Gustlik e-file - nowy e-file klanowy ?

Zaczęty przez Gustlik, Czerwiec 22, 2007, 01:51:17 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Czy chcesz aby Gustlik e-file stał się e-filem klanowym w Generals Guild ?

Tak
18 (75%)
Nie
6 (25%)

Głosów w sumie: 13

Głosowanie skończone: Lipiec 23, 2007, 03:46:26 PM

Gustlik

Cytat: darkonza w Lipiec 30, 2007, 12:35:34 PM
hmmm...czyli w naszym e-filu mając 5 t-34 będę mógł bez trudu roznieść 3 pantery mimo że w rzeczywistości byłoby zupełnie odwrotnie...

Niekoniecznie - nie dopisałem jeszcze jednej ważnej rzeczy: Pantera ZAWSZE ma wyższy HA - 20:17 w stosunku do T-34/85. A ostatnia seria Pantery ma także wyższy i GD i Inicjatywę.

Resztę opisał Depet. 
"You'll take my life but I'll take yours too
You'll fire your musket but I'll run you through
So when you're waiting for the next attack
You'd better stand there's no turning back"

EFILE, KAMPANIE:
http://opengeneral.pl/

darkonza

no to że t-34 będzie miał zasięg ruchu większy niż pantera to jest ok...ale pozostałem wyliczenia...jak one się mają do rzeczywistych starć na froncie wschodnim?
skoro t-34 były dzisiątkowane przez pantery - minimalny stosunek strat 1:5 - to skoro chcemy zachować wierność historyczną cyferki należałoby dobrać tak aby 1:5 było zachowane

Gustlik

Czy o taką prognozę wyników koledze chodziło? Oto dowód - Pantera musi mieć tylko jedną belkę doświadczenia, przy trzech - wynik jest nawet 1:6.

To jest symulacja sprzed 10 minut, bez żadnych poprawek w efilu

EFILE, KAMPANIE:

darkonza

szczerze mówiąc chodziło mi bardziej o wynik starcia "pięciu na pięciu"
powinna paśc jedna pantera i wszystkie t-34
ale może się mylę, może jednak wystarczy to że wynik "pojedyńczego strzału" oddaje rzeczywisty stosunek strat jakie obserwowano na froncie wschodnim...nie wiem który sposób "rozliczeń" jest właściwszy

pamiętajcie jednak że to 1:5 to jest minimum
generalnie większośc podaje 1:9

największe wrażenie to na mnie robi fakt że gustlik to chyba myśli o swoim e-filu 24h/doba :)

Gustlik

No więc to jest prawie minimum, bo dla pantery trzybelkowej - to już wychodzi 1:6, to dla pięciobelkowej, pewnie coś koło tego o czym piszez. Oczywiście pod warunkiem, że chłopaki z T-34 nie zaczną się uczyć i zdobywać doświadczenia - bo wtedy, to już może być różnie.

Niestety nie da się zobaczyć ile tak naprawde się rozwali tych Panther, bo PG2 ma przecież swój uroczy "generator losowy" wyniku starcia. Mogę cały dzień próbować i nie osiągnę takiego wyniku jak na prognozie. Uznam, że za słabo, zacznę poprawiać, a potem ktoś zagra, los mu da inaczej i mnie opieprzy. Dlatego zawsze sprawdzam prognozy, a nie realne wyniki.

Prognozy oparte są na algorytmie przeliczającym czyste statystyki - bez elementu "losowego".

Cytatnajwiększe wrażenie to na mnie robi fakt że gustlik to chyba myśli o swoim e-filu 24h/doba

Pamiętaj, że każdy facet, jeszcze 6 razy na godzinę musi pomyśleć o seksie.... Reszta się zgadza.

EFILE, KAMPANIE:

Franek Dolas

tak jak juz darkonza napisal:
lepszy bo: tanszy, prostszy i szybszy w produkcji, czyli lepszy pod wzgledem strategiczym
a my tu zdaje sie w efilu powinnismy operowac taktyka - parametrami "pojedynczego" wozu a nie jego
wszechstronnosci ze wzgledu na "ogol wojny" (surowce, produkcja, ekspoloatacja itd...)
pancerz, dzialo, silnik, zwrotnosc...to jest muzyka dla moich uszu... ;)

z tym seksem to prawda, roznice sa tylko w tym ile ta pojedyncza "sesja myslenia o seksie" trwa :)

darkonza

nie widziałem jeszcze dzieła gustlika, ale moim zdaniem różnica w bezpośrednim boju między panterami a t-34 powinna być drastyczna
nadrobić to można z kolei....ceną sprzętu
skoro pantera byla prawie dwa razy cięższa, o wiele bardziej pracochłonna i do tego dużo bardziej zaawansowana technologicznie to gdyby jej koszt był 3-krotnie (sic!) większy to niebyłoby to w żaden sposób przesadą

Franek Dolas

tak wlasnie powinno byc jak pisze darknoza, t34 duzo gorszy ale sporo tanszy, wtedy wiernosc historyczna bedzie ok.

jelsi jednak chodzi o dyskusje o najlepszy czolg wwII to:
Cytat: Gustlik w Lipiec 30, 2007, 12:14:29 PM
"Chcesz wygrać starcie jeden na jednego - weź Panterę, chcesz wygrać wojnę - trzymaj się T-34/85"

Robert A. Slayton - "Niszczycielska Broń"
rozwinięciem tego zdania powinno byc: chcesz wygrac starcie 1:5 tez wez pantere, 1:8 - moze byc roznie ale lepiej wez pantere :)
Jak mozna uznac za lepszy czolg, ktory w starciu 1:5 dostaje baty od konkurenta? :)

EDIT a jeszcze sobie dopisze :)

"nec hercules contra plures" :)

Revolutionary_pilot

"Babko babko udaj sie.. jak sie nie udasz to cie zjem..."  >:D
Trzeba lepic ta babke zanim wyjdzie finalna wersja..

Odpowiednik "Elite SS" w klasie inf. juz nie przedzie? Dobrze by bylo SS Elite jako piechota+panc /plus/ sama piechota SS w inf o parametrach wyzszych niz regular SS..
Ale zawsze mozna PancGrenadierow SS przypisywac jako taka piechote, wiec nie pali sie - chociaz nie bylo by zle :P

Gustlik

Ależ jest SS Elite w klasie Infantry, tylko się zrobiła dziura czasowa... Ale już poprawione. Od 1943, większość tych dywizji przeszła na etat: "pancernych" dlatego jako piechota są do 43, a jako tank od 43 - z takimi tez ikonami. 

EFILE, KAMPANIE:

Gustlik

Jeszcze co do ceny:

Cytatskoro pantera byla prawie dwa razy cięższa, o wiele bardziej pracochłonna i do tego dużo bardziej zaawansowana technologicznie to gdyby jej koszt był 3-krotnie (sic!) większy to niebyłoby to w żaden sposób przesadą

Masz świętą rację - gdyby ten efil miał służyć wyłącznie do budowy kampanii, które rozgrywają się na przestrzeni 2-3 lat. Ale on ma służyć także do grania scenariuszy, które "dzieją się" w 2-3 dni.

W ciągu jednej bitwy zapasy sprzętu są, jakie są i nie ma znaczenia, ile w tym czasie T-34 wyprodukowały fabryki na Uralu, a ile Panter w Zagłębiu Ruhry. To jest mikroskala.

Załóżmy, że na jakimś odcinku frontu, Niemcy zgromadzili akurat większe zapasy sprzętu niż Rosjanie i w tym przypadku, Pantera w scenariuszu, powinna być tańsza od T-34. No ale przecież nie będziemy zmieniać efila dla każdego scenariusza. Choć pewnie dla hardcorowych graczy byłoby to świetne wyjście. W związku z tym musiałem jakoś uśrednić ceny.

Poza tym trzeba pamiętać, że o wiele wygodniej, w sytuacji planowania scenariusza, jest sterować zakupami poprzez dostępne dla gracza punkty. Pantera nie musi być trzykrotnie droższa.

Wystarczy, że gracz niemiecki, będzie miał o połowę mniej punktów możliwych do zdobycia - wyjdzie na to samo, a przy okazji nie zablokujemy możliwości zasymulowania sytuacji odwrotnej. Wyobrażaz sobie ile prestiżu musiałby dostać gracz, gdyby Pantera kosztowała 1100pp?

A nawet gdyby mu pozwolić ją kupić, to kto zagwarantuje, że po dostaniu tych 1100pp, kupi Panterę, a nie 8 jednostek piechoty i rozwali całą równowagę scena?

EFILE, KAMPANIE:

darkonza

Cytat: Gustlik w Lipiec 30, 2007, 02:48:30 PM

Wystarczy, że gracz niemiecki, będzie miał o połowę mniej punktów możliwych do zdobycia - wyjdzie na to samo,

niestety nie wyjdzie na to samo, bo skoro ograniczasz prestiż np: o połowę to ograniczasz nie tylko zakupy panter, ale równocześnie możliwośc kupna taniej piechoty - która niby tania ale jednak staje się droga bo prestiżu mało

Cytat: Gustlik w Lipiec 30, 2007, 02:48:30 PM
A nawet gdyby mu pozwolić ją kupić, to kto zagwarantuje, że po dostaniu tych 1100pp, kupi Panterę, a nie 8 jednostek piechoty i rozwali całą równowagę scena?

więc niech pantera będzie tak silna że warto ją kupić zamiast 8 jednostek piechoty :)
wtedy równowaga nie będzie zachwiana :)

zdaję sobie sprawę że równowaga dotycząca wszystkich jednostek jest prawie niemożliwa do ujęcia
ponieważ jednak lubię analizować cyferki to zauważyłem że o ile w parametrach sprzętu można znaleźc "tylko" niedociągnięcia o tyle (moim zdaniem) w cenach sprzetu są poważne błędy w dotychczasowych e-filach
nie powinno być tak że komus kto gra niemcami i dysponującemu prestiżem praktycznie zawsze opłaca się kupić tygrysa zamiast dwóch jednostek piechoty....to powinno wymagać głębszego namysłu - gdyby stosunek cen w przypadku tygrysa i piechoty wynosił 1:5 wtedy byłoby się nad czym zastanawiać...i ilośc sprzętu pancernego a także jego jakość (np: wybranie jednak panzer IV które byłyby ponad dwukrotnie tańsze) w większym stopniu odpowiadałaby realiom...

zresztą niemcy do końca wojny budowali również PIV właśnie ze względu na mniejsze koszty, w e-filach się nie opłaca brać tych czołgów gdy już pojawiają się pantery i tygrysy - a więc cena tych ciężkich czołgów nie oddaje rzeczywistości - jest za niska

Depet

Powoli straciłem rozeznanie w tym wątku ale ktoś napisał wcześniej że e-file (a raczej parametry jednostek) powinny być tak dobrane aby ten legendarny stosunek "5 T-34 za 1 Panthere" powinien być zachowany dosłownie - nie zgadzam się z tym i szczerze mówiąc wątpię aby jakakolwiek gra potrafiła oddać to w sposób sprawiedliwy...mnie się raczej wydaje że stosunek sił w momencie ataku 1 vs 1 powinien wynosić 1:5 ale jeśli chodzi o ten "wskaźnik gry" - czyli nie 5 jednostek za 1, tylko 5 punktów za 1...i to co pokazał Gustlik na screenie bardzo mnie uspokoiło - ten e-file jest po prostu dobrze zbilansowany.

Cytat: darkonza w Lipiec 30, 2007, 03:09:38 PM
nie powinno być tak że komus kto gra niemcami i dysponującemu prestiżem praktycznie zawsze opłaca się kupić tygrysa zamiast dwóch jednostek piechoty....to powinno wymagać głębszego namysłu - gdyby stosunek cen w przypadku tygrysa i piechoty wynosił 1:5 wtedy byłoby się nad czym zastanawiać...i ilośc sprzętu pancernego a także jego jakość (np: wybranie jednak panzer IV które byłyby ponad dwukrotnie tańsze) w większym stopniu odpowiadałaby realiom...

Hehe co do piechoty to za cenę 1 Tygrysa w efilu Gustlika kupisz chyba 6 a może nawet 7 pułków piechoty więc chyba wszystko trzyma się kupy....

PZ IV u Gustlika są bardzo tanie ale UWAGA: biorąc pod uwagę ruski sprzęt raczej nie postawiłbym na PZ IV....z kolei na RSFie w ogóle bym się nie zastanawiał bo tam Pz IVH i tak kosi wszystkie T-34 :)

Cytat: darkonza w Lipiec 30, 2007, 03:09:38 PM
zresztą niemcy do końca wojny budowali również PIV właśnie ze względu na mniejsze koszty, w e-filach się nie opłaca brać tych czołgów gdy już pojawiają się pantery i tygrysy - a więc cena tych ciężkich czołgów nie oddaje rzeczywistości - jest za niska

Coś czułem że dyskusja nad cenami to będzie dopiero ciekawa dyskusja :) ...ostatnio Gustlik wspomniał coś o cenie 700pp za Tygrysa...jeśli to faktycznie tyle będize to za taką cenę móżesz kupić 2 Pz IVH i jeszcze styknie Ci trochę grosza na później :).

Depet

Cytat: darkonza w Lipiec 30, 2007, 01:36:21 PM
pamiętajcie jednak że to 1:5 to jest minimum
generalnie większośc podaje 1:9

największe wrażenie to na mnie robi fakt że gustlik to chyba myśli o swoim e-filu 24h/doba :)

O znalazłem...1:9 to są chyba legendy i bajki...pamiętam że jak kiedyś rozmiawałem z Bolestą na ten temat to padło hasło 1:5 i to wydaje mi się najbardziej realne...1:9 to hehe w ogóle w Panzera grać by się nie dało.

Do tego że Gustlik cały czas śledzi nasze sugestie dodałbym fakt że pierwsza nieoficjalna wersja Gustlik efile pojawiła się jakieś 1,5 roku temu a więc prace nad sprzętem trwają już naprawdę długo i szkoda byłoby marnować teraz takie zaangażowanie - stąd pomysł na zmiane efila klanowego.

Gustlik

Nie musi nawet być 700 za Tygrysa

W tej chwili jest tak (ale podkreślam: w tej chwili):

Tygrys: 552
PzIVH - 300
Piechota podstawowa - 96

No więc moim zdaniem wystarczy Tygrys za 600

Ale nawet w tej chwili masz spełnione Tygrys : Piechota = 5 :1