Gustlik Efile dla Open General

Zaczęty przez Gustlik, Lipiec 17, 2010, 01:02:20 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Mariusz

sympatyk

Alberich

Cytat: Waldzios w Luty 12, 2023, 10:18:31 PM
Cytat: Alberich w Luty 12, 2023, 09:54:59 PM
Można prosić już teraz co będzie uwzględnione i co będzie nowego?
Nic dużego. Głownie drobnica która uzbierała się od ostatniej wersji. Plus trochę ikon.

Z istotnych zmian, dodałem eksperymentalnie (na razie na próbę) "trwałe tłumienie" do czołgów ogniowych. Zastanawiałem się nad ich funkcjonalnością i uznałem ze efekt "psychologiczny" (analogiczny do artylerii rakietowej, czy bombardowania) będzie miał tu sens (jednostka jest stłumiona, dopóki nie zgaśnie płonący okop lub pojazd). Czołgi ogniowe zyskają użyteczną funkcjonalność która nie powinna być przegięta.

Drobnicy, na którą potem trzeba poświęcić czas przeszukując Suite i porównując mozolnie z poprzednią wersją.

Ogólnie oczekiwałem czegoś innego po kolejnej, nowej wersji.

Wprowadzenie rozpoznawczej wersji MiG-25, ale czemu przy tym zapomniano o MiGu-21R (LWP, Sowieci i Irak)?

Fajnie, pojawia się w efilu RF-4 u Amerykanów i Izraela, ale Iran zapomniany.

I przy okazji frakcji Izrael. Skoro część samolotów ma własne unikalne ikony to czemu niektóre nie mają, a są dostepne: F-4 (w dwóch wersjach), F-16, MD.450, MD.454, Vautour II, Super Mystere B2, Mirage III (w dwóch wersjach)?

Taka dodatkowa sugestia. Dla roku 1948 frakcja nie posiada samolotu rozpoznawczego, może dać tutaj samolot RWD-13 (ikona bazująca na podobieństwie)? W elifu IDF jest natomiast Auster AOP.6 jako rozpoznawczy.

Nie wspomniane zmiany ale dosyć znaczące i chyba najważniejsze: dodanie R do E-2, E-3 i tym podobnym maszynom oceniam dosyć negatywnie.

Miotacze ognia na plus, na pewno L lepsze niż E. Ale brakuje choć jednego przedstawiciela wśród czołgów po stronie niemieckiej wcześniej niż grudzień roku 1944.

Waldzios

Cytat: Alberich w Luty 26, 2023, 02:49:33 PM
Wprowadzenie rozpoznawczej wersji MiG-25, ale czemu przy tym zapomniano o MiGu-21R (LWP, Sowieci i Irak)?
Bo zapomniano. Wydawało mi się ze zmieniałem (przy okazji tematu MiG-25R), ale najwidoczniej się myliłem.

Fajnie, pojawia się w efilu RF-4 u Amerykanów i Izraela, ale Iran zapomniany.
Taki proces. Samolot był potrzebny w Izraelu (nad którym pracowałem), więc dodałem oryginał w USA, i kopie w Izraelu.
Teoretycznie mogłem dodać kopie w kilku innych państwach, ale w tym celu musiałbym przeanalizować dodatkowe źródła ( a to by wymagało zboczenia na kilka godzin z podstawowego tematu).
Wiem, że użytkowników było więcej (Grecja, Hiszpania, Korea Południowa, Niemcy, Turcja, tyle pamiętam), ale nie jestem w stanie na poczekaniu wskazać konkretnych dat dostępności.

I przy okazji frakcji Izrael. Skoro część samolotów ma własne unikalne ikony to czemu niektóre nie mają, a są dostepne: F-4 (w dwóch wersjach), F-16, MD.450, MD.454, Vautour II, Super Mystere B2, Mirage III (w dwóch wersjach)?
Szerze mówiąc, uważam "izraelskie" wersje za skrajnie brzydkie (dziwna zielono-niebieska kolorystyka) .
Celowo  starałem się je wykorzystać w minimalnym zakresie (w latach 50-tych musiałem, bo brakowało ikon).

Jeśli ktoś Cie poprze w tej kwestii, to jestem gotowy przymknąć oko na "estetykę" (to kwestia względna) i zmienić więcej maszyn.

Taka dodatkowa sugestia. Dla roku 1948 frakcja nie posiada samolotu rozpoznawczego, może dać tutaj samolot RWD-13 (ikona bazująca na podobieństwie)? W elifu IDF jest natomiast Auster AOP.6 jako rozpoznawczy.
Małe niedopatrzenie. Koncentrowałem się na okresie po 1956.
Brakuje oczywiście samolotu 'Taylorcraft Auster' ('Auster AOP.6' to zupełnie inna bajka).

BTW. Przegapiłem izraelską kampanie w 1948?

Nie wspomniane zmiany ale dosyć znaczące i chyba najważniejsze: dodanie R do E-2, E-3 i tym podobnym maszynom oceniam dosyć negatywnie.
Tłumaczyłem to kilkanaście razy. Cecha "ruch fazowy" jest niezbędna by AI traktował jednostkę jako rozpoznawczą.
Całość zmian w lotnictwie rozpoznawczym wynika z powyższego powodu.
Pierwsza faza była ograniczona do WW2, druga faza obejmuje jednostki "współczesne".

Miotacze ognia na plus, na pewno L lepsze niż E. Ale brakuje choć jednego przedstawiciela wśród czołgów po stronie niemieckiej wcześniej niż grudzień roku 1944.
Zmiana ma charakter testowy. Przetestujemy, i jeśli rezultat będzie zadowalający, wtedy rozważymy dodatkowe jednostki.
GusOpen - aktualizacje/updates: EFile , EquipIcons