Modyfikacje grafiki, interfejsu, konfiguracji gry do pobrania i użycia

Zaczęty przez kowdar, Luty 16, 2024, 06:43:23 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Alberich

Dzięki Sympatyk. Przejrzałem i wydaje mi się, że są ok jeśli chodzi o jakość.

Co do katalogu to dla mnie najlepiej byłoby gdyby pliki muzyczne, filmiki były w katalogu efila. Łatwiejsza instalacja.

Mam do Ciebie kilka innych pytań:

1) czy obrazek w załączniku może zostać użyty jako tło w menu głównym gry (po wybraniu efila)?
2) filmiki w kampanii - jakie powinny być idealne wartości szerokości i wysokości w grze?
3) obrazki w kampanii - jakie powinny być idealne wartości szerokości i wysokości w grze? Zdarzyło mi się, że niektóre obrazki miały "gorszą jakość" w grze niż w rzeczywistości. Dla przykładu wstawię w załączniku drugi obrazek, gdzie widać takie "pasy"

sympatyk

Cytat: Alberich w Czerwiec 08, 2025, 09:44:42 PM1) czy obrazek w załączniku może zostać użyty jako tło w menu głównym gry (po wybraniu efila)?
2) filmiki w kampanii - jakie powinny być idealne wartości szerokości i wysokości w grze?
3) obrazki w kampanii - jakie powinny być idealne wartości szerokości i wysokości w grze? Zdarzyło mi się, że niektóre obrazki miały "gorszą jakość" w grze niż w rzeczywistości. Dla przykładu wstawię w załączniku drugi obrazek, gdzie widać takie "pasy"

Obrazek z załącznika może służyć jako strona start - z tego co wiem, kolor tła można zdefiniować w pliku COLORS.txt (nie może być to obraz)
start_GUS użyty jako strona start u mnie wygląda tak (gdy w opcjach gry zaznaczone jest pokazywanie paska win)

Aby odpowiedzieć na pozostałe pytania trzeba pamiętać, że strona start dopasowuje się do ekranu użytkownika
Jest to dopasowanie proporcjonalne z zachowaniem proporcji boków

Są obecnie popularne komputery z proporcją ekranu - 16/9, 16/10, i trafia się 4/3 (taka była pierwotna gra)
Aby obrazek dobrze się skalował powinien posiadać identyczną lub przybliżoną proporcję do ekranu --> dokładnie do miejsca na ekranie, gdzie zostanie umieszczony

Przykładowo - start_GUS to 1920x655px
Mój ekran -1920x1080px
Pasek win - 48px
Miejsce na ikony gry - około 87px
Pozostała przestrzeń w pionie 300px --> 300/2 =150px po każdej stronie(powyżej/poniżej)obrazka start_GUS

Dla innych proporcji ekranu(miejsca przeznaczonego na stronę start), wyliczenia ulegną zmianie

Przykładowo - zaznaczam w opcjach gry --> pasek win niewidoczny --> otrzymuję dodatkowe 48px miejsca w pionie do zagospodarowania --> 48/2 = 24
Daje to 150+24 = 174 px po każdej stronie obrazka do wykorzystania

W tej grze wszystkie elementy grafiki liczone są , co do piksela ....

Filmy, jako smack można robić w dowolnym rozmiarze, ale również trzeba pamiętać o proporcjach, skalowaniu i dopasowaniu do ekranu użytkownika ...
W każdym innym przypadku będą skalowane - w górę lub dół ...

Ten drugi przykład - to dlaczego nie stosować rastra - tylko w oryginalnej wielkości wyświetli się właściwie --> każde skalowanie, brak lub nadmiar 1px powoduje nieprzewidziane rezultaty