Fulda #2 - prace budowlane

Zaczęty przez sympatyk, Lipiec 30, 2025, 07:59:32 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Jaro

A czy Układ Warszawski miał FARP-y? A może coś mogło by to zastąpić (niekoniecznie chcę lotnisko)
Pozdrawiam,
Jaro
------------------------------------------------------
Repozytorium plików instalacyjnych gry:
Dropbox: https://www.dropbox.com/sh/z4l7rs71sxk1jc6/AAD8v6sMojApzyD4NG3IFK4ca?dl=0
OneDrive: https://1drv.ms/f/s!Am2aTZH9AOcoanwyUg8_mMB5lwI

sympatyk

Scenariusz 1 -(B08_Fulda_00.xscn) pobrałem wczoraj z OneDrive - widzę, że dzisiaj go zmieniłeś 5 godzin temu ... już nic nie rozumiem
Ciągle jeszcze kombinujesz 1 scen??!
Lotniska polowe przy granicy NRF zapewne były, ale mapa obejmuje tak mały wycinek DDR, że i tak po za mapą ...no chyba, że zmienisz mapę na XXL ...

Waldzios

Cytat: Jaro w Styczeń 01, 2026, 10:54:48 PMA czy Układ Warszawski miał FARP-y? A może coś mogło by to zastąpić (niekoniecznie chcę lotnisko)
FARP to termin natowski, nie kojarzę bezpośredniego odpowiednika w UW.
Ale sama możliwość tankowania/przezbrajania śmigłowców w warunkach polowych na pewno istniała.
Trzeba by tylko wymyślić mniej oficjalną nazwę.
GusOpen - aktualizacje/updates: EFile , EquipIcons

Jaro

Cytat: Waldzios w Styczeń 01, 2026, 11:32:34 PM
Cytat: Jaro w Styczeń 01, 2026, 10:54:48 PMA czy Układ Warszawski miał FARP-y? A może coś mogło by to zastąpić (niekoniecznie chcę lotnisko)
FARP to termin natowski, nie kojarzę bezpośredniego odpowiednika w UW.
Ale sama możliwość tankowania/przezbrajania śmigłowców w warunkach polowych na pewno istniała.
Trzeba by tylko wymyślić mniej oficjalną nazwę.

To bardzo bym prosił dla DDR i USSR. Polowa baza śmigłowcowa? (w odpowiednich tłumaczeniach)
 :bow

-----------------------

CytatCiągle jeszcze kombinujesz 1 scen??!
Ciągle kombinuję. Na tą chwilę scen #00 i #01 powinny być gotowe. Ewentualne zmiany to:
- korekta błędów
- delikatne strojenie (jeśli w testach gdzieś wystąpi problem)
- dodanie FARP lub lotnisk polowych (dla śmigłowców bo Mi-1 mają mało paliwa)

#02 - koncepcyjnie gotowy - będę sprawdzał grywalność
Pozdrawiam,
Jaro
Dropbox: https://www.dropbox.com/sh/z4l7rs71sxk1jc6/AAD8v6sMojApzyD4NG3IFK4ca?dl=0

sympatyk

Polską specjalnością był DOL - można użyć 1 hex drogi jako lotnisko ...
Drogowe odcinki lotniskowe (DOL) w NRD znajdowały się głównie na autostradach  ...
Nie mogę wkleić z Google całości - występuje błąd

sympatyk

Lądowiska dla śmigłowców w NRD były kluczowym elementem infrastruktury wojsk radzieckich (GVSG) i
Niemieckiej Armii Ludowej (NVA), funkcjonując przy podziemnych stanowiskach dowodzenia, bazach lotniczych i kluczowych obiektach sztabowych. Tworzono je dla mobilnych punktów dowodzenia, zapewniając szybką łączność.
Główne aspekty lądowisk śmigłowców w NRD:

Zabezpieczenie sztabów (Radzieckie Siły Zbrojne): Lądowiska znajdowały się przy większości umocnionych, podziemnych stanowisk dowodzenia armii i wyższych szczebli. Były one częścią doktryny zakładającej szerokie użycie śmigłowców dowodzenia i łączności.
    Lokalizacja: Obiekty te lokalizowano relatywnie blisko dróg publicznych o dobrej jakości, często w kompleksach leśnych, zapewniając dojazd z co najmniej dwóch kierunków.
    Powiązania z lotnictwem: Kompleksy te budowano często w pobliżu stałych lotnisk, co ułatwiało rotację użytkowników oraz współpracę z powietrznymi punktami dowodzenia.
    Infrastruktura NVA: Niemiecka Armia Ludowa również posiadała własną sieć lądowisk dla swoich śmigłowców transportowych i bojowych, rozmieszczonych wzdłuż granicy oraz przy centrach dowodzenia.

Uwaga: Wyszukane wyniki skupiały się na radzieckich stanowiskach dowodzenia w Polsce, ale opisana doktryna i struktura (lądowiska przy podziemnych SD) była analogiczna dla NRD.

Waldzios

Cytat: Jaro w Styczeń 01, 2026, 11:35:41 PMPolowa baza śmigłowcowa? (w odpowiednich tłumaczeniach)
Nie podoba mi się ta nazwa jako odpowiednik FARPa.
IMHO "baza" pasuje raczej do stałego obiektu.
Mobilne obiekty to raczej "punkty" niż "bazy".

Nie mam nic przeciwko stacjonarnej "bazie śmigłowcowej" (nawet z kilkoma kontenerami), ale widzę ją raczej jako oddzielną jednostkę.

Co do FARPa, to skłaniam się w kierunku zachowania natowskiego skrótowca. Jakąkolwiek alternatywę wymyślę, powstanie skomplikowany łamaniec językowy (zwłaszcza po tłumaczeniach). Termin "FARP" jest dość uniwersalny i czytelny.

Tymczasowo możesz wykorzystać FARP 'All Countries' (w tym celu był dodany).

Cytat: sympatyk w Styczeń 01, 2026, 11:56:39 PMDrogowe odcinki lotniskowe (DOL) w NRD znajdowały się głównie na autostradach  ...
DOLe występowały również w FRG. Więc jeśli na mapie Niemiec znajduje się jakaś autostrada, to można ją potencjalnie wykorzystać.
Problem w tym, że DOL umiarkowanie pasuje do zagadnienia, bo odnosi się bardziej do samolotów, niż do śmigłowców.

Waldzios

BTW. Im bardziej przyglądam się wczesnym śmigłowcom, tym bardziej skłaniam się ku wyłączeniu paliwa (jak w samolotach i dronach).
Późnym śmigłowcom paliwo nie przeszkadza bo posiadają wysokie wartości, ale te wczesne wydają się trochę problematyczne (nawet pomijając kwestie AI).
Trudno traktować je jako efektywne jednostki rozpoznawcze gdy połowę czasu spędzają tankując, lub w drodze na lotnisko.

Jaro

Z tymi atakującymi to nie ma zbyt wielkiego problemu bo i tak im się amunicja kończy. Natomiast rozpoznawcze nie muszą uzupełniać amunicji więc latanie na lotnisko to strata czasu. Jak pisałem mi1 ma paliwa na 6 tur. Co daje efektywne rozpoznanie na max 4 tury i tylko wtedy gdy FARP jest w pobliżu.

Ja bym skłaniał się do poparcia Twoich skłonności do wyłączenia paliwa.

Szczególnie że gracz przyzwyczajony jest do samolotów, które nie muszą tankować.
Pozdrawiam,
Jaro

Waldzios

Wrzuciłem wersje z wyłączonym paliwem (w śmigłowcach).

Do pobrania:
Pliki efila: GusOpen779.zip;
Pliki ikon: bez zmian;

Dajcie znać, czy jest poprawa...

sympatyk

Wyłączenie paliwa dla śmigłowców przynosi zmiany --> latają odważnie
Zastanawiam się tylko, czy wszystkie czerwone śmigłowce powinny mieć dodatek widzenia? Nawet wszystkie Mi 24?
Jest ich naprawdę dużo - wszędzie wyłażą
Jak się dorzuci Migi to jest tyle, co ja miewam w ostatnich scenariuszach kampanii, a to scenariusz pierwszy ...

Jaro

Ma ich być dużo aby:
- gracz miał potrzebę utrzymania średnio i krotkozasiegowego AD / FLAK
- AI widziało pole walki i podejmowało lepsze decyzje
- gracz miał dylematy: co bardziej zagraża i czego najpierw się pozbyć.

A co do śmigłowców to mam 90 proc pewności że AI ich nie tankuje i spadały z braku paliwa. Widziałem w logach śmigłowiec że stanem paliwa 1 daleko od lotniska.
Pozdrawiam,
Jaro

sympatyk

I tak wydaje mi się, że
proporcja 11 do 24 w lotnictwie,
proporcja 3 do 15 w śmigłowcach (wszystkie czerwone zwiększone widzenie) - jest nieuzasadniona

Dodatkowo
rekony 3 do 5(wszystkie czerwone mają lidera +  zwiększone widzenie = +4 widzenia)

Najpotężniejsza obrona stoi sobie w rogu mapy (5841  Nike Hercules HIPAR -  AD FRG) i nie bierze udziału w walce --> tyle razy grałem ten 1 scenariusz --> a ta zabawka jest nieprzydatna

Czy pozostałe scenariusze są gotowe i ostateczne?

Jaro

Atakujący, aby miał szansę na wygraną powinien dysponować 3x większymi siłami niż obrońca  w rejonie natarcia.
Scenariusz jest obronny i bez kontrataku. Dlatego ataki muszą być falami, aby coś się działo przez te wszystkie tury.

Widzenie zwiększone specjalnie aby zniwelować braki w inteligencji AI.
Możesz również to tłumaczyć dobrym wywiadem czerwonych przed rozpoczęciem bitwy.

5841  Nike Hercules HIPAR -  AD FRG - nie pasuje mi w żadnym innym miejscu a w kolejnych scenariuszach pełni ważną rolę. Jest tu ze względów fabularnych.

Scen #00 i #01 są gotowe. Testuj.
Ewentualne możliwe w przyszłości zmiany to:
- korekta błędów
- delikatne strojenie (jeśli w testach gdzieś wystąpi problem)

#02 - koncepcyjnie gotowy - będę sprawdzał grywalność.
Pozdrawiam,
Jaro

Jaro

Rozegrana #02

Bitwa ma dwie fazy: obrona i kontratak.

W obronie mamy bój spotkaniowy. Nieuważny gracz może się nadziać na czerwonych. Jednak uważny doczyta, że AI jest agresywne i będzie się spodziewał ataku. Rozpoznanie potwierdzi sytuację.

W piątej turze było pozamiatane i rozpoczął się kontratak. Nic trudnego - raczej spacerek po dużej mapie. Może zabrakło paru ataków śmigłowców Mi-24?
Czasu starczyło na zajęcie VH i większości płatnych flag. Lotnisko w głębi pozostało niezdobyte ale na to potrzeba by dodatkowych sił i środków.

W głębi mapy czeka niespodzianka - sam się na nią nadziałem mimo, że sam to zaprojektowałem  :laff

Tropienie SCUDA na dużej mapie to wyzwanie. Trzeba by poświęcić Blackbirda i osłonę myśliwską na to zadanie. Ale to szukanie igły w stogu siana, bo na dużej mapie widać tylko, że coś mnie trafiło i nie mam pojęcia gdzie to może być.
Gdyby to była wyrzutnia bez transportu, to by pozostał na mapie jej cień.
A że przeszukiwanie całej mapy to nudne zajęcie a Blackbird był potrzebny w innych miejscach to dałem spokój.

SCUDA na razie przesunąłem do 5 tury (początek kontrofensywy)  bo na początku, przy praktycznie całym moim wojsku w zasięgu widzenia i strzału było zbyt groźnie.

Kolejny problem ze SCUDEM to wałęsające się samoloty - szczególnie z ruchem rozpoznawczym. Odkrywały jakieś cele na zapleczu i było nieciekawie. Irytacja gracza prawie pewna. A wytropienie tego rozpoznawczego samolotu to kolejne wyzwanie i zajęcie dla, i tak zajętego, Blackbirda.

Wałęsające się czerwone lotniki stwarzają też ryzyko nadziania się na nie podczas przelotów na własne lotnisko. Szkoda, że nie wpadłem aby zbudować polowe.

AI ładnie rozpoznawał śmigłowcami a zamaskowane w lasach systemy plot krótkiego zasięgu dawały im świetną okazję do nadziania się na lufy. Śmigłowce nie spowodowały jakiś strat ale dawały fajny element - dodatkową płaszczyznę walki.

Dron się sprawdził. Dawał radę rozpoznawać drogę przed moją grupą. Optymalne były by dwa takie drony (rozpoznanie boków i lasów) połączone z dwoma rekonami na ziemi. Amerykanie nie mają swojego drona?

Walka jak w poprzednich bitwach:
- rozpoznanie
- likwidacja obrony plot i atak z powietrza na artylerię, jeśli zagrażała lub na czołgi
lub
- atak artyleryjski na artylerię przeciwnika jeśli zagrażała lub na czołgi
Priorytetem było nie pozwolić wrogiej artylerii ostrzelać własnej artylerii.

Systemy ppanc o zasięgu 3 hex parę razy się przydały i nieźle poganiały czołgi - szczególnie te słabsze T-55 i T-64.

Samolot Wild Weasel całkiem fajnie sobie radzi atakując systemy plot przeciwnika.

Do rozważenia:
- co zrobić z tym SCUDEM (trudno go znaleźć i brak środków na poszukiwanie)
- jak zachęcić gracza do ataku na lotnisko (trzeba rozpoznać i wydzielić siły do desantu, na które brak środków)
- dać graczowi jakąś wskazówkę, co do początku bitwy?
- przydzielić graczowi samolot walki radioelektronicznej? Który?

A może przydzielić graczowi siły AUX - dwa zespoły:
- zespół 1 - do poszukiwania SCUDA - tylko jaki skład i czy nie użyje go inaczej...
- zespół 2 - do rozpoznania i desantu na lotnisko na wschodzie - wątpliwości j.w.

OpenGen 25.10.31.0 * 31 Oct 2025  *  AI version: 3.0  (Dev3)
Efile folder: C:\Users\jarek\OneDrive\OpenGeneral\efile_gus_b08\  * Efile version: GusOpen ver. 7.7.9
Campaign: B08 FULDA  v.4.0,  *  Player prestige modifier 100%  *  AI prestige modifier 100%

Played Scenarios:
 1   FULDA , #0 , Brilliant Victory  +++  Proto: MIM-104A Patriot
 2   FRANKFURT , #1 , Brilliant Victory
 3   PAYBACK , #2 , Brilliant Victory

..
Current scenario: #2  PAYBACK,  VH prestige is 320 ,  All map prestige is: 1640
Army cost: 8544 , Current prestige is 1917
Prestige available on map yet is 120 pp ( 0 pp in VH to capture) * Turn: 13
AI stance is Aggressive   Using map: 1520
if BV: +1160, #3  SECOND ROUND , cap disabled, 16 turns prestige: 510
if V : +1600, #3  SECOND ROUND , cap disabled, 18 turns prestige: 510
if TV: +1900, #3  SECOND ROUND , cap disabled, 20 turns prestige: 510
Ls: Loss , turn prestige: 510

..
Core Units for USA, RFN, Wielka Brytania:
  *   -> original core (don't count against cap)
  +   -> BV prototype
  pp  -> prestige points

Piechota
*  Infantry 1973 , M113A2 ,  , 0 bars , 71 exp , USA , 10/10 ,1 kill,71 exp ,0 pp ,U:003 ,Scen: [+0 kill] [+0 exp] 
*  Infantry 1973 , M113A2 ,  , 1 bars , 167 exp , USA , 6/10 ,2 kill,167 exp ,0 pp ,U:004 ,Scen: [+0 kill] [+38 exp] 
*  Engineers 1973 , M113A2 ,  , 1 bars , 131 exp , USA , 10/10 ,2 kill,131 exp ,0 pp ,U:005 ,Scen: [+1 kill] [+5 exp] 
*  Rangers 1974 , M151 MUTT [WM] ,  , 1 bars , 171 exp , USA , 4/10 ,4 kill,171 exp ,0 pp ,U:006 ,Scen: [+2 kill] [+32 exp] 
 FARP (Planes:0/1), M809 ,  , 0 bars , 60 exp , USA , 10/10 ,0 kill,60 exp ,456 pp ,U:020 ,Scen: [+0 kill] [+0 exp] 
 UAV Launcher (Planes:1/1),  , 0 bars , 60 exp , Wielka Brytania , 10/10 ,0 kill,60 exp ,348 pp ,U:213 ,Scen: [+0 kill] [+0 exp] 

Czołg
*  M60A3 ,  , 2 bars , 232 exp , USA , 9/10 ,16 kill,232 exp ,0 pp ,U:001 ,Scen: [+3 kill] [+30 exp] 
*  M728 CEV ,  , 1 bars , 116 exp , USA , 10/10 ,8 kill,116 exp ,0 pp ,U:014 ,Scen: [+3 kill] [+15 exp] 
 Chieftain Mk 9 ,  , 0 bars , 89 exp , Wielka Brytania , 7/10 ,4 kill,89 exp ,840 pp ,U:214 ,Scen: [+4 kill] [+29 exp] 

Rozpoznanie
 M151 MUTT ,  , 0 bars , 60 exp , USA , 10/10 , Recon ,0 kill,60 exp ,144 pp ,U:215 ,Scen: [+0 kill] [+0 exp] 

Artyleria ppanc.
 M60A2 ,  , 0 bars , 95 exp , USA , 10/10 ,2 kill,95 exp ,672 pp ,U:010 ,Scen: [+1 kill] [+22 exp] 
*  M901 TOW ,  , 2 bars , 281 exp , USA , 10/10 , Reconnaissance Movement ,0 kill,281 exp ,0 pp ,U:082 ,Scen: [+0 kill] [+23 exp] 

Artyleria
*  M107 ,  , 2 bars , 223 exp , USA , 11/10 ,3 kill,223 exp ,0 pp ,U:002 ,Scen: [+2 kill] [+42 exp] 
 155mm M198 (RAP) , M809 ,  , 1 bars , 181 exp , USA , 10/10 ,0 kill,181 exp ,564 pp ,U:007 ,Scen: [+0 kill] [+44 exp] 
*  155mm M198 , M54 ,  , 1 bars , 198 exp , USA , 10/10 ,2 kill,198 exp ,0 pp ,U:008 ,Scen: [+0 kill] [+31 exp] 
*  M109A2 ,  , 2 bars , 200 exp , USA , 10/10 ,5 kill,200 exp ,0 pp ,U:009 ,Scen: [+0 kill] [+53 exp] 
 155mm M198 (RAP) , M809 ,  , 2 bars , 205 exp , USA , 3/10 ,1 kill,205 exp ,564 pp ,U:013 ,Scen: [+1 kill] [+31 exp] 
 155mm M198 (RAP) , M809 ,  , 1 bars , 125 exp , USA , 6/10 , Determined Defense ,2 kill,125 exp ,564 pp ,U:017 ,Scen: [+1 kill] [+21 exp] 
 MGM-52 Lance ,  , 1 bars , 125 exp , USA , 10/10 ,4 kill,125 exp ,1584 pp ,U:019 ,Scen: [+0 kill] [+30 exp] 

Obrona plot.
+  MIM-104A Patriot ,  , 1 bars , 168 exp , USA , 10/10 ,5 kill,168 exp ,0 pp ,U:015 ,Scen: [+4 kill] [+46 exp] 
+  MIM-72C Chaparral ,  , 1 bars , 122 exp , USA , 10/10 ,1 kill,122 exp ,0 pp ,U:211 ,Scen: [+0 kill] [+0 exp] 

Myśliwiec
*  F-4E Phantom II ,  , 2 bars , 214 exp , USA , 10/10 ,8 kill,214 exp ,0 pp ,U:012 ,Scen: [+3 kill] [+61 exp] 
*  F-4G Wild Weasel V ,  , 3 bars , 362 exp , USA , 10/10 , Aggressive Attack ,7 kill,362 exp ,0 pp ,U:016 ,Scen: [+2 kill] [+82 exp] 
 F-4E Phantom II ,  , 2 bars , 216 exp , USA , 10/10 ,5 kill,216 exp ,1140 pp ,U:018 ,Scen: [+3 kill] [+28 exp] 
 F-15A ,  , 1 bars , 175 exp , USA , 10/10 ,3 kill,175 exp ,1560 pp ,U:035 ,Scen: [+3 kill] [+115 exp] 

Bomb. taktyczny
*  AH-1Q Cobra ,  , 2 bars , 203 exp , USA , 8/10 ,2 kill,203 exp ,0 pp ,U:011 ,Scen: [+1 kill] [+59 exp] 
 CL-89 UAV (CV),  , 0 bars , 60 exp , Wielka Brytania , 10/10 ,0 kill,60 exp ,108 pp ,U:212 ,Scen: [+0 kill] [+0 exp] 
Pozdrawiam,
Jaro