Fulda #2 - prace budowlane

Zaczęty przez sympatyk, Lipiec 30, 2025, 07:59:32 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Waldzios

Wrzuciłem GusOpen774.zip. Uzupełnione LWP.

Do pobrania:
Pliki efila: GusOpen774.zip;
Pliki ikon: EquipIcons771.zip;
GusOpen - aktualizacje/updates: EFile , EquipIcons

Waldzios

Uzupełniłem Czechosłowację.
Przy okazji ujednoliciłem kolorystykę. Czechosłowackie jednostki są teraz zielone tak jak reszta UW.

Do pobrania:
Pliki efila: GusOpen775.zip;
Pliki ikon: EquipIcons775.zip;

sympatyk

Halo Jarek - dawaj jakieś oznaki życia ...
Wygląda na to, że sprzęt dla kampanii jest już ostateczny ...

Waldzios

Cytat: sympatyk w Listopad 26, 2025, 11:17:15 AMWygląda na to, że sprzęt dla kampanii jest już ostateczny ...
Z nacji wykorzystanych w oryginalnej kampanii, brakuje jeszcze Brytyjczyków.
Wybór jednostek jest OK, ale muszę "odświeżyć" statystyki sprzętu pancernego.

Jaro

Żyję ale na razie jakoś brak czasu.
Pozdrawiam,
Jaro
------------------------------------------------------
Repozytorium plików instalacyjnych gry:
Dropbox: https://www.dropbox.com/sh/z4l7rs71sxk1jc6/AAD8v6sMojApzyD4NG3IFK4ca?dl=0
OneDrive: https://1drv.ms/f/s!Am2aTZH9AOcoanwyUg8_mMB5lwI

Waldzios

Wielka Brytania gotowa.

Do pobrania:
Pliki efila: GusOpen776.zip;
Pliki ikon: EquipIcons776.zip;

sympatyk

Więc technicznie rzecz biorąc, w tym miejscu powinniśmy rozpocząć zabawę z kampanią ...
Teraz nic już nie powinno ulec zmianie, co mogło by wpłynąć na proces testów?
A jak siły morskie krajów biorących udział?

Waldzios

Cytat: sympatyk w Listopad 29, 2025, 02:42:16 PMTeraz nic już nie powinno ulec zmianie, co mogło by wpłynąć na proces testów?
W tej kwestii, potencjalnie najgroźniejszy jest sam proces testów.
Zwykle to w trakcie testów wykryte zostają problemy które trzeba potem poprawić, często z poziomu efila.
Dlatego nie mogę ci zagwarantować, że nic istotnego nie ulegnie zmianie.

Cytat: sympatyk w Listopad 29, 2025, 02:42:16 PMA jak siły morskie krajów biorących udział?
Średnio.
USA i USSR powinny być kompletne. UK tez powinno być OK.
FRG w ogóle nie było ruszane po tym względem (chyba nie trafiło na okrętową listę "minimum").
W demoludach  jest kiepsko. Tylko Czechosłowacja jest skompletowana ;).

Z drugiej strony, wspomniane kraje (włącznie z  FRG) w tym okresie dysponowały głównie drobnicą okrętową. Więc ewentualne uzupełnienie braków (na potrzeby kampanii) nie powinno stanowić istotnego problemu.

Waldzios

BTW. Kilka uwag do wprowadzonych zmian, o których chyba powinienem wspomnieć.

1) wiele czołgów otrzymało warianty "amunicyjne" (ten sam czołg, ale z nową/lepszą amunicją); w efekcie niektóre wykorzystane w kampanii czołgi (na przykład Leopard 1A4), mogą w zależności od daty wykorzystania okazać się przestarzałe/nieaktualne; to samo dotyczy licznych wariantów T-54/55 (nie jestem pewien co było wykorzystane); wskazane jest przejrzenie wykorzystanych w scenariuszach maszyn;

2) we wszystkich kompletowanych nacjach dodałem transporty "górskie"; poza nielicznymi wyjątkami, wykorzystywane głównie przez jednostki specjalne;
przy okazji uporządkowałem zwykłe "jeepy";
wskazane jest przejrzenie jednostek wykorzystujących "jeepy";

3) uwaga techniczno/historyczna; praktycznie wszystkie demoludy w 1979/80 mają już dostęp do sprzętu z wyższej półki (T-72, MiG-23); przy czym warto pamiętać, że w okresie kampanii był to sprzęt dostępny jeszcze w niewielkich ilościach; wskazany jest umiar w wykorzystaniu tych jednostek; 

4) niektóre jednostki zmieniły daty dostępności; nie zawsze na korzyść;
na przykład wschodnio-niemiecka samobieżna haubica '2S1 Gvozdika' jest dostępna dopiero od 1981 (było 1973);
to może mieć wpływ na jednostki wykorzystane w kampanii;
przy czym nie przejmowałbym się tym przesadnie; efile powinien być poprawny historycznie, ale w fikcyjnej kampanii można sobie pozwolić na niewielkie odstępstwa (dostawy przyśpieszone z powodu planowanej wojny);

sympatyk

Czyli przenosi nas to do początku sierpnia, kiedy Jaro napisał
CytatPierwszy scenariusz wstępnie ustawiony. Zerknijcie.

No, chyba, że czekamy na Luisa, aż zajmie się poprawą formowanych grup ...

Waldzios

Cytat: sympatyk w Listopad 30, 2025, 02:40:02 PMNo, chyba, że czekamy na Luisa, aż zajmie się poprawą formowanych grup ...
:rollin

Waldzios

Przygotowałem nową wersje. Trochę poprawek. Kilka nowych ikon.

Dodałem eksperymentalnie systemy dronowe (z lat 70/80-tych). Na razie na próbę. Po jednym systemie (wyrzutnia plus dron) dla FRG i UK.
Użyteczność jest dyskusyjna. Dron (CL-89) ma 25 punktów ruchu i 25 punktów paliwa. Trochę rozpoznać potrafi, ale trzeba pilnować paliwa, by go nie stracić.
Kwestia do przetestowania.

Do pobrania:
Pliki efila: GusOpen777.zip;
Pliki ikon: EquipIcons777.zip;