nowa forma rozgrywek ligowych

Zaczęty przez Janus, Czerwiec 10, 2009, 02:48:24 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Roberto_tr

Cytat: Janus w Lipiec 24, 2009, 10:36:43 AM
ROBERTO DAJ MI CZAS NA WYSŁANIE TYCH MEJLI I ODPOWIEDZI NA NIE.MYSILĘ ,ZE MOZESZ JUŻ ROBIĆ TABELKĘ DOGADAJ SIĘ DEPETEM BYŚ TYLKO TY MÓGŁ TAM PISAĆ NO MOŻE I JA.

ZACZNIEMY PO WAKACJACH  CO O TYM SĄDZISZ A TERAZ MOŻEMY WYPRÓBOWAĆ TO NA SOBIE ?

MOŻESZ ICH PWIADOMIĆ NA POCZCIE NIE MAM WSZYSTKICH ADRESÓW
U mnie też w ten weekend krucho z czasem (goście z drugiego końca Polski do wtorku) ale postaram się.
Również nie mam wszystkich adresów ale w wolnym czasie postaram się wysłać @

Do listy dodałem jeszcze PanzerLehr'a bo ostatnio sobie pogrywamy i chyba będzie chętny.
Myślę że jak obaj się podamy za Nadzorujących to chyba nie będzie to dyktatura ;) , ale jak ktoś ma ochotę na prowadzenie tej całej hecy to proszę bardzo.

Mnie po prostu już trochę mierzi gadanie w czasie gdy 1 sierpnia jest za tydzień a nasz LadderMaster albo nie ma dla nas czasu albo nie ma dostępu do internetu (nawet jakieś mikro info było by pomocne - przynajmniej wiadomo co jest grane ...)

Przepraszam Szarik za burę i ostre słowa ale miesiąc proszenia o jakiś głos i pomoc to chyba już przesada.
Fakt, że mogłem zaczepić na GG albo Skypie ale ja nie chcę się szarogęsić i twierdzić że to wszystko najlepiej zorganizuję.

REGULAMIN

Sir Daban ma trochę racji bo Regulaminu nie ma. A nie ma bo nie ma zgody jak ma to wyglądać ostatecznie.
Dlatego taki mój dłuuuuuuuuugaśny post nocny. Starałem się tam przedstawić swoje propozycje jednocześnie dostpsowując do oczekiwań innych.
Wiem, że nie wszystko udało mi się uwzględnić no ale jest na czym pracować.
Reszta może napisać teraz przynajmniej: TAK - to mi się podoba; NIE - tego vym w tym Turnieju/Lidze nie chciał.

SCENARIUSZE

Za mało czasu jest aby kombinować z wyborami, głosowaniami itp.
Teraz bym się posłużył tym z TDS.
Z jednym małym wyjątkiem.

Jeśli np w 1 LIDZE będzie taki skład

Rommel
Janus
Giees
Sir Daban

Spisać sceaniusze, które zaproponowały te 4 osoby i punkty ujemne jakie podały na forum lub maila TDS.
Pierwsze 3 sceny są "wygranymi" i tak było w MP z tych 3 wybiera gracz z mniejszym poziomem jaki chce zagrać.
W przypadku równego poziomu, decyduje np data zgłoszenia albo jaka inny czort :)

Sprawę zrobić dla każdej z Lig i mamy sceny gotowe bez większej boleści.

W przyapdku remisowego głosowania - decyduje Szarik lub Depet lub Babcia Jadzia jeśli nie bierze udziału a ma do tego uprawnienia nadane przez 2 wcześniej wspomnianych.

:bullhorn FAJNIE BY BYŁO GDYBY CHOCIAŻ DAŁO SIĘ WYSŁAĆ JAKIEGOŚ MAILA DO WSZYSTKICH< TAK JAK TO JEST W PRZYPADKU NEWSLETTERÓW
Najlepiej z informacją, gdzie się zapisywać ;)

Janus

nie sądzę by coś się ruszyło do września ale możemy z chętnych to zrobić
rególamin a przynajmniej zarys jest
ty masz dobry pomysł na liczenie pkt
termin rozgrywek w zasadzie ustalony- 2 miesiące
co do scena to może by nie było nieporozumień ustala się przed danym etapem na zasadach określonych przez Ciebie
ale nie zrezygnował bym z możliwości zmiany scena jesili obaj adwersarze będą mieli inne zdanie.
powód oczywisty nudno grać 3 razy to samo .
zadzwonię do Szarika zapytam co o tym mysli i może przyspieszę jakieś działania.

Rommel

Nazwa nowej formy rozgrywek:
DYWIZJA GENERAŁÓW

Uważam że jakiś szablon został już zaproponowany:
Punktacja zaproponowana przez Roberto jest OK
Czas rozgrywek - 2 miesiące - do zaakceptowania
Formy rozgrywek - zgodzę się z opinią Roberto za skaypa dodatkowa punktacja w głównej lidze.
Wybór scenariusza - pozostaje do ustalenia, warto Sir Daban pamiętać że od nowego sezonu przechodzimy na RSF 2,80 i będzie większa ilośc scenariuszy w dodatku stare sceny są mocno poprawione.
Wg mnie nie wprowadzałbym możliwości głosowania na poszczególne scenariusze, rozwiązałbym to prosto: Każdy z graczy wg kolejności alfabetycznej lub dowolnie ustalonej, wybiera jeden scenariusz, warunek jest tylko jeden dany scenariusz nie mógł być grany w naszej lidze więcej niż 3 razy - a scenariuszy jest mnóstwo ;D
Kolejnośc rozgrwek w danej Dywizji - nie istotna, poszczególni gracze dochdzą do porozumienia między sobą.
Udział w nowej formie rozgrywek jest DOBROWOLNY!!!
Pozstaje tylko do ustalenia wybór scenariusza i "ubranie" tego co napisałem w piękne słowa w regulaminie i można zaczynac.
Jednak nasunął mi się drobny problem, nowy sezon w lidze rozpoczyna się jak dobrze pamiętam od 1 października, więc jak rozpoczniemy od 1 września to będziemy mieli zmiana equimentu podczas trwania nowej formy rozgrywek.

Cytat: Sir Daban w Lipiec 24, 2009, 01:06:24 PM
Co do ragulaminu - nie słyszę głosu Rommla - a regulamin jest o wiele bardziej dziurawy niż ten od TDS.
Sorry ale regulaminu nikt jeszcze nie napisał, toczy sie tylko dyskusja na forum odnośnie naistotniejszych spraw i każdy ma tutaj prawo do swego zdania!

Roberto_tr

Cytat: Rommel w Lipiec 24, 2009, 09:43:11 PM
Nazwa nowej formy rozgrywek:
1 - DYWIZJA GENERAŁÓW

2 - Wg mnie nie wprowadzałbym możliwości głosowania na poszczególne scenariusze, rozwiązałbym to prosto: Każdy z graczy wg kolejności alfabetycznej lub dowolnie ustalonej, wybiera jeden scenariusz, warunek jest tylko jeden dany scenariusz nie mógł być grany w naszej lidze więcej niż 3 razy - a scenariuszy jest mnóstwo ;D

3 - Kolejnośc rozgrwek w danej Dywizji - nie istotna, poszczególni gracze dochdzą do porozumienia między sobą.
4 - Udział w nowej formie rozgrywek jest DOBROWOLNY!!!

5 - Jednak nasunął mi się drobny problem, nowy sezon w lidze rozpoczyna się jak dobrze pamiętam od 1 października, więc jak rozpoczniemy od 1 września to będziemy mieli zmiana equimentu podczas trwania nowej formy rozgrywek.

1 - Może być. Niech reszta zaopiniuje. Nazwa w sumie może być nadana na samym końcu.

2 - Ciężka sprawa ... Co jak sceny się powtórzą ? :) Jednym to na rękę a ktoś inny będzie mocno poszkodowany. System głosowania jest sprawiedliwszy ale nie mamy czasu na takie zabawy i dlatego moja propozycja z zapożyczeniem głosowania z TDS.
Gdybyśmy ruszyli z 2 edycją wtedy przeprowadzi się szybkie głosowanko (max 2 tygodnie razem z typowaniem)
No ale możemy popróbować.
Wszak doświadczenia z głosowania z TDS juz jakies mamy a z Twojej propozycji jeszcze nie.

3 i 4 - oczywiście

5 - przesunąć zakończenie/rozpoczęcie Ligi na 1 stycznia lub termin bliski (wiadomo Święta, Sylwek itp itd ;) )
Wtedy wszystkie tytuły zdobyte w turniejach będą miały bieżącą datę.
Będzie więcej czasu na dogranie szczegółów tego turnieju jak i pozostałych.

Tak na marginesie zawsze się zastanawiałem dlaczego start Ligi jest o takiej dziwnej dacie ... :)

Rommel

Cytat: Roberto_tr w Lipiec 24, 2009, 10:06:19 PM
2 - Ciężka sprawa ... Co jak sceny się powtórzą ? :) Jednym to na rękę a ktoś inny będzie mocno poszkodowany. System głosowania jest sprawiedliwszy ale nie mamy czasu na takie zabawy i dlatego moja propozycja z zapożyczeniem głosowania z TDS.
Gdybyśmy ruszyli z 2 edycją wtedy przeprowadzi się szybkie głosowanko (max 2 tygodnie razem z typowaniem)
No ale możemy popróbować.
Wszak doświadczenia z głosowania z TDS juz jakies mamy a z Twojej propozycji jeszcze nie.
Nie zgodzę się z Tobą Kolego.
Po co rozdrabniać się w głosowania, i tak wynik tego głosowania"jest do bani" moja opinia.
Należy coś zaproponować prostego i wg mnie takim prostym rozwiązaniem jest wybór scenariusza przez jednego gracza, Po podaniu scenariusza gracze deklarują czy będą chcieli grać.
Jak komuś nie będzie odpowiadał scen to nie gra, udział przecież jest dobrowolny.
Natomiast faktycznie by unknąć podania tego samego scenariusza w następnej edycji można wprowadzić zapis że w naszej nowej formie rozgrywek scenariusz może być rozegrany tylko jeden raz.
I uważam że będzie po kłopocie

Janus

wybór scenariuszy to jest zawsze problem.
można głosować ale to dla kolegi Romla jest problem bo nikt na jego nie zagłosuje np i nie pogra sobie w ulubione i przyznam ciekawe sceny
może pomysł z wyborem scena jest dobry ale ja bym go zmodyfikował o głosowanie innych graczy jesili  wszyscy byli by przeciwni wtedy musiał by wybrać inny scen i było by to zabezpieczenie przed scenami które są mało ciekawe
lub z głupim mykiem >:D
pozostaje jeszcze kwestia warzone tam nie zagra się na rsf może kolega Giess ma tu jakieś propozycje ?
czyli kwestia wyboru jest już ustalona  ;D
pozostaje tylko ogłość to publicznie .
jutro napiszę regulamin.
niestety bez pkt dodatkowej w lidze

Janus

regulamin turnieju
ligi mistrzów mniejsza o nazwę to możemy zmienić ;D może brać w nim udział każdy zarejestrowany gracz w lidze
jednak jego obowiązkiem będzie rozegranie gier mnimum w 2-ch cyklach w danym roku
1-rozgrywki turniejowe trwają 2 miesiące i rozgrywane są cyklicznie
2-stworzone będą minimum 2 grupy po mnimum 4 grających  grupa A i B
3-wybieranie scenariusza-
wybiera gracz w każdym cyklu inny uczestnik gry turniejowej na 2 tygodnie przed danym cyklem rozgrywek
inni gracze mogą oprotestować scenariusz przed rozpoczęciem cyklu rozgrywek
jednak muszą być to wszyscy uczestnicy.
istnieje możliwość indywidualnej zmiany scena do gry jesili obaj przeciwnicy mają na to ochotę muszą o tym poinformować na 5-dni po rozpoczęciu gry dotyczy to równierz wyboru scena granego na warzone.
wybrany scen nie może się powtarzać a każda dywizja gra ten sam scen.
scen nie może być wybrany ponownie przez następnych grających oraz przez tego samego gracza jesili wcześniej on nie wybierze 5 innych.
4-punktacja W TURNIEJU
sumowana jest raz na 1 cykl rozgrywek gracz najsłabszy przechodzi z grupy A do grupy B i odwrotnie najlepszy z B do A
gry rejestrujemy w lidze na normalnych zasadach.
system punktacji patrz post Roberto
na koniec roku sumujemy pkt i na tej podstawie ustalamy przydział do grup
5-GRAMY ZGODNIE Z REGULAMINEM LIGI PRZEZ KOMUNIKATAOR , MEIL LUB WARZONE
o wygranej nie decyduje jednak liczba zajętych miast tylko czas zajęcia wszystkich V-cheksów
6- gra przez warzone ma być grą typu duel przy czym gracz niżej rozstawiony wybiera pierwszy jaką stroną chce zagrać.
7-gracze ustalają sami termin rozegania oraz formę gry (komunikator meil lub warzone) samo rozegranie  nie może jednak przekroczyć 2-wu miesięcznego czasu
granie przez komunikator można rozłożyć na raty jednak wcześniej grający muszą zaznaczyć po której turze przerywają grę lub o której godzinie.
gra przez meila musi toczyć się co dziennie czyli dziś wysłano tury w dniu następnym powinno się je odesłać dopuszcza się dłuższe przerwy ale tylko w uzasadnionych przypadkach oraz jeśli poinformuje się o tym przeciwnika .
można też  uzgodnić z przeciwnikiem dłuższe przerwy ale to już kwestja indywidualnych uzgodnień o których  trzeba poinformować organizatora.
8-tury do sprawdzenia przechowywać należ do czasu zakończenia następnego etapu gry czyli w sumie 4 miesiące.
9-pierwszy scen ustala Roberto tr by nie było zamieszania następne według kolejności zgłaszających się do turnieju jesili będzie to w tym samym dniu o kolejności decyduje poziom gracza  w lidze czyli wyrzsza pozycja w lidze.
CD. NASTAPI

Rozprza

Witam, oczywiście wiele osób zaproponowało grę, ale po mojej prośbie kiedy zdecydowałem się zagrać w TDS, wszystkim dziękuję, a szczególnie tym , z którymi gram. Moja poprzednia wypowiedź była mało wstrzemięźliwa, więc urażonych serdecznie przepraszam.
W przeglądarce można "ustawić" sprawdzanie pisowni. To nie jest trudne...

Roberto_tr

Cytat: Rommel w Lipiec 24, 2009, 11:00:07 PM
Nie zgodzę się z Tobą Kolego.
Po co rozdrabniać się w głosowania, i tak wynik tego głosowania"jest do bani" moja opinia.
Należy coś zaproponować prostego i wg mnie takim prostym rozwiązaniem jest wybór scenariusza przez jednego gracza, Po podaniu scenariusza gracze deklarują czy będą chcieli grać.
Jak komuś nie będzie odpowiadał scen to nie gra, udział przecież jest dobrowolny.
Natomiast faktycznie by unknąć podania tego samego scenariusza w następnej edycji można wprowadzić zapis że w naszej nowej formie rozgrywek scenariusz może być rozegrany tylko jeden raz.
I uważam że będzie po kłopocie

Ja się z tą opinią nie zgadzam, ale szanuję Twój głos bo nie zamierzam narzucać swojej woli innym.
Dlaczego nie podoba mi się Twoja propozycja ?

Otóż taka metoda nie spowoduje wcale tego że zaczniemy grać sceny inne niż są grane do tej pory.
Każdy poda jeden ze swoich ulubionych a potem zaczną się kłótnie że : ten scen mi sie nie podoba, wybierzmy inny ! A dlaczego inny ? To Twój scen jest do d...y !

Sprawdzanie czy dany scen był zagrany minimum 3 razy w Lidze spowoduje że zamiast grać to ludzie będą siedzieć przed kompem i śledzić wyniki.
I tu pytania z jakiego okresu ? Rok, dwa lata, od początku Ligi ? Poza tym komu się chce ? Gdzie tu gra ? Siedzisz i grzebierz w statystykach a później ostra walka na forum o swoje.
Scenariuszy nie jest z kolei aż tyle żeby wybrać ich dostateczną ilość.
Pamiętaj że jak będą 3 dywizje to musi się znaleźć 12 scen niemalże dziewiczych. Może i znajdziesz tyle ale po 3 edycji scenariuszy zabraknie.

Przesłanki, którymi się kierujecie są jak najbardziej słuszne. Mnie tez trzepie jak słyszę o Sedanach, Rostovach itd ...
I jak pisałem wcześniej nie będę Wisły kijem zawracać i przystaję na propozycję Rommla, choć moim zdaniem jest ona mało przyszłościowa i będziemy się nad tym jeszcze głowić. Zobaczycie ;)

Cytat: Janus w Lipiec 25, 2009, 10:01:39 AM
3-wybieranie scenariusza-
wybrany scen nie może się powtarzać w każda dywizja gra ten sam scen.

5-GRAMY ZGODNIE Z REGULAMINEM LIGI PRZEZ KOMUNIKATAOR , MEIL LUB WARZONE

Ad 3 - to jest to o czym pisałem wyżej, sytuacja skomplikuje się tym mocniej im więcej będzie brało w niej udział.
Niech każda Dywizja stanowi pod tym względem sama o sobie. We 4 chyba jednak szybciej dojść do ładu niż 12 :)

Ad 5 - Warzone - tutaj chyba trzeba dopisać że gramy duel czyli z tym samym graczem 2x singiel. Tak jak kiedyś wspomniał Rommel, niemal wszędzie faworyzowana jest jedna ze stron. Podobnue jak w przypadku gier rozegranych przez Skypy proponuję bonusy. Za gry PBEM żadnych bonusów.

Skoro przy bonusach to kazdy gracz po rozegranej grze powinien podać nie tylko wynik, ale jak ta gra została rozegrana (PBEM, Skype, Warzone).
Na koneic rundy Szarik powinien wtedy wklepać wszystkie bonusy. Chodzi o to aby za kazdym razem nie trzebabyło tego robić, zaoszczędzi to po prostu pracy.

Janus

jesili chodzi o bonusy to zgoda
ale nie mogę pisać o czymś co nie zależy odemnie lecz od Szarika a znim jeszcze tego nie ustaliłem.
kłutni przy wyborze nie będzie np ty teraz wybierasz scen wystarczy by jedna osoba grająca go zaakceptowała i po sprawie muszą go grać wszyscy.
co do wyboru scena 1-dnego dla wszystkich w obu grupach - uprość to po prostu wybór jak sądzę.
a i tak gracze którym on nie pasuje mogą sobie wybrać inny, ale ta opcja jest w zasadzie dla grających na warzone .
co do warzone to miałem na myśli duela od początku -zaraz to poprawię
co do stanów 4 osobowych masz rację ale tu zostawiłem furtkę bo jak będzie 9 lub 10 chętnych będzie można stwożyć 5 osobowe składy dopuki nie dojdzie jeszcze dwóch by była kolejna grupa.
po zakończonej grze gracz przesyła 2-wie ostatnie tury z danej gry czyli w sumie 4 poza oczywiście warzone bo to jest niemożliwe tu podaje w której turze skończyli 1 i 2 grę. ;D
REGÓLAMIN JEST JESZCZE NIE SKOŃCZONY A ZA UWAGI DZIĘKUJĘ POMOGĄ MI GO DOPRACOWAĆ

Janus

Osobiście nie czuję urazy ;)
inni pewnie też nie .
sorki ale skrutu nie rozumiem jesili chodzi o jakiś turniej w lidze to przecierz nie wyklucza udziału w tym  ???

giees

Cytat: Janus w Lipiec 25, 2009, 12:19:19 AM
pozostaje jeszcze kwestia warzone tam nie zagra się na rsf może kolega Giess ma tu jakieś propozycje ?
A to musi byc rsf ?
Na WZ gra jest prosta i szybka , 1 mecz w scen gdzie wygrac mozna kazda ze stron. 4h i po bolu.
Nie potrzebne duele jesli scen dobry.
Wyszukiwarka ogloszeniowa Broomer.pl. Znajdz samochod.

Janus

chym masz pewnie rację ale jak pisałem nie musi być rsf może być tradycyjny pancer -
-po to możesz dogadać sie z innym graczem by zmienić scen i możesz wybrać grywalny na warzone
-ale też chodzi o punktację by była taka sama jak w grach przez komunikator i dla tego pomysł by grać to lustrzanie i by gracz słabszy wybierał kim grać chce jako pierwszy.
a skoro na warzone można wygrać i jedną i drugą stroną to gra duel może zmienić ciut taktykę ;D
warzone niestety nie może być obowiązującą formą gry gdyż nie wszyscy mają możliwości techniczne by tak grać.
A przecierz nie chcemy się ograniczać :D

giees

Wyszukiwarka ogloszeniowa Broomer.pl. Znajdz samochod.

Szarik

Przepraszam za brak mojej reakcji w tym wątku.
Sir Daban przedstawił mi i zaproponował w innym wątku cykl rozgrywek o Puchar Generałów.
To bardzo ciekawa propozycja i przystąpimy do jej realizacji.
Po prześledzeniu całego wątku myślę, że uda się tutejsze pomysły i chęć uczestnictwa wykorzystać w organizacji nowego cyklu.