Test - Blitzkrieg made by Rozprza

Zaczęty przez Zsamot, Październik 06, 2010, 07:47:30 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Zsamot

Ale Norwegię i Grecję bym dał. ;) Niemniej pamiętam Beneluks z jedyneczki PG- było naprawdę ostro!
http://opengeneral.pl/
Allah jest wielki ale B-52 też jest duży.
Jesteśmy na FB:
https://www.facebook.com/groups/140111696051369

CrissRS

Cytat: Zsamot w Styczeń 23, 2011, 09:34:54 PM
Ale Norwegię i Grecję bym dał. ;) Niemniej pamiętam Beneluks z jedyneczki PG- było naprawdę ostro!

Ciężko się było przedrzeć  przez te ich umocnienia.
Co do Grecji i Norwegii to chyba w każdej kampanii typu blitzkrieg występują jakie grałem.. Fajnie było by je zastąpić czymś innym. Szkoda że Dania tak szybko padła :(

Gustlik

@samunellarichardson - bo się doigrasz!!!

Przepraszam, to nie do Was, to do automatu...:)
"You'll take my life but I'll take yours too
You'll fire your musket but I'll run you through
So when you're waiting for the next attack
You'd better stand there's no turning back"

EFILE, KAMPANIE:

Zsamot

Norwegia i ZERO transportu lotniczego? To jakiś żart...
Polski oddział ma 200pd i zero belek?
Norwegia- mocniej obronić VH. Po scenach w Polsce tu to niemal spacerek...

Nie będę opisywał bojów, powiem tylko, że mój AT 88-mka ma lidera- dev. fire i po prostu rządzi. ;)
Zapisałem przed Sedanem, bo czekam na Twą decyzję o Beneluksie.

Sedan- nie mam nagrody. Bo i za co?
Stanowczo jestem przeciwny, by od Sedanu NOWO ZAKUPIONY miał już jedną belkę.
Jesteśmy na FB:

Rozprza

Cytat: CrissRS w Styczeń 23, 2011, 09:41:40 PM
Cytat: Zsamot w Styczeń 23, 2011, 09:34:54 PM

Ciężko się było przedrzeć  przez te ich umocnienia.
Co do Grecji i Norwegii to chyba w każdej kampanii typu blitzkrieg występują jakie grałem.. Fajnie było by je zastąpić czymś innym. Szkoda że Dania tak szybko padła :(
Też myślałem o Danii zamiast Oslo.
Ślęczałem nad Narwikiem kupę czasu, ale na dostępnych mapach nie da się zagrać korpusem pancernym, którym będzie dysponował gracz po 3 scenach w sensowny sposób. Tam była 6 DP norweska i coś około 10 batalionów Francuzów, Anglików i Polaków.
A tak by the way, można przecież zrobić małą sondę wśród graczy: jakie sceny chcę mieć w kampanii Blitzkrieg (chyba najbardziej popularna). Tak naprawdę tylko kilka pierwszych scenów jest trudnych do zrobienia, bo później właściwie ustawia się tylko stronę przeciwnika (chyba, że jest jakaś większa bitwa).
W przeglądarce można "ustawić" sprawdzanie pisowni. To nie jest trudne...

Rozprza

Cytat: Zsamot w Styczeń 23, 2011, 11:16:47 PM
Norwegia i ZERO transportu lotniczego? To jakiś żart...
Polski oddział ma 200pd i zero belek?
Norwegia- mocniej obronić VH. Po scenach w Polsce tu to niemal spacerek...

Nie będę opisywał bojów, powiem tylko, że mój AT 88-mka ma lidera- dev. fire i po prostu rządzi. ;)
Zapisałem przed Sedanem, bo czekam na Twą decyzję o Beneluksie.

Sedan- nie mam nagrody. Bo i za co?
Stanowczo jestem przeciwny, by od Sedanu NOWO ZAKUPIONY miał już jedną belkę.
A był kiedyś transport lotniczy???
Te belki to oczywiście niedopatrzenie.
Spacerek?! Pożałujesz tych słów! >:D Coś wymyślę... :huh?
Co do nowo zakupionych to się zastanawiałem, ale podzielam Twoje zdanie (już kiedyś o tym pisałem) i zmienię to.
Ten Benelux... Nawet mam niezłe źródła, ale nie mam czasu.

Rozprza

Cytat: Rozprza w Styczeń 23, 2011, 04:44:25 PM
A co myślicie o zamianie Malty na Kretę. Tam niewiele brakowało do porażki Niemców, gdyby nie przedwczesna decyzja kanadyjskiego oficera o opuszczeniu wzgórza (nie pamiętam, którego), to kto wie co by było. Tylko potrzebowałbym trochę czasu na zrobienie scenu.
Ale wymyśliłem z tym Kanadyjczykiem! :huh? Równie dobrze mógł być to Irokez. Oczywiście to oficer ANZAC. Mała pomyłka.

CrissRS

Co do sondy to bardzo trafiony pomysł. Mógłbyś też zrobić kilka różnych "ścieżek" tak jak Gustlik w kampanii znak orła.

Zacząłem grać Bzurę tylko, że ta mapa bardzo mnie odpycha od dalszego grania :'(

Rozprza

Cytat: CrissRS w Styczeń 23, 2011, 09:04:11 PM
Jeszcze moja uwaga co do drugiego scenu. Spróbowałem drugi raz. Poszło mi lepiej ale zabrakło 1 tury do BV. Ja bym dołożył z jedną lub dwie tury.  
Po pierwszych testach dodałem kilka tur, bo w tym scenie pogoda rozdaje karty. Ale myślę, że za 2-3 razem można zrobić BV. Gustlik dał mi radę, żeby zrobić hard core. Ale jestem zbyt łagodny, bo sam mam trudności.

Rozprza

Cytat: CrissRS w Styczeń 24, 2011, 09:42:32 PM
Co do sondy to bardzo trafiony pomysł. Mógłbyś też zrobić kilka różnych "ścieżek" tak jak Gustlik w kampanii znak orła.

Zacząłem grać Bzurę tylko, że ta mapa bardzo mnie odpycha od dalszego grania :'(
Co jest z tą mapą? Napisz coś bardziej szczegółowo.
Nie przejmuj się ilością jednostek (i tak brakło mi miejsca  :laff na więcej), ważne jest powstrzymanie Polaków na rzece, a potem determinacja przy zdobywaniu Gąbina.

Rozprza

Cytat: CrissRS w Styczeń 24, 2011, 09:42:32 PM
To jest konwersja kampanii Gustlika z PG2 z małymi zmianami. Gustlik specjalnie zrobił ją w ten sposób (chociaż w niektórych scenach TV przenosi dalej).
Masz rację, ciekawe by było rozwinięcie kampanii w Afryce, obrony we Włoszech, walk we Francji, Market Garden itp.

CrissRS

Cytat: Rozprza w Styczeń 24, 2011, 09:48:23 PM
Co jest z tą mapą? Napisz coś bardziej szczegółowo.
Nie przejmuj się ilością jednostek (i tak brakło mi miejsca  :laff na więcej), ważne jest powstrzymanie Polaków na rzece, a potem determinacja przy zdobywaniu Gąbina.

Po prostu nie podoba mnie się ta ani wyglądem ani obszarem. Ideałem dla mnie jest mapa z gry planszowej  Bzura 39.
Choć pewnie ciężko było by taką zrobić przy dostępnym rozmiarze mapy.
Cytat: Rozprza w Styczeń 24, 2011, 09:43:13 PM
Cytat: CrissRS w Styczeń 23, 2011, 09:04:11 PM
Jeszcze moja uwaga co do drugiego scenu. Spróbowałem drugi raz. Poszło mi lepiej ale zabrakło 1 tury do BV. Ja bym dołożył z jedną lub dwie tury.  

Po pierwszych testach dodałem kilka tur, bo w tym scenie pogoda rozdaje karty. Ale myślę, że za 2-3 razem można zrobić BV. Gustlik dał mi radę, żeby zrobić hard core. Ale jestem zbyt łagodny, bo sam mam trudności.

Właśnie ta pogoda sporo mi miesza. Spróbuję trzeci raz ten scen, może w końcu uda mi się BV ;D

Rozprza

Cytat: CrissRS w Styczeń 24, 2011, 10:02:52 PM
Właśnie ta pogoda sporo mi miesza. Spróbuję trzeci raz ten scen, może w końcu uda mi się BV ;D
Domyślam się, że ta artyleria za Piotrkowem daje popalić? Ja "wisiałem" nad nią 2 Stukasami przez 3 tury żeby ją zniszczyć. I ten sztab...

CrissRS

Cytat: Rozprza w Styczeń 24, 2011, 10:14:10 PM
Cytat: CrissRS w Styczeń 24, 2011, 10:02:52 PM
Domyślam się, że ta artyleria za Piotrkowem daje popalić? Ja "wisiałem" nad nią 2 Stukasami przez 3 tury żeby ją zniszczyć. I ten sztab...

i artyleria z liderem w okolicach Jeżowa. Zastanawiam się czy nie obieram złej koncepcji rozegrania bitwy.
Główne siły kieruje na Góry Borowskie a następnie na Piotrków. Może by tak przez Bełchatów na Piotrków a potem od tyłu Góry B. i Rozprzę?

Zsamot

Panowie, właśnie zła pogoda mocno Bzurę ułatwia. Dlaczego? Bezkarnie rozpoznaje teren, następnie podchodzę lekkimi działami o heks a przesuwam diametralnie czeskie 15-stki, dwa strzały i zdejmuje działo, potem podjazd czołgiem- koniecznie mieć wsparcie! Wtedy nie może w pełni dział uzupełnić, do tego kolejny atak na następne działo. Ideałem byłoby mieć działo o zasięgu 8...

Mapa Bzury? Nie wiem, nie znam się, mi się podoba- jest trudna.
W Norwegii ZAWSZE był transport, bo ja kupowałem tam spadochroniarzy, którymi zajmowałem odległy heks na północy, jak i niedaleko VH-ów.

Jesteśmy na FB: