Fulda #2 - prace budowlane

Zaczęty przez sympatyk, Lipiec 30, 2025, 07:59:32 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

sympatyk

Co to za czołg?
Jest to T55, T55A, czy inny?

Waldzios

Cytat: sympatyk w Maj 13, 2026, 09:05:56 PMCo to za czołg?
Jest to T55, T55A, czy inny?
Zdjęcie czołgu pochodzi z amerykańskiego muzeum (Evergreen Aviation & Space Museum).
Czołg jest/był opisany jako 'T-55'. Nie znalazłem dodatkowych informacji o jego pochodzeniu.

Wizualne odróżnienie T-55A jest trudne.
T-55A różnił się okładzinami antyradiacyjnymi, i dodatkowym systemem filtracji, więc różnice są głównie wewnętrzne.
Teoretycznie powinno być można odróżnić wersje T-55A po wielkości włazów (w T-55A były większe ze względu na dodatkową izolacje antyradiacyjną).
"Płaski" właz kierowcy (na zdjęciu) sugeruje T-55. Ale nie jestem na tyle zorientowany, by to jednoznacznie określić.

Tu masz zdjęcia T-55A w polskim muzeum : T-55A.

GusOpen - aktualizacje/updates: EFile , EquipIcons

sympatyk

Dzięki

Szukam raczej obiektów w plenerze, o wyraźnej sylwetce i sporym rozmiarze ...

Dam ten rysunek powyżej lub jakiś T 72 ...

Waldzios

Cytat: sympatyk w Maj 13, 2026, 11:10:12 PMSzukam raczej obiektów w plenerze, o wyraźnej sylwetce i sporym rozmiarze ...
Jeśli chodzi o sprzęt sowiecki, to przejrzyj wątek Soviet-Afghan War 1979-1989 (forum www.militaryimages.net). Jest tam sporo zdjęć sprzętu, niektóre całkiem dobrej jakości.

Co do sprzętu Nato, to wyszukaj hasło 'Exercise Reforger', wyskakuje sporo ciekawych zdjęć.
GusOpen - aktualizacje/updates: EFile , EquipIcons

sympatyk

Cytat: Waldzios w Maj 14, 2026, 02:18:17 PM
Cytat: sympatyk w Maj 13, 2026, 11:10:12 PMSzukam raczej obiektów w plenerze, o wyraźnej sylwetce i sporym rozmiarze ...
Jeśli chodzi o sprzęt sowiecki, to przejrzyj wątek Soviet-Afghan War 1979-1989 (forum www.militaryimages.net). Jest tam sporo zdjęć sprzętu, niektóre całkiem dobrej jakości.

Co do sprzętu Nato, to wyszukaj hasło 'Exercise Reforger', wyskakuje sporo ciekawych zdjęć.

Oglądam, oglądam i bardzo mi się podoba --> cała historia i wojskowa, i fotografii
Bardzo, bardzo dziękuję
Sam robiłem zdjęcia, właśnie takie (czarno-białe) - nie doskonałe, bo sprzęt (Druh) nie pozwalał na lepsze na dostępnych kliszach foto

sympatyk

Pora zakończyć te czołgi ...

Który najbardziej obrazek pasuje do kampanii?
Albo poprzedni T55, albo
T72A

albo T72 Ural obiekt 172