Co z multimediami w OG?

Zaczęty przez sympatyk, Maj 19, 2012, 07:02:29 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Waldzios

Cytat: sympatyk w Lipiec 29, 2024, 06:27:06 PM
A jak z pecetem? - jest do zaakceptowania?
Dla mnie wygląda OK.

Lekko zbyt duży zoom jak na mój gust (i monitor), ale wszystko czytelne.
Włączyłbym siatkę, to poprawia czytelność mapy (i pomaga liczyć heksy).
GusOpen - aktualizacje/updates: EFile , EquipIcons

sympatyk

Na mój gust też za duży zoom (faktycznie to jest 240% rozdzielczości na jakiej normalnie gram)

Jednak wielkość powiększenia jest uzależniona od tego --> czy tak nagrany film (a więc rozgrywka) będzie widzialna na ekranie smartfona i będzie akceptowalna ( a więc nie za mała i ostra)

Chce znaleźć "złoty środek" --> rozdzielczość nagrywania( wraz z zoomem) akceptowalna na ekran 6 cali i jednocześnie na monitor ponad 20 cali --> to, że będzie "za duża " dla monitora 27 cali - jest wpisane w założenia ( nie mówię już o telewizorze 50 cali)
Teraz co do zooma - albo 100%, albo 200% --> gdyż po zmniejszeniu obrazka, cyferki siły jednostki się rozmazują
No bo 1 px w zoom 150% - to nadal 1 px, czy już 2 px? --> zależy od koloru napisu i tła --> dlatego zmieniłem czerwone cyfry na ciemnym tle na czarne cyfry na czerwonym tle
Do tego dochodzi jeszcze zakres przestrzeni barowej dla konkretnego urządzenia  ...

Dlatego zależy mi również na odpowiedzi - czy na smartfonie jest do zaakceptowania --> bo jeśli nie --> trzeba jeszcze powiększyć obraz ...

sympatyk

Dopiszę jeszcze, że na kanale
https://www.youtube.com/@ArthurBedur

jest sporo filmów z rozgrywki PG2/OG z różnych lat i nagranych różnej jakości i rozdzielczości
Statystycznie jak napisał twórca - jest 50/50 pobierań na PC i urządzenia mobilne
Dlatego też szukam jak pogodzić ogień z wodą i nagrywać tak, aby dla jednych i drugich jakość była do zaakceptowania ..

Jak nagrałem powyższy film?

Ustawiłem rozdzielczość gry na 1600x900px
Wybrałem zoom 200%
Zapisałem film(OBS) w rozdzielczości 1980x1080px

A więc faktyczne powiększenie
1080/900 =1,2
zoom =200% =2
całkowite powiększenie 1,2*2 =2,4

Wynika z tego, że widzisz na swoim komputerze obraz --> tak jak na ekranie  800x450 przy 100%

sympatyk

Zrobiłem filmik
Gram Madryt na e-filu, który złożyłem

OpenGen 0.59v (31 Jul 2010) i PG2 version 1.02, dla SSI do gry na silniku OpenGen 25.02.26.0
Oryginalne ikony, wideo i muzyka ( w formie wstępniaków)

https://drive.google.com/file/d/1Ce3a_nsVJo-LXhTTdshmnpTPrfRxnqj6/view?usp=sharing

Gra była na rozdzielczości 800x600px i została skalowana do 1440x1080
Przy oglądaniu na dysku Google (gdzie jest umieszczona) należy wybierać jakość 1080p --> wtedy dają lepszy kodek do odtwarzania (generalnie na YT, dysku Google - tak postępują --> w zależności od rozdzielczości filmu przydzielają kodek --> promują wyższe rozdzielczość

sympatyk

Cała muzyka do naszej instalki (SOUND)przekonwertowana metodą VBR (zmniejszony rozmiar)
Dodatkowo wszystkie muzyczki podkładowe (jakie znalazłem) dla różnych nacji - chińska, arabska, brytyjska, usa, rosyjska, niemiecka, włoska, polska(Adlera) ...
https://drive.google.com/file/d/1O0zbc9sk35yq5eUmQVzRdMQtqAi3TQdL/view?usp=sharing