KAMPANIA - "7 dni do Renu" by Gustlik.

Zaczęty przez Gustlik, Wrzesień 07, 2015, 12:51:18 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

sympatyk

Widzę, że siły obu stron dostały dodatkowe jednostki

Moje zdanie jest takie:
Trzeba ustawić i sprawdzić w walce --> wtedy uzyskujesz odpowiedź --> dasz radę, albo faktycznie trzeba osłabić siły przeciwnika, lub wzmocnić swoje
Również wszelkiego rodzaju spowalniacze - zasieki, zburzenie mostu, drogi, terenu
Jeżeli przeciwnik za szybko podchodzi pod kluczowe pozycje, można część jego jednostek przesunąć w głąb mapy

Tylko testy pokażą, jak jest naprawdę

Szkoda, że nie ma chętnych do testowania ...

i jeszcze jedna myśl
Nawet jak Gustlik przesadzał swoje kampanie na inne (większe) mapy - zawsze to był scenariusz, który się zmieniał - wiec wszystkie chwyty dozwolone w ramach przyzwoitości --> można oryginalną kampanię zostawić, jak jest, a modyfikowaną opublikować pod inną nazwą (ile jest odmian Blitza? ...)

Teraz pytanie strategiczne
Wszystkie scenariusze będą na większych mapach?

Pierwsze 4 mieszczą się na tej jednej mapie - jak dalej?
Mapa Bonn jest autorstwa Gustlika - rozmiar 1919x1715
Opublikowana kwiecień 2009 - raczej nie zrobiona pod tą kampanię ? - z braku map zachodnich Niemiec użyta ...
Następna - arnhem3.map(są takie 4 mapy, o nazwie Arnhem)
Następna 719 (Gustlik - sierpień 2008) 1919x1919 - raczej nie zrobiona pod tą kampanię ? - z braku map zachodnich Niemiec użyta ...

Jaro

Scenariusz musi się zmienić bo inaczej wygląda teren. Do zastanowienia się czy;
A. Sowieci są blisko vh i raczej jesteśmy bez szans na ich obronę
B. Sowieci są cofnieci a my mamy szansę dociągnąć posiłki
W przypadku A trzeba będzie dać obronę do 3 vh na tyłach a siły ruchome będą spowalniać albo atakować flankę.
W przypadku B ustawienie pierwszej tury dla sowietów nie ma sensu bo i tak nic nie zobaczymy.
Ja się sklanian do A a w testach zobaczę jaką obronę dać w głębi.
Może Waldzios podrzuci garść porad taktycznych odnośnie do możliwych scenariuszy obronnych.

Co do wielkości map to o ile będą dostępne to zrobię wszystkie o ile nie polegnę na tej robocie.

Testy sobie zrobię na 100 procent ro będę wiedział jak się gra.
Pewnie że wiecejb testerów by się przydało.

Kampania dostaje AI 3.0 i jednostki dostaną cele ataku. Dodałem też dodatkową amunicję Sowietom do AA aby nie uzyskiwać przewagi przez wystrzelanie ich z amunicji. Rekony dostały dodatek rozpoznawczych.
Generalnie chcę aby AI było lepsze i dawało wyzwania.
Pozdrawiam,
Jaro
------------------------------------------------------
Repozytorium plików instalacyjnych gry:
Dropbox: https://www.dropbox.com/sh/z4l7rs71sxk1jc6/AAD8v6sMojApzyD4NG3IFK4ca?dl=0
OneDrive: https://1drv.ms/f/s!Am2aTZH9AOcoanwyUg8_mMB5lwI

sympatyk

Puściłem sobie dwie tury
Początek bardzo mi się podoba
Trudno mi grać - nie rozróżniam jednostek po ikonach
Wyeliminowałem 3 samoloty - mój solidnie oberwał i dostał lidera
Sowieci zajęli 2 VH

CytatKampania dostaje AI 3.0 i jednostki dostaną cele ataku. Dodałem też dodatkową amunicję Sowietom do AA aby nie uzyskiwać przewagi przez wystrzelanie ich z amunicji. Rekony dostały dodatek rozpoznawczych.
Generalnie chcę aby AI było lepsze i dawało wyzwania.

Nie przesadzaj w trudności na początek ...
AL jest inne i to widać po zachowaniu

Test i tylko test odpowie na wszystkie pytania ...

Jak przebrniesz przez pierwsze scenariusze i będzie obiecująco - postaram się zrobić te 3 mapki, albo użyje się jakiejś mapy 3k (w zasadzie mało wyboru)

Jaro

Ok. Zrobię początek i potestujemy.

Jak będzie git to pogadamy o reszcie map.

Nie chcę robić trudnej ale chcę aby AI się zachowywała. Na razie zaprogramowałem tylko piechotę na północy.
Wschodnie VH są raczej na stracenie. Myślę aby dać graczowi konieczność wyboru:
- atakować z flanki czy
- szybko się wycofać i bronić zachodnich VH i potem kontratak.

Mamy spadochroniarzy więc jakiś rajd na SH jest możliwy.
Pozdrawiam,
Jaro
------------------------------------------------------
Repozytorium plików instalacyjnych gry:
Dropbox: https://www.dropbox.com/sh/z4l7rs71sxk1jc6/AAD8v6sMojApzyD4NG3IFK4ca?dl=0
OneDrive: https://1drv.ms/f/s!Am2aTZH9AOcoanwyUg8_mMB5lwI