Fulda #2 - prace budowlane

Zaczęty przez sympatyk, Lipiec 30, 2025, 07:59:32 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

sympatyk

Cytat: Waldzios w Dzisiaj o 03:03:26 PMNiezależnie od transportu, powinieneś mieć możliwość załadunku, z ewentualnym pytaniem o porzucenie transportu.
Brawo Ty
Masz rację - w pośpiechu nie dodałem właściciela

Jaro

Cytat: sympatyk w Luty 22, 2026, 07:02:11 PM- obsadzony broniony okręg Ruhr, ale nie przesadnie
Możesz zaznaczyć na mapie?

Cytat: Waldzios w Luty 23, 2026, 01:28:41 AM
Cytat: Jaro w Luty 22, 2026, 09:05:38 PMNo właśnie - ile rund mamy w jednym dniu w naszym efilu.
To ustawienie scenariusza, nie efila. W oknie scenariusza możesz ustawić wartość 'Turns/Day' albo 'Days/Turn'.
Ustawienie widziałem Pytanie bardziej o to, jakie wartości ustawiać aby zdolności przemieszczania się jednostek grały z dniami odmierzanymi ilością tur.
Wnioskuję, że przy tych różnicach, o których pisaliście razem z Sympatykiem to nie będzie łatwe do określenia.

Cytat: Waldzios w Luty 23, 2026, 10:00:10 PMBTW. Przy okazji jednostek specjalnych, zauważyłem że przypadkiem skorzystaliście z transportów "górskich".
Jakieś obserwacje, opinie, wnioski?
Mówisz o moim Land Rover [WM] dla SAS albo Sympatyka  M151 MUTT [WM]?
Szczerze mówiąc to nawet tego nie zauważyłem :( Gra wyświetla tylko początek nazwy transportu więc "[WM]" się nie wyświetla i można nie zauważyć, jeśli się nie szuka.
Ikona typu ruchu jest taka sama lub bardzo podobna (prawie nie rozróżnialna) czy przegapiłem aktualizację pliku graficznego?
W przypadku SAS to nie miałem nawet wyboru. To jedyny transport.
Dla Zielonych beretów to jedyny transport, który da się przewozić śmigłowcem. Najszybszy i najtańszy.
Trudno tu mówić o przypadku czy o świadomym wyborze typu górskiego. Po prostu nie było odpowiednika typu all terrain z transportem śmigłowcowym.

A co do użycia to nie powiem - nie zwracałem uwagi ale też nie miałem misji typowo górskiej. W górach będzie zasadnicza różnica - niestety nie było gdzie testować.
Może i gdzieś udało mi się wjechać w góry ale uznałem to za coś normalnego.

Wygląda dobrze, choć z końcowymi wnioskami wstrzymajmy się, jak specjalsi będą podbijać Tatry.

Cytat: Waldzios w Luty 23, 2026, 10:00:10 PMTo dobrze, bo planuję dodać haubicy M198 możliwość zrzut spadochronowego.
Te dwie funkcjonalności mocno by się kłóciły. Trzeba by dublować jednostki.
Z niecierpliwością czekam, bo planuję przezbroić moją desantową artylerię w coś cięższego i możliwość zrzutu spadochronowego była by niewątpliwą zaletą (szybszy transport niż śmigłowcowy).
Było by super, jak aktualizacja lub przynajmniej decyzja (sam sobie zmienię w Suite do testów) pojawiła się w najbliższych dniach. Pozwoli mi to w następnej bitwie wypróbować je w nowej formie.

PS
Czy da się załadować sprzęt bez ruchu własnego do ciężarówki kontenerowej? Pewnie nie.
Jeśli tak, to można by podyskutować o kontenerowej wersji ciężarówki M809 do przewozu np. artylerii z SH lub punktu rozstawienia na lotnisko. Transport wtedy nie był by tracony a gracz mógłby w następnej bitwie użyć tej ciężarówki ponownie do powyższego celu.

Cytat: sympatyk w Luty 23, 2026, 11:38:16 PMTeraz do Jarka
Podczas złej pogody, deszcz, pochmurno --> jakaś jednostka czerwona przelazła niezauważona na wschodzie i poszła zdobyć SH i inne flagi
Zobaczyłem to pewnie po kilku turach --> to wielka mapa i żadna jednostka na wschodzie nie powinna tego dokonać --> to nie jest smaczek, tylko wk ...
Gracz obserwuje 3 grupy, które prowadzi i to wystarczy --> to jest na pewno do poprawy
Jednostka P2:055 Axis 5564  Motostrelkowy 1979 - INF USSR
W dwóch ostatnich bitwach jest kilka jednostek, które atakują, choć niemrawo, nasze linie obronne na wschodzie.
Ma to symulować aktywność wroga nawet, jeśli obie strony są w obronie na chwilowo nieaktywnym kierunku.
To jest pomysł na to, aby coś się działo w tym rejonie mapy.
U mnie te jednostki nadziały się na obrońców i dochodziło do lokalnych potyczek. Ciekawe, że u Ciebie jedna się prześlizgnęła... A może wycofałeś wszystkich obrońców?
Utrata SH może być dotkliwa, choć w tych bitwach raczej nie ma znaczenia. Utrata paru flag nie ma znaczenia.
Natomiast VH dowódca powinien pilnować.

Sam nie wiem, co z tym zrobić...

I na koniec przydługiego postu uwaga odnośnie do cen pomiędzy krajami. Jednostki specjalsów SAS vs. Zielone Berety albo Sturmpioneere vs Engineers. Ceny są na korzyść tych pierwszych a funkcjonalność podobną, jeśli nie lepszą. Dlatego, mając dostęp do wielu nacji, wybrałem jednostki sojuszników głównie ze względu na cenę.
Nie wspominam tu o unikalnych jednostkach bo tam wybór był podyktowany funkcjonalnością. 
Pozdrawiam,
Jaro
------------------------------------------------------
Repozytorium plików instalacyjnych gry:
Dropbox: https://www.dropbox.com/sh/z4l7rs71sxk1jc6/AAD8v6sMojApzyD4NG3IFK4ca?dl=0
OneDrive: https://1drv.ms/f/s!Am2aTZH9AOcoanwyUg8_mMB5lwI

sympatyk

Cytat: Jaro w Dzisiaj o 06:27:56 PM
Cytat- obsadzony broniony okręg Ruhr, ale nie przesadnie
Możesz zaznaczyć na mapie?
Zaznaczono- pomarańcz

Cytat
CytatNo właśnie - ile rund mamy w jednym dniu w naszym efilu.
To ustawienie scenariusza, nie efila. W oknie scenariusza możesz ustawić wartość 'Turns/Day' albo 'Days/Turn'.
Ustawienie widziałem Pytanie bardziej o to, jakie wartości ustawiać aby zdolności przemieszczania się jednostek grały z dniami odmierzanymi ilością tur.
Wnioskuję, że przy tych różnicach, o których pisaliście razem z Sympatykiem to nie będzie łatwe do określenia.

Na przykładzie
Jeśli bitwa trwała (historycznie) 7 dni, a w scenariuszu masz 14 tur do BV --> to ustawiasz 2 tury/dzień

U nas bitwy są hipotetyczne, ale zwróć uwagę na daty --> 1 scen (1 maj), 2 scen (3 maj) --> scenariusz pierwszy nie powinien być dłuższy niż 2 dni
Jest 16 tur, 2 dni --> 8 tur/dzień

Między scenariuszem 5 i 6 jest odstęp na przeniesienie wojsk o 90 km do nowego miejsca i przygotowanie natarcia --> niech zajmuje to 7 dni --> więc 5 scen powinien zakończyć się najpóźniej -->  30-7 =23 maj --> zaczyna się 18 maj --> masz więc maksymalnie 5 dni, ale patrząc, że jest krótszy w turach (końcówka bitwy ze scena 4)--> 3 dni powinno wystarczyć

Tak musisz kombinować  :laff

CytatTeraz do Jarka
Podczas złej pogody, deszcz, pochmurno --> jakaś jednostka czerwona przelazła niezauważona na wschodzie i poszła zdobyć SH i inne flagi
Zobaczyłem to pewnie po kilku turach --> to wielka mapa i żadna jednostka na wschodzie nie powinna tego dokonać --> to nie jest smaczek, tylko wk ...
Gracz obserwuje 3 grupy, które prowadzi i to wystarczy --> to jest na pewno do poprawy
Jednostka P2:055 Axis 5564  Motostrelkowy 1979 - INF USSR
W dwóch ostatnich bitwach jest kilka jednostek, które atakują, choć niemrawo, nasze linie obronne na wschodzie.
Ma to symulować aktywność wroga nawet, jeśli obie strony są w obronie na chwilowo nieaktywnym kierunku.
To jest pomysł na to, aby coś się działo w tym rejonie mapy.
U mnie te jednostki nadziały się na obrońców i dochodziło do lokalnych potyczek. Ciekawe, że u Ciebie jedna się prześlizgnęła... A może wycofałeś wszystkich obrońców?
Utrata SH może być dotkliwa, choć w tych bitwach raczej nie ma znaczenia. Utrata paru flag nie ma znaczenia.
Natomiast VH dowódca powinien pilnować.

Sam nie wiem, co z tym zrobić...

Ta uciekająca jednostka miała obniżony stan - musiała walczyć, być odrzucona np. w las i w czasie deszczu przeszła obok niezauważona --> taka możliwość w tym scenariuszu jest niedopuszczalna

Zrozum, że tego nie widać i nie można naprawić/zapobiec - taki uciekinier zostaje po za kontrolą
W poprzednim scenie nic takiego się nie stało - choć ustawienie było podobne

sympatyk

Prześledziłem tą ucieczkę
Numer jednostki, jaki podałem zmienia się - w miarę ubijania jednostek czerwonych ...

Te pomarańczowe numery - to numer tury - odpowiednio dla czerwonych i niebieskich

Jaro

A tu Ci uciekł. Nie zajmiwałeś się tym rejonem? Tam jest dosyć sił, żeby ich wybić do nogi.
Taki "side quest".
Pozdrawiam,
Jaro
------------------------------------------------------
Repozytorium plików instalacyjnych gry:
Dropbox: https://www.dropbox.com/sh/z4l7rs71sxk1jc6/AAD8v6sMojApzyD4NG3IFK4ca?dl=0
OneDrive: https://1drv.ms/f/s!Am2aTZH9AOcoanwyUg8_mMB5lwI