Kampania: "Znak Orła"

Zaczęty przez Gustlik, Grudzień 13, 2007, 12:04:43 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Gustlik

No właśnie, co do tego Narviku mam wątpliwości, żeby tam (jak u Adlera) z czołgami nie wjeżdżać...

Osobiście byłbym za podłubaniem w kampanii francuskiej i poszukaniem tam jakichś interesujących, polskich epizodów - zamiast Narviku. Weźcie pod uwagę, że Narvik byłby czwartą, piątą bitwą - a wtedy ma się już trochę tego wojska.

Oczywiście można gracza zlimitować tak, żeby w tym momencie miał max. cztery jednostki piechoty i dwa działa - co byłoby bardziej realne w kontekście Narviku, ale chyba ze szkodą dla dalszej gry. Bo dopiero po Narviku mógłby tak naprawdę rozwijać armię...

Na razie proponuję ustalić przebieg września. Może z wykorzystaniem mapy Kocka? To pozwoliło by doprowadzić kampanię wrześniową aż do pierwszych dni października...
"You'll take my life but I'll take yours too
You'll fire your musket but I'll run you through
So when you're waiting for the next attack
You'd better stand there's no turning back"

EFILE, KAMPANIE:
http://opengeneral.pl/

Ervin von Rommel

Cytat: Gustlik w Grudzień 16, 2007, 09:24:53 PM
Na razie proponuję ustalić przebieg września. Może z wykorzystaniem mapy Kocka? To pozwoliło by doprowadzić kampanię wrześniową aż do pierwszych dni października...

hej

Ja jestem za. Ostatni scenariusz września (października) to powinno być chyba właśnie ocalenia jednostek czyli przebicie się do Rumunii. Bo głupio tak trochę po przegranej pod Warszawą nagle spaść na spadochronie w Narviku czy we Francji.

POZDRAWIAM!!!

Ervin von Rommel

Gustlik

Jakieś takie przebijanie się pomiędzy, atakującymi a dwóch stron, Sowietami i Niemcami??? :)

EFILE, KAMPANIE:

Ervin von Rommel

Cytat: Gustlik w Grudzień 16, 2007, 11:33:10 PM
Jakieś takie przebijanie się pomiędzy, atakującymi a dwóch stron, Sowietami i Niemcami??? :)

No ja zawsze lubię takie bitwy. Chociaż niekoniecznie musi być pomiędzy :) Można mięć jednych przed sobą a drugich na ogonie. Taki scenariusz defensywno - ofensywny mi się zamarzył ;) Że połowa sił musi się bronić przed nacierającymi powiedzmy z północy czy północnego wschod rosjanami a połowa atakuje niemców na południu czy cza południowym wschodzie. Jakiś hex czy hexy musimy otrzymać żeby dać czas na wycofanie naszym jednostką a z drugiej strony musimy się przebić i utorować sobie drogę do granicy rumuńskiej.
Ot taka moja propozycja :) Co Wy na to ???

POZDRAWIAM!!!

Ervin von Rommel

Gustlik

EFILE, KAMPANIE:

Depet

Tak to ciekawe rozwiązanie. Pytanie tylko czy taka bitwa będzie realistyczna zarówno pod względem historycznym jak i zastosowanej skali ?

Gustlik

Wiesz co - wyprowadzenie z Polski, we wrześniu 39 roku, jakiegokolwiek zwartego oddziału jest mało realistyczne, więc taka bitwa też nie będzie, ale myślę, że nada logiczności kampanii - bardziej niż "reaktywacja" a'la Matrix, oddziałów po oblężeniu Warszawy - w tym samym składzie i z tym samym sprzętem we Francji...

EFILE, KAMPANIE:

Ervin von Rommel

hej

Co do wyprowadzenia jakiegokolwiek zwartego oddziału (przez tzw. przedmoście rumuński) to jedynym była chyba 10 Brygada Kawalerii (Zmotoryzowana czy Pancerno-Motorowa jak kto woli) dowodzona przez wtedy pułkownika a potem generała Stanisława Maczka, która została potem odtworzona we Francji jako 10 Brygada Kawalerii Pancernej a potem po kapitulacji Francji na jej podstawie utworzono w Szkocji 1 Dywizję Pancerną która walczyła w 1944 we Francji a puźniej dalej w Belgii i Holandii i Niemczech.
Szlak bojowy tej jednostki daje dosyć fajny szkielet kampanii. Zanim we wrześniu obejmiemy dowodzenie tą jednostką możemy walczyć pod na Westerplatte, pod Mokrą czy Bzurą oraz pod Warszawą. A jak kampania ma być np. 2 torowa to potem można będzie wybrać czy chcemy walczyć dalej we Francji czy może w Afryce i Włoszech u gen. Andersa. Można to też połączyć oczywiście w jednotorową kampanię i przenosić się z jednego frontu na drugi :)

Trochę się chyba zagalopowałem ale przynajmniej wyznacza po pewien historyczno-chronologiczny bieg bitew w naszej przyszłej kampanii który napewno będzie nieco odbiegał od tej linii ale wszystko jest jeszcze do dogadanipa bo jak wiadomo jest to jeszcze faza przedprojektowa kampanii :)

POZDRAWIAM!!!

Ervin von Rommel

Greg

To powoli coś się zarysowuje, spróbuje to złożyć w jakąś całość:
1. Akcja dywersyjna na granicy (może jakaś piąta kolumna)
2. Bitwa pod Mokrą
3 Bitwa nad Bzurą I
4. Bitwa na Bzurą II
5 Obrona Warszawy
6. Scenariusz wyboru drogi

Teraz trzeba wskazać dwa scenariusze jeszcze z Września 39 z których każdy będzie wstępem do każdej z dróg.
Dla Scenariuszy "Francja, Normandia itp):"
1. Bitwa pod Kockiem
2. ????????????

Dla scenariuszy  "Anders itp":
1. Jakaś bitwa z Sowietami ?????
2. Tobruk
3. Monte Cassino
4. ????????????

Wstawiajcie swoje propozycje żeby rysować jakiś szkielet. Potem trzeba przejść do kolejnych etapów - mapy, jakieś dane historyczne w celu ułożenia sił przynajmniej po stronie przeciwnej. No i nazwa kampanii  :) :) ???

Gustlik

CytatDla scenariuszy  "Anders itp":
1. Jakaś bitwa z Sowietami Huh??
2. Tobruk
3. Monte Cassino
4.                           

- W maju 1944 walczył na Linii Gustawa zdobywając Monte Cassino,
- następnie na Linii Hitlera (Piedimonte).
- W lipcu 1944 na wybrzeżu Morza Adriatyckiego wyzwolił Ankonę,
- sierpień-wrzesień przełamał linię Gotów,
- w październiku walczył w Apeninach.
- W kwietniu 1945 brał udział w bitwie o Bolonię.

W Afryce można by zrobić ze dwie misje.
To daje - o ile dobrze policzyłem - 15 bitew od września, na ścieżce "włoskiej"

EFILE, KAMPANIE:

Gustlik

Zas co się tyczy walk w Normandii to mamy takie pole do popisu (na podst. szlaku bojowego gen Maczka):

- Do akcji weszła 8 sierpnia 1944 podczas Operacji Totalise.
- Po bitwie pod Falaise wojska alianckie przeszły do pościgu, a 29 sierpnia dołączyła 1 Dywizja Pancerna.
- 6 września wkroczyła do Belgii gdzie ich 10 Pułk Strzelców Konnych rozbił jedną z niemieckich DP, a 3 Bryg. Strzelców zdobyła Ypres
- 15 września 2 Korpus Kanadyjski z wchodzącą w jego skład 1 Dywizją Pancerną uderzyły w kierunku ujścia Skaldy.
- 29 października po ciężkich walkach udaje się wyzwolić Bredę bez strat wśród ludności cywilnej.
- dywizja uderzyła na Moerdijk. Atak rozpoczął się 3 listopada i zakończył się dopiero 9.
- Po zdobyciu Moerdijk Polacy przeszli do obrony nad Mozą i aż do 7 kwietnia 1945 roku prowadzili wypady rozpoznawcze
- 8 kwietnia ruszyła ostatnia ofensywa na Zachodzie. 1 DP przekroczyła granicę niemiecką pod Goch i uderzyła w kierunku
kanału Kuersten. .

Oczywiście jest tu potężna luka między wrześniem a Normandią, ale można ją wypełnić Francją - na co niestety nie mam danych w tej chwili i jakimś "ćwiczebnym" scenariuszem w Anglii

EFILE, KAMPANIE:

Zsamot

Nie odzywałem się odnośnie tych propozycji, by nie dublować pomysłów, czekam niecierpliwie na zajawkę, by móc pograć. Zamysł jest przedni. Tylko co rozumiesz Gustlik pod okresleniem ćwiczebny scenariusz? Mam zarazem pytanie odnosnie v-1, które było zestrzeliwywane, nie da się tego odzwierciedlić?
Allah jest wielki ale B-52 też jest duży.
Jesteśmy na FB:
https://www.facebook.com/groups/140111696051369

Greg

Widzę ostatnio świąteczno - noworoczna   cisza odnoś nie tego wątku  :(

Ervin von Rommel

Cytat: zsamot w Grudzień 22, 2007, 06:30:04 PM
Mam zarazem pytanie odnosnie v-1, które było zestrzeliwywane, nie da się tego odzwierciedlić?

hej

tu jest duży problem z klasą takiej jednostki. Aby zestrzelić co to musi być samolotem czyli klasa myśliwców albo bombowców. Ale wtedy to troche bez sensu byłoby jakbyś sobie tym latał po całej mapie a potem wracał i "tankował" jeszcze raz :) A jak jest tak jak teraz czyli w klasie lądowej w AT (czy ATY) to nie da się tego zestrzelić. Można tylko zniszczyć wyrzutnie.

POZDRAWIAM!!!

Ervin von Rommel

Gustlik

CytatWidzę ostatnio świąteczno - noworoczna   cisza

Skoro osiągnęliśmy consensus, że start powinien odbyć się gdzieś pod Mokrą (chyba, że nie ???), to musze popracować nad ta mapą. Na połowę stycznie powinna być gotowa.

Poza tym trzeba zaimplementować w efilu (po prostu skopiować) do "kraju": Polskie Siły Zbrojne na Zachodzie ( PSZ) - jednostki wrześniowe z kraju: "Polska", żeby grając "krajem" PSZ mieć także do dyspozycji wszystkie jednostki wrześniowe.

Teraz też się da to zrobić, ale na okres września trzeba by ustawić oprócz strony głównej - PSZ, także stronę "Polska" jako wspomagającą, żeby mieć pełną pulę jednostek.

EFILE, KAMPANIE: