Fulda #2 - prace budowlane

Zaczęty przez sympatyk, Lipiec 30, 2025, 07:59:32 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Jaro

Cytat: Waldzios w Dzisiaj o 01:31:14 PM
Cytat: Jaro w Marzec 27, 2026, 07:12:58 PMObawiam się że duńskie wojsko w tym okresie nie istnieje w efilu.
Jeśli potrzebujesz, mogę sklecić kilka jednostek na szybko.
Z tego co pamiętam duńskie wojsko to była dość klasyczna natowska składanka.
Poproszę.
Jako minimum potrzebne będzie:
- piechota zmech
- lekki/średni czołg
- artyleria samobieżna
- rozpoznanie na lądzie
- może coś do obrony plot

Lotnictwa czy floty nie przewiduję w tej kampanii. Tudzież specjalsów.

:bow
Pozdrawiam,
Jaro
------------------------------------------------------
Repozytorium plików instalacyjnych gry:
Dropbox: https://www.dropbox.com/sh/z4l7rs71sxk1jc6/AAD8v6sMojApzyD4NG3IFK4ca?dl=0
OneDrive: https://1drv.ms/f/s!Am2aTZH9AOcoanwyUg8_mMB5lwI

Jaro

Na czym polega cecha S - wspiera ogniem w AC-130H Spectre? Kiedy udziela tego wsparcia? Kiedy sąsiedni samolot jest atakowany przez inny samolot? Ma to sens przy jego ataku na cele powietrzne =1?

Nie zauważyłem wcześniej, że sporo bombowców ma aktywny atak na cele powietrzne. Ciekawe.
Pozdrawiam,
Jaro
Dropbox: https://www.dropbox.com/sh/z4l7rs71sxk1jc6/AAD8v6sMojApzyD4NG3IFK4ca?dl=0

Waldzios

Cytat: Jaro w Dzisiaj o 05:54:08 PMNa czym polega cecha S - wspiera ogniem w AC-130H Spectre? Kiedy udziela tego wsparcia? Kiedy sąsiedni samolot jest atakowany przez inny samolot? Ma to sens przy jego ataku na cele powietrzne =1?
Cecha działa dokładnie tak samo jak w jednostkach naziemnych i okrętach.
Samolot udziela wsparcia ogniowego, kiedy atakowana jest jednostka naziemna, przez inną jednostkę naziemną (ogniem bezpośrednim).
W uproszczeniu, samolot z cechą S, funkcjonuje jak latająca artyleria.

Cytat: Jaro w Dzisiaj o 05:54:08 PMNie zauważyłem wcześniej, że sporo bombowców ma aktywny atak na cele powietrzne. Ciekawe.
We współczesnych samolotach, różnica między bombowcem a myśliwcem bywa mocno umowna.
GusOpen - aktualizacje/updates: EFile , EquipIcons

sympatyk

Biorąc to, co napisałeś
- Myślałem, że scenariusz zmierza do końca(zostały drobne poprawki) - cofam czas do BV i tp
- Wymaga zastanowienia - ile jednostek core mamy mieć - wszak to już połowa kampanii
- Dużo jednostek na mapie przedłuża scenariusze i robi się frustrujące i nieciekawe (o ile nie ma takiej konieczności) --> w tym scenariuszu nie ma takiej konieczności --> niech nasze core nabywa doświadczenia i niech gracz rozbudowuje odpowiednio armię
Kontynuując - nie ma potrzeby dodawać więcej niż dwa niszczyciele (może jeden) i to nie przedniego sortu - aby tylko wykryły i monitorowały sytuację na wodzie
Jak na razie moje jednostki mają różną ilość pasków - od 1 do 5 --> są zróżnicowane --> więc lepiej aby one nabierały doświadczenia --> jeśli w jednym czasie będzie atak czerwonej strony ze wszystkich stron to:
- nie pomyliłeś , kto tu powinien atakować? --> chyba niebieski --> odbijamy Danię ,czy nie?
- czerwony ma ustawienie defensywne
- musisz dodać dodatkowe aux, które w tym scenariuszu powinny być ograniczone --> niebieski ma przewagę --> atakuje i odbija teren (czerwony się broni)
Uważam, że scenariusz taki, jak grałem ma sens --> należy tylko dodać małą obronę VH dla czerwonych, dla niebieskich - okręt(y) i ze 3 maksymalnie jednostki w okolicy desantu
Nadmienię tylko, że nie wszyscy spadochroniarze polecieli do OH --> czytałeś co Luis napisał, o priorytecie OH?
Al 3,0 nie koniecznie myśli, jak Ty --> więc raz zrobi jak zaplanowałeś, a drugi raz inaczej ...
Przybycie desantu, jak do tej pory (jak grałem), czyli z opóźnieniem(nie jednocześnie z dotarciem czerwonych z północy) i tak opóźnia ofensywę

Zrobisz jak uważasz, ale naprawdę masz tendencję do komplikowania prostych rzeczy --> scenariusze tak wysublimowane, że dla elity
Im więcej się dzieje, tym bardziej udany scenariusz? Im więcej jednostek na mapie tym lepiej?

Jest nowy silnik gry, weź to pod uwagę

Następny scenariusz - wejście do NRD będzie potrzebował jednostek aux --> uderzymy z 2 stron - obrona będzie bardziej mocna, niż w Danii

Jaro

Cytat: sympatyk w Dzisiaj o 07:19:04 PMBiorąc to, co napisałeś
- Myślałem, że scenariusz zmierza do końca(zostały drobne poprawki) - cofam czas do BV i tp
- Wymaga zastanowienia - ile jednostek core mamy mieć - wszak to już połowa kampanii
Powiedz mi ile gracz, wg. Ciebie, jednostek powinien mieć.
Wydaje się że dwie dywizje pancerne + dywizja specjalna na średniej mapie jest ok.
Czyli mielibyśmy komplet.
Możemy powiedzieć, że kasa się skończyła i dalsze działania musimy prowadzić przy ograniczonym budżecie.
Tzn. zmniejszyć budżet i ilość płatnych flag albo włączyć płatne uzupełnienia.

To może nie dawać tej Spectry?

Cytat: sympatyk w Dzisiaj o 07:19:04 PM- Dużo jednostek na mapie przedłuża scenariusze i robi się frustrujące i nieciekawe (o ile nie ma takiej konieczności) --> w tym scenariuszu nie ma takiej konieczności --> niech nasze core nabywa doświadczenia i niech gracz rozbudowuje odpowiednio armię
Czyli nie chcesz Duńczyków? Czy może wywalić Brytyjczyków?

Cytat: sympatyk w Dzisiaj o 07:19:04 PMKontynuując - nie ma potrzeby dodawać więcej niż dwa niszczyciele (może jeden) i to nie przedniego sortu - aby tylko wykryły i monitorowały sytuację na wodzie
Napisz, które niszczyciele wybrać. Zerknij w scenariusz i powiedz czy zostawić śmigłowce operujące z niszczyciela i osłonowego Tomcata.

Cytat: sympatyk w Dzisiaj o 07:19:04 PMjeśli w jednym czasie będzie atak czerwonej strony ze wszystkich stron to:
- nie pomyliłeś , kto tu powinien atakować? --> chyba niebieski --> odbijamy Danię ,czy nie?
- czerwony ma ustawienie defensywne
My wyzwalamy Danię ale czerwony zebrał ostatnie siły na zachodzie i kontratakuje. Ustawienie defensywne, aby zmylić gracza i wysterować zachowanie LWP.

Cytat: sympatyk w Dzisiaj o 07:19:04 PM- musisz dodać dodatkowe aux, które w tym scenariuszu powinny być ograniczone -
Tego nie kumam. Muszę dodać AUX które mają być ograniczone. Wcześniej piszesz, żeby nie dodawać.

Cytat: sympatyk w Dzisiaj o 07:19:04 PMUważam, że scenariusz taki, jak grałem ma sens --> należy tylko dodać małą obronę VH dla czerwonych, dla niebieskich - okręt(y) i ze 3 maksymalnie jednostki w okolicy desantu
Do zastanowienia czy nie zastąpić Brytoli Duńczykami czy może w ogóle porzucić Duńczyków.
Daj znać, żeby Waldzios bez potrzeby nie robił armii Duńskiej

Cytat: sympatyk w Dzisiaj o 07:19:04 PMNadmienię tylko, że nie wszyscy spadochroniarze polecieli do OH --> czytałeś co Luis napisał, o priorytecie OH?
Al 3,0 nie koniecznie myśli, jak Ty --> więc raz zrobi jak zaplanowałeś, a drugi raz inaczej ...
Luis pisał o myśliwcach a tu mamy spadochroniarzy. Zobaczę, gdzie latają w nowym silniku i zapytam Luisa o co chodzi.

Cytat: sympatyk w Dzisiaj o 07:19:04 PMniech nasze core nabywa doświadczenia i niech gracz rozbudowuje odpowiednio armię
...
Następny scenariusz - wejście do NRD będzie potrzebował jednostek aux --> uderzymy z 2 stron - obrona będzie bardziej mocna, niż w Danii
Jednostki AUX oznaczają brak zdobywania doświadczenia przez nasze jednostki. Trzeba by się na coś zdecydować

Edit:
PS - nie zapomnij, że grasz na 150%. Grając na 100% gracz będzie miał mniej jednostek.
Pozdrawiam,
Jaro