Instalacja nowych kampanii i parę innych spraw

Zaczęty przez Sorkvild, Maj 16, 2016, 05:05:10 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Sorkvild

Na początek chciałem się przywitać. Jakieś dwa tygodnie temu odkryłem zupełnie przypadkowo grę Open General szukając informacji odnośnie tego czy warto kupić grę Panzer Corps będącą odświeżonym Panzer Generalem 2. Temat PC odłożyłem do lamusa, bo zupełnie się rozsmakowałem w tym co oferuje OG ;) Ilość materiału po prostu poraża, od antyku po współczesność :) instalacja paczki i uruchomienie były proste, a dodatkowe materiały tekstowe pozwoliły streścić to co nowe. Gra godna rozpropagowania.

Mam kilka pytań. Przez siec trafiłem na polskie wątki, to forum i stronę opengeneral.pl skąd pobrałem jak się okazało świetne zestawy Gustlika, które mają wiele ciekawych kampanii oraz oferują dobre wyważenie jednostek.
Pobrałem też kilka nowych kampanii jakie pojawiły się na stronie, problem z tym, że nie wiem do jakiego efile mam wrzucić kampanię W74 Pociąg Pancerny nr 3. Pisze, że wymaga efile gustlika, a w grze mam dwa efile gustlika  efile OGN_GUS, OGN_Wx i pytanie - do którego mam wrzucić ową kampanię by było jak być powinno?

Pytanie dwa. Jak w oknie powitalnym OG sprawić, by można było wybierać efile OGN_GUS, OGN_Wx i OGN_LGCW. Jest tam fajny selektor (strony, okresy, ekwipunki), a pomimo że mam dodane efile OGN to da się je jedynie wybrać po kliknięciu na pasku "select equipment".

Pytanie trzy. Podczas grania w kampanie T01 szkoleniową zauważyłem, że w oknie zakupów są jakieś duble jednostek. Przykładowo widniały obok siebie dwie jednostki piechoty "Schutzen" i nie różniły się absolutnie niczym. Staty te same, zdolności, transport - a mimo to jedna z nich kosztowała o 10-20 PP więcej, to samo chyba było w czołgach i artylerii. O co chodzi?

Pytanie cztery. Działo AA 88 ma zdolność Stealth, że co? Ma jakby kamuflaż? Niewidzialne dla rekonesansu? Poproszę o rozwinięcie.

Rudel

Witaj na naszym forum. Co do kampanii W74 Pociąg pancerny nr3 to wykorzystuje ona efil Gustlika i powinna działać w obu katalogach OGN_GUS oraz OGN_Wx. OGN_GUS to są kampanie autorstwa Gustlika zaś OGN_WX są to konwersje kampanii innych autorów. Oba katalogi korzystają z tego samego efila czasem jednak efil wymaga aktualizacji co zawsze jest podane w opisie. Odnośnie cen i obecności niejako podwójnych jednostek możliwych do zakupu sprawia to tzw system Frontów i Frakcji. Co do do cechy Camouflage to nie jest to to samo co funkcja stealth a poprostu lepsze maskowanie powodujące, że w pewnych warunkach ciężej jest wykryć jednostkę z taką cechą
Prawo do ran i śmierci mają nie tylko odważni

Waldzios

Cytat: Sorkvild w Maj 16, 2016, 05:05:10 PM
Pobrałem też kilka nowych kampanii jakie pojawiły się na stronie, problem z tym, że nie wiem do jakiego efile mam wrzucić kampanię W74 Pociąg Pancerny nr 3. Pisze, że wymaga efile gustlika, a w grze mam dwa efile gustlika  efile OGN_GUS, OGN_Wx i pytanie - do którego mam wrzucić ową kampanię by było jak być powinno?
To wbrew pozorom dość proste, kampanie oznaczone literką W, na przykład "W74 Pociąg Pancerny nr 3" lądują w folderze OGN_Wx, pozostałe lądują w OGN_GUS;

Dla ścisłości, ten podział jest czysto organizacyjny, w praktyce nie ma znaczenia do którego folderu wrzucisz kampanie, oba zawierają ten sam efil, więc funkcjonalność będzie ta sama;

Pytanie dwa. Jak w oknie powitalnym OG sprawić, by można było wybierać efile OGN_GUS, OGN_Wx i OGN_LGCW. Jest tam fajny selektor (strony, okresy, ekwipunki), a pomimo że mam dodane efile OGN to da się je jedynie wybrać po kliknięciu na pasku "select equipment".
Nie potrzeby odgórnego wybierania efila.
Efil możesz wybrać/zmienić w dowolnym momencie. Przypisany jest do konkretnego folderu EFILE_xxx.
W oknie rozpoczęcia kampanii/scenariusza, lub wczytania gry, dostępna jest zakładka 'Folder efila' pozwalająca dokonać wyboru.

Pytanie trzy. Podczas grania w kampanie T01 szkoleniową zauważyłem, że w oknie zakupów są jakieś duble jednostek. Przykładowo widniały obok siebie dwie jednostki piechoty "Schutzen" i nie różniły się absolutnie niczym. Staty te same, zdolności, transport - a mimo to jedna z nich kosztowała o 10-20 PP więcej, to samo chyba było w czołgach i artylerii. O co chodzi?
To zapewne niedopatrzenie w ustawieniach scenariusza...; Generalnie autor kampanii stara się unikać takich sytuacji...;

Zdublowane jednostki należą do równolegle istniejących frakcji (DAK, Luftwaffe Feld etc). Rożnica w cenie wynika z różnej dostępności jednostek;
Przykładowo oddział należący do regularnej dywizji Wermachtu jest łatwiej dostępny (tańszy), niż identyczny odział w dywizji polowej Lufftwaffe...;

Pytanie cztery. Działo AA 88 ma zdolność Stealth, że co? Ma jakby kamuflaż? Niewidzialne dla rekonesansu? Poproszę o rozwinięcie.
'Stealth' w tym przypadku odnosi się do techniki lotniczej.. (definicja Stealth).;

Pełna nazwa cechy to 'Jet (stealth)'. Cecha ma trochę niefortunną nazwę...;
W zależności od potrzeb odnosi się do samolotów odrzutowych, samolotów 'stealth' lub samolotów latających na dużych wysokościach;

W największym uproszczeniu działo z cechą 'Jet (stealth)' może przechwytywać samoloty z cechą 'Jet (stealth)';
analogiczne dział bez cechy 'Jet (stealth)' nie może przechwytywać samolotów z cechą 'Jet (stealth)';

Niestety, chwilowo nie ma możliwości modyfikacji tej nazwy...; Gdy będzie to możliwe, w ramach efila  prawdopodobnie zmienimy nazwę na 'High altitude' / "Wysoki pułap";
GusOpen - aktualizacje/updates: EFile , EquipIcons

Gustlik

Witaj, pozwolę sobie odpowiedzieć napytanie trzy i cztery, bo co do kompilacji i działania instalki, to nie jest moja działka.

Zdublowane jednostki biorą się z tzw "frontów i frakcji", które dysponują tą samą bronią jeśli chodzi o typy, ale są różnice - na przykład - w cenie (dla Luftwaffe Pantera była z reguły większym rarytasem niż dla regularnej  PzDiv.). Jeśli kampania jest stara i nie ma wyznaczonej frakcji do grania (np - "Dywizja Pancerna"), wówczas pojawiają się w niej wszystkie jednostki - stąd dublowanie. Ale tym się nie przejmuj - po prostu kupuj tańszą :)

Cecha "Stealth" - pełna nazwa to "Jet/Stealth" - dotyczy głównie samolotów. Nazwa nie jest najszczęśliwsza w przypadku dział - to prawda, ale inaczej nie dało rady. A chodzi o to, że samoloty z cechą "Jet/Stealth" mogą być przechwytywane tylko przez działa z tą samą cechą. Słowem, ŻEBY PRZEDPOTOPOWE DZIAŁA NIE STRZELAŁY DO ODRZUTOWCÓW.
"You'll take my life but I'll take yours too
You'll fire your musket but I'll run you through
So when you're waiting for the next attack
You'd better stand there's no turning back"

EFILE, KAMPANIE:
http://opengeneral.pl/

kowdar

Witam na forum i zachęcam do aktywności :)

Chyba nikt z nas tego zestawienia początkowego kampanii nie używa.
Prostszej metody na aktualizację nie znam.

Usuń z głównego katalogu gry pliki:
ogrun
Campaigns.csv
Campaigns.txt

Gra po uruchomieniu zapyta czy wygenerować nowy plik zawierający spis kampanii.
Jak odpowiesz "tak" to będziesz miał nowe katalogi EFILE na liście.
Polecam moją stronę z kampaniami OpenGen na Gustlik efile:
https://opengeneral.pl

Sorkvild

Serdeczne dzięki wszystkim za objaśnienia!

Zwyczajnie myślałem, że między GUS i Wx są jakieś różnice mniejsze bądź większe. W związku z tym nasunęło mnie się jeszcze jedno pytanie - jak wygląda sprawa przenoszenia kampanii między efilami np. kampania "Winter War" z efile LXF do OGN_GUS. Wszystko będzie działać tylko mogą być inne jednostki dla danej ze stron, tak?

Mam też problem z jednostkami kolejowymi. W opisie zdolności jednostki pisze, że dana jednostka nie potrzebuje stacji by załadować się na transport kolejowy. Wchodzę na tory i embarku nie ma?
W nagrodę podczas kampanii dostałem pociąg pancerny, aczkolwiek nigdzie nie mogę go rozstawić, co musi być spełnione by wprowadzić na pole gry jednostkę kolejową?

PS. Co do zdublowanych wygląda to tak (Prokhorovka, kampania T01) http://i.imgur.com/cq31ePJ.jpg

Cytat: kowdar w Maj 16, 2016, 06:57:32 PM
Usuń z głównego katalogu gry pliki...
Działa! Akurat korzystam z tego menu, bo pozwala mi to łatwo ogarnąć strony konfliktu i okresy walk różnych efile.

Waldzios

Cytat: Sorkvild w Maj 16, 2016, 07:59:34 PM
W związku z tym nasunęło mnie się jeszcze jedno pytanie - jak wygląda sprawa przenoszenia kampanii między efilami np. kampania "Winter War" z efile LXF do OGN_GUS. Wszystko będzie działać tylko mogą być inne jednostki dla danej ze stron, tak?
I tak i nie.
Teoretycznie to zadziała, a scenariusz/kampania ruszy. Jednak jednostki z jednego efila, będą zastąpione praktycznie losowymi jednostkami z innego. Po takim przeniesieniu, powstanie przypadkowa mieszanka jednostek, całkowicie nie nadająca się do gry...;
Mam też problem z jednostkami kolejowymi. W opisie zdolności jednostki pisze, że dana jednostka nie potrzebuje stacji by załadować się na transport kolejowy. Wchodzę na tory i embarku nie ma?
W nagrodę podczas kampanii dostałem pociąg pancerny, aczkolwiek nigdzie nie mogę go rozstawić, co musi być spełnione by wprowadzić na pole gry jednostkę kolejową?
Obraz mapy niekoniecznie musi pokrywać się z rzeczywistym terenem...; To dość powszechne, zwłaszcza w starych mapach.
Aby skorzystać z transportu kolejowego, tory muszą być wyznaczone na mapie, nie wystarczy rysunek;
Jeśli najeżdżasz kursorem na "prawidłowe" tory kolejowe, przy opisie teren powinien pojawić się napis '(Rail)'...;
PS. Co do zdublowanych wygląda to tak (Prokhorovka, kampania T01) http://i.imgur.com/cq31ePJ.jpg
Tak jak pisaliśmy, to nie błąd, ale kwestia ustawień frakcji (niekoniecznie prawidłowych, ale dopuszczalnych).
Tańsze odpowiedniki to regularne jednostki Wermachtu, droższe to jednostki innej frakcji (prawdopodobnie oddziałów lądowych Luftwaffe).
GusOpen - aktualizacje/updates: EFile , EquipIcons