Open General dla początkujących

Zaczęty przez kowdar, Luty 13, 2011, 06:00:23 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Gustlik

W OGNF istnieją jeszcze bardziej rozbudowane opcje przyznawania prestiżu i tam - o ile się nie mylę - można dostawać prestiż za heks x kolejka, tzn za każdą kolejkę, kiedy ważny heks jest w rękach gracza.
"You'll take my life but I'll take yours too
You'll fire your musket but I'll run you through
So when you're waiting for the next attack
You'd better stand there's no turning back"

EFILE, KAMPANIE:
http://opengeneral.pl/

FilipDnk

Jak to jest z tymi warunkami zwycięstwa, mam rozumieć, że gdy nie ma żadnych szczegółowych instrukcji (np. jeśli utrzymasz 3 VH -> BV, jeśli 2->V, jeśli 1->TV. , lub tak jak w 1 scenie kampanii "grecki epos" -> utrzymać conajmniej 1 z 2 swoich VH i zająć obydwa VH wroga) - to należy zając wszystkie VH?
Pytam bo włączyłem sobie na próbę kampanie "Jeszcze Polska nie zginęła...", do mnie należą 2 VH do Niemców też 2 VH, nie ma nic o warunkach zwycięstwa, i zacząłem zastanawiać się czy mam przejść do kontrnatarcia i zająć wszystkie VH czy też nie muszę   :)
"Bądźmy realistami, żądajmy tego co niemożliwe"

Gustlik

Jeśli inaczej nie wskazano, to musisz zająć wszystkie VHeksy wroga i utrzymać wszystkie swoje.
Czasem są od tego odstępstwa, bo - na przykład - musisz zająć wszystkie wroga, ale nie musisz utrzymać
wszystkich swoich.

"Czyj" to jest VHeks, dowiesz się najeżdżając na niego myszką, a opis pojawi się w prawym, górnym rogu.

EFILE, KAMPANIE:

FilipDnk

Dlaczego Flaki niesamobieżne, takie jak np. 88 mm Flak 37 czy MG 34 nie mogą atakować celów lądowych, pomimo że mają cechę [G] atak lądowy oraz parametry ataku podane nie w nawiasie kwadratowym? Przetestowałem Flak samobieżny i nie miał problemów z atakowaniem celów naziemnych.
Tak ma być czy to jakiś bug? Moja wersja gry to 0.90.5, efile Gustlik 3.2

Gustlik

A jesteś pewien, że nic linii ognia nie zasłaniało?

EFILE, KAMPANIE:

FilipDnk

Rzeczywiście, zasłaniał teren typu miasto (wydawało mi się, że to jeszcze teren clear). Potestowałem i jest wszystko ok, czyli strzela kiedy nie zasłania teren czy jednostka. :)

derwiszx

Czasami  aby w ogóle oddać jakiś strzał z flaka w zależności od celu trzeba przełączać pomiędzy trybem lotniczym i naziemnym.
Gratia gratiam parti

ciemnookimichal

hey 
mam dwa pytania do OG
1. Jesli pojawia mi sie nad jednośtką czerwona mina czy co tam co to oznacza?? i tam jeszce inne np: takie jesdnostki belgijskie w scensriuszu kanał alberta
2. za co otrzymuje się punkty w kampanii czy tylko za duze cele??

Mario

Witam.
Czerwony znacznik  oznacza, że jednostka musi przeżyć( lub jest jedną z jednostek, które muszą przeżyć walki w danym scenariuszu- powinno być to opisane w briefingu).
Najjaśniejszy Panie, do prowadzenia wojny potrzebne są trzy rzeczy: pieniądze, pieniądze i jeszcze raz pieniądze.

derwiszx

Cytat: ciemnookimichal w Styczeń 01, 2013, 11:52:16 AM
hey 
mam dwa pytania do OG
1. Jesli pojawia mi sie nad jednośtką czerwona mina czy co tam co to oznacza?? i tam jeszce inne np: takie jesdnostki belgijskie w scensriuszu kanał alberta
2. za co otrzymuje się punkty w kampanii czy tylko za duze cele??

AD 1.  Nie wiem czy dobrze zrozumiałem pytanie? Napisałeś "czerwona mina"  czy przypadkiem nie chodzi ci o "czerwony detonator" ?  Jeżeli tak, to oznacza on,  że dana jednostka może wyburzyć heks na którym aktualnie się znajduje.  Cyfra przy minie oznacza że aby wykonać tę czynność  wybrać klawisz  oznaczony tą cyfrą trzymając jednocześnie kursor myszki na tej jednostce.

AD.2.  Pytanie nieprecyzyjne.  O które punkty pytasz ? (prestiżu, doświadczenia czy tzw. game score)

Punkty prestiżu  PP , które można później wydać na przykład na zakup bądź udoskonalenie jednostek zdobywasz za realizację celów które wyznaczył ci autor kampanii.  Można zdobyć PP za zwycięstwo w oznaczonym czasie, za zdobycie premiowanych heksów, za kazdą rozegraną kolejkę itp. Wszystko zależy od widzimisię twórcy kampanii.

Oprócz PP ktore są tak jakby wewnętrzną walutą w tej grze, można jeszcze zdobyć punkty które składają się na wynik scenariusza (game score).
Punkty game score  nie mają znaczenia dla przebiegu gry ale są uzyteczne na przykład w rankingach  majacych za zadanie ocenić jakość gry lub porównać osiągnięcia róznych graczy.

Wynik scenariusza liczony jest według dosyć skomplikowanych formuł.
Zależy on od:
-rodzaju zwycięstwa (BV,V,TV)
-modyfikatora prestizu (0%,50%,100%, 300% ....itp) im nizszy modyfikator tym wyzszy przelicznik
-liczby tur pozostałych do limitu rodzaju osiagniętego zwycięstwa (im mniej tur potrzebowałeś na zwycięstwo tym lepszy wynik)
-wartości armi wroga i wartości strat zadanych wrogowi
-wartości prototypów w twojej armii  im większa wartość prototypów tym mniejsza punktacja
-od wartości strat jakie poniosły jednostki AUX i od wartości jednostek core w armii gracza
-od liczby jednostek core (im większa liczba jednostek core tym więcej punktów jest odliczonych od wyniku

Wszystkie wyżej wymienione składniki po wstawieniu do dosyć złożonych formuł matematycznych dają w rezultacie coś co nazywa się game score.

W załączniku opublikowany niegdyś przez L.Guzmana formularz służący do obliczania wyniku . Mam nadzieję, że ciągle aktualny.

Oprócz tego mamy jeszcze w grze punkty doświadczenia które jednostka może zdobyć w wyniku walki stoczonej z wrogiem.
Punkty te są przyznawane w zależności od wyniku potyczki i stosunku siły i wartości walczących jednostek i są również związane z pewną losowością.

[załącznik usunięty przez administratora]
Gratia gratiam parti

FilipDnk

Mam pytanie w kwestii numeracji jednostek, bo nie jestem pewny czy dobrze to odczytuje. :P
Czy zapis np. 2/7/II Schutzen oznacza:

a) 2 batalion, 7 pułk, 2 dywizję
b)2 kompanie, 7 batalion, 2 pułk
c)2 kompanie, 7 pułk, 2 dywizję
d) jeszcze inna opcja

Analogiczne pytanie mam w kwestii dwu członowej numeracji, np. 2/58

edit:
ps. I czy zasady numeracji są jednakowe w każdym wojsku?  :)

mara

Rzymskie cyfry to numer batalionu, dalej pułk, dywizja, czyli 2 dywizja/7pułk/II batalion.
Z drugim przykładem będzie trudniej ale jeżeli numeracja innych oddziałów w tym scenie jest jak wyżej to należy przyjąć że to 2 dywizja/58 pułk lub batalion lub dywizjon.
Zasady numeracji są różne w różnych armiach. 8)

FilipDnk

Cytat: mara w Luty 26, 2013, 09:16:33 PM
Rzymskie cyfry to numer batalionu, dalej pułk, dywizja, czyli 2 dywizja/7pułk/II batalion.
Z drugim przykładem będzie trudniej ale jeżeli numeracja innych oddziałów w tym scenie jest jak wyżej to należy przyjąć że to 2 dywizja/58 pułk lub batalion lub dywizjon.
Zasady numeracji są różne w różnych armiach. 8)

Dzięki za wyjaśnienia Mara. 
Natknąłem się też na link --> , http://odkrywca.pl/dywizje-pulki-bataliony-pisownia,236090.html , w którym ludzie piszą, że w Wojsku Polskim stosuje się numerację naprzemienną
Arabskie: armia, dywizja, pułk
Rzymskie: korpus, brygada, batalion.
Zakładam, że w Wehrmacht-cie jest podobnie.
Co do innych armii, to interesuje mnie jeszcze Francja, UK, USA, ZSRR.
Jakbyś napisał coś na ten temat lub podesłał jakiegoś linka, to będę rad.  :)
Pozdrawiam.

col. Kurtz

Witam!
Prosba o pomoc!! Cz w kampaniji W17 Za honor i Japonie  v 4.0 misja 1,2,3 mozna  uzywac opcji  Rail Transport lub Air transport? Jesli tak to nie w pierwszych misjach chyba? I czy stacja kolejowa wyroznia sie jakas specjalna ikona?

Gustlik

Liczbę dostępnych transportów powietrznych (o ile są) powinieneś widzieć po najechaniu kursorem na flagę lotniska. Natomiast transportu kolejowego, to w tej kampanii raczej nie ma. Stacje kolejowe mają wyróżnioną ikonę budynków. Zawsze leżą na torze kolejowym.

EFILE, KAMPANIE: