne i ? koktajle Mołotowa ". Niezależnie od tego każdy pluton miał rusznice przeciwpancerne. W bitwie wzięły udział trzy takie plutony: 1. Pluton (23 psy) przydzielono 1245. Pułkowi z 375. Dywizji Piechoty, 2. Pluton (14 psów) -151. Pułkowi Gwardii z 52. Dywizji Piechoty Gwardii i 3. Pluton (15 psów) - 196. Pułkowi 67. Dywizji Piechoty Gwardii. "
wino, kobiety i PG2

Gustlik

Cytatno mi sie juz nie sprawdza na jakim panzer.data w to grac? bo na rsfowym nie wszystkie ikonki maja odpowiedniki

Nie ma już w tej chwili "RSFowego" dat'a - wszyscy grają na tym samym - widocznie nie masz najnowszego - ściągnij go albo ze Stahlhelm, albo od Adlera. Powinien mieć datę z końca maja

Cytatno i hmm sorry, ale opocz tych futurystycznych jednostek polskich mogly by byc te historyczne...np. "rudy 102" itp. chodzi o to ze nie ma wogole w barwach polskich sprzetu klasycznego - i jak bym w koncu kiedys robil studzianki, albo budziszyn to co mam brac ruskow zamiast polakow...buu?

Problem jest o wiele szerszy - nie ma sprawy, żeby do polskiej armii "sklonować" jednostki ZSRR, a także amerykańskie i angielskie (dla frontu zachodniego) - jedno popołudnie - i będą. Tylko niestety nie da się (na razie) rozgraniczyć "teatrów" w obrębie jednego kraju.

Jeśli zbudujesz scenariusz dla Polaków, to gracz będzie mógł kupić WSZYSTKIE dostępne polskie jednostki - nie tylko T-34, ale i te z frontu zachodniego i te fikcyjne. Chcesz żeby Ci nad Studziankami ktoś nagle Spitfire'm zaczął latać?

Takie rozgraniczenie zapowiadane jest w nowym upgradzie dla pliku .exe - kilka teatrów w obrębie jednego kraju. Więc na razie czekam. Jeśli nic z tego nie wypali, to mam już pewien pomysł, ale jest on dość skomplikowany.

Cytatno i dlaczego np. nioe ma tej jednoski?
"Pewną rolę w zwalczaniu czołgów miały odegrać oddziały psów -

Rozumiem, że to żart.... ;D ;D ;D
"You'll take my life but I'll take yours too
You'll fire your musket but I'll run you through
So when you're waiting for the next attack
You'd better stand there's no turning back"

EFILE, KAMPANIE:
http://opengeneral.pl/

Depet

Cytat: Gustlik w Czerwiec 23, 2007, 02:52:46 PM
Cytatno i dlaczego np. nioe ma tej jednoski?
"Pewną rolę w zwalczaniu czołgów miały odegrać oddziały psów -

Rozumiem, że to żart.... ;D ;D ;D

;D ;D ;D ;D ;D hehehehe - dobre...

grisha

wino, kobiety i PG2

PitekWaleczny

Jestem za i tak oddalem glos. MYsle, ze warto rozwijac Gustlika, znaczy sie jego e-file. ;-) Chociaz mialoby to trwac rok czy dluzej. Wiadomo, nic od razu nie jest doskonale, ale z czasem poprzez testy i poprawki bedzie coraz lepsze.
W tej chwili w Polsce 1.5 mln ludzi spi, 1.1 mln ludzi uprawia seks, 2.8 mln ludzi je... A Ty siedzisz i czytasz moj opis. GRATULACJE!!!!!

Gustlik

Chciałem jeszcze raz przypomnieć, że cała "techniczna" dyskusja nad efilem, czyli pytania, sugestie i zażalenia dotyczące konkretnych jednostek i rozwiązań, toczy się TU:

http://jagdtiger.net/forum/viewtopic.php?t=1407&sid=e1eefefc766518d39124087a684844ae

Przepraszam za niewygodę (trzeba skoczyć na inne forum), ale chcę mieć wszystkie postulaty w jednym miejscu - tylko w ten sposób się w tym nie zgubię, a i dyskutanci będą wiedzieli o czym już była mowa, a o czym jeszcze nie.

EFILE, KAMPANIE:

kempczol

Witam.
Mój głos: NIE.
Może jest to ciekawa inicjatywa ale...
Ja bym pozostał nad tym co teraz mamy, czyli wariant gry: SSI lub RSF.
I skłonny jestem powiedzieć: LIBERUM VETO !
Pozdrawiam.
Historia nie jest miejscem dobroczynnych gestów, lecz bezlitosnej rywalizacji.

Ervin von Rommel

Cytat: kempczol w Czerwiec 26, 2007, 08:27:25 PM
I skłonny jestem powiedzieć: LIBERUM VETO !

Cześć

No z tego co mi wiadamo to mamy tu demokracje i veto raczej nie przejdzie ;) jesteś w obozycji i do tego mało licznej ;)
PS. No ja oczywiście zagłosowałem na TAK :)

POZDRAWIAM!!!

Ervin von Rommel

Depet

Tak jest demokracja ale jak napisałem wcześniej...co innego głos na NIE a co innego postawa "Veto !! Chcecie - zmieńcie - ja odchodzę". Biorąc pod uwagę rozmach zmian tacy gracze jak Ratig, krzemyk i kempczol reprezentują grupkę ludzi którzy nie angażują się w ligę w tak dużym stopniu jak inni - są już od dawna w lidze przyzwyczaili się do RSF...i po prostu są konserwatystami. Zmiana jest bardzo poważna a nie chciałbym aby dzieliła graczy....Myślę że najlepszym pomysłem byłby okres przejściowy - (powiedzmy rok albo dłużej to zależałoby od opinii graczy) - można by wtedy rozgrywać sceny RSF zarówno na Gustlik e-file jak i na RSF...później zrobiłoby się jeszcze jedną ankietę i dopiero wtedy argumentacja mogłaby być miarodajna.

STR

Jestem za nowym e-file, jak najbardzie polskim.
Nie żyjemy w rzeczpospolitej szlacheckiej i jedno [nawet trzy] liberum veto nie powinno decydowac.
Jest ankieta która bedzie miarodajna.

pozdrawiam
STR - PL

yazz

ja generalnie jestem za jak najmniejszą ilością zmian. RSFy zmieniają się zbyt często i jest to uciążliwe, tym bardziej że nie mam pojęcia czym się różnią. Nie mam też czasu aby śledzić czym się różni np. rsf 2.5 od rsf. 2.5.1a lub 2.5.1b itp.  Choć czasem zmiany w RSF są zaskakujące, np. w scenie ALDI któryś rsf wprowadza super nowe niemieckie tanki. Ostatnio lubie grać na SSI bo tam jest stabilnie...

kempczol

Koledzy wyraziłem tylko swoje skromne zdanie.  8)
Jeżeli trzeba będzie to na rozsądnych warunkach zastosuję się do większości i może kiedyś zmienię zdanie.  ::)
W najbliższym czasie jestem w realu na urlopie.
Postaram się do 12.08.2007 dokończyć wszystkie gry, które rozpocząłem.
Potem do końca listopada będę intensywnie zajęty w pracy czyli będę pływał.
P.S.
Depet & Company...
1. Nie jestem konserwatystą,
2. To jest tylko gra,
3. Każdy się angażuje w działalność Ligi i Forum w miarę swoich możliwości,
4. Oprócz PG2 są inne nałogi a najważniejsza i tak będzie rodzina, praca...
Pozdrawiam.
Historia nie jest miejscem dobroczynnych gestów, lecz bezlitosnej rywalizacji.

Depet

OK - czyli dyskusja trwa...

yazz...po to proponuję zmianę e-fila w lidze żeby w myśl zasady "raz a dobrze" skończyć z bezsensownymi zmianami RSF które nic ciekawego nie wnoszą a wręcz przeciwnie. Na razie podjęta została jedna decyzja - nie będzie kolejnego ulepszenia e-fila RSF wcześniej niż za rok ! - dzięki temu odzyskamy stabilność...otwarta pozostaje jednak sprawa jednego, wiernego historycznie e-filu ligowego czyli Gustlik e-file...na razie nikt definitywnego VETA nie postawił więc rozumiem że ankieta trwa....

Gustlik

Plan zmian w moim efilu jest nastepujący:

- jutro (sobota) ok południa pojawi sie wersja 2.2, która nadal może być platformą do dyskusji i ewentualnych zmian

- na tę dyskusję przeznaczam jeszcze miesiąc i na koniec lipca chcę wypuścić wersję STABILNĄ 2.3

Wersja stabilna oznacza, że są opracowane formuły przeliczania i porównywania jednostek, oraz - co ważniejsze - nic już potem nie zmienia się w puli jednostek istniejących DO TEGO MOMENTU.

Nie znaczy to jednak, że efil nie będzie rozbudowywany - w tej chwili wykorzystuje 40% swojej pojemnosci - żal byłoby go tak zostawić :)

Zresztą myślę, że jak tylko zaczną powstawać na niego scenariusze, to życie wymusi pewne rzeczy typu: "mógłbyś dorzucić parę greckich jednostek?", albo: "przydałaby mi się taka niemiecka bateria nadbrzeżna i taki węgierski elitarny pułk..." i.t.d. i.t.d.

EFILE, KAMPANIE: