Kampania: "Znak Orła"

Zaczęty przez Gustlik, Grudzień 13, 2007, 12:04:43 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Ervin von Rommel

hej

Tylko że nie zmusisz gracza do nie kupowania nowych jednostek chyba że ograniczysz mu miejsce do rozstawiania ich na początku scenariusza ale wtedy trzeba całkowicie zrezygnować z SH.

POZDRAWIAM!!!

Ervin von Rommel

Gustlik

No, to jest jakieś wyjście. Faktycznie - wtedy jest przynajmniej mniejsze prawdopodobieństwo, że zamiast wymienić sprzęt obkupi się w nowy. Tylko to wymaga kilku testów i porównania - ile kto miał jednostek w danym miejscu.

Póki co, interesuje mnie pomoc przy budowie bitew Polaków we Francji w 1940 tym (tak ze dwie). Z Afryką sobie jakoś poradzę.
"You'll take my life but I'll take yours too
You'll fire your musket but I'll run you through
So when you're waiting for the next attack
You'd better stand there's no turning back"

EFILE, KAMPANIE:
http://opengeneral.pl/

Exiter

Cytat: Ervin von Rommel w Kwiecień 15, 2008, 04:44:33 PM
hej

Tylko że nie zmusisz gracza do nie kupowania nowych jednostek chyba że ograniczysz mu miejsce do rozstawiania ich na początku scenariusza ale wtedy trzeba całkowicie zrezygnować z SH.

POZDRAWIAM!!!

Ervin von Rommel

Nie wiem jak u was, ale ja rzadko korzystam z SH już w trakcie gry. Aczkolwiek nie wiem czy brak SH ma wpływ na uzupełnianie jednostek (czy możliwe byłoby uzupełnianie amunicji czy byłoby ograniczone)?

Exiter

A jeśli chodzi o odczucia z pierwszych scenów, to generalnie nie są zbyt łątwe czyli w sam raz. Mało prestiżu (nawet przy 100%) powoduje, że trzeba się mocno zastanawiać na co wydać. Coraz bardziej zaczynam przekonywać się do piechoty, wcześniej w oryginalnej wersji gry prawie wcale z niej nie korzystałem.
Generalnie Gustlik nie powinieneś sugerować się odczuciami Rommla  :D tylko przeciętnych graczy, bo jak zrobisz dla niego to niewielu się tego tknie  ;D to tak jakby tworząc nowy samochód pytać Kubicę o parametry

Jedna tylko uwaga w pierwszym scenariuszu pod Mokrą na mojej mapie nie widać heksu, który należy zająć (w LG SUITE znalazłem misto o odpowiedniej nazwie). Dopiero po wjechaniu jednostką na to miasto, VH się pojawił :)

Zsamot

Cytat: Exiter w Kwiecień 16, 2008, 04:12:48 PM
Jedna tylko uwaga w pierwszym scenariuszu pod Mokrą na mojej mapie nie widać heksu, który należy zająć (w LG SUITE znalazłem misto o odpowiedniej nazwie). Dopiero po wjechaniu jednostką na to miasto, VH się pojawił :)
Ale o tym informował Gustlik na forum, ze heks jest, tylko ukryty... A co do heksów uzupełniania, to ja z nich korzystam i owszem;) Czasami, gdy np. obawiam sie, że prąc mocno do przodu pozostawię swe heksy bez obstawy.
ps. witam z powrotem na forum, innym, ale cel ten sam ;)
Allah jest wielki ale B-52 też jest duży.
Jesteśmy na FB:
https://www.facebook.com/groups/140111696051369

Gustlik

Zsamot ma rację - tak miało być, żeby głupio nie wyglądało. A nazwy miast można zobaczyć najeżdżając w grze kursorem na heks - pokażą się u góry okna.

CytatGeneralnie Gustlik nie powinieneś sugerować się odczuciami Rommla  Cheesy tylko przeciętnych graczy, bo jak zrobisz dla niego to niewielu się tego tknie  Grin to tak jakby tworząc nowy samochód pytać Kubicę o parametry

No toteż im więcej testerów, tym lepiej - wdzięczny będę za skrótowe relacje z każdego scenariusza, a zwłaszcza jakie zwycięstwo i w której kolejce udało się odnieść.

PS - proszę na następnym zjeździe zaplanować kilka wykładów Rommla połączonych z grą demonstracyjną, jakby ktoś wziął jeszcze ze sobą kamerę, to można by zrobić potem na tym majątek...

EFILE, KAMPANIE:

Gustlik

PS - mały "off topic"

Kubica - Kubicą, ale jednak muszę przyznać, że nawet same recenzje Rommla sprawiły, że zacząłem inaczej (lepiej?) grać. Tak jak pisze Exiter - przez długi czas nie używałem plotek, uważałem, że komputer i tak rzadko daje się na nie łapać. To samo czołgami - bez sześciu w składzie nawet nie zaczynałem. A teraz nauczyłem się grać piechotą - i lepiej na tym wychodzę.

EFILE, KAMPANIE:

Ervin von Rommel

hej

Mam nadzieje że moje afrykańskie dywizje pancerne do Ciebie dotarły ;) A co do Francji to co planujesz? Już jakieś pomysły konkretne? To może bym coś poszperał ale bardziej pod konkretne bitwy.

POZDRAWIAM!!!

Ervin von Rommel

Gustlik

Tak, dzięki - wprowadziłem już poprawki.

Jeśli chodzi o Francję, to na razie mam tylko to:

http://www.ioh.pl/2ws/index.php?art=5

EFILE, KAMPANIE:

Ervin von Rommel

hej

Znajomy wysłał mi linka do niemieckojęzycznego forum o DAK i jest tam naprawdę sporo ciekawych rzeczy ale co do tych 88mm w Afryce to do marca 1943 roku trafiły 44 działa. Większość na początku. Ale gdzie ile dokładnie to nie piszą.
Jako ciekawostkę piszą też że były one na wyposażeniu włoskim ale nie w Afryce.

POZDRAWIAM!!!

Ervin von Rommel

majerek

Ja dopiero zacząłem tą kampanię i dwa scenariusze za mną:
- Mokra - odwrót w ostatniej kolejce
- Piotrków - BV 2 tury  przed końcem
Ogółem bardzo fajnie się gra no i nie jest za łatwo. Mam tylko problem z muzyką ponieważ jej nie słychać  :( , w opcjach jest włączona, głośność na maksa, utworzony katalog SOUND i wrzucone tam pliki z muzyką od Gustlika, dźwięki jednostek oczywiście są.
Nie bo nie :)

Gustlik

Nie, nie - to nie jest tak, że to jest muzyka pod scenariusze. Te pliki, to są efekty pod intra do scenariuszy, czyli pod teksty wstępnych briefingów. Jeżeli przed pierwszym scenariuszem słyszałeś przemówienie prezydenta: "A więc wojna...", to znaczy że działa. Na razie są gotowe tylko cztery: przed pierwszym, trzecim, piątym i siódmym scenariuszem. Reszta "się robi", bo priorytetem jest jednak budowa samych scenariuszy - a to tylko dodatek.

EFILE, KAMPANIE:

majerek

No tak znowu wpadka  ::) , przed pierwszym nie słyszałem bo akurat zdjąłem słuchawki - nasłuchiwałem czy dzieciak mi się nie budzi znowu ;) sprawdzę po pracy dzięki
Nie bo nie :)

Exiter

słuchajcie a może poprosimy ładnie Rommla, żeby nam w osobnym temacie udzielił kilku praktycznych wskazówek  ;D wiem że samemu powinno się dojść do wszystkiego, ale może kilka małych rad

Ervin von Rommel

hej

Coraz wolniej mi idzie z tym Crusaderem :) Znaczy się wszystko zmierza w dobry kierunku ;)
Teraz skończyłem w 9 turze jak pojawili się ci południowoafrykańczycy na południowym zachodzie. Na upartego mogłem jedną turę wcześniej ale szkoda mi wojsk było ;)
Dobra to może moje ostatnie sugestie i już się odczepiam od tego scena :)
Myśliwiec włoski z 4,15 na 6,15 albo 5,14 przesunąć pod tą p-lotkę żeby nie można go było w pierwszej turze bezkarnie zaatakować. I na drugim lotnisku też dołożyć p-lotkę. Lotniska z zasady miały własną obronę p-lotniczą.
Tych włochów na południu może z 1-2 hexy na dół przesunąć.
I ostatnia uwaga do niemieckiej artylerii z uzupełnień (15 i 21 PzDiv). Bardziej bym ją wkomponował w te formację bo moje brytyjskie szybkie czołgi radzą sobie z nimi od razu jak się pojawiają.

A co do nowego scenariusza 5 tur przed końcem a więc w 7-mej.
Męczyłbym się i może dłużej ale tak debilnie grającego komputera dawno nie widziałem. Większość piechoty wycofał za swoje VH a włoskie posiłki pozostały tam gdzie się pojawiły... Nie ruszyły się nawet o hex...
Poza tym można śmiało dorzucić niemcom trochę myśliwców.
Od 10 grudnia 1941 przerzucono z Bari do Afryki sztab Jagdgeschwader 27 a 6 grudnia III Gruppe z Jagdgeschwader 27.
Szkoda też tych niemców na południu. Tak sobie stoją ale niczego nie bronią. Strasznie chaotycznie się poruszali. Jakby ich może na północ bardziej trochę przesunąć to może byliby bardziej przydatni.

PS. Zagram sobie w nocy jeszcze raz ale zmienię niemców z Def na Agr i zobaczę co z tego wyjdzie.

POZDRAWIAM!!!

Ervin von Rommel

Starczy mojego wymądrzania się ;) Zagrajcie i zobaczcie sami :)