Sympatyk icons workshop

Zaczęty przez sympatyk, Wrzesień 07, 2017, 10:39:44 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Waldzios

Cytat: sympatyk w Czerwiec 25, 2019, 09:34:23 AM
A, ostatecznie Wilk to w4, czy w33(chodzi o kolor)?
Lampart na którym kolorze oparty? w4,w33, w...?
Ze śmigłami( dla odróżnienia) czy bez?
Bo nie wiem jak ostatecznie to ma wyglądać?
W pierwszym podejściu, gdy samoloty miały różnić się kolorem, wybrałem wstępnie w4 dla Wilka i w33 dla Lamparta.
W drugim podejściu, wydłużyłem w33 (w33x), a dla Wilka użyłem oryginalnego w33. To były testowy wariant, przy zgodnych kolorach łatwiej oberwać różnicę wielkości.
Nie zrezygnowałem z w4, ale w33 lepiej pasowało mi do testów. Nie wykluczam, że docelowo Wilk będzie korzystał z wersji w4.
Zdecyduje gdy będę miał ostateczną wersje Lamparta do porównania. w33x był zrobiony "na szybko", by pokazać ogólną koncepcje.

Czyli Wilk będzie korzystał z w4 albo w33 (w zależności jak wyjdzie Lampart).
W przypadku Lamparta skłaniam się ku wersji opartej na w33.

connor71 ma racje co do tego, że zdecydowana większość ikon samolotów nie ma śmigieł (patrz screeny z gry w poprzednim poście).
Dla mnie osobiście nie robi to wielkiej różnicy (grunt że kadłub jest podobny), ale skoro innym to przeszkadza to można wypróbować warianty bez śmigieł.

W sumie, porównując wersje connor71 twoją, to wersja z śmigłem traci trochę detali. Mam wrażenie, że bez śmigieł łatwiej dostrzec kształt gondoli silników, a na głównym rzucie samolot ma bardziej opływowy kształt dzioba.
To jednak kwestia gustu, więc trudno o tym dyskutować. Może niech jeszcze ktoś się wypowie  :huh?
GusOpen - aktualizacje/updates: EFile , EquipIcons

connor71

Cytat: Waldzios w Czerwiec 25, 2019, 10:26:09 AM

W sumie, porównując wersje connor71 twoją, to wersja z śmigłem traci trochę detali. Mam wrażenie, że bez śmigieł łatwiej dostrzec kształt gondoli silników, a na głównym rzucie samolot ma bardziej opływowy kształt dzioba.
To jednak kwestia gustu, więc trudno o tym dyskutować. Może niech jeszcze ktoś się wypowie  :huh?

Moja wersja też jest robiona na szybko, tylko by pokazać jakby mógł wyglądać Ryś. Mnie osobiście podobają się ikony bez śmigieł, ale to właśnie kwestia gustu.
Dlatego poczekajmy z decyzją na opinię innych graczy.

Waldzios

Na początek spróbujemy bez śmigła.

Wprowadziłem pewne poprawki.
- w4b skopiowałem szyby z w33:
- w33 lekko odchudziłem główny rzut:

Widok w grze:

Zestaw:

PZL.38 WilkPZL.48 LampartPZL.54  Ryś

Przydałyby się jeszcze podwersje Rysia z działkiem, ale to już mogę zrobić sam...

EDIT.
Wersje ze zwiększonym kontrastem.

Gvozdika

Cytatconnor71 ma racje co do tego, że zdecydowana większość ikon samolotów nie ma śmigieł (patrz screeny z gry w poprzednim poście). Dla mnie osobiście nie robi to wielkiej różnicy (grunt że kadłub jest podobny), ale skoro innym to przeszkadza to można wypróbować warianty bez śmigieł.

Waldzios, jak się prezentują oba modele (z śmigłami i bez) w terenie, a nie na szarym czy jasnym tle? Jestem ciekaw i domyślam się, że śmigła będą się gdzieś gubić przy bardziej zróżnicowanej kompozycji.

Primus71

Mi osobiście to bardziej podobają się warianty z śmigłami. Jakieś takie bardziej klimatyczne i oryginalne. Ale uwaga Gvozdiki jest być może trafna.
Jon Snow i Daenerys Targaryen zamordowani przez DD w 8 sezonie Gry o Tron. Pamiętamy!

Mario

Mi również bardziej podobają się ze śmigłami :)
Najjaśniejszy Panie, do prowadzenia wojny potrzebne są trzy rzeczy: pieniądze, pieniądze i jeszcze raz pieniądze.

Estek

Mnie lepiej podchodzą wersje bez śmigieł. Po pierwsze lepiej widać sylwetkę maszyny. Po drugie bardziej pasuje to do mapy, gdzie jednostka jest w ruchu. A po trzecie, teoretycznie wymagałaby tego systematyka gry, gdzie wszystkie dotychczasowe modele były bez śmigieł. Tyle z mojej strony, Pozdrawiam  ;)

sympatyk

Wygląda na to, że zarysowuje się przewaga "bez śmigieł" ..
... Jak już Panowie zdecydujecie , to dajcie znać, co ostatecznie ...
ponieważ Ryś oparty jest na ikonie ze zbioru JPs, to trzeba  będzie podpisać i donieść, aby być w zgodzie z prawem autorskim ...

Gustlik

Za śmigłami, czy bez... Ale czy ten samolot zwłaszcza na planszy w grze nie jest nieco, hmmmm - "rozmazany"?
Zdaję sobie sprawę z własnych kłopotów natury wzrokowej, ale jednak wygląda na nieostry...

Zwłaszcza w porównaniu do "Jastrzębia 53", które jest (jak dla mnie) wzorowo wycieniowany.
"You'll take my life but I'll take yours too
You'll fire your musket but I'll run you through
So when you're waiting for the next attack
You'd better stand there's no turning back"

EFILE, KAMPANIE:
http://opengeneral.pl/

Waldzios

Rozmycie do jakiegoś stopnia wynika to strat w pliku (domyślnie zapisuje zrzuty ekranu w JPG).

W PNG jest lepiej:

Waldzios

Eksperymentowałem z kolorami. Trudno jednocześnie pogodzić właściwy odcień brązu (w grze), umiarkowaną jaskrawość i  w miarę wysoki kontrast.

Wydaje mi się, że najlepszy rezultat uzyskałem przy tym zestawie:

Widok w grze:

EDIT.
Co do Rysia, to chyba lepiej pasuje mu oryginalna kolorystyka.

Ten wygląd wydaje się bardziej dopasowany do klasy bombowców taktycznych.

Widok w grze:

Gvozdika

Cytat: Primus71
Mi osobiście to bardziej podobają się warianty z śmigłami. Jakieś takie bardziej klimatyczne i oryginalne. Ale uwaga Gvozdiki jest być może trafna.

Mi również podoba się wersja z śmigłami. Zrobiłem szybkie porównanie na kafelkach metodą kopiuj i wklej:

Cytat: sympatykWygląda na to, że zarysowuje się przewaga "bez śmigieł" ..

Najlepiej chyba zrobić ankietę w takim razie :)

connor71

Cytat: Gvozdika w Czerwiec 30, 2019, 04:31:27 PM
Cytat: Primus71

Mi również podoba się wersja z śmigłami. Zrobiłem szybkie porównanie na kafelkach metodą kopiuj i wklej:

Cytat: sympatykWygląda na to, że zarysowuje się przewaga "bez śmigieł" ..

Najlepiej chyba zrobić ankietę w takim razie :)
Dla mnie trochę te śmigła wyglądają sztucznie (mało naturalnie), gdyby trochę były przesunięte (obrócone). W tej chwili wyglądają jak domalowane. Wiem że jest to trudniejsze do zrobienia, szczególnie, gdy mówimy o jednopikselowej kresce. Dlatego optowałem za rezygnacją z tego szczegółu.

Jaro

Popełniłem konwersję zimowej ikony dla BMD-1 (VDV) i myślę że również dla BMD-2 (VDV). Różnice są raczej pikselowe.

Jeśli się spodoba to powiedzcie co zrobić, aby trafiło to do pliku z ikonami: nazwa, publikujemy to gdzieś.
Pozdrawiam,
Jaro
------------------------------------------------------
Repozytorium plików instalacyjnych gry:
Dropbox: https://www.dropbox.com/sh/z4l7rs71sxk1jc6/AAD8v6sMojApzyD4NG3IFK4ca?dl=0
OneDrive: https://1drv.ms/f/s!Am2aTZH9AOcoanwyUg8_mMB5lwI