Kampania: "Znak Orła"

Zaczęty przez Gustlik, Grudzień 13, 2007, 12:04:43 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Ervin von Rommel

Cytat: Gustlik w Czerwiec 12, 2008, 07:09:11 PM
CytatAtakując czołgi traciłem średnio 2 samoloty a więc po 3 atakach zostawały mi 4

O matko!! To ile Ty miałeś tych samolotów ???

No chodziło mi o jedną jednostkę o sile 10. potem miałem 8, 6, i 4 na końcu po 3 atakach.

A teraz do zsamota.
Co do prototypów to i tak musiałem połowę dopłacić do moich Moskitów podobnie jak do Wellingtona modernizowanego z Battle. A więc tak miło już nie było.
A co do prestiżu to ostatnio Gustlik przesyłał nowy plik cam bo z tego co pamiętam po zwycięstwie pod Falaise otrzymałem zero prestiżu bo JC był chyba trochę za niski. Miałem tylko to co uzbierałem z flag.

POZDRAWIAM!!!

Ervin von Rommel

Gustlik

CytatCo do pliku cam- przecież ja go wymieniłem w trakcie gry..., więc nie wiem, co to za profity miałbym mieć większe od Ciebie?

Plik cam zawiera (m.in.) informacje o przebiegu kampanii, pułapie prestiżu i o nagrodach po poszczególnych scenariuszach.
Nie jest wczytywany raz na całą grę, tylko przed i po każdym scenariuszu, więc zmiana danych w tym pliku, w trakcie gry, ma wpływ na scenariusze grane po tejże zmianie.
"You'll take my life but I'll take yours too
You'll fire your musket but I'll run you through
So when you're waiting for the next attack
You'd better stand there's no turning back"

EFILE, KAMPANIE:
http://opengeneral.pl/

Zsamot

Cytat: Gustlik w Czerwiec 12, 2008, 08:41:33 PM
CytatCo do pliku cam- przecież ja go wymieniłem w trakcie gry..., więc nie wiem, co to za profity miałbym mieć większe od Ciebie?

Plik cam zawiera (m.in.) informacje o przebiegu kampanii, pułapie prestiżu i o nagrodach po poszczególnych scenariuszach.
Nie jest wczytywany raz na całą grę, tylko przed i po każdym scenariuszu, więc zmiana danych w tym pliku, w trakcie gry, ma wpływ na scenariusze grane po tejże zmianie.
Niedokładnie napisałem- masz rację Gustlik- powinienem napisać- wymieniłem go w trakcie tego ostatniego właśnie scenariusza... Moja nieścisłość.
Allah jest wielki ale B-52 też jest duży.
Jesteśmy na FB:
https://www.facebook.com/groups/140111696051369

Exiter

mam pytanie techniczne - kiedy komp liczy JC i przyznaje premię? czy w momencie zdobycia ostatniego VH liczy armię i dodaje odpowiednią premię? a jak liczy jednostki o sile poniżej 10? traktuje je jako 10 czy taniej?
Zacząłem wczoraj od Wyboru drogi i doszedłem do Falaise - nie wydając kasy na pomniejsze upgreade (np 7TP zamieniłem dopiero na Cromwella IV), nie kupowałem Wellingtona tylko przerobiłem prezenty na Moskity :) te sceny za każdym razem rozgrywam inaczej (chyba o to chodzi, dlatego daje tyle frajdy).
Pytanie do Gustlika - w kocku można kupić plotkę, potem przez kilka scenów już nie - czy tak miało być?
jutro wkleję moją armadę

Ervin von Rommel

Cytat: Exiter w Czerwiec 16, 2008, 03:49:42 PM
mam pytanie techniczne - kiedy komp liczy JC i przyznaje premię? czy w momencie zdobycia ostatniego VH liczy armię i dodaje odpowiednią premię? a jak liczy jednostki o sile poniżej 10? traktuje je jako 10 czy taniej?

W momencie zdobycia ostatniego VH liczy armię i kasę w skarbonce i daje premię.
A jednostki poniżej np. jak masz 3/10 to liczy jako 10. Chyba że masz etatowo jednostki mniej liczne czyli np. 7/7 to wtedy liczy 70% ceny normalnych.

POZDRAWIAM!!!

Ervin von Rommel

Gustlik

CytatPytanie do Gustlika - w kocku można kupić plotkę, potem przez kilka scenów już nie - czy tak miało być?

Mówisz o gałęzi francuskiej jak sądzę?

Rzeczywiście tak jest, bo Boforsy dla Polaków pojawiają się dopiero w siłach formowanych w Wlk. Brytanii, po upadku Francji. Czyli w lecie 1940. Ale niekoniecznie musi tak być - po prostu nie miałem żadnych danych o sprzęcie plot. używanym przez Armię Polską we Francji, jeśli tylko na coś wpadnę - natychmiast uzupełnię efila.

EFILE, KAMPANIE:

Gustlik

Przy okazji przepraszam za pewien przestój, ale kończę mapę Gandawy - będą na niej dwie bitwy. Jutro mapa powinna być gotowa. Dwie następne mapy (Breda i Wilhelmshafen) są, tak że pójdzie szybciej.

EFILE, KAMPANIE:

Zsamot

Cytat: Gustlik w Czerwiec 16, 2008, 05:17:12 PM
Przy okazji przepraszam za pewien przestój, ale kończę mapę Gandawy - będą na niej dwie bitwy. Jutro mapa powinna być gotowa. Dwie następne mapy (Breda i Wilhelmshafen) są, tak że pójdzie szybciej.
Czekamy, czekamy, zwlaszcza, że potem mam zaległe pytania odnośnie e-file'a, no i ... coś dalej, wszak chyba będzie, nieprawdaż?
Jesteśmy na FB:

Exiter

może się tak nie rozpędzajmy, bo pasuje trochę pospać  ;D jak zacząłem od nowa od wyboru drogi to Falaise kończyłem o 3  :o

Zsamot

Cytat: Exiter w Czerwiec 17, 2008, 09:38:54 AM
może się tak nie rozpędzajmy, bo pasuje trochę pospać  ;D jak zacząłem od nowa od wyboru drogi to Falaise kończyłem o 3  :o
Czyli o prawidłowej porze, bo wtedy już demony śpią (żony/ kochanki/ etc. *), a człowiek ma nareszcie okazję do wykazania swego geniuszu strategicznego :D
Swoją drogą to nie chcę poganiać, ale... uzależniłeś Gustlik od Swych pomysłów całkiem sporo osób...
Z rozpoczęciem od nowa, to wstrzymam się do ostatecznego zakończenia kampanii.
Pozdrawiam. Z.

* niepotrzebne skreślić
Jesteśmy na FB:

Gustlik

Cytatdemony śpią (żony/ kochanki/ etc. *)

....mecze się kończą..... :D

Dobra - zakończyliśmy  kolejną próbę podboju świata (Europy), więc jeszcze z godzinkę odsapnę i biorę sie do roboty.

EFILE, KAMPANIE:

Exiter

mam zaszczyt zaprezentować  ;D swoją niezwyciężoną armię, która sposobi się do walki o Chambois

Campaign: Znak orla , Prestige modifier 100% , V-2.0 formula

Played Scenarios:
01 Mokra (#0), Tactical Victory
02 Borowa Gora (#1), Brilliant Victory
03 Minsk Mazowiecki (#2), Brilliant Victory
04 Kock (#3), Brilliant Victory
05 Wybor drogi (#4), Victory
06 Montmirail (#17), Brilliant Victory
07 Montbard (#18), Brilliant Victory
08 Szkocja (#19), Brilliant Victory
09 Cwiczenia "Snaffle" (#20), Brilliant Victory
10 Falaise (#21), Brilliant Victory

Current scenario: Chambois , VH prestige is 480 , All hex prestige is 760
Total army value: 2667 , Current prestige is 1181
BV: 1000 ,  , cap 7000 , 25 turn prestige: 500
V : 800 ,  , cap 7000 , 25 turn prestige: 500
TV: 400 ,  , cap 7000 , 25 turn prestige: 500
Ls: Loss , turn prestige: 500

Infantry
*  S.K. Commando [M][M3A1 [W]] , 5 bars , 868 exp , First Strike - Unit fires first if  , 16 kill , 0 pp
*  Kawaleria [R] , 5 bars , 814 exp , Infiltration Tactics - Ignores entr , 16 kill , 0 pp
*  Kawaleria [R] , 5 bars , 783 exp , Overwhelming Attack - Some suppress , 15 kill , 0 pp
*  Sztab [AEC][PF 508/518] , 2 bars , 200 exp , 0 kill , 0 pp

Tank
Cromwell IV , 2 bars , 295 exp , Devastating Fire - Unit can shoot t , 12 kill , 324 pp
Cromwell IV , 2 bars , 298 exp , Aggressive Attack - Attack values i , 14 kill , 324 pp
Cromwell IV , 4 bars , 448 exp , Overwatch - Shoots at enemy units e , 20 kill , 324 pp

Recon
Staghound 37 , 2 bars , 245 exp , Skilled Reconnaissance - Spotting i , 2 kill , 192 pp
Staghound 37 , 1 bars , 142 exp , Aggressive Maneuver - Move 1 extra  , 2 kill , 192 pp

FlaK
*  CKM wz.30 [FAS][PF 508/518] , 5 bars , 749 exp , Devastating Fire - Unit can shoot t , 8 kill , 0 pp

Artillery
*  25 Pdr[Morris Quad] , 5 bars , 589 exp , Devastating Fire - Unit can shoot t , 11 kill , 0 pp
25 Pdr[Morris Quad] , 0 bars , 90 exp , 0 kill , 348 pp
7.2 inch Mk VI[Scammell Pioneer] , 3 bars , 344 exp , Aggressive Attack - Attack values i , 10 kill , 647 pp

Air Defense
Bofors 40 [G][Bren] , 2 bars , 215 exp , 1 kill , 316 pp

Fighter
*  Mosquito FB VI , 3 bars , 356 exp , Reconnaissance Movement - Phased mo , 5 kill , 0 pp
*  Mosquito FB VI , 2 bars , 202 exp , 3 kill , 0 pp
*  Mosquito FB VI , 5 bars , 541 exp , Skilled Ground Attack - Bonuses pro , 14 kill , 0 pp

Killed: AD 27 ,  AT 13 ,  ATY 32 ,  INF 92 ,  REC 14 ,  TK 25 ,  FTR 11 ,  TB  3 ,  Total: 217
Lost  : AD  0 ,  AT  2 ,  ATY  4 ,  INF 22 ,  REC  0 ,  TK  5 ,  FTR  0 ,  TB  0 ,  Total:  33

BV  8
V   1
TV  1
L   0

a teraz prośba o małe szkolenie z LG Suite - na ekranie kampanii jest pole Max Prestige Cap w przypadku ćwiczeń Snaffle jest to konkretnie 2500 (rozumiem że jest to JC), obok po prawej jest okno nagród za poszczególne zwycięstwa w Snaffle za BV jest 2000. I teraz pytanie jak to czytać - żeby dostać cała nagrodę za Snaffle moja armia po zajęciu ostatniego VH musiałaby mieć JC równy 500? jeśli tak jest to przecież jest to niemożliwe, więc albo JC jest za mały (chociaż patrząc na nasze osiągnięcia to wystarczający), albo premie za zwycięstwo za duże i niemożliwe do skonsumowania.

Gustlik

Cytatna ekranie kampanii jest pole Max Prestige Cap w przypadku ćwiczeń Snaffle jest to konkretnie 2500 (rozumiem że jest to JC), obok po prawej jest okno nagród za poszczególne zwycięstwa w Snaffle za BV jest 2000. I teraz pytanie jak to czytać - żeby dostać cała nagrodę za Snaffle moja armia po zajęciu ostatniego VH musiałaby mieć JC równy 500? jeśli tak jest to przecież jest to niemożliwe, więc albo JC jest za mały (chociaż patrząc na nasze osiągnięcia to wystarczający), albo premie za zwycięstwo za duże i niemożliwe do skonsumowania.

Mniej więcej dobrze - tylko odwrotnie  ;D. Max Prestige Cap - to wartość NA WEJŚCIU do scenariusza, a nagrody są NA WYJŚCIU. Czyli musisz porównać wartość nagród końcowych, z wartością Max Prestige Cap dla NASTĘPNEGO scenariusza. Co nie znaczy, że gdzieś nie mogłem się pomylić. Choć ostatnio sprawdzałem wysyłając nowy plik .cam.

EFILE, KAMPANIE:

majerek

A oto moi chłopcy przed Chambois:

Campaign: Not found , Prestige modifier 100% , V-2.0 formula
Current scenario: Chambois , VH prestige is 480 , All hex prestige is 760
Total army value: 3809 , Current prestige is 5
BV: ? , ??? , cap ? , 25 turn prestige: 500
V : ? , ??? , cap ? , 25 turn prestige: 500
TV: ? , ??? , cap ? , 25 turn prestige: 500
Ls: ? , ??? , cap ? , 25 turn prestige: 500

Infantry
Spadochroniarze [PT][Jeep [TW]] , 0 bars , 62 exp , 10 base , 10 curr , 0 kill , 228 pp
*  Kawaleria [R] , 5 bars , 679 exp , 10 base , 10 curr , 14 kill , 0 pp
*  Kawaleria [R] , 5 bars , 714 exp , 10 base , 10 curr , Devastating Fire - Unit can shoot t , 17 kill , 0 pp
*  Kawaleria [R] , 4 bars , 470 exp , 10 base , 10 curr , Bridging - Units treat rivers as ro , 10 kill , 0 pp
Kawaleria [R] , 3 bars , 370 exp , 10 base , 10 curr , Aggressive Attack - Attack values i , 8 kill , 108 pp
*  Sztab [AEC][PF 508/518] , 2 bars , 200 exp , 10 base , 10 curr , 0 kill , 0 pp

Tank
Cromwell IV , 1 bars , 108 exp , 10 base , 10 curr , 1 kill , 324 pp
Cromwell IV , 4 bars , 445 exp , 10 base , 10 curr , Aggressive Attack - Attack values i , 27 kill , 324 pp
Sherman III , 4 bars , 480 exp , 10 base , 10 curr , Overwatch - Shoots at enemy units e , 41 kill , 288 pp
*  Challenger , 1 bars , 149 exp , 10 base , 10 curr , 4 kill , 0 pp

Recon
Scout Carrier [P] , 0 bars , 20 exp , 10 base , 10 curr , 0 kill , 132 pp
Staghound 37 , 2 bars , 255 exp , 10 base , 10 curr , Liberator - User gets more prestige , 5 kill , 192 pp

Anti-tank
*  Achilles  [S, 1 bars , 102 exp , 10 base , 10 curr , First Strike - Unit fires first if  , 2 kill , 0 pp
*  Achilles [S , 3 bars , 383 exp , 10 base , 10 curr , 3 kill , 0 pp

FlaK
*  MG [FPST][Jeep [TW]] , 5 bars , 523 exp , 10 base , 10 curr , 4 kill , 0 pp

Artillery
*  Sexton , 4 bars , 448 exp , 10 base , 11 curr , Combat Support - Gives bonus to adj , 4 kill , 0 pp
25 Pdr[Morris Quad] , 0 bars , 94 exp , 10 base , 10 curr , 0 kill , 348 pp
5.5 inch[AEC Matador] , 2 bars , 243 exp , 10 base , 11 curr , 2 kill , 461 pp

Air Defense
Bofors 40 [G][Bedford QL] , 1 bars , 118 exp , 10 base , 10 curr , 3 kill , 216 pp

Fighter
*  Spitfire II , 1 bars , 113 exp , 10 base , 10 curr , 1 kill , 0 pp
*  Mosquito FB VI , 5 bars , 503 exp , 10 base , 10 curr , Aggressive Attack - Attack values i , 8 kill , 0 pp
Mosquito F II , 3 bars , 334 exp , 10 base , 10 curr , 8 kill , 600 pp

Tactical Bomber
Wellington Mk. I , 1 bars , 168 exp , 10 base , 10 curr , Skilled Ground Attack - Bonuses pro , 1 kill , 588 pp

Killed: AD 31 ,  AT 16 ,  ATY 42 ,  INF 118 ,  REC 15 ,  TK 30 ,  FTR 11 ,  TB  7 ,  Total: 270
Lost  : AD  1 ,  AT  3 ,  ATY  2 ,  INF 25 ,  REC  1 ,  TK  3 ,  FTR  0 ,  TB  1 ,  Total:  36

Nie bo nie :)

Gustlik

Zsamot - mam prośbę, czy mógłbyś zajrzeć do tej książki o Maczku i zobaczyć, co tam piszą o jednostkach niemieckich w czasie walk o Gandawę i port Terneuzen we wrześniu 44? Kto tam występował, w jakiej ilości i.t.d....

EFILE, KAMPANIE: