"Replay" - oszustwo czy błąd gry ?

Zaczęty przez Kris_13, Sierpień 08, 2006, 04:31:17 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

steelfox

Panowie,
"nagminne" zrywanie replay'a znika, jeśli zwrócicie baczniejszą uwagę na to którego panzera uruchamiacie. Zwróćcie uwagę, czy nie gracie czasem na różnych wersjach PG2 . Grać będzie można bez większego problemu ale notorycznie zrywany będzie replay, dotyczy to PG2UK102H.EXE i PG2UK210.EXE. Niby wszystko to samo, ale bedą różnice:). Najciekawsze jest to, że program sprawdzający niczego nie wychwyci !!!

Depet

Oczywiście masz racje Steel i dzięki za info zapomniałem o tym....ale prawda jest taka ze dziś prawie wszyscy gracze ligi posiadają tą SAMĄ wersje PG 2 ze strony download i wiecie co ? musze przyznac że od jakiegoś czasu prawie wcale nie dostaje spraw o oszustwo.....chyba jednak to był dobry pomysł z jednolita wersją PG 2 dla wszystkich i z tymi regułami które wspólnie z Steelem wymieniliśmy...

Revolutionary_pilot

Moze sie myle, ale wydaje mi sie ze nikt nie informuje swierzakow o koniecznosci zmiany zgodnosci pliku exe (PG2) na windows 95. Nie wiem , jak inni ale ja stracilem przez to sporo nerwow. Dopiero kilka dni temu sie o tym dowiedzialem. A do tego czasu reaplaye rwaly sie jak ludzie z fizy w moim ogolniaku (kiedys tam)  >:(.  Tak wiec do wszytskich radiowozow: ZGODNOSC ´exe` na windows 95 !

Franek Dolas

tak jest, ja tez swego czasu sporo sie podenerwowalem i... masz racje, w sumei nie ma chyba takiej informacji ani w "jak grac" ani w regulaminie...

Depet

Dzięki za informację - dziś umieszczę takie info w umowie licencyjnej w instalacji nowej wersji ligowej PG2, regulaminie i samouczkach.

Depet

Uwaga: ostatnio udało mi się wspólnie z STRem wykryć kolejny bug który może powodować rwanie się replaya...sprawa jest o tyle ciekawa że jest to już druga przyczyna która może leżeć po stronie odbiorcy tury ! Tak więc jeśli rwie Wam się replay:

1. Sprawdźcie czy wasza aplikacja *.EXE od Panzera ma włączoną zgodność z Windows 95

2. NOWE ! Sprawdź ustawienia dźwięku - jeśli Wasz przeciwnik rozegrał grę powiedzmy z włączonymi dźwiękami a Wy odtworzycie turę u siebie mając dźwięki wyłączone to jest duże prawdopodobieństwo że tura się zerwie. Analogicznie ma się sytuacja w której to adresat tury miał dźwięki wyłączone a Wy macie włączone !!! Czyli problem jest wtedy gdy ustawienia dźwięku nie są IDENTYCZNE u obu graczy

STR

Wspólnie to chyba za duzo powiedziane ;-)
Ja byłem obiektem którem rwał sie replay bez przyczyny, a ty to odkryłes.
Sam by nie wpadł na to ze wł lub wył dźwieki robią takia jajca.
W sumie to zawsze gram bez dzwieków, tak wiem świętokradztwo ;-)
Niestety niewiasta z którą zamieszkuje nie unosi dzwięków wojny.
Wczesniej nie miałem takich przygó z replay, moze to także wina scena ??

pozdrawiam   
STR - PL

Franek Dolas

no, to w takim razie wina nie lezy po stronie odbiorcy tylko nadawcy...bo nie poinformowal z jakimi ustawieniami zagral ture :]

proponuje w takim razie nowe nazewnictwo:

sce_pl1_pl2_01a_sof.eml 
lub
sce_pl1_pl2_01a_son.eml  >:D

Franek

Depet

A ja CI powiem Franek że to nie jest głupi pomysł w takiej sytuacji - mam tylko wątpliwości czy Panzer pozwala na tak długie nazwy plików ;D

Cytat: STR w Lipiec 06, 2007, 10:56:35 PM
W sumie to zawsze gram bez dzwieków, tak wiem świętokradztwo ;-)
Niestety niewiasta z którą zamieszkuje nie unosi dzwięków wojny.   

Mam identycznie ale od czego są słuchawki - dla mnie gra w Panzera bez tych wspaniałych dźwięków to o jakieś 40% przyjemności mniej...nawet ta muzyka mi się podoba :) ...

....a przy okazji powiem że szykuje nam się kolejnych 40 nowych motywów dźwiękowych (w tym ścieżki dla Elephanta)  nad którymi pracuje już Gustlik...  :P

STR

Nie lubie słuchawek, niszczą słuch. Co nie znaczy ze nie doceniam wkładu pracujacych nad dzwiękami.
Zapewniam ze jak pojawi sie  Elephant wywalcze sobie prawo do odłuchanie ;)

pozdrawiam
STR - PL

nekro

Temat o oszukiwaniu w lidze został zamknięty to znalazłem podobny. Czy istnieje możliwość aby ktoś sprawdzał tury które wydaja się być bardzo podejrzane i ile czasu to może trwać? Napisze wprost - gram dla przyjemności ale jeśli widzę że ktoś mnie oszukuje to nie mam ochoty sie bawić w takiego PG2. Nie pisze tu o : sory cofnołem ruch, wybacz (tu nastę puje opis jeszcze gdzie i powód)- chodzi o sytuacje gdzie nie ma wątpliwości co do tego co widzę w ripleyu a co mam na mapie gdy się skończy.

Fakt PG2 zajmuje kuę czasu ale jeśli mam być oszukiwany to wole ten czas przeznaczyć na coś innego dlatego pytam: czy osoby odpowiedzilne za ligę są w stanie rozpatrywać protesty? Ewentualnie czy mozna zwiększyc ich liczbę jeśli jest ich za mało.

Dzięki. Ufff... zbulwersowałem się :)

Zsamot

Odpowiedni temat, ja postaram się całość omówić z Szarkiem, tylko w tym tygodniu niania od dzieciaków skręciła nogę i mam wszystko zj...ne, terminy w pracy zwalone, do tego zmiana rejonów pracy... Przepraszam zatem za opieszałość, proza życia.
http://opengeneral.pl/
Allah jest wielki ale B-52 też jest duży.
Jesteśmy na FB:
https://www.facebook.com/groups/140111696051369

mara

Dlatego dla  mnie jedna z ostatnich poprawek blokująca możliwość "cofania" ruchów to bomba.

nekro

mara