Scenariusze z turnieju Polskie Drogi

Zaczęty przez giees, Wrzesień 08, 2009, 09:06:06 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Janus

witam
z tego co wiem wszystko poszło za szybko
ja nie miałem czasu na testy a Adam zrobił to niestety na kolanie.
>:D
proponuję  takie rozwiązanie
zajmujesz wszystkie widoczne v-cheksy wygrywasz
z riplejem ponieważ nie działa po jednej i drugiej stronie nazwijmy to młgłą wojny  ;D

dobra dość zartów
czy kolega Gustlik mógł by je poprawić o ile  oczywiście nie był by to problem dla niego
i odesłać Szarkowi
ewentualnie napisał by mi gdzie tkwi błąd i w jakim scenie by go szybciej poprawić?

Gustlik

OK - dzisiaj się za to wezmę. Po południu powinno byc gotowe
"You'll take my life but I'll take yours too
You'll fire your musket but I'll run you through
So when you're waiting for the next attack
You'd better stand there's no turning back"

EFILE, KAMPANIE:
http://opengeneral.pl/

Gustlik

Ooops - przesadziłem z optymizmem - wyłażą kolejne błedy. W tym niestety także związane z efilem. To może być najgorsze. Ale pracuję....

EFILE, KAMPANIE:

giees

Wyszukiwarka ogloszeniowa Broomer.pl. Znajdz samochod.

Gustlik

Skończyłem - wysyłam do Sir Dabana. Sami musicie zdecydowac co dalej z turniejem. Na 8 scenariuszy, 5 miało błędy w tym 2 poważne. Na tyle poważne, że nie wiem czy po korekcie zechcą działac. Niestety, poprawianie tego przypominało robienie operacji oka przy pomocy siekiery. Dotyczy to zwłaszcza scenariuszy: Kielce i Warszawa.

Wydaje mi się, że poprawiłem wszystko. Ponieważ jednak scenariusze zawierają dużo punktów zwycięstwa, a jeszcze więcej "małych flag" - mogło mi coś umknąc.

ZASTRZEŻENIE -ponieważ błedy polegały głownie na źle wyznaczonych punktach zwycięstwa (brak przypisania strony, która początkowo trzyma heks), musiałem je wyznaczyc od nowa, ale nie znam zamysłu Autora - nie wiem komu miał zamiar te heksy przypisac. Nie wiem też czy były to heksy do utrzymania, czy do zdobycia, czy były konieczne do zwycięstwa, czy nie.
Słowem - nie wiem: "co Autor chciał przez to powiedziec"- jak mawiano w szkole.

To wszystko sprawia, że niektóre scenariusze mogą teraz okazac się:
- bez sensu
- niemożliwe do wygrania.
- zbyt łatwe do wygrania. 

Jedno jest pewne - jesli turniej ma się toczyc dalej - należy anulowac wszystkie dotychczasowe gry, sprawdzic scenariusze grajac je z obu stron i dopiero zatwierdzic do gry.

Kwestia efila, to osobna sprawa - te błedy jednostek które pojawiły się w tych scenariuszach - zostały usunięte, co może wyjsc w grze - tego nie jestem w stanie przewidziec.

EFILE, KAMPANIE:

Janus

rozmawiałem z Adamem
ma to poprawić jeszcze jutro go zatakuję w tej sprawie i napiszę o efektach ???

giees

Cytat: Gustlik w Wrzesień 10, 2009, 06:03:57 PM
Jedno jest pewne - jesli turniej ma się toczyc dalej - należy anulowac wszystkie dotychczasowe gry
Mysle ze o tym to zadecyduje ktos inny. Bez urazy.

Sceny musza miec taka poprawke by dzialaly vhexy. Zwyciestwo jest uwarunkowane tez innymi czynnikami , nie wazne czy ktoras strona nie moze wygrac czy moze wygrac za latwo.

Ps. Podziekowania za szybka reakcje

Gustlik

CytatMysle ze o tym to zadecyduje ktos inny. Bez urazy.

Myślę, że wiem trochę o mechanice tej gry - scenariuszy z błędami NIE MOŻNA kontynuowac - bez urazy.

EFILE, KAMPANIE:

Sir Daban

Bardzo dziękuję za pomoc, plik przesłałem do Szarika. Wydaje mi się że trzeba koniecznie dobrze przetestować te scenariusze. Niestety wyjeżdżam na weekend i nie będę miał możliwości testowania.
Czy ktoś chciałby się zgłosić na ochotnika i przetestować scenariusze? Przynajmniej pierwsze 3 potrzebne do rozgrywek w pierwszej fazie turnieju?

giees

Cytat: Gustlik w Wrzesień 11, 2009, 01:36:42 AM
Myślę, że wiem trochę o mechanice tej gry - scenariuszy z błędami NIE MOŻNA kontynuowac - bez urazy.
Na większych "kaszankach" niz to odbywaly sie cale turnieje , przykladem jest Depet Kursk na Twoim efile - bez urazy.
Dobrze wyznaczone vhexy (ktore trzeba miec zdobyte w danej turze zeby gra miala koniec zarowno dla 1 jak i drugiej strony) + nie rwanie replaya. Jesli tak jest to GOOD JOB.

Daban - podeslij na maila.

Gustlik

Nie o to chodzi, żeby grac na kaszance. Pozwól, że coś  wytłumaczę. Otóż w czasie save'owania, gra zapisuje w savie nie tylko ustawienia jednostek, ale także WSZYSTKIE PARAMETRY SCENARIUSZA. Później, właściwie nie korzysta już z samego scenariusza, tylko z tego, co ma zapisane w savie.

Stąd prosty wniosek-  jeśli w pierwszej zapisanej kolejce, scenariusz zapisał się z błędami, to nawet podmiana pliku scenariusza - na poprawiony - nie wystarczy, bo gra już do niego nie "zajrzy". Będzie kontynuowała rozgrywkę z save'u, z błędami.

Żeby poprawki zadziałały - scenariusz musi byc rozpoczęty od nowa.

EFILE, KAMPANIE:

giees

Cytat: Gustlik w Wrzesień 11, 2009, 10:01:12 AM
Żeby poprawki zadziałały - scenariusz musi byc rozpoczęty od nowa.
Nie no to oczywiste - jak slońce. Źle się zrozumieliśmy.
Sprawdze je jak tylko będę mial dzisiaj czas.

Sir Daban

giees

No to jedziemy dalej:

KIELCE

Autor podal ze nalezy w 1 turze zakupic jednostki i je rozmiescic.
Mam rozumiec ze nie moge kupic 3 samolotow bo sa tylko 2 pola na lotnisku?

Moze inaczej: zanim rusze jakas jednostka musze miec zakupione i ustawione wszystkie ?
Przyznam ze tekst mozna zrozumiec dwuznacznie co znacznie zmienia postac rzeczy.

Janus

Po pierwsze PRAGNĘ PODZIĘKOWAĆ W IMIENIU ADAMA I SWOIM KOLEDZE GUSTLIKOWI ZA SZYBKIE POPRAWIENIE SCENARJUSZY. :)
kolega Giess musi kupić co trzeba i przesunąć samolociki z lotniska gdzie mu się zywnie podoba i rozstawić klejne .
czynność proszę powtarzać aż do wyczerpania zapasów ;D

co do powtarzania rozegranych gier moim zdaniem jak ktoś nie ma ochoty grać po raz drugi a wygrał scena wcześniej to ma wygraną i tyle.
czemu wygrywają Polacy bo sceny są tak zrobione by wygrywali . ;D