Fulda #2 - prace budowlane

Zaczęty przez sympatyk, Lipiec 30, 2025, 07:59:32 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Jaro

A czy Układ Warszawski miał FARP-y? A może coś mogło by to zastąpić (niekoniecznie chcę lotnisko)
Pozdrawiam,
Jaro
------------------------------------------------------
Repozytorium plików instalacyjnych gry:
Dropbox: https://www.dropbox.com/sh/z4l7rs71sxk1jc6/AAD8v6sMojApzyD4NG3IFK4ca?dl=0
OneDrive: https://1drv.ms/f/s!Am2aTZH9AOcoanwyUg8_mMB5lwI

sympatyk

Scenariusz 1 -(B08_Fulda_00.xscn) pobrałem wczoraj z OneDrive - widzę, że dzisiaj go zmieniłeś 5 godzin temu ... już nic nie rozumiem
Ciągle jeszcze kombinujesz 1 scen??!
Lotniska polowe przy granicy NRF zapewne były, ale mapa obejmuje tak mały wycinek DDR, że i tak po za mapą ...no chyba, że zmienisz mapę na XXL ...

Waldzios

Cytat: Jaro w Styczeń 01, 2026, 10:54:48 PMA czy Układ Warszawski miał FARP-y? A może coś mogło by to zastąpić (niekoniecznie chcę lotnisko)
FARP to termin natowski, nie kojarzę bezpośredniego odpowiednika w UW.
Ale sama możliwość tankowania/przezbrajania śmigłowców w warunkach polowych na pewno istniała.
Trzeba by tylko wymyślić mniej oficjalną nazwę.
GusOpen - aktualizacje/updates: EFile , EquipIcons

Jaro

Cytat: Waldzios w Styczeń 01, 2026, 11:32:34 PM
Cytat: Jaro w Styczeń 01, 2026, 10:54:48 PMA czy Układ Warszawski miał FARP-y? A może coś mogło by to zastąpić (niekoniecznie chcę lotnisko)
FARP to termin natowski, nie kojarzę bezpośredniego odpowiednika w UW.
Ale sama możliwość tankowania/przezbrajania śmigłowców w warunkach polowych na pewno istniała.
Trzeba by tylko wymyślić mniej oficjalną nazwę.

To bardzo bym prosił dla DDR i USSR. Polowa baza śmigłowcowa? (w odpowiednich tłumaczeniach)
 :bow

-----------------------

CytatCiągle jeszcze kombinujesz 1 scen??!
Ciągle kombinuję. Na tą chwilę scen #00 i #01 powinny być gotowe. Ewentualne zmiany to:
- korekta błędów
- delikatne strojenie (jeśli w testach gdzieś wystąpi problem)
- dodanie FARP lub lotnisk polowych (dla śmigłowców bo Mi-1 mają mało paliwa)

#02 - koncepcyjnie gotowy - będę sprawdzał grywalność
Pozdrawiam,
Jaro
------------------------------------------------------
Repozytorium plików instalacyjnych gry:
Dropbox: https://www.dropbox.com/sh/z4l7rs71sxk1jc6/AAD8v6sMojApzyD4NG3IFK4ca?dl=0
OneDrive: https://1drv.ms/f/s!Am2aTZH9AOcoanwyUg8_mMB5lwI

sympatyk

Polską specjalnością był DOL - można użyć 1 hex drogi jako lotnisko ...
Drogowe odcinki lotniskowe (DOL) w NRD znajdowały się głównie na autostradach  ...
Nie mogę wkleić z Google całości - występuje błąd

sympatyk

Lądowiska dla śmigłowców w NRD były kluczowym elementem infrastruktury wojsk radzieckich (GVSG) i
Niemieckiej Armii Ludowej (NVA), funkcjonując przy podziemnych stanowiskach dowodzenia, bazach lotniczych i kluczowych obiektach sztabowych. Tworzono je dla mobilnych punktów dowodzenia, zapewniając szybką łączność.
Główne aspekty lądowisk śmigłowców w NRD:

Zabezpieczenie sztabów (Radzieckie Siły Zbrojne): Lądowiska znajdowały się przy większości umocnionych, podziemnych stanowisk dowodzenia armii i wyższych szczebli. Były one częścią doktryny zakładającej szerokie użycie śmigłowców dowodzenia i łączności.
    Lokalizacja: Obiekty te lokalizowano relatywnie blisko dróg publicznych o dobrej jakości, często w kompleksach leśnych, zapewniając dojazd z co najmniej dwóch kierunków.
    Powiązania z lotnictwem: Kompleksy te budowano często w pobliżu stałych lotnisk, co ułatwiało rotację użytkowników oraz współpracę z powietrznymi punktami dowodzenia.
    Infrastruktura NVA: Niemiecka Armia Ludowa również posiadała własną sieć lądowisk dla swoich śmigłowców transportowych i bojowych, rozmieszczonych wzdłuż granicy oraz przy centrach dowodzenia.

Uwaga: Wyszukane wyniki skupiały się na radzieckich stanowiskach dowodzenia w Polsce, ale opisana doktryna i struktura (lądowiska przy podziemnych SD) była analogiczna dla NRD.

Waldzios

Cytat: Jaro w Styczeń 01, 2026, 11:35:41 PMPolowa baza śmigłowcowa? (w odpowiednich tłumaczeniach)
Nie podoba mi się ta nazwa jako odpowiednik FARPa.
IMHO "baza" pasuje raczej do stałego obiektu.
Mobilne obiekty to raczej "punkty" niż "bazy".

Nie mam nic przeciwko stacjonarnej "bazie śmigłowcowej" (nawet z kilkoma kontenerami), ale widzę ją raczej jako oddzielną jednostkę.

Co do FARPa, to skłaniam się w kierunku zachowania natowskiego skrótowca. Jakąkolwiek alternatywę wymyślę, powstanie skomplikowany łamaniec językowy (zwłaszcza po tłumaczeniach). Termin "FARP" jest dość uniwersalny i czytelny.

Tymczasowo możesz wykorzystać FARP 'All Countries' (w tym celu był dodany).

Cytat: sympatyk w Styczeń 01, 2026, 11:56:39 PMDrogowe odcinki lotniskowe (DOL) w NRD znajdowały się głównie na autostradach  ...
DOLe występowały również w FRG. Więc jeśli na mapie Niemiec znajduje się jakaś autostrada, to można ją potencjalnie wykorzystać.
Problem w tym, że DOL umiarkowanie pasuje do zagadnienia, bo odnosi się bardziej do samolotów, niż do śmigłowców.

Waldzios

BTW. Im bardziej przyglądam się wczesnym śmigłowcom, tym bardziej skłaniam się ku wyłączeniu paliwa (jak w samolotach i dronach).
Późnym śmigłowcom paliwo nie przeszkadza bo posiadają wysokie wartości, ale te wczesne wydają się trochę problematyczne (nawet pomijając kwestie AI).
Trudno traktować je jako efektywne jednostki rozpoznawcze gdy połowę czasu spędzają tankując, lub w drodze na lotnisko.