Regulamin rankingu - przeczytaj nim zaczniesz

Zaczęty przez kowdar, Styczeń 04, 2025, 10:53:21 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

kowdar

REGULAMIN RANKINGU GENERAŁÓW OBOWIĄZUJĄCY W SEZONIE 2025.

(brak zmian merytorycznych w stosunku do roku 2016-2024)

I. Zasady ogólne

1) Jeden gracz - jeden temat - jedna kampania. Gracz publikuje - po kolei - raporty z gry, a
    pozostali mogą mu jedynie kibicować swoimi wpisami.               

2) Temat musi zawierać nicka gracza, numer i tytuł kampanii, oraz poziom prestiżu gracza oraz nazwę efile. Przykłady:
    Zsamot: G22 "Ghost Division" - 100% - efile Gustlik
    Kowdar: "1940-44 WE SEARCH FOR WAYS" - 200% - efile LXF

3) Od gracza zależy, czy będzie publikował suche raporty czy doda jakieś opisy walk.

4) Wybrana kampania musi zostać wymieniona w dziale "Kampanie gotowe ... ". Nie wolno grać kampanii będących w
    budowie, ani zastępować plików jeśli w trakcie gry pojawiła się nowa wersja kampanii.
    a)  Gra musi zostać ukończona na jednej wersji kampanii.
    b)  Każdy gracz może zgłosić dowolną kampanię dostępną wg pkt. 6) jako kampanię rankingową.
    c)  Zgłaszając nową kampanię, której do tej pory nie było na liście, gracz jest zobowiązany umieścić jej opis w dziale
          "Kampanie Gotowe", według schematu tam obowiązującego.

5) Gracz może jednocześnie prowadzić kilka (ale prosimy o rozsądek) gier rankingowych,
    jednak niedopuszczalne jest rozgrywanie jednocześnie kilku wersji tej samej kampanii.

6) Jedynymi, autoryzowanymi stronami do pobierania kampanii lub zestawów kampanii (katalogów EFILE_ ) są:
     - strona Kowdara - http://opengeneral.pl/
     - repozytorium: http://www.open-general.com/installer-efiles.php

7) Ranking generałów jest cykliczny, każdy cykl trwa jeden rok kalendarzowy.
    Kampania jest zaliczana do danego cyklu wg daty rozpoczęcia gry.
    Kampanię należy zakończyć najpóźniej do 31.03. następnego roku w celu jej uwzględnienia w pkt. danego cyklu.
    Kampanie nie zakończone do w/w terminu są zamykane z zerową punktacją.

II. Zaliczenie kampanii

1) Kampania zaliczana jest na podstawie łącznej liczby punktów, za wszystkie scenariusze.
    a) do zaliczenia kampanii niezbędne jest opublikowanie wszystkich AAR'ów ze scenariuszy
        - w raporcie AAR musi być na stałe włączona opcja "Include Game Scores" - żeby             
        pokazywała liczbę punktów w poszczególnych scenariuszach.
        - w raporcie musi również być włączona opcja zliczania zniszczonych i straconych jedn.                                   
    b) kampania musi zostać zakończona opublikowaniem AAR'u zawierającego łączną liczbę
        zdobytych punktów. (jak to zrobić - patrz osobny temat).
    c) za kampanię ukończoną uznaje się kampanię dograną do ostatniego scenariusza wybranej
        ścieżki (włącznie) przyznaje się bonus 100 pkt.
    d) gracz może oświadczyć, że kończy kampanię w dowolnym momencie i prosi o zaliczenie
         zdobytych do tej pory punktów. W takiej sytuacji bonus nie zostanie przyznany.
    e) kampania nieukończona i niezgłoszona do częściowego zaliczenia, zostanie uznana za
         porzuconą a jej wątek usunięty (patrz pkt.3)

2) Gracz może zawsze zechcieć poprawić swój wynik, ale wtedy musi zgłosić grę jeszcze raz -
    w nowym temacie.
    a) w razie poprawy, poprzedni wynik jest kasowany z jego rankingu. W razie gdy osiągnie
        gorszy - pozostaje poprzedni
    b) jedną kampanię, graną na tym samym poziomie prestiżu, można wliczyć do rankingu
        tylko raz.

3) Czas na rozegranie kampanii to 90 dni. Po tym czasie, wątek z opuszczoną kampanią
    może (ale nie musi) zostać usunięty, po uprzednim ostrzeżeniu gracza za pomocą
    stosownego wpisu w jego wątku. Za porzucone kampanie graczowi nie przyznaje się punktów.

4) Gry rankingowe MUSZĄ mieć ustawiony "AI prestige modifier" na 100%.
    "Player prestige modifier" może zostać ustawiony na dowolną wartość którą gra dopuści do wprowadzenia.

III. Punktacja

1) Podstawą do obliczania wyniku gracza są wyłącznie dane punktowe przedstawione w
    końcowym raporcie - wygenerowanym przez grę. Żaden inny sposób publikacji wyniku
    nie będzie uznany za prawomocny.

2) W przypadku równej liczby punktów o miejscu w rankingu decyduje:
    a) - wyższa średnia punktów czyli: liczba punktów / ilość rozegranych kampanii.
    b) - lepszy wynik w tych samych kampaniach rozegranych przez graczy
    c) - mniej utraconych jednostek własnych (w tych samych kampaniach)
    d) - jeśli na podst. a), b) ani d)  nie da się ustalić zwycięzcy - pozycja zostanie zaliczona
          jako ex equo.

IV. Przypadki szczególne

1) Jeśli kampania zawiera jednostkę "Sztab"/"HQ" zawartą wśród jednostek core, utrata tej
    jednostki równa się przegraniu kampanii.
2) Jeśli w trakcie gry, zostanie opublikowana nowa wersja efila lub pliku exe, zmieniająca w
    istotny sposób warunki gry, gracz powinien dokończyć grę na poprzedniej wersji.
3) Jeśli w trakcie gry, zostanie opublikowana nowa wersja efila lub pliku exe, poprawiająca
    istotny błąd w grze, gracz może sam zdecydować o kontynuowaniu gry lub poprosić
    o skasowanie jego tematu i uznaniu gry za niebyłą
4) Kampania "Znak Orła" może być traktowana jako przypadek wyjątkowy, można ją zaliczać   
    osobno dla ścieżki śródziemnomorskiej jak i zachodnioeuropejskiej, pod warunkiem, że za                               
    każdym razem zostanie rozegrana od początku i na początku zostanie zadeklarowany
    wybór ścieżki.

V. Ranking

1) Ranking generałów jest jawny i aktualizowany na bieżąco w tym samym dziale.
Polecam moją stronę z kampaniami OpenGen na Gustlik efile:
https://opengeneral.pl

Parabellum

Drodzy moderatorzy i administratorzy,

Zwracam się z prośbą o zmianę zasad od sezonu 2025. Powinna ona dotyczyć zasady II Zaliczenie kampanii nr 1 c. Zasada nie powinna już obowiązywać, jeśli gracz używa Rozpoznania z liderem Liberatora. Służy to zrekompensowaniu otrzymanej przewagi w grze.

Napisano za pomocą DeepL Translate

Zsamot

Czyli jeżeli mi się trafi recon z liberatorem, to ja nie mogę tego mieć uznane? Dobrze rozumiem???
http://opengeneral.pl/
Allah jest wielki ale B-52 też jest duży.
Jesteśmy na FB:
https://www.facebook.com/groups/140111696051369

sympatyk

Rozumiem Twoją intencję Parabellum, ale czy warto robić takie wykluczenie?
Często odpowiedni lider - np. Overwatch na czołgu będzie lepszy, niż Liberator na rozpoznaniu
Wszystko zależy od kampanii i od CAP (lub jego braku)

Rozumiem, że masz inne doświadczenie z CC, lecz kampanie Gustlika, gdzie jest dużo małych flag, a nagrody potrafią być duże - zdecydowanie zmniejszają atrakcyjność Liberatora - zwłaszcza jeśli wszystko jest ograniczone przez CAP

Inaczej też będzie przy grze na 25%, a inaczej na 100%, a jeszcze inaczej na 200%

Nie wiem, czy to dobry przykład, ale 2 lata temu rozegrałem kampanię  G33 SZCZURY PUSTYNI na 300% i w tym roku również tą kampanię, również na 300%
W tym roku miałem Liberatora, poprzednio nie miałem

Jaki jest wynik?
Rok 2023
Campaign score: 1048  *  Average: 49

..
Current scenario: WESSEL - OPERATION "PLUNDER",  VH prestige is 2640 ,  All map prestige is: 10920
Army cost: 14914 , Current prestige is 10579
Prestige available on map yet is 0 pp ( 0 pp in VH to capture) * Turn: 15

a obecnie
Campaign score: 1043  *  Average: 49

..
Current scenario: #20 WESSEL - OPERATION "PLUNDER",  VH prestige is 1680 ,  All map prestige is: 6480
Army cost: 19889 , Current prestige is 8199
Prestige available on map yet is 480 pp ( 0 pp in VH to capture) * Turn: 14

Jak widzisz - wynik jest prawie identyczny

Hansen

Cytat: Zsamot w Styczeń 05, 2025, 10:06:15 PMCzyli jeżeli mi się trafi recon z liberatorem, to ja nie mogę tego mieć uznane? Dobrze rozumiem???

II zaliczenie kampanii
1) C ...z tego co rozumiem,nie dostaniesz 100 pkt,za skończenie kampanii.

sympatyk

Dla zasady zgłaszam sprzeczność/niejednoznaczność

REGULAMIN RANKINGU GENERAŁÓW OBOWIĄZUJĄCY W SEZONIE 2025.

W punkcie 6) jest napisane

6) Jedynymi, autoryzowanymi stronami do pobierania kampanii lub zestawów kampanii (katalogów EFILE_ ) są:
    - strona Kowdara - http://opengeneral.pl/
    - repozytorium: http://www.open-general.com/installer-efiles.php
co stoi w sprzeczności z punktem 4)

4) Wybrana kampania musi zostać wymieniona w dziale "Kampanie gotowe ... ". Nie wolno grać kampanii będących w
    budowie, ani zastępować plików jeśli w trakcie gry pojawiła się nowa wersja kampanii.
    a)  Gra musi zostać ukończona na jednej wersji kampanii.
    b)  Każdy gracz może zgłosić dowolną kampanię dostępną wg pkt. 6) jako kampanię rankingową.
    c)  Zgłaszając nową kampanię, której do tej pory nie było na liście, gracz jest zobowiązany umieścić jej opis w dziale
          "Kampanie Gotowe", według schematu tam obowiązującego.

A skoro musi, to żadna nie jest i nigdy nie była z repozytorium: http://www.open-general.com/installer-efiles.php
Chyba , że dotyczy to tylko pobierania z  http://opengeneral.pl/ (tylko wtedy musi być w "Kampanie gotowe")

I jeszcze jak zauważył Hansen
Cytat: Hansen w Kwiecień 12, 2025, 02:06:21 PMSpytaj Genarała Kowdara,czy Ci zaliczy punkty z tej kampanii...obawiam się ,że nie.
Spojrzałem na wykaz kampanii rankingowych i nie ma jej na liście.

H05 choć jest z nami już sporo czasu, nie jest wymieniona --> ani w kampaniach gotowych, ani w budowie, ani w nierankingowych ... wiec z skąd się wziełą

Alberich

Dla mnie nie ma sprzeczności.

Punkt 6 wskazuje jedynie miejsce skąd można pobrać kampanie.

Punkt 4 wskazuje kampanie, które są dopuszczone do rankingu po uprzednim przetestowaniu czy zgłoszeniu. Zauważ, że nie ma w dziale "Kampanie Gotowe" G45. Ani B07.

Poza tym to hierarchia. Punkt 4 jest ważniejszy bo jest wyżej od punktu 6.

H05 to jest oryginalny Blitzkrieg z PG2 tylko dostosowany do efile bez innych zmian.

sympatyk

Cytat: Alberich w Kwiecień 12, 2025, 06:30:19 PMDla mnie nie ma sprzeczności.

Punkt 6 wskazuje jedynie miejsce skąd można pobrać kampanie.

Punkt 4 wskazuje kampanie, które są dopuszczone do rankingu po uprzednim przetestowaniu czy zgłoszeniu. Zauważ, że nie ma w dziale "Kampanie Gotowe" G45. Ani B07.

Poza tym to hierarchia. Punkt 4 jest ważniejszy bo jest wyżej od punktu 6.

H05 to jest oryginalny Blitzkrieg z PG2 tylko dostosowany do efile bez innych zmian.

Jasne, wszystko jasne ...

Tak naprawdę ja się pytam o logikę i zamysł (intencje piszącego regulamin)

Jeśli punkt 4 czytamy literalnie --> to dopisanie pobierania z open-general.com jest niepotrzebne i mylące
Wyobraź sobie, że ktoś ze "świata" chce dołączyć do rankingu i nie uczestniczył na naszym forum --> może się spodziewać, że na open-general.com są kampanie, które będzie mógł zagrać w rankingu! A tam ich nigdy nie było! - bo kto ma je dopisać do kampanii gotowych?

A może logika była taka?
Nie powinno się grać kampanii(w rankingu) nie przetestowanych, będących w budowie, nieukończonych ?
Więc wprowadzono zapis o kampaniach gotowych

Natomiast kampanie z linku open-general.com w rzeczywistości są już dawno przetestowane, dokończone i jest to ostateczna wersja (od lat nie są zmieniane, wydaje się, że nawet już porzucone), oprócz kampanii Randowe --> co roku zaczyna nowy test i dokonuje zmian

Jeśli pierwsza logika --> to usunąć niepotrzebny link do open-general.com
A, jeśli druga --> to doprecyzować, że chodzi tylko o nasz serwer

kowdar

Uważam że nic nie trzeba poprawiać.
Zamysł był taki:
- są dwa źródła kampanii wymienione w regulaminie
- aby kampania mogła być grana w rankingu powinna być zgłoszona we wskazanym temacie
  i MOŻE TO ZROBIĆ KAŻDY i W KAŻDYM MOMENCIE. Wystarczy zrobić wpis o danej kampanii.
  Wówczas staje się ona kampanią rankingową i jest pokazana w tabelkach.
  Najczęściej robił to autor kampanii, ale tak jak napisałem powyżej może to zrobić każdy.

Regulamin przy tej ilości grających ma takie sobie znaczenie. Naprawdę patrzę na wiele spraw "przez palce".
Już zdarzało się, że zaliczałem zakończenie po terminie, albo tak jak ostatnio,
gdy Alberich opublikował szereg gier w temacie roku 2024, ale zrobił to w styczniu 2025 ... regulamin teoretycznie mówi, że liczy się rok rozpoczęcia gry (pierwszy raport), a to, że kończymy ranking 31.03. jest po to, aby dokończyć zaczęte gry ... No ale skoro sam autor raportu napisał, że grał w roku 2024 i zamieścił je w danym roku (2024) to zaakceptowałem to pomimo niezgodności z regulaminem.
I było jeszcze kilka różnych niezgodności, które raczej zawsze staram się rozstrzygać po myśli zainteresowanego.

Ja i tak mocno się cały czas zastanawiam czy prowadzenie tego rankingu ma jeszcze sens ... ale przynajmniej jest gdzie się pochwalić rozegranymi grami.

PS.
Raporty Albericha z obrazkami będę linkował na stronie do danych kampanii jako ich opisy, więc dziękuję za wkład w uatrakcyjnienie strony.
Polecam moją stronę z kampaniami OpenGen na Gustlik efile:
https://opengeneral.pl

Alberich

Cytat: sympatyk w Kwiecień 13, 2025, 12:01:56 PMTak naprawdę ja się pytam o logikę i zamysł (intencje piszącego regulamin).

Regulamin chyba się tutaj ukształtował w swoim obecnym kształcie: https://forum.opengeneral.pl/index.php/topic,1501.0.htmlv

Cytat: sympatyk w Kwiecień 13, 2025, 12:01:56 PMA może logika była taka?
Nie powinno się grać kampanii(w rankingu) nie przetestowanych, będących w budowie, nieukończonych ?
Więc wprowadzono zapis o kampaniach gotowych

Podejrzewam, że dokładnie to było przyczyną.

Poza tym, nasze efilowe kampanie mają przydzielone numerki - co z kampaniami z innymi efili, jak je zgłaszać, jak potem uwzględniać w tabelce rankingowej?

Cytat: sympatyk w Kwiecień 13, 2025, 12:01:56 PMNatomiast kampanie z linku open-general.com w rzeczywistości są już dawno przetestowane, dokończone i jest to ostateczna wersja (od lat nie są zmieniane, wydaje się, że nawet już porzucone), oprócz kampanii Randowe --> co roku zaczyna nowy test i dokonuje zmian

Taka uwaga. Jeśli ktoś pobiera tylko instalkę ze strony https://opengeneral.pl/ i nie śledzi innych stron to może nie wiedzieć, że są inne kampanie na innych efilach.

Ja oprócz naszego efile i Randowe nie gram w inne więc trudno mi powiedzieć coś o kampaniach.

Wydaje mi się, że my jako polska społeczność mamy swój efilowy świat, a społeczność zagraniczna swój.

Czy to, że jeszcze H05 nie była brana pod uwagę w rankingu, to kwestia posiadania przez kampanię wielu odrębnych ścieżek? Jedyną kampanią, która dotychczas była dopuszczona, z dwoma ścieżkami, to G22 Znak Orła.

Cytat: kowdar w Kwiecień 13, 2025, 09:47:21 PMJuż zdarzało się, że zaliczałem zakończenie po terminie, albo tak jak ostatnio,
gdy Alberich opublikował szereg gier w temacie roku 2024, ale zrobił to w styczniu 2025 ...

Miałem w planach jeszcze jedną kampanię dokończyć i wstawić raporty w ostatni dzień grudnia... ale nie zdążyłem i dlatego kilka dni później dopiero opublikowałem. Ale dziękuję, że się zgodziłeś.

Cytat: kowdar w Kwiecień 13, 2025, 09:47:21 PMJa i tak mocno się cały czas zastanawiam czy prowadzenie tego rankingu ma jeszcze sens ... ale przynajmniej jest gdzie się pochwalić rozegranymi grami.

Dlaczego? Z powodu coraz mniejszej ilości osób, które grają i wstawiają raporty? Mam nadzieję, że zdążę trafić na drugie miejsce w rankingu dopóki będzie istnieć ranking.

NIESTETY, JEST NAS CORAZ MNIEJ. Starych graczy ubywa, a nowych nie ma i nie będzie. Rok temu pojawił się film: https://www.youtube.com/watch?v=2dVn9m8kQ_Q gdzie wspomniano o nas i pokazano moją relacje - czy ktoś nowy dołączył? Chyba nie.

Cytat: kowdar w Kwiecień 13, 2025, 09:47:21 PMRaporty Albericha z obrazkami będę linkował na stronie do danych kampanii jako ich opisy, więc dziękuję za wkład w uatrakcyjnienie strony.

Dziękuję. Przy okazji możesz też podlinkować moją fotorelację z kampanii D08 "Starcie Imperium".

Może moje relacje bitewne nie są najlepsze pod względem stylistycznym i wymagają wielu poprawek. Mimo wszystko uznaję, że generał Estek najlepiej tworzył opisy kampanii więc proponuję aby na stronie były zarówno link do mojej i jak jego. Też pod względem, że mamy inne style gry.

Przez te kilka lat tworzenia uzbierało się ponad 1600 screenów (w tym 235 z G33 oraz 207 z G36 z tego roku), ale  raczej to będą już moje ostatnie takie pełne opisy i pozostanę tylko na samych raportach. Myślałem też o nagrywaniu rozgrywek ale nie wiem czy byłoby to popularne.

sympatyk

Cytat: Alberich w Kwiecień 15, 2025, 11:05:29 PMMyślałem też o nagrywaniu rozgrywek ale nie wiem czy byłoby to popularne.

Ja bym chętnie popatrzył na film z gry
Słabo gram, to może bym się poduczył ...

Takie filmiki to też promocja gry i kampanii

Opisy z "migawkami" są fajne, ale to nie to samo

Kwestia gdzie były by umieszczane takie filmy?
Jest kilka kanałów na YT, ludzie wracają do PG2 i pokazują - jest sporo rozgrywek

I jeszcze kwestia map - te kafelkowe są dobre do grania, ale lepiej wygląda relacja na oryginalnych (można używać oznaczeń terenu - miniaturowych) --> wtedy widzisz heksy jak silnik, ale relacja jest ciekawsza

Zsamot

Publikacja na YT. Od razu jak ktoś kumaty, to można kanał zrobić docelowo. Byłaby cudowna promocja.

Ja jestem zamknięty na polskie kampanie efile, tak wyszło.
Jak macie coś wartego poznania, dajcie znać.
http://opengeneral.pl/
Allah jest wielki ale B-52 też jest duży.
Jesteśmy na FB:
https://www.facebook.com/groups/140111696051369