Test - Blitzkrieg made by Rozprza

Zaczęty przez Zsamot, Październik 06, 2010, 07:47:30 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Zsamot

No to jedziemy razem od nowa, bo jak przeinstalowałem open na nowsza wersje, to poszło wszystko, łącznie z save'ami. Ale nic to.
Jak Leopold? Sprawdza się? Przydałyby się tory. ;)
http://opengeneral.pl/
Allah jest wielki ale B-52 też jest duży.
Jesteśmy na FB:
https://www.facebook.com/groups/140111696051369

czata

Campaign: Blitzkrieg
OpenGen 0.65e * (10 Feb 2011)  Efile version:GusOpen Ver:1.0

Mokra.
Pierwsze podejście bardzo nieudane, ledwo, ledwo tactical. Będę musiał powtórzyć, bo prestiżu nie mam prawie wcale. Zastanawiam się nad grą na 300%.
Znowu nachodziły mnie skojarzenia z Championship Manager, gdzie na dziesięć moich celnych strzałów i jeden komputera był wynik 1:0 dla niego. Teraz było analogicznie. Gdy pokazywało prognozę 3:0 dla mnie, było 1:1, albo i gorzej.

Pociąg jest zabójczy. Może lepiej zabrać mu lidera, bo jak mu się trafi Fire Dyscypline, to będzie po grze.

Jeśli ma być zgodnie z historią, to trzeba zabrać Polakom SHeks. Wyskakują jakieś dziwne czołgi, albo piechota MW.

Jednostki z grupy fortyfication można nazywać naszymi nickami.

Leopold jest ok, ale na torach porusza się tak samo, jak gdzie indziej.

Pozdrawiam, Czata

CrissRS

Zacząłem sobie grać od nowa w wersję którą dostałem wczoraj na pocztę.  BV w 9 turze. Polska kawaleria zniszczyła mi Pz I więc kupiłem Pz IV. Dużo krwi jak zwykle napsuł mi pociąg ale głównie w posiłkowych jednostkach, no i tym razem go zniszczyłem właśnie zakupioną "czwóreczką". O jakim Leopoldzie mówicie? Nagroda Stug III

czata

Zacząłem na 300%. W końcu, jestem słabym graczem.
W drugiej rundzie mogłem kupić myśliwca i ogłosić panowanie w powietrzu. Uznałem wtedy, że jest za łatwo, ale w trzeciej rundzie komputer zaanonsował deszcz. Szanse znowu się wyrównały.

Tym razem bardzo szybko, po przypadkowym ataku, poddał się pociąg. Bez niego gra się dużo przyjemniej.

Mimo tego, brylant w ostatniej turze i to dość szczęśliwie. Znowu spadł deszcz i nie mogło działać lotnictwo, a piechota, która miała zadać decydujący cios akurat trafiła na krwawą obronę.

Dołożenie samolotu myśliwskiego w drugiej albo trzeciej turze do przemyślenia.

Leopold 80 to artyleria o donośności 14. Jest dostępna w nieco późniejszym etapie.

Pozdrawiam, Czata

Rozprza

Wyślę jeszcze raz kampanię, bo może gracie coś starszego! Zmieniłem prestiż, bo nie mogłem zrobić BV za jasną cholerę!
W przeglądarce można "ustawić" sprawdzanie pisowni. To nie jest trudne...

czata

Borowa Góra.
Czemu taka nazwa scenariusza? Nic na mapie taki się nie nazywa.

Tym razem do brylanta zabrakło ciut, ciut. Przeszkodziła mi pogoda i to na różne sposoby. Uziemiła moje samoloty i zakłócała mi obraz. Widocznie kombinacja systemu (win 7), karty graficznej (NVidia) i niektórych plików graficznych samej gry, jakie mam akurat na tym komputerze,  nie idą ze sobą w parze. Dosłownie, obraz podczas deszczu robił się niebieski.

Najlepiej jednak zlekceważyć nieco deploy heksy, rozstawiać wokół SHeksa i nacierać na kierunku Rozprza - Piotrków. Może nawet usunąć część DHeksów?

Do likwidacji także polski SHeks. Komputer potrafi wyskoczyć nawet ze 220 mm Skodą.

Bzura.
W briefingach początek jest po niemiecku, środek po polsku, a końcówka po angielsku. Nawet fajnie.

Ja już wiem, że powinno się wystawić najlepsze siły na DHeksach, ale inni o tym nie wiedzą. Mogą wystawiać w okolicach SHeksa. Może dać taki briefing:
"Herr General!  Przed Tobą Warszawa! Przed zdobyciem polskiej stolicy należy powstrzymać idące na odsiecz Armie Poznań i Pomorze.
Zadania:
- nie dopuścić do uzupełnienia zaopatrzenia przez Wojska Polskie w m. Palmiry;
- wraz z nadchodzącymi od zachodu 8 Armią i od północy 4 Armią, zamknąć kocioł w lesie Kampinos od wchodu i zniszczyć znajdujące się w nim siły wroga.
Good luck"

Udało mi się wygrać, jak poprzednio. Tyle, że w czwartej turze i tracąc recon.

Lillehamer.
Ulga w porównaniu z wcześniejszymi scenariuszami, mimo że komputer wyciągał jednostki, jak króliki z kapelusza. W szóstej turze dostaje 500 pp. To zamierzone?

Poprawiłem jeden drobny błąd techniczny. Poprawiony plik wysłałem Ci mailem.

Pozdrawiam, Czata

PS. Odnoszę wrażenie, że poprawa pp dotyczy głównie komputera.

kowdar

Rozprza, mała sugestia.

Jak już tak dużo zmieniasz w kampanii,
to wymyśl unikalną nazwę - tytuł kampanii, np. "Za III Rzeszę"
a we wstępie napisz, że kampania inspirowana Blitzkriegiem SSI.
Scenom, nawet takim samym też można zmienić nazwy.

Blitzkriegów w kampaniach jest tak dużo że można się pogubić ....
Polecam moją stronę z kampaniami OpenGen na Gustlik efile:
https://opengeneral.pl

Rozprza

Cytat: czata w Luty 15, 2011, 08:40:31 AM
Borowa Góra.
Czemu taka nazwa scenariusza? Nic na mapie taki się nie nazywa.

Tym razem do brylanta zabrakło ciut, ciut. Przeszkodziła mi pogoda i to na różne sposoby. Uziemiła moje samoloty i zakłócała mi obraz. Widocznie kombinacja systemu (win 7), karty graficznej (NVidia) i niektórych plików graficznych samej gry, jakie mam akurat na tym komputerze,  nie idą ze sobą w parze. Dosłownie, obraz podczas deszczu robił się niebieski.

Najlepiej jednak zlekceważyć nieco deploy heksy, rozstawiać wokół SHeksa i nacierać na kierunku Rozprza - Piotrków. Może nawet usunąć część DHeksów?

Do likwidacji także polski SHeks. Komputer potrafi wyskoczyć nawet ze 220 mm Skodą.

Bzura.
W briefingach początek jest po niemiecku, środek po polsku, a końcówka po angielsku. Nawet fajnie.

Ja już wiem, że powinno się wystawić najlepsze siły na DHeksach, ale inni o tym nie wiedzą. Mogą wystawiać w okolicach SHeksa. Może dać taki briefing:
"Herr General!  Przed Tobą Warszawa! Przed zdobyciem polskiej stolicy należy powstrzymać idące na odsiecz Armie Poznań i Pomorze.
Zadania:
- nie dopuścić do uzupełnienia zaopatrzenia przez Wojska Polskie w m. Palmiry;
- wraz z nadchodzącymi od zachodu 8 Armią i od północy 4 Armią, zamknąć kocioł w lesie Kampinos od wchodu i zniszczyć znajdujące się w nim siły wroga.
Good luck"

Udało mi się wygrać, jak poprzednio. Tyle, że w czwartej turze i tracąc recon.

Lillehamer.
Ulga w porównaniu z wcześniejszymi scenariuszami, mimo że komputer wyciągał jednostki, jak króliki z kapelusza. W szóstej turze dostaje 500 pp. To zamierzone?

Poprawiłem jeden drobny błąd techniczny. Poprawiony plik wysłałem Ci mailem.

Pozdrawiam, Czata

PS. Odnoszę wrażenie, że poprawa pp dotyczy głównie komputera.
Borowa Góra to była nazwa robocza, nie zmieniłem bo zasadniczo nazewnictwo tych wzgórz spotyka się różne.
Briefingi darujcie, nie mam kiedy poprawić.
Czata, grasz na pewno to co wysłałem wczoraj? Jest błąd prestiżu zamiast 50 jest 5, ale nie 500!
Kowdar, to miała być tylko konwersja z Blitza Gustlika PG2 na Open, ale nagle zaczęło to żyć własnym życiem i wersja testowana przez kolegów Generałów prowadzi do... nie wiadomo do jakiego finału. Mnie ponosi fantazja i zanim ktoś skończy testować tę kampanię to może się stać (jeśli już nie jest) czymś zupełnie innym. To nie tak miało być. Ja tylko chciałem moją ulubioną kampanię dostosować do nowych możliwości Open...

czata

Sedan.
Katastrofalnie to wykonałem. Tym razem, główne uderzenie dałem na zachód, z zamiarem skrętu na południe po zdobyciu obu górnych VHeksów. Ponieważ nieco zamarudziłem, siły francuskie cofające się w pośpiechu utworzyły przedmoście na północ od Rethel. Gra była już nie do wygrania.

Oczywiście, była wcześniej szansa na zwycięstwo. Nawet zacząłem się zastanawiać, czy nie jest za łatwo. Komputer szybko rozwiał moje wątpliwości i skutecznie na długo uziemił moje lotnictwo.

Mam mieszane uczucia grając na 300%. Z jednej strony jestem pewniejszy siebie, z drugiej strony, potrafię się zdekoncentrować i grać nonszalancko. No i,  w takim Sedanie jest do wzięcia prawie 6000 pp. Jednak test powinien być rozgrywany na 100%. Poczekam na kolejne poprawki i zacznę od nowa.

Pozdrawiam, Czata

PS. Ostatniego maila dostałem od Ciebie 2011-02-14 9:59, ale nie było w nim żadnego załącznika. W takim razie, poproszę o najnowszą wersję jeszcze raz.

Zsamot

Graj na 300% Przecież każdy rozsądny będzie wiedział, że jest wtedy łatwiej, zarazem przećwiczysz pewne uzbrojenie, które standardowo jest niedostępne. ;)
Dlaczego w Sedanie nie było już do wygrania? Całkowicie czy brylant???
Jesteśmy na FB:

Rozprza

Zagraj na 300% przetestujesz sprzęt, a w dalszych scenach dodałem dużo ppanców... Uwagi o zakupach komputera są bardzo ważne, bo to daje pogląd na temat wysokości prestiżu jaki mu przyznać.
Wyślę kampanię jeszcze raz.

czata

Cytat: Zsamot w Luty 16, 2011, 11:11:17 AM
Graj na 300% Przecież każdy rozsądny będzie wiedział, że jest wtedy łatwiej, zarazem przećwiczysz pewne uzbrojenie, które standardowo jest niedostępne. ;)
Cytat: Rozprza w Luty 16, 2011, 01:47:07 PM
Zagraj na 300% przetestujesz sprzęt, a w dalszych scenach dodałem dużo ppanców... Uwagi o zakupach komputera są bardzo ważne, bo to daje pogląd na temat wysokości prestiżu jaki mu przyznać.

Generalnie uważam, że testowanie powinno być na 100%, bo wtedy najlepiej się sprawdza grywalność. Chyba, że grywalność pozostawię innym testerom, a sam skupię się na innych elementach.

Cytat: Zsamot w Luty 16, 2011, 11:11:17 AM
Dlaczego w Sedanie nie było już do wygrania? Całkowicie czy brylant???

Mam mało jednostek i nie uzupełniam ich podczas scenariusza. Jeśli uznam, że jakaś jednostka nie nadaje się już do walki, to zostaje do pilnowania ważnych punktów. W dodatku, część jednostek rozesłałem po mapie w celu zajmowania flag.
Komputer ma dużo jednostek. Większość z nich nie powinna zdąrzyć wejść do akcji, ale ja teraz zamarudziłem. Francuskie jednostki zdołały przekroczyć rzekę Aisne i przeciwnik uzyskał przewagę liczebną. Recony zaczęły podchodzić pod świeżo zdobyte VHeksy i wypychać pozostawione tam jednostki. Normalnie stłamsiłbym to lotnictwem, ale akurat było kilka dni niepogody.

Pozdrawiam, Czata

Zsamot

No to taktykę mamy podobna, problemy miałem niemal identyczne... Szczęściem wtedy coś dokupiłem chyba SiGa i IVD, to odparło na moment...

Ja mam zamiar ruszyć też od nowa, tylko mnie Kowdarowa francuska kampania wstrzymała... Wkurza, ale uzależnia. ;)

A dlaczego nie przetestować na 300%??? - wszak powiedzmy to sobie szczerze, czy każdy gra na 100%? Nie sądzę- mój kumpel zasadniczo gra na takim poziomie i jest super, zrelaksowany, nie irytują go pewne problemy- gra przyjemnościowo. ;D

W tym Sedanie lubi deszcz padać 3 tury przed i na finałową... Zawsze wtedy marzę o liderze all weather combat...
Jesteśmy na FB:

Rozprza

Widzę, że jest dużo odwiedzin (ponad 4000) w wątku, jeśli ktoś ma ochotę testować, to proszę o e-mail i wyślę kampanię do testów. Gdyby ktoś poza Czata i Zsamot poświęcił swój czas na testy to zyskał by moją wdzięczność.

CrissRS

Która wersja jest aktualna? Ja mam z 15 lutego. W 3 pierwszych scenach ustawiłeś jako kraj Poland(16) a chyba powinna być Polska(12) i jeszcze jedno w scenariuszu Borowa Góra miejscowość Gorzkowice(30,18) ma flagę Polska(12).