Fulda #2 - prace budowlane

Zaczęty przez sympatyk, Lipiec 30, 2025, 07:59:32 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Waldzios

Cytat: Jaro w Styczeń 09, 2026, 07:59:40 PMWaldzios - czy Bytole mają tak ubogo w klasie FLAK i AD? Myślę o samobieżnym sprzęcie.
Tak. Do wyboru masz w zasadzie tylko holowane wyrzutnie Rapier, albo przenośne Blowpipe.

Samobieżne wyrzutnie Rapier ('Tracked Rapier') były opracowywane, ale weszły do służby dopiero w 1982/83 roku.
GusOpen - aktualizacje/updates: EFile , EquipIcons

Waldzios

Cytat: sympatyk w Styczeń 08, 2026, 11:01:23 PMNie wiem, czy dawać ciężarówkę?
Raczej nie z czołgiem, może z jaką arty? lub p-lot? -- nie wiem, co jeszcze można transportować ...
Cytat: Jaro w Styczeń 09, 2026, 07:59:40 PMW kwestii ciężarówki to nie mam pojęcia do czego ją wykorzystać. Jest tak samo szybka jak inne sprzęty - no może 1 hex  szybsza. Więc może mogła by przywieźć Patriota?

Domyślnie kontenerowe "ciężarówki" miały funkcjonować jako transportery czołgów. Dlatego posiadają możliwość transportowania wszystkich jednostek gąsienicowych z ruchem własnym.

Lista transportowanych jednostek była wygenerowana automatycznie (na podstawie trybu ruchu).
Dopuszczam możliwość dodania dodatkowych jednostek.

Przy czym powyższe ograniczenia dotyczą "zwykłego" gracza.
Z poziomu Suite możecie załadować do kontenera dowolną jednostkę. Wystarczy kupić czołg, załadować do kontenera, a potem wymienić go na docelową jednostkę.
Trick zadziała z każdą jednostką (nawet okrętem, samolotem, czy fortyfikacją), również bez ruchu własnego (możliwy wyładunek).
Oczywiście trzeba uwzględnić ze transport odbędzie się w jedną stronę, ponowny załadunek nie będzie możliwy.

Przykład:

Jaro

Cytat: Waldzios w Dzisiaj o 07:07:55 PMZ poziomu Suite możecie załadować do kontenera dowolną jednostkę.
...
Oczywiście trzeba uwzględnić ze transport odbędzie się w jedną stronę, ponowny załadunek nie będzie możliwy.
Tego wolałbym uniknąć. Nie chcę też robić mobilnych silosów rakietowych jak pokazałeś wyżej. Można by obronić przewóz i instalację systemu w scenariuszu i potem w kolejnym scenariuszu ale nie przewożenie instalacji co turę. Niestety mechanika nam nie umożliwi zlimitowania załadunku tylko w HQ przed bitwą.

Jedyną zaletą na tą chwilę, jaką widzę to oszczędzanie paliwa głównej jednostki przy transporcie na długim odcinku w przypadku przemieszczania sprzętu z tyłów na front. Zysk czasowy niewielki ale oszczędność na paliwie a co za tym idzie turze lub dwóch na tankowaniu może mieć znaczenie. Ale to bardzo specyficzny przypadek. Gracz raczej od razu sprzeda tą ciężarówkę. No chyba, że będzie miał coś, co wolno jeździ i naprawdę nie nadąża za frontem i ciężarówka podwozi.

Jedyny use case jaki mi przychodzi do głowy to transport drogiej i specjalistycznej jednostki na linie frontu. Np. ciężka artyleria albo burzyciel bunkrów  itp. Wyobrażam sobie, że grupy bojowe atakują na swoich kierunkach i jeśli napotkają potrzebę użycia jednostki specjalistycznej to ta, jest dowożona ciężarówką z niedalekiego zaplecza. Do tego czasu jednostka ta jest transportowana gdzieś pomiędzy grupami bojowymi. Coś, jak opanowywanie dużej mapy reconami (zbieranie flag) i napotkanie przez jeden z nich bunkra. Wtedy rekon omija a w to miejsce ciężarówka dowozi czołg inżynieryjny.
Pozdrawiam,
Jaro
------------------------------------------------------
Repozytorium plików instalacyjnych gry:
Dropbox: https://www.dropbox.com/sh/z4l7rs71sxk1jc6/AAD8v6sMojApzyD4NG3IFK4ca?dl=0
OneDrive: https://1drv.ms/f/s!Am2aTZH9AOcoanwyUg8_mMB5lwI

sympatyk

Myślę, że warunki na tyle się zmieniły, że gracz nie dostanie ciężarówki jako core
Będzie potrzeba zawieść posiłki na front - to zostaną załadowane w Suicie i w odpowiedniej turze wystawione do gry(w ciężarówce)
Ciężarówka może posiadać dodatek i jechać 9 hex

Jarku zadbaj o to w 4 scenariuszu, aby taka operacja zaistniała - nawet 3 ciężarówki
Co mają przewozić - czołg inżynieryjny M728 CEV (aux) ,  M163 VADS(aux) - dla grupy desantowej
FARP bez transportu(aux) - po rozładowaniu, już ponownie nie załadujesz,

Wybrałem wstępnie mapy dla kampanii

dodatkowo na końcu jeszcze 978, 50008, 50023

Zrezygnowałem z map 1091, 1267, 1269, 1078

Waldzios

Cytat: Jaro w Dzisiaj o 08:55:55 PMTego wolałbym uniknąć. Nie chcę też robić mobilnych silosów rakietowych jak pokazałeś wyżej. Można by obronić przewóz i instalację systemu w scenariuszu i potem w kolejnym scenariuszu ale nie przewożenie instalacji co turę. Niestety mechanika nam nie umożliwi zlimitowania załadunku tylko w HQ przed bitwą.
Pokazałem to rozwiązanie jako przykład  8) .

Ale dla ścisłości, chyba nie zrozumiałeś jak działa przedstawiona powyżej jednostka.
Nie jest to w żadnym razie mobilny silos. Strzelanie z kontenera wyłączyłem kilka wersji temu, gdy umożliwiłem przewóz możdzierzy, ppk i ppzr w kontenerach bwp.

Nie jest też możliwe przewożenie instalacji co turę. Możliwe jest tylko i wyłącznie jednorazowe (raz na scenariusz) wyładowanie jednostki w wybranym miejscu. Ponowny załadunek nie jest możliwy.

Zlimitowanie załadunku nie jest możliwe w HQ, ale jest możliwe na poziomie scenariusza (w Suite). Tego właśnie dotyczył mój przykład.

Jaro

Czyli mówimy o instalacji aux która w każdym scenariuszu jest ładowana na ciężarówkę aux w Suite i gracz może ją rozładować w dowolnym miejscu. Pomyślę o tym.
Pozdrawiam,
Jaro
------------------------------------------------------
Repozytorium plików instalacyjnych gry:
Dropbox: https://www.dropbox.com/sh/z4l7rs71sxk1jc6/AAD8v6sMojApzyD4NG3IFK4ca?dl=0
OneDrive: https://1drv.ms/f/s!Am2aTZH9AOcoanwyUg8_mMB5lwI