Besiu: W 47 Rommel w Afryce - 50 Scenariuszy!! Kampania Afrykańska na 100%

Zaczęty przez besiu, Sierpień 25, 2022, 01:34:57 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

besiu

Nie kumam. Flakami strzelać do dział? Ale baterii artyleryjskiej? Czy do dział ppanc?
I czemu nie ma być podwyższony stan? Ja mam podwyższone stany we flakach jeżdżących, jak SFKF 6/2 czy 7/1. Do 15 siły.
w 88, jeśli by strezlały w inne działa artyleryjskie, to faktycznie, bez sensu.
Natomiast... flaki vs. samoloty rakietowe, to opiszę w bitwie numer 45. Tam jest wyjaśnienie. w "Spojlery".

Bitwa 47 - mapa Astrachań - do poprawy mapka, i prawdopodobnie bitwa.

besiu

W ostatniej bitwie, chodziło mi oczywiści eo Efekty, w klasie:

Air Defense
SdKfz 6/2 , 3Lekka Barrani 50 , 1 bars , 181 exp , Germany , 10/10 , Air Defense, 0 kill , 264 pp - U:050  [+67 exp]
+  SdKfz 7/2 , 3Lekka AlameinProt 54 , 1 bars , 199 exp , Germany , 10/10 , Air Defense, 2 kill , 0 pp - U:054 [+161 exp]
Miał ktoś, kiedyś, taki wynik, w jednej bitwie, przyrostu doświadczenia? hm...

Waldzios

Cytat: besiu w Styczeń 12, 2024, 03:48:31 PM
Nie kumam.
Po pierwsze, wykorzystujesz przestarzały silnik, i nieaktualnego efila.
W ostatnich latach kilka mechanizmów uległo istotnym zmianom, w tym realizacja niektórych jednostek plot.
Większość mobilnych jednostek plot zostało przeniesione do klasy Flak, zyskując możliwość ataku przeciwko celom naziemnym.

Po drugie, używasz pojęcia "flak" w bardzo mylący / niestandardowy sposób.
Zwykle gdy na forum mówimy o "flakach", mamy na myśli jednostki w klasie Flak.
Bardzo rzadko używamy pojęcia "flak" w bezpośrednim znaczeniu (niem. Flugabwehrkanone).

Na forum generalnie piszemy o "flakach" (klasa Flak) i "pelotkach" (klasa AD).
Analogicznie piszemy o "mobilnych flakach" (klasa Flak), i "mobilnych pelotkach" (klasa AD).
Tak jest czytelniej.
GusOpen - aktualizacje/updates: EFile , EquipIcons

besiu

Oki, zrozumiałem. że Zsamot miał na myśli strzały na wprost.
pojęcie  "flak" rozumiem bardzo szeroko, raczej dla laika, nie zaś dla znawców tematu. Zdaję sobie z tego sprawę. Raczej piszę w sposób potoczny, a nie fachowy.
Dzięki za wyjaśnienia. Nowy efil - jak już pisałem - nie działa na starym komputerze, jaki posiadam. (Dla gry nie mam potrzeby kupować nowego komputera.)
==================
DAK - Suez

Wstęp
Cóż, podchodzimy pod kanał Sueski. Mamy go przejąć. Ponoć Włosi zdobyli lotnisko, na środku mapy, i należy je utrzymać "za wszelką cenę, bo inaczej będziemy zgubieni, z uwagi na lotnictwo wroga". Hm... to akurat, to wiem. Sprawdziłem. Jest jeszcze drugie lotnisko, wrogie, na drugim brzegu. Więc nawet utrzymanie lotniska, niewiele mi da. Mam przecież Pionierów, którzy mogą zbudować nowe, dla mnie, przy moich liniach.
Bardzo ciekawe: AI stance is Agressive. Czli będzie parł do przodu. Ponadto..., co ciekawe, są też ... Polacy! no, i ponoć wylądowali gdzieś tam Hamerykanie...

Player 2 United Kingdom, USA, Poland, New Zealand - estimated force: 81 units
Infantry / Anti-tank : 31%
Recon / Tank   : 15%
Air Defense / FlaK :  6%
Air :  6%
Naval :  2%

Zakupy:
Postanawima znowu lekko zreognizować siły, i tak z 3 Lekkiej nowe bataliony zostają przesunięte do 2 Pancernej, aby uzupełnić ich pełne stany do 2 pułków piechoty zmechanizowanej. Do tego pozostaje szczątkowo 3 Lekka. Dołączam drugi pułk piechoty do 5 pancerne. Dokupuję brakujących w 2 pancernej dywizji batalion pionierów. Teraz - już tylko będę rozwijał 3 Lekką jej piechoty, powinno się na tej mapie udać.
DAK MG Schutzen , Opel Blitz 4x4 , 2 Lekka Cairo , 0 bars , 68 exp , Germany , 10/10 , 1 kill , 264 pp - U:067  [+68 exp]
DAK MG Schutzen , Opel Blitz 4x4 , 2 Panz Div Cairo , 0 bars , 26 exp , Germany , 10/10 , 0 kill , 264 pp - U:068  [+26 exp]
DAK MG Schutzen , Opel Blitz 4x4 , 2 Pancerna Cairo , 0 bars , 45 exp , Germany , 10/10 , 0 kill , 264 pp - U:069  [+45 exp]
DAK Sturmpioniere , 251/1 [W] , 2 Panz Div Cairo , 0 bars , 34 exp , Germany , 10/10 , 1 kill , 456 pp - U:070  [+34 exp]
DAK Sturmpioniere
, Opel Blitz 4x4 , 5 Pancerna Cairo , 0 bars , 12 exp , Germany , 10/10 , 0 kill , 336 pp - U:071  [+12 exp]
DAK MG Schutzen , Opel Blitz 4x4 , 5 Pancerna Suez , 0 bars , 0 exp , Germany , 10/10 , 0 kill , 264 pp - U:201
DAK MG Schutzen , Opel Blitz 4x4 , 5 Panc Div Suez , 0 bars , 0 exp , Germany , 10/10 , 0 kill , 264 pp - U:202
DAK Pioniere , 251/1 [W] , 2 Pancerna Suez , 0 bars , 0 exp , Germany , 10/10 , 0 kill , 444 pp - U:203

Plan.
"if we can't hold on to this vital airport, the allied airsuperiority will smash our groundforces. " Hm... coś o supremacji wroga w powietrzu, to ja już się zążyłem przekonać... wielokrotnie... "US troops are being landed at charam el cheikh." hm... Jeszcze Amerykanie, gdzieś tam, będą... A na Włochów, mamy poczekać, aż przybędą od południa. Hm...
Rozstawiam 3 lekką na północy, oraz na kanale Suezu. Elementy każdej dywizji wstawiam na lotnisko, 4 bataliony, czyli 2 artylerie, 88 oraz czołg. Jest już flak włoski, który kryje na 3 hexy. Do tego są piechoty w liczbie 6 i ppanc. Muszą wytrzymać.
5 Pancerną na środku i przy 3 Lekkiej od północy. 2 pancerna - Na południu i trochę na środku, bo nie wszystko się zmieściło na deploy hexach na południu. Ale zjeżdżam tam 4 piechotami, aby uzupełnić dziury w obronie. To mój jedyny VH, czyli do zdobycia, przez przeciwnika. I tam pewnie będą szły główne ataki wroga. A więc trzeba tam się porządnie okopać.

besiu

Cytat: Waldzios w Styczeń 17, 2024, 12:37:30 AM
Cytat: besiu w Styczeń 12, 2024, 03:48:31 PM
Nie kumam.

W ostatnich latach kilka mechanizmów uległo istotnym zmianom, w tym realizacja niektórych jednostek plot.
Większość mobilnych jednostek plot zostało przeniesione do klasy Flak, zyskując możliwość ataku przeciwko celom naziemnym.
A to się tylko zapytam - czy kampanie, z racji na to, że można podjechać i strzelić, pelotką czy tam flakiem, no, to pozwala na szybsze zniszczenie samolotów wroga, nieprawdaż? A nie czekam na to, aż się zjawi w moim zasięgu, dany samolot, a jak jest, to tylko w zasięgu jednej, dwóch czy nawet 3 jednostek przeciwlotniczych. No więc, to powoduje, że o wiele łatwiej strącić samolot przeciwnika. A wiec - wywalczyć przewagę bądź nawet - absolutne panowanie w powietrzu, po szybkim zestrzeleniu samolotów wroga.
=> w związku z tym, pytanie: Czy w kampaniach, aby zachować ich wcześniejszy balans - dodano samoloty przeciwnikom? tak o 30%  może 50% więcej?
Bo jeśli miałbym 12 przeciwlotniczych jezdnych jednostek, to skasowanie wroga, jest dość łatwe, w 2 tury. A potem -hulaj dusza, piekła nie ma!

Zsamot

Przecież teraz nie strzelisz pelotką po ruchu do samolotu...

Poza tym najpierw trzeba mieć te 12 pelotek, zatem to rozważanie ściśle teoretyczne. Nikt nie wyda tyle prestiżu na tak wyspecjalizowany sprzęt.
http://opengeneral.pl/
Allah jest wielki ale B-52 też jest duży.
Jesteśmy na FB:
https://www.facebook.com/groups/140111696051369