Fulda #2 - prace budowlane

Zaczęty przez sympatyk, Lipiec 30, 2025, 07:59:32 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Jaro

Cytat: sympatyk w Marzec 07, 2026, 02:44:36 PMPlan do następnej bitwy( też przygotowany wcześniej)
Oznaczenia jak poprzednio
Dodatkowo zielony - teren, który w scenie 6 Ren został odbity, ale został podczas natarcia na Bonn ponownie zajęty przez czerwonych
Przerywany niebieski - miasto państwa Nato(Belgia), nie będące graczem/stroną  - w/g mnie dawać właściwą flagę - chyba, że stacjonuje tam niebieski lub czerwony kontyngent
Ilość zaznaczonych czerwonych obiektów do zmniejszenia - jeśli tak wynikać będzie ze scenariusza

Jest to scenariusz, gdzie mamy czynne wojsko czerwonych, oraz różną "czerwoną partyzantkę"
Miasta holenderskie nie będące we władaniu czerwonych zaznaczył bym flagą Holandii

Co powiesz, aby w lesie oznaczonym żółtym/pomarańczowym dać punkty rozstawienia dla grupy desantowej?
Szkoda, że nie da się wymusić rozstawienia w samolotach bo inaczej gracz może wystawić tam cokolwiek.
Morze wystawić ich na rzece a teren oznaczyć jako ocean? Żeby tylko nie wystawili ich w okrętach desantowych...
Pozdrawiam,
Jaro
------------------------------------------------------
Repozytorium plików instalacyjnych gry:
Dropbox: https://www.dropbox.com/sh/z4l7rs71sxk1jc6/AAD8v6sMojApzyD4NG3IFK4ca?dl=0
OneDrive: https://1drv.ms/f/s!Am2aTZH9AOcoanwyUg8_mMB5lwI

sympatyk

Cytat: Jaro w Marzec 12, 2026, 11:02:54 PMCo powiesz, aby w lesie oznaczonym żółtym/pomarańczowym dać punkty rozstawienia dla grupy desantowej?
Szkoda, że nie da się wymusić rozstawienia w samolotach bo inaczej gracz może wystawić tam cokolwiek.
Morze wystawić ich na rzece a teren oznaczyć jako ocean? Żeby tylko nie wystawili ich w okrętach desantowych...

Chyba błędnie oznaczyłem ...
Do żółtego obszaru powinny jednak polecieć z lotniska (jak zawsze - z miejsca koncentracji po stronie niebieskiej))
A po osiągnięciu punktu zrzutu - działać w kierunku, jaki gracz wybierze

My obaj stawiamy na wojska lądowe i sporą grupę powietrzną, ale jeśli ktoś postawi bardziej na wojska lądowe i małą grupę? --> też powinien swoje ugrać
W tej kampanii dajemy jednostki dla grupy pow-des, i są wymagane ... Te wszystkie wyznaczanie terenu ( żółte) jest skierowane dla graczy, którzy chcą powalczyć tak jak my

Ja tak dobieram jednostki, o ile to możliwe, aby pierwsza podróż była domyślnym samolotem(z cechą P --> aby gracz sam mógł je zapakować do samolotu), a dodatkowo mogły śmigłowcem latać ...
Dlatego mi osobiście kawaleria powietrzna nie pasuje ( tylko A) - i co z tego, że mają ruch fazowy ...
To już wolę Rangers  ... więcej wyborów transportów i się uzupełniają(transporty)

Waldzios

BTW. Testowaliście poniższy zestaw  :?:

GusOpen - aktualizacje/updates: EFile , EquipIcons

Jaro

Nie. To może być niezły wymiatacz. Można to zrzucić na spadochronie?  Wersja holowana / śmigłowcowa ma tylko 1 pkt amunicji. Trzeba by dać dodatek amunicyjny. Drogo ale może warto...
Kasy mam dosyć więc czemu nie spróbować.
Pozdrawiam,
Jaro
Dropbox: https://www.dropbox.com/sh/z4l7rs71sxk1jc6/AAD8v6sMojApzyD4NG3IFK4ca?dl=0

Waldzios

Cytat: Jaro w Dzisiaj o 12:54:23 PMNie. To może być niezły wymiatacz. Można to zrzucić na spadochronie?  Wersja holowana / śmigłowcowa ma tylko 1 pkt amunicji. Trzeba by dać dodatek amunicyjny. Drogo ale może warto...
Kasy mam dosyć więc czemu nie spróbować.
Tylko desant helikopterowy.

Jeśli dobrze pamiętam, szukałeś sposobu na neutralizacje pelotki.
To się wydaje całkiem niezłe rozwiązanie.
Do takich zadań jeden punkt amunicji wystarczy.

Jaro

Cytat: sympatyk w Marzec 12, 2026, 11:43:14 PMJa tak dobieram jednostki, o ile to możliwe, aby pierwsza podróż była domyślnym samolotem(z cechą P --> aby gracz sam mógł je zapakować do samolotu), a dodatkowo mogły śmigłowcem latać ...
Dlatego mi osobiście kawaleria powietrzna nie pasuje ( tylko A) - i co z tego, że mają ruch fazowy ...
To już wolę Rangers  ... więcej wyborów transportów i się uzupełniają(transporty)
Do czego ja używam różnych typów specjalsów:
- jednostki z fazowym śmigłowcem i cechą X - jak Zielone Berety - dolot do celu, atak i zajęcie flagi lub odwrót (ukrycie się) - w zależności od potrzeb na tyłach wroga lub z głównymi siłami
- jednostki z fazowym śmigłowcem i cechą X oraz E - jak Delta - podobnie jak powyższe tylko nie muszę się troszczyć o dokładne stłumienie wrogiej piechoty
- jednostki z fazowym śmigłowcem bez cechy X - jak Kawaleria powietrzna - zajmowanie flag poza głównym kierunkiem lub dobicie jakiejś jednostki (zwykle działają przy nacierających jednostkach lądowych). Stosuję też do zajmowania nieobsadzonych lub oczyszczonych przez lotnictwo flag poza kierunkami natarcia szczególnie w trudnym terenie. Raczej nie na tyłach wroga.
- jednostki ze zwykłym śmigłowcem z cechą U - jak Rangersi - poruszają się z głównymi siłami i stanowią osłonę w trudnym terenie, gdy piechota nie nadąża, awaryjnie dobijają jednostki lub zajmują flagi jeśli np. Overrun się nie powiódł. Czasami przerzucam w odległy rejon, gdzie dalej działają na lądzie. Rzadko używam ich cechy never surprise jadąc na rympał do przodu. Raczej nie na tyłach wroga.

Wszystkie powyższe również sprawdzą się w górach.

Transport samolotem i desantowanie ze spadochronem stosuję rzadko. Musi być możliwość rozstawienia na lotnisku, co się rzadko zdarza (nasz kampania to bardziej wyjątek niż reguła jeśli mówimy o większej grupie i nas rozpieszcza pod względem desantu spadochronowego). Odległość też musi być duża, aby strata tury na lądowanie została zrekompensowana przez przebyty dystans (dotyczy specjalsów z fazowym śmigłowcem). Specjalsów z fazowym śmigłowcem można również na koniec tury posadzić na ziemi co może być korzystne w pewnych warunkach.

Nie wspominam o Spadochroniarzach, o których zapominam bo w WWII jak już wylądowali to dalej byli praktycznie bezużyteczni. Zapominam o nich również, bo cena niewiele niższa niż Rangersów.

PS
M151 MUTT w wersji regularnej i górskiej kosztuje tyle samo.
Pozdrawiam,
Jaro

Waldzios

Cytat: Jaro w Dzisiaj o 06:26:10 PMM151 MUTT w wersji regularnej i górskiej kosztuje tyle samo.
Zgodnie z zamierzeniem, bo to ten sam samochód.
"Górska" funkcjonalność (w założeniu) wynika z umiejętności bazowej jednostki.
"Górskie" jednostki odbyły właściwe szkolenie, w efekcie korzystają z "górskich" transportów.

Wyjaśniałem to wątku: Transport dla jednostek specjalnych.