Gustlik Efile dla Open General

Zaczęty przez Gustlik, Lipiec 17, 2010, 01:02:20 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Waldzios

Cytat: Primus71 w Luty 01, 2020, 09:14:27 AM
Prototypy dostępne są z listy Show Protos czy Custom Protos?
Opcja 'Show Protos' pokazuje automatycznie wygenerowaną listę, stworzoną na podstawie dat dostępności.
Opcja 'Custom Protos' pokazuje listy manualne, stworzone "ręcznie" przez autora kampanii.
Jeśli w scenariuszu nie ma listy 'Custom Protos', to obowiązuje lista automatyczna.
Jeśli w scenariuszu wykorzystano listę 'Custom Protos', to funkcjonuje w miejsce automatycznej.

Ok - rozumiem oczywiście że daty dostępności nie są wymyślone ale właśnie po latach się zmieniły i to z tego co widzę w przypadku kilku jednostek lotniczych: F-15E AESA Strike Eagle, F35A Lighting II, F35A Lighting II (SEAD), F/A-18 Groweler.
Kampanie się starzeją. Pierwsza wersja Detly była opublikowana w 2015. Niektóre jednostki USA są jeszcze starsze.
Część danych była przyjmowana szacunkowo, inne mogły być blednie cytowane przez źródła.
Po kilku latach pewne informacje są łatwiejsze do zweryfikowania/potwierdzenia.

Po tych zmianach np. w scenariuszu Singapore w Delcie nie ma żadnych prototypów.
Niektóre scenariusze w Delcie wymagają zwiększenia 'Proto Frame' do 12 miesięcy (obecnie część ma 9). Po poprawkach 'Singapore' powinien być OK.

Nie wiem dlaczego wcześniej były inne daty dostępności jednostek i prototypów no ale w jakiś sposób kampanie były przystosowane do dostępnego sprzętu a teraz doszło do dość radykalnej zmiany w lotnictwie w dwóch współczesnych kampaniach.
Swoją drogą całe to intensywne testowanie Delta na nie wiele się zdaje jak się co chwila wprowadza tyle zmian.
W mojej opinii przesadzasz.

Masz swój styl gry. Upierasz się na stosowanie tylko "najlepszego" dostępnego sprzętu, i to jest w pełni OK.
Nie ma nic złego w takim stylu rozgrywki. Sam często tak gram (zwłaszcza rankingowo). Grunt, że sprawia ci to przyjemność.
Rzecz w tym, że kampania powinna być grywalna różnym sprzętem, nie tylko tym "optymalnym".
IMHO test z alternatywnym uzbrojeniem jest nie tylko sensowny, ale nawet bardziej przydatny.

Przyznałbym ci częściowo racje, gdyby zmiana dostępności jednostek w rodzaju Delty, F-35 czy Growlera pozbawiała kampanie jakiś krytycznych funkcjonalności. Tymczasem, nawet gdyby wspomniane jednostki całkowicie wyłączyć, armia gracza nadal posiadałaby przewagę jakościową w każdej z dziedzin. Dlatego nie dostrzegam tu radykalnej zmiany.

Podobnie z prestiżem i nagrodami. To jest Delta, prestiżu są tony.
Testy pokazały, że prestiżu swobodnie wystarcza nawet ma rozgrywkę bez auto-uzupełnień (i przy bardzo "agresywnym" stylu gry).  W miejsce "brakującego" prototypu bez większego problemu można dokupić funkcjonalny odpowiednik.
GusOpen - aktualizacje/updates: EFile , EquipIcons

Jaro

...teraz doszło do dość radykalnej zmiany w lotnictwie w dwóch współczesnych kampaniach.
Swoją drogą całe to intensywne testowanie Delta na nie wiele się zdaje jak się co chwila wprowadza tyle zmian.
Zmiana w lotnictwie jest akurat na plus. F-35 z ruchem fazowym jest niesamowitym ułatwieniem. Tylko trzeba go nabyć w momencie gdy mamy dostępny sprzęt marines.
Na etapie Singapuru prototypy w Delcie są miłym dodatkiem cieszącym oko. Nie widzę żadnego wpływu na rozgrywkę. Prototypy są ważne w pierwszych scenariuszach. Później uważny gracz ma dosyć prestiżu.
Testy Delty pokazały (Kowdar) że jest ona grywalna nawet na 100% bez autouzupełnień. Czyli roszady prototypowe praktycznie na nią nie wpłyną. Ale testy to nie tylko grywalność. To też ilość tur, transporty powietrzne, listy zakupowe...
Testujemy nie tylko Deltę ale też nowe jednostki i koncepcje: więcej amunicji dla rakietowych plot (bardzo pozytywny efekt), zmiana w dronach (bardzo mi się podoba bo trzeba będzie kombinować i zmieniać setup), podejście do jednostek elitarnych w tym transport dla SEALS.

Chyba już trzeci raz aktualizuję efile podczas gry z jedną kampanię i ostatnia zmiana sporo namieszała mi w lotnictwie. Tyle, że to nie wina zmian w efilu tylko moja bo go podmieniłem w trakcie gry. Natomiast grając od początku z takim efilem nie miałbym problemów. Nawet bardzo bym się cieszył z nowego F-35  :)
Pozdrawiam,
Jaro
------------------------------------------------------
Repozytorium plików instalacyjnych gry:
Dropbox: https://www.dropbox.com/sh/z4l7rs71sxk1jc6/AAD8v6sMojApzyD4NG3IFK4ca?dl=0
OneDrive: https://1drv.ms/f/s!Am2aTZH9AOcoanwyUg8_mMB5lwI

Waldzios

Cytat: Jaro w Luty 01, 2020, 10:42:32 AM
Zmiana w lotnictwie jest akurat na plus. F-35 z ruchem fazowym jest niesamowitym ułatwieniem. Tylko trzeba go nabyć w momencie gdy mamy dostępny sprzęt marines.
Rozczaruje cię, sprzęt US Marines jest dostępny w scenariuszu 'Ghosts Of The Pharaohs' (2012-07), czyli trzy lata przed dostępnością 'F-35B' (2015-07).

Na pocieszenie, w scenariuszu dostępny jest mocno poprawiony 'Harrier AV-8B Plus' (dawny 'AV-8D'). Ma 3-heksy zasięgu i lepsze statystyki ataku. To nie F-35B, ale też może być użyteczny.

Jaro

Cytat: Waldzios w Luty 01, 2020, 11:03:37 AM
Cytat: Jaro w Luty 01, 2020, 10:42:32 AM
Rozczaruje cię, sprzęt US Marines jest dostępny w scenariuszu 'Ghosts Of The Pharaohs' (2012-07), czyli trzy lata przed dostępnością 'F-35B' (2015-07).

Na pocieszenie, w scenariuszu dostępny jest mocno poprawiony 'Harrier AV-8B Plus' (dawny 'AV-8D'). Ma 3-heksy zasięgu i lepsze statystyki ataku. To nie F-35B, ale też może być użyteczny.
:( Dobrze że chociaż będzie Harrier.
Szczerze mówiąc żaden z nich nie jest konieczny do wygrania kampanii. Dają komfort i wygodę ale można inaczej. Najważniejsze jest aby wykorzystać właściwie to, co się ma np. upgreade bombowca z liderem na drona  >:D (dzięki Ci za tą wskazówkę).
Pozdrawiam,
Jaro
Dropbox: https://www.dropbox.com/sh/z4l7rs71sxk1jc6/AAD8v6sMojApzyD4NG3IFK4ca?dl=0

Primus71

I owszem udowodniono że jeden z najbardziej doświadczonych graczy może rozegrać Deltę bez autouzupełnięń.
A co z graczami nowymi i mniej doświadczonymi?
W Delcie jest rzeczywiście bardzo dużo prestiżu ale nie w pierwszych scenariuszach. Tam mamy malutką armię którą musimy dopiero rozbudować. Wtedy prototyp F-15 czy Growler to jest prawdziwy skarb.
Zmiany bardzo utrudnią grę nowym i słabszym graczom a mi się zawsze wydawało że powinna być dla wszystkich a nie tylko dla experten.
Jon Snow i Daenerys Targaryen zamordowani przez DD w 8 sezonie Gry o Tron. Pamiętamy!

Jaro

Cytat: Primus71 w Luty 01, 2020, 11:42:59 AM
dopiero rozbudować. Wtedy prototyp F-15 czy Growler to jest prawdziwy skarb.
Zmiany bardzo utrudnią grę nowym i słabszym graczom a mi się zawsze wydawało że powinna być dla wszystkich a nie tylko dla experten.
Nie utrudnią tak jak nie utrudniały wcześniej tym, co nie mieli szczęścia do wylosowania samolotu i musieli się obejść ckm-em lub reconem. A dla potrzebujących wystarczy włączyć 150% i to da tak dużo prestiżu nawet na początku że później będzie nudno. Sam nie jestem tak doświadczony jak Waldzios czy Kowdar i przestraszyłem się stratami i problemami Kowdara. Gram na 200% i widzę że popełniłem błąd. Powinieniem b ył spróbować na 100% może 125%.
Pozdrawiam,
Jaro

Waldzios

Cytat: Primus71 w Luty 01, 2020, 11:42:59 AM
W ten sam sposób można argumentować, że kampania powinna być dla wszystkich, nie tylko dla szczęściarzy.
Prototypy w żadnym razie nie są czymś pewnym i powtarzalnym.

Wystarczy odrobina pecha, i gracz nie dostaje w początkowej fazie żadnego wartościowego prototypu:
Cytat: Jaro w Luty 01, 2020, 11:26:53 AMPlayed Scenarios:
1   Mogadishu , #0 , Brilliant Victory , score:43  +++  Proto: Delta 2010
2   Mogadishu2 , #1 , Brilliant Victory , score:50
3   Somali , #2 , Brilliant Victory , score:49
4   Algerian crisis , #3 , Brilliant Victory , score:54  +++  Proto: 60mm M224A1 LWCMS
5   Sneak attack! , #4 , Brilliant Victory , score:58
6   Heavy Water , #5 , Brilliant Victory , score:52
7   Afganistan , #6 , Brilliant Victory , score:50
8   Seoul , #7 , Brilliant Victory , score:56  +++  Proto: M2HB .50 cal.
9   Phenian , #8 , Brilliant Victory , score:47
10   Kim is coming , #9 , Brilliant Victory , score:47
11   Khalif Ibrahim , #10 , Brilliant Victory , score:47  +++  Proto: M1126 Stryker DVH
12   Deep in the Desert , #11 , Brilliant Victory , score:47
13   Suez channel , #12 , Brilliant Victory , score:52  +++  Proto: OH-58F Kiowa Warrior
14   Ghosts Of The Pharaohs , #13 , Brilliant Victory , score:50

Primus71

Jaro zależy jak oceniamy poziom doświadczenia gracza. Osobiście gram już sporo ponad rok na tym Efile. Początek Delty grałem już trzy razy. Za ostatnim razem grałem na 150% i na początku wcale nie narzekałem na nadmiar prestiżu. Do pierwszej dużej mapy (Seul) udało mi się uzbierać na jednego Horneta. Reszta samolotów to były prototypy.
Waldzios nie powiem miałem sporo szczęścia a Jaro sporo pecha. Ale jak kiedyś przeglądałem gry rankingowe od 2011 to chyba na początku kampanii każdy (z wyjątkiem oczywiście Jaro) dostał albo F-15 albo Growlera. Praktycznie więc będzie to spore utrudnienie dla graczy. Jeśli tak ma być no to trudno. Po prostu nie podoba mi się szczególnie taka filozofia. Dodatkowo jak się na początku zacznie grać na za wysokim poziomie prestiżu żeby przejść początkowe scenariusze Delty to później rzeczywiście może zrobić się za dużo prestiżu.
Jon Snow i Daenerys Targaryen zamordowani przez DD w 8 sezonie Gry o Tron. Pamiętamy!

Waldzios

Cytat: Primus71 w Luty 01, 2020, 12:55:25 PM
Po prostu nie podoba mi się szczególnie taka filozofia.
Tu nie ma żadnej filozofii.
Możemy dyskutować ile powinna kosztować Delta, albo ile zasięgu powinien mieć Harrier, itp. To są kwestie umowne, i można stosować różne "filozofie".
Daty wprowadzenia do służby Growlera, czy F-35 to są fakty (na tą chwilę już historyczne). Argument o poziomie trudności (nawet jeśli w 100% prawdziwy) nie ma tu zastosowania.

Primus71

Wybacz Waldzios ale zostanę przy swoim stanowisku. Szereg ostatnich zmian w efile jak zwiększenie ceny Delty, SEALS, SF, dodanie amunicji w pelotkach czy teraz zmiany terminu dostępności poszczególnych samolotów obiektywnie zwiększają trudność Delty. Nie rekompensuje tego Harrier z zasięgiem 3 którego zresztą kupić można dość późno. 

Waldzios

Cytat: Primus71 w Luty 01, 2020, 04:05:00 PM
Wybacz Waldzios ale zostanę przy swoim stanowisku. Szereg ostatnich zmian w efile jak zwiększenie ceny Delty, SEALS, SF, dodanie amunicji w pelotkach czy teraz zmiany terminu dostępności poszczególnych samolotów obiektywnie zwiększają trudność Delty. Nie rekompensuje tego Harrier z zasięgiem 3 którego zresztą kupić można dość późno. 
Rozumiem że tak to może wyglądać.

O oddziałach Delta napisałem już chyba wszystko. Celem zmiany nie było zwiększenie trudności, tylko urozmaicenie składu armii gracza. Zamiast wprowadzać sztuczne ograniczenia i limity (które prowadziły do nieporozumień), lepiej było sprawę załatwić w sposób praktyczny.

Co do samolotów. To powtórzę, że zmiany dostępności nie miały bezpośredniego związku z poziomem trudności.
Chodziło o uaktualnienie danych, które nie były "dotykane" od kilku lat.
Co do przypadku Growlera, to będę się upierał, że wcześniejsza dostępność będzie ułatwieniem, nie utrudnieniem (szczególnie jeśli zostaną zaktualizowane listy prototypów).
Poza tym, chyba niekoniecznie przyjrzałeś się nowym statystykom samolotów.
Weryfikowałem nie tylko daty dostępności, ale również statystyki ataku naziemnego. Tu zmiany w wielu przypadkach były na duży plus. Sugeruje obejrzeć nowe statystyki 'F-15E Strike Eagle', 'B-52H' albo 'B1-B Lancer'. 
Nie wiem czy odświeżone statystyki cokolwiek rekompensują, ale na pewno nie są utrudnieniem.

Jedyna zmiana która celowo zwiększyła poziom "trudności", to kwestia amunicji pelotek.
Przy czym sytuacja też nie jest taka jednoznaczna. Na zwiększeniu amunicji zyskuje również gracz.
Warto również uwzględnić, że niektóre potężne pelotki amunicję straciły (wyrzutnie z pojedyncza rakietą na wyrzutni spadły do 1 punktu amunicji).
W ostatniej aktualizacji dodatkowo ujednoliciłem obronę AD wyrzutni SAM. Wszystkie systemy "radarowe" mają teraz AD=4 (wcześniej niektóre osiągały nawet AD=12), a samoloty SEAD  otrzymały w końcu obiecane  "ignorowanie okopania".
Ogólny wzrost skuteczność lotnictwa przeciwko SAM, i samolotów SEAD w szczególności, trudno uznać za utrudnienie.

Primus71

No niestety nie nadajemy na tych samych falach.
- Specjaliści - oprócz ceny Delty i Seals wzrosła także cena SF. Jeśli o podwyżkę pierwszych można jeszcze uzasadnić to dlaa SF jakoś uzasadnienia nie znajduje. Dodatkowo na pewno nie wpłynie to na urozmaicenie armii. Zamiast Delty będzie się kupowało SF. Armia będzie jednolita ale o innym kształcie, a Delta zostanie jako prototyp albo prezent.
- F-15 E Strike Eagle - piękne statystyki. Mam właśnie na stanie jednego w G42 - w tej kampanii ostanie się chyba jako prezent. W Delcie dotychczas można było go dostać chyba od 3/4 scenariusza jako prototyp. I niewiele później kupić. Teraz jako prototyp pojawi się w okolicach 16 scenariusza a zakup/modernizacja będzie możliwa od 23 scenariusza Delty. W G-42 nie będzie go można ani kupić - ułatwienie dostępu czy utrudnienie.
- Growler - przy tej prawidłowej zresztą cenie nikt go jeszcze nie kupił. Jest F-16 SEAD. Dzięki zmianie w Delcie gracz traci szansę na porządny / porządne prototypy - ułatwienie ja niestety nie widzę. Urozmaicenie armii. Niestety gdzie tam. Jeśli ktoś będzie grał SEAD to zostanie tylko F - 16 SEAD a Growlera więcej nie zobaczymy.
- F-35 zupełnie wypada z G-42. W Delcie dotychczas można było go dostać jako prototyp już za drugą wizytą  Bliskim Wschodzie (gdzieś około 12 scenariusza)  i niewiele później kupić / zmodernizować. Teraz zakup będzie możliwy w 30 scenariuszu Delty.
- Wspaniałe statystyki bombowców strategicznych pozostaną raczej na papierze. Z tego co wyczytałem jestem jedyną osobą która je kiedyś kupiła w G42 grając na poziomie 250, mając liberatora i to na SEALS i to jeszcze wtedy gdy mogli swobodnie przelecieć w jednej turze całą mapę - dzięki czemu liberator zajmował każdą flagę.
-Jak na razie na papierze zostają również świetne F-35C i F-35B bo ich kupić ani dostać jako prototyp się nie za bardo się da zarówno W G35 jak i G42.
- Zwiększenie liczby amunicji w pelotkach odczułem osobiście w najnowszej kampanii japońskiej i to nie było ułatwienie dla gracza. Jak przypomnę sobie np. scenariusz Old Europe z Delty to bez Growlera z wzajemnie pilnującymi się S400 i S300 będzie gracz miał naprawdę paskudnie.
Ps.
Tak sobie jeszcze obejrzałem grę Deltą na 100% bez autouzupełnień. Liczba prototypowych samolotów na stanie Kowdara to 4 na 9 na konie kampanii. A dzięki ostatnim zmianom kolejni gracze szansy na to nie będą mieli.

Jaro

Cytat: Primus71 w Luty 01, 2020, 09:49:57 PM
- Zwiększenie liczby amunicji w pelotkach odczułem osobiście w najnowszej kampanii japońskiej i to nie było ułatwienie dla gracza. Jak przypomnę sobie np. scenariusz Old Europe z Delty to bez Growlera z wzajemnie pilnującymi się S400 i S300 będzie gracz miał naprawdę paskudnie.
Właśnie gram Old Europe i mimo mnóstwa kasy nie zamierzam atakować pelotek bezpośrednio samolotami. Nigdy tego nie robiłem w ten sposób nawet jak było mniej amunicji. Samoloty bombowe czekają aż podciągnę ATACMS i uciszę pelotki. Rozpoznanie i myśliwce kryje się po lasach i wycina wrogie obiekty latające aby nie ujawniły moich pozycji bo wróg ma jeszcze dwa systemy rakiet ziemia-ziemia o zasięgu większym niż moje.
Pozdrawiam,
Jaro

Primus71

Jaro każdy ma prawo do swojego stylu gry. Ja wolałem używać samolotów SEAD. Po to zostały zresztą wymyślone. Ich szkolenie żeby były gotowe do zwalczanie pS300 czy S400 to jest też ciekawe wyzwanie.
Największą zaletą tego efile była duża swoboda w wyborze rozwoju wybranych rodzaju jednostek. Ostatnie zmiany w współczesnych kampaniach to znacznie ograniczają.
Przypomina mi to rozwiązania z JP - a teraz kup (...).
Strasznie mi się to nie podobało i dlatego buczę.

Jaro

Nie bardzo kumam wersji M109. A6 i A7 różnią się tylko ceną i są dostępne w tym samym czasie. Czyżby obniżka kosztów produkcji? Ale czemu stara - droższa wersja jest wciąż w produkcji?
Do tego A6 ma nazwę Paldin   a MA7 już nie...
Pozdrawiam,
Jaro