Problemy

Zaczęty przez Draxx, Luty 04, 2010, 10:10:35 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Draxx

Witam wszystkich, którzy są pasjonatami PG 2. Przejdę od razu do tematu a mianowicie kilka problemów, które mnie drapią. Próbowałem sam dojść do tego jak zagrać on-line. Niestety jest taki mętlik ze ogłupiałem (jaka wersja, jak grać itp). Nigdzie tez nie mogę odszukać zasad grania np: przez skype. Jest kilka forum, część nieaktywnych, coś się dowiedziałem tu i tam ale niestety nie potrafię samodzielnie tego rozpracować. Mam zamiar, jeśli oczywiście dowiem się jak zagrać, brać udział w pojedynkach ligowych, bo czuję ze będzie ze mnie niezły gracz. Zawsze miałem smykałkę do takich rozgrywek a w cokolwiek zagram(on-line), mam niezłe wyniki. Dlatego prosiłbym o kilka porad co do gry z żywym przeciwnikiem. Samo PG2 do kampanii i scenariuszy jakoś rozgryzłem, choć nie mam pojęcia czy to co wgrałem jest w 100 %  dobrze zrobione. Mam nadzieję ze znajdzie się ktoś chętny i cierpliwy do pomocy, bo czytając owe forum, napotkałem olbrzymią życzliwość, kulturę a nawet małp gdzie spotykaną wyrozumiałość naszych Generałów.

Pozdrawiam i czekam na koło ratunkowe.

Rommel

Witam Kolegę.
Jeżeli zamierzasz grać on-line to zapraszam na Warzone, tam zawsze znajdziesz kogoś chętnego.
Zasady gry przez skaypa, są bardzo proste: umawiasz się z przeciwnikiem że o konkretnej godzinie spotykacie się na skaypie. Grę rozgrywasz wchodząc do Play by email (4ikona z lewej strony), masz do wyboru dwie opcje new game i load game. Zaczynając nową gre wybierasz new, a każda następna tura to load. Save z grą zapisuje się w katalogu xRSF , jeżeli będziesz używał naszej wersji ligowej panzera. Pliki w tym katalogu zapisują się z rozszerzeniem *eml , i taki plik wysyłasz do swego przeciwnika. Otrzymaną turę zapisujesz też w tym samym katalogu xRSF. A jeżeli będziesz chciał zagrać przez emeila to pamiętaj o spakowaniu tej tury.
Cytat: Draxx w Luty 04, 2010, 10:10:35 PM
Zawsze miałem smykałkę do takich rozgrywek a w cokolwiek zagram(on-line), mam niezłe wyniki.
A to akurat to życie zweryfikuje  ;D
Jeżeli masz jeszcze jakieś pytania to pisz śmiało

Draxx

Dzięki za odzew. Teraz do rzeczy, mianowicie czego nie wiem lub nie jestem pewien.

1. Link do wersji PG2  aby grać przez e-maila, bo ta na stronce Gustlik Center nie działa. Znalazłem tam dokładny opis krok po kroku jak to się robi, więc z tym mamy problem z głowy.
2. Dla pewności pytam kolejna rzecz, która mnie intryguje. Mam powiedzmy na kompie już  wersje Panzer General 2 PBEM and ON-LINE Edition. Robię instalke i to wszystko do wersji ligowej?. Nie wgrywam już żadnych e-filii i dodatków itp ?.

giees

Witaj

Niestety wersja ligowa która ma w nazwie On-line do gry on line się nie nadaje bo jest w niej jakiś błąd.

Żeby zagrać online za pomocą warzone musisz:

1.Ściągnąć wersję poprawną (specjalnie przygotowaną do tych rozgrywek) : http://panzergeneral2.com/games/PanzerGeneral2WARZONEedition.exe

Pamiętaj że musi być zainstalowana dokładnie w tym katalogu jaki instalator proponuje C:/panzer2
(jeśli masz tam już wersję ligową to skopiuj ją sobie obojętnie gdzie, np. do c:/panzer3)

2. Instalacja zainstaluje gre + oprogramowanie o nazwie warzone. Oprogramowanie ma wygląd takiego czatu gdzie można rozmawiać z obecnymi , zakładać nowe gry i grać w trybie online. Przy pierwszym logowaniu do warzone wymyśl sobie jakis nick i haslo + jak instalator bedzie chcial doinstalowac sam jakies poprawki to klikaj <dalej> niech sobie instaluje.

PS. Depet stworzył kiedyś bardzo fajny przewodnik po tym jak zagrać online (łącznie ze screenami) ale nigdy nie wiem gdzie on jest....
Wyszukiwarka ogloszeniowa Broomer.pl. Znajdz samochod.

Draxx

Dzięki popruje z tym warzone wieczorem i poinformuje o wynikach. Co do opisu krok po kroku znalazłem coś takiego.

http://www.gildiageneralow.pl/panzergeneral2/pl/gra_online.html

Co do wersji  ligowej, działa zapewne na e-maila więc prosiłbym o link, jeśli takowy istnieje. I co do tej wersji ligowej, czy po jej zainstalowaniu(rozpakowaniu) należy coś dograć jeszcze.

Draxx

Giees wlazłem na warzone, ściągnąłem wersje gry . Mam pytanko, czy muszę pościągać z netu scenariusze i wsadzić je do pg2 .

giees

W ściągniętej przez Ciebie wersji masz dużo scenów ale jak chcesz to możesz sobie oczywiście dogrywać.
Dla przykładu tu jest dużo które grywają gracze na wz: http://www.panzergeneral2.com/downloads/PanzerGeneral2/PanzerGeneral2Scenarios/

!Wersja do gry na warzone to czysty nie przerabiany PG2 z orginalnym efilem, więc raczej nie wrzucaj tam scenariuszy robionych pod wersję ligową RSF!

Ps. Jak chcesz sobie lokalnie odpalić jakiś scen i obejrzeć/przećwiczyć sam ze sobą to musisz

1. w katalogu c:/panzer2 stworzyć katalog o nazwie USERSCEN
2. Skopiować wszystkie pliki z katalogu SCENARIO i wrzucić do USERSCEN
3.W przypadku gdy ściągasz nowy scen z netu to po prostu wrzucaj go i tu i tu.
4.Po takim zabiegu jak odpalisz sobie grę lokalnie zobaczysz na liście scenariuszy podwójne te same nazwy - nie przejmuj się.

Draxx

Na WarZone działa, plik Scenario był włożony do pliku SFX. Dzięki za pomoc.
Pozostała mi kwestia ligowej wersji na e-maila. Chodzi mi o link do pobrania takowej i pytanko czy cos należy do niej dograć aby była pełna.

Rommel

Draxx

O tym linku wiedziałem, niestety nie idzie go ściągnąć, nie reaguje na kursor myszki.

Rommel

giees

Musisz być zalogowanym członkiem GG.

Draxx

Dzięki za podpowiedzi, zakręciłem się jak młody.
Dzięki za wyzwania na e-maila, na każde odpiszę i oczywiście zagram z każdym, kto rzucił mi wyzwanie.