Parabellum W92 USA W WOJNIE KOREAŃSKY v.4.0 - 0%

Zaczęty przez Parabellum, Styczeń 10, 2023, 05:45:42 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

sympatyk

Gratulacje - dobry wynik  :clap :clap :clap
Gratulacje - bardzo dobrze piszesz po polsku - w zasadzie wszystko jest zrozumiałe  :clap
Gratulacje, bo zakończyłeś pierwszą kampanię na tym forum  :clap

Alberich

Zapraszam do obserwowania mojego podejścia i dzielenia się obserwacjami czy wnioskami :    
ALBERICH - W92 USA W WOJNIE KOREAŃSKIEJ v.4.0 - 50%

Zmieniłem AI komputera na 3.0 więc może być o wiele trudniej niż podczas zwykłej rozgrywki.

Alberich

Cytat: Parabellum
Ostatni rozdział w tej krótkiej kampanii. Dwa ważne zbiorniki zostały uzupełnione o dodatki na paliwo i prędkość.

Taka mała uwaga.
Po angielsku mamy tank, to znaczy po polsku czołg lub po niemiecku der Panzer.
Ale także znaczy po polsku zbiornik lub cysterna czyli po niemiecku der Behälter lub die Zisterne.

Zwykłe internetowe translatory mają z tym problem.

Parabellum

Cytat: Alberich w Styczeń 20, 2023, 08:54:55 AM
Ostatni rozdział w tej krótkiej kampanii. Dwa ważne zbiorniki zostały uzupełnione o dodatki na paliwo i prędkość.

Taka mała uwaga.
Ale także znaczy po polsku zbiornik lub cysterna czyli po niemiecku der Behälter lub die Zisterne.

Dziękuję za zwrócenie na to uwagi. Słowa o wielu znaczeniach są problematyczne w tłumaczeniu. Postaram się o tym pamiętać w przyszłości.

sympatyk

Cytat: Parabellum w Styczeń 20, 2023, 09:40:13 AM
Cytat: Alberich w Styczeń 20, 2023, 08:54:55 AM

Taka mała uwaga.

Dziękuję za zwrócenie na to uwagi. Słowa o wielu znaczeniach są problematyczne w tłumaczeniu. Postaram się o tym pamiętać w przyszłości.

Dla mnie wszystko było zrozumiałe - tak jak napisałem powyżej  - a to jest najważniejsze
Tak, słowa o wielu znaczeniach są problematyczne w tłumaczeniu. dlatego dopóki rozumiemy o co chodzi - nie ma sprawy

Myślę teraz o sobie - jak nie zrozumiałe mogą być rzeczy, kiedy piszę po angielsku --> choć sprawdzam najpierw tłumacząc z polskiego na angielski, następnie z angielskiego na polski.
Próbowałem już pisania w języku niemieckim, hiszpańskim --> nie ma znaczenia w jakim języku --> translator zawsze najpierw tłumaczy na angielski, następnie z angielskiego na wybrany język
Pamiętam jak na początku, kiedy zarejestrowałem się na JPs  - ktoś może Rayydar (nie pamiętam) miał problem z dźwiękiem
Chciałem odpowiedzieć i użyłem słowa "player" w kontekście odtwarzacz (chodzi o program komputerowy do odtwarzania muzyki) On zrozumiał, że chodzi o gracza (osobę grającą w grę) i objaśnił mi całą strukturę e-file ...
Google tak to pokazuje
gracz - player
odtwarzacz - player
Aby bardziej to skomplikować, "odtwarzacz" może być to program komputerowy lub urządzenie

Parabellum

Cytat: sympatyk w Styczeń 20, 2023, 12:32:53 PM
...
Pamiętam jak na początku, kiedy zarejestrowałem się na JPs  - ktoś może Rayydar (nie pamiętam) miał problem z dźwiękiem
...
;D To musiało być bardzo dawno temu. Do Rayydars Raiders dołączyłem w styczniu 2012 roku i przez krótki czas grałem tam w PbEM. Niestety, Rayydar rozwiązał ligę przed zakończeniem sezonu. Potem przerzuciłem się na "Ligę czołgów".
W tym czasie z zainteresowaniem czytałem w archiwach Raidersów jakie działania były wokół gry "Panzergeneral" na początku lat 2000. Odbyły się również turnieje pomiędzy drużynami z Polski i Niemiec. W 2006 roku członkowie wzięli udział w otwartym turnieju organizowanym przez GG (Generals Guild) z Polski. Jednak strona turnieju nie istnieje już w Internecie. https://www.generalsguild.com/erules_mp.php
Starsi członkowie forum mogą go słabo pamiętać ...