ANZAC Campaign / IWW.

Zaczęty przez Serwal, Maj 20, 2026, 10:55:01 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Serwal

Mam pytanie dotyczące kampanii "ANZAC Campaign", dlaczego nie można wygrać scenariusza "1915 Turk Offensive"?
Pomimo utrzymania wymaganych VH: hill(24,7); hill(26,13) oraz hill(26,10) - rezultatem jest zawsze przegrana.

Jaro

Skąd wziąłeś tą kampanię? Na jaki efile jest ona przygotowana?
Trzeba by sprawdzić w Suite warunki zwycięstwa, lecz bez informacji skąd wziąłeś tą kampanię to będzie trudno.
Pozdrawiam,
Jaro
------------------------------------------------------
Repozytorium plików instalacyjnych gry:
Dropbox: https://www.dropbox.com/sh/z4l7rs71sxk1jc6/AAD8v6sMojApzyD4NG3IFK4ca?dl=0
OneDrive: https://1drv.ms/f/s!Am2aTZH9AOcoanwyUg8_mMB5lwI

Waldzios

Ledwie pamiętam, że taka kampania istniała w czasach PG2. Wersji WWI chyba nigdy nie grałem.

Bez dokładniejszych informacji (wersja kampanii, wersja efila, wersja silnika) trudno powiedzieć coś konkretnego.

Z ciekawości, zajrzałem do plików oryginalnej kampanii (w wersji PG2).
Na pierwszy rzut oka, wygląda na to że trzeba było zająć (albo stracić i zająć) jakiś heks, by wymusić zwycięstwo.
Gracz zaczyna z kompletem VH, a skoro w PG2 nie było skomplikowanych warunków zwycięstwa (kontrolowanie heksów), to samym czekaniem raczej nie wygra.
Podejrzewam, że trzeba pozwolić AI zająć jeden z VH, a potem go odbić.
GusOpen - aktualizacje/updates: EFile , EquipIcons

sympatyk

Jest w aktualnej instalce Luisa
 1915-18 ANZAC CAMPAIGN

Version: 1.1
Equipment File: Kaiser General
Number of Scenarios: 21
Player Country: British Empire
Campaign Designer: Doug Hone
Campaign Converter: Toliy, Juankar
Playtesters: Wonderdoc, JJ Himes, Ally Highlander

Co daje NormalVH, a co TypedVH?
Można też wygrać zabijając wszystkich wrogów

Waldzios

Cytat: sympatyk w Maj 20, 2026, 07:28:51 PMCo daje NormalVH, a co TypedVH?
To taki dziwny tryb rozgrywki. Nie pamiętam, żebym napotkał jego zastosowanie w praktyce.
Teoretycznie (gdy ten tryb jest aktywny) możesz do każdego VH przypisać typ zwycięstwa (BV, V, TV).
Oznaczony VH powinien pozostać aktywny tylko jeśli dany typ zwycięstwa jest możliwy.
Po przeoczeniu limitu tur dla danego typu zwycięstwa, oznaczony VH powinien zostać dezaktywowany.

Waldzios

Przejrzałem wersje kampanii dostępną w EFILE_KAISER (ze strony Luisa).
Przetestowałem problematyczny scenariusz.

EDIT. Teoretycznie zwyciężyć można zajmując dowolny heks przeciwnika.
W praktyce coś zostało zepsute/zmienione w aktualnym silniku (w wersji OpenGenDD działa OK).
Możliwość uzyskania zwycięstwa wydaję się zależeć od kolejności zajmowania heksów.
Utrata i odbicie VH z jakiegoś powodu nie powoduje zwycięstwa, i jednocześnie blokuje możliwość zwycięstwa później.

W mojej opinii to błąd. Problem w tym, że zgłaszanie tego błędu do Luisa, niespecjalnie ma sens.
Prawdopodobnie stwierdzi, że warunki zwycięstwa w scenariuszu są źle ustawione (i do pewnego stopnia będzie miał racje).
Zapewne odeśle do osoby odpowiedzialnej za efila/kampanie.