Open General dla początkujących

Zaczęty przez kowdar, Luty 13, 2011, 06:00:23 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

derwiszx

Czata nie czepiaj się słówek. Kolega prosił o szybką praktyczna informację i myślę, że dostał taką jakiej potrzebował. Informacja była aż za nadto odpowiednia biorąc pod uwagę charakterystykę efilu  Gustlika w którym praktycznie kazda jednostka oprócz jednostek morskich i lotniczych może zajmować heksy.
(Przy okazji muszę nadmienić, ze są czynione przymiarki aby okręty również mogły zajmować heksy)
Nie zawsze trzeba od razu omawiać przy takiej okazji wszystkie efile i wszystkie egzotyczne ciekawostki których być może wielu z nas  nigdy nie doświadczy. Tym bardziej, że zapytanie było o to co oznacza "że jednostka jest w stanie zajmować heksy" czyli o wyjaśnienie pojęcia "zajmowanie heksów" a nie o charakterystyki efili i o to które jednostki mogą a które nie mogą zajmować heksów.

Oczywiście dodatkowe wyczerpujące "encyklopedyczne" info wzbogacające temat w niczym nie przeszkadza, ale trzeba  przy okazji uważać na precyzję żeby nie rozmydlić tematu i nie namieszać w głowie nowicjusza. Do niektórych informacji trzeba dojrzeć a najlepiej dojrzewa się w praniu tzn. w graniu :D :D :D

Gratia gratiam parti

czata

Cytat: derwiszx w Sierpień 03, 2012, 10:55:47 PM
Czata nie czepiaj się słówek.
W dotychczasowych postach nie czepiałem się słówek. Dopiero w tym będę się czepiał.

Kolega prosił o szybką praktyczna informację i myślę, że dostał taką jakiej potrzebował.
Na jakiej podstawie twierdzisz, że Kolega chciał informacji szybkiej i praktycznej? Może wolał precyzyjną?

Informacja była aż za nadto odpowiednia biorąc pod uwagę charakterystykę efilu  Gustlika
Czemu zakładasz, że Kolega chce grać tylko na efilu Gustlika?

biorąc pod uwagę charakterystykę efilu  Gustlika w którym praktycznie kazda jednostka oprócz jednostek morskich i lotniczych może zajmować heksy.
W efilu Gustlika heksy zajmują pancerniki i krążowniki (poza 3519).

Tym bardziej, że zapytanie było o to co oznacza "że jednostka jest w stanie zajmować heksy" czyli o wyjaśnienie pojęcia "zajmowanie heksów"
Nieprawda. Kolega zapytał:
Cytat: wojak w Sierpień 02, 2012, 04:48:07 PMH-Zajmuje heksy- jak to rozumieć ?
Pogrubienie moje.

derwiszx

No widzisz czepiasz się. Czy to przypadkiem nie jest oznaka pieniactwa?
Gratia gratiam parti

czata

wojak

Pomoc w każdej formie jest nieoceniona  i czy to w efile Gustlika czy innych za którą jestem wdzięczny. Gra jest naprawdę świetna choć przyznam że też bardzo trudna a mam już za sobą kilka kampani oczywiście nie ukończonych ,po prostu grzęznę w jakimś scenariuszu który staram się przejść kilka razy ale nie daję rady. I tak, jak dotąd zmagałem się z :

Sukcesy III Rzeszy 100 % (nie lubię grać na bardzo łatwym i dlatego 100% ,być może niektóre kampanie powinno sie grać na łatwiejszym hm) gdzie scenariusz Droga do Warszawy jest dla mnie naprawdę chyba nie do przejścia i grupa ,,sumo,, w mieście jak tu ktoś określił  :) na moje nie liczne oddziały (bez strat core) jest zaporą chyba nie do przejścia.
Podobnie Na Froncie Wschodnim 100 % gdzie też utknąłem na ostatnim VH (scenariusz Witebsk) nie wyrabiając się w czasie.
Rycerska Armia Pancerna 100 % i Marna po kilku podejściach skończyła się dla mnie także kapitulacją
W Dywizji Duchów 100 % wyłożyłem się na Mińsk Kessel i Vitebsk
A w Stalowym WaffenSS 125 % borykam się już w kilku podejściach ze scenariuszem Wzgórze 257 i też nie wyrabiam się w czasie

Coś kiepsko mi idzie na początku na niemieckim sprzęcie ,może gdy zmienię na mniej zaawansowany a liczny rosyjski pójdzie lepiej :P

czata

Zacząłeś z grubej rury.
Na początek polecam kampanię G20 Wojenne misje, a potem !Tutorial.

Zsamot

No i niepotrzebnie na 100%... Sam widzisz, że jest trudno. Rozegraj na 200%, ew. ponotuj, co i gzie warto zrobić w określonej kolejności. Powodzenia! ;)
http://opengeneral.pl/
Allah jest wielki ale B-52 też jest duży.
Jesteśmy na FB:
https://www.facebook.com/groups/140111696051369

wojak

Cytat: czata w Sierpień 05, 2012, 09:32:51 AM
Zacząłeś z grubej rury.
Na początek polecam kampanię G20 Wojenne misje, a potem !Tutorial.

Fakt, ale jakieś tam nikłe pojęcie już mam i nawet często udaje mi się ukończyć scenariusz na BV. Tak że Tutorial już mogę sobie raczej darować, ale przychodzą takie scenariusze że nie daję rady po prostu go skończyć.

wojak

Cytat: Zsamot w Sierpień 05, 2012, 09:52:09 AM
No i niepotrzebnie na 100%... Sam widzisz, że jest trudno. Rozegraj na 200%, ew. ponotuj, co i gzie warto zrobić w określonej kolejności. Powodzenia! ;)

Chyba tak 200 % i jedziemy  8)

derwiszx

Zwiększanie procentu nie zawsze przynosi oczekiwane rezultaty. Prawdopodobnie zacząłeś od zbyt trudnych kampanii. Jest dużo łatwiejszych kampanii na których można poćwiczyć taktykę wojny przeciwko AI.
Ważne też jest żeby dobrze poznać najważniejszą technikę w tej grze czyli stosowanie overrunów (szarży).

Po pewnym nie za długim czasie przekonasz się, że trudno będzie Ci przegrać jakikolwiek scenariusz i większość gier będziesz kończył na BV a  jedyną niewiadomą będzie: na ile kolejek przed limitem BV tego dokonasz. Wtedy nadejdzie czas na kampanie trudne i najtrudniejsze. Specjalnie będziesz je wyszukiwał i rzucał się na nie jak sęp na padlinę :D :D :D

Na tym etapie gry polecam łatwą i dosyć popularna kampanię Gambit Guderiana (Guderians Gambit). Wielu graczy ja grało w ramach Rankingu Generałów, jest  ona dosyć dobrze opisana na przykład w dziale Gildia Generałów więc w razie problemów mozesz tam znaleźć jakieś wskazówki albo zobaczyć czy podobne problemy mieli inni.
Gratia gratiam parti

Radar

Z kompem wygrywa się zawsze, choć bywają zryte scenariusze czasami.

wojak

Zwycięskie heksy powinny zajmować oddziały core czy to nie ma znaczenia? Z tego co zauważyłem płatne VH zdobyte przez jednostki aux też zwiększają prestiz ,tylko czasami flagi się różnią no a w wyniku tego czy nic nie tracimy gdy VH zajmują oddziały sojuszniczych państw?

Gustlik

Nie ma ŻADNEGO znaczenia kto zajmie - byle był po Twojej stronie.
"You'll take my life but I'll take yours too
You'll fire your musket but I'll run you through
So when you're waiting for the next attack
You'd better stand there's no turning back"

EFILE, KAMPANIE:
http://opengeneral.pl/

wojak

To bardzo dobrze ,właśnie gram kampanie na 125%,, Dywizja Duchów ,, a konkretnie już scenariusz Izyum i zastanawiałem się czy VH Slaviansk mogą zając z 11 Pz. Div. Scenariusz nie jest łatwy a przy mieście Izym moje główne oddziały są już mocno utyrane i cięzko będzie mi przeprowadzić ostateczny szturm na te oba heksy, tym bardziej że lotnictwo daje się jeszcze niezle we znaki.

wojak

Miałbym jeszcze pytanie odnośnie dróg , których staram się trzymać aby możliwie jak najszybciej i ekonomicznie przetransportować swoje wojsko .No i właśnie czy jest różnica w szybkości ruchu ,zużyciu paliwa pomiędzy terem czystym (otwartym) a drogą ?