Nowa wersja Open General - ANKIETA

Zaczęty przez Gustlik, Wrzesień 06, 2012, 08:25:14 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Co dalej z OG

Zecydowanie przechodzimy do nowej wersji - chętnie pomogę
12 (66.7%)
Przechodzimy do nowej wersji - ale na pomoc nie liczcie
2 (11.1%)
Zostajemy przy starej wersji OG - nie ma co się szarpać
2 (11.1%)
Nie mam czasu na zajmowanie się OG - chciałbym, tylko czasem zagrać
2 (11.1%)
Nie interesuje mnie to - wycofuję się z działań na forum.
0 (0%)

Głosów w sumie: 17

Głosowanie skończone: Wrzesień 20, 2012, 08:25:14 PM

Zsamot

Gustlik:
1. Nie pochwaliłem misji- nigdzie.
2. Transport- super, nigdzie nie skrytykowałem.
3. Ogień przeciwbateryjny- j. w.
4.
CytatNarzekanie na skomplikowanie jest racjonalnie nieuzasadnione.
O, a to dlaczego?
5.
CytatPozostać przy starym formacie, to  jak pozostać przy czarno-białej TV w epoce telewizji cyfrowej.
Albo słuchać winylowej płyty, ale jakoś ona wróciła i święci triumfy, to CD pada. Podobnie jest z grami, popatrz na to , w co się gra chętnie- proste gry, nie zaś kombajny.
5.
CytatPoza tym jedyna "trudność" dla gracza to w zasadzie obsługa misji powietrznych, którą trzeba sobie przyswoić, ale jak ktoś używał saperów to chyba z obsługą w/w sobie poradzi.
Ale to była mała innowacja o ograniczonym wpływie na grę, lotnictwo często determinuje grę.
http://opengeneral.pl/
Allah jest wielki ale B-52 też jest duży.
Jesteśmy na FB:
https://www.facebook.com/groups/140111696051369

Gustlik

Cytat1. Nie pochwaliłem misji- nigdzie.

To ja już nic nie rozumiem - o misjach napisałeś tak:

CytatA czy zauważyłeś, że ja nie narzekam, ale się cieszę, że właśnie jest to rozwinięcie, nie zaś zawężenie możliwości gry?

Dlaczego krytykujesz ideę rozwijania gry, skoro piszesz, że:

Cytat2. Transport- super, nigdzie nie skrytykowałem.
             3. Ogień przeciwbateryjny- j. w.

"You'll take my life but I'll take yours too
You'll fire your musket but I'll run you through
So when you're waiting for the next attack
You'd better stand there's no turning back"

EFILE, KAMPANIE:

czata

Cytat: derwiszx w Wrzesień 10, 2012, 05:15:31 PM
OG gra i będzie grało tysiące.
Można wiedzieć, skąd masz takie dane?

Cytat: derwiszx w Wrzesień 10, 2012, 05:15:31 PM
A gracze? Oni również maja wybór. Nikt ich nie będzie zmuszał do wybierania takich a nie innych kampanii. Zechcą grać w nowym stylu wybiorą kampanię NF, zechcą pograć w stylu PG2 wybiorą kampanie PG2 a jeśli zażyczą sobie granie w starym OG to tez będą mieli wybór.
To jest właśnie zasadnicza sprawa. Już teraz Gracze wolą kampanie rodem z PG2, zamiast z OG (vide RG). Jeżeli nikt ich nie wybiera, to po co je robić?
Po co się Gustlik tyle namęczył przy kampanii 1920, skoro nie ma niemal żadnego odzewu na Forum?
Ilu z nich wybierze, jeszcze bardziej skomplikowane kampanie, z opcjami OGNF?

Ankieta ma drobną wadę, jest anonimowa. Dlatego ja ogłaszam nową, imienną. Proszę wybrać jedną odpowiedź:
1.   Tak, będę grał w kampanie z opcjami OGNF.
2.   Nie, wolę grać w mniej skomplikowane kampanie.

Cytat: mara w Wrzesień 10, 2012, 05:24:36 PM
Poza tym jedyna "trudność" dla gracza to w zasadzie obsługa misji powietrznych, którą trzeba sobie przyswoić, ale jak ktoś używał saperów to chyba z obsługą w/w sobie poradzi.
Uważam, że znacznie poważniejszym problemem jest rozmydlenie efila.
Do tej pory jedni saperzy zajmowali się wszystkim, teraz mogą być ze trzy rodzaje saperów; wszystkie czołgi miały overruny, teraz nie wszystkie będą miały, za to może mieć go kawaleria; artyleria naziemna dzieliła się na wsparcia ogólnego i bezpośredniego, teraz dojdzie jeszcze kontrbateryjna; cała artyleria przeciwlotnicza przechwytywała, obecnie niekoniecznie cała.

Przy setce własnych jednostek na mapie będzie to nie do ogarnięcia.

derwiszx

CytatPo co się Gustlik tyle namęczył przy kampanii 1920, skoro nie ma niemal żadnego odzewu na Forum?

A czy Gustlik tworzy kampanie tylko po to, żeby był odzew na forum?  Na forum regularnie udziela się kilka, a w porywach  kilkanaście osób, zarejestrowanych jest ok. pół tysiąca, a z pewnością stronę odwiedza więcej osób. Kampanie Gustlika ( i nie tylko) są dostępne na kilku różnych portalach i nie przestaną istnieć po dwóch tygodniach, można będzie do nich zajrzeć za rok i za 5 lat.
Mamy duży wybór kampanii w stylu PG (osobiście trochę mnie juz nudzi ten styl ale ostatecznie i tak wszystko zależy od inwencji autora) i w stylu starego OG. Do tej pory udało mi  zapoznać się ze znikomym ułamkiem dostępnych kampanii i uważam, ze to jest OK. Nic mnie nie pogania. Chcę to gram, najważniejsze aby był wybór. Na kampanie NF czekam z utęsknieniem, bo to będzie nowa jakość i spore urozmaicenie. NF pozwoli wcielić w życie nowe strategie i pomysły na grę.

Kampanie w stylu starego OG miały wiele ograniczeń i wad o których wiele razy przy różnych okazjach wspominałem. NF pozwoli na pozbycie się wielu ograniczeń, które w starych formatach często psuły grę, bądź nie pozwalały autorowi w pełni zapanować nad scenariuszem.  NF daje twórcy możliwość dużo precyzyjniejszego planowania scenariuszy i  większą kontrolę nad nimi i z tego należy się cieszyć, a nie utyskiwać.   
Na przykład: mam nadzieję, że NF pozwoli na rozwiązanie wielu problemów związanych z brakiem kontroli nad scenariuszami z ograniczeniami (limitami wystawianych jednostek).

CytatUważam, że znacznie poważniejszym problemem jest rozmydlenie efila.

A cóż to za problem?  Twórcy kampanii raczej powinni cieszyć się z bogactwa możliwości a nie narzekać, a z punktu widzenia gracza struktura efila nie ma żadnego znaczenia.  Zawsze będzie dobierał jednostki najlepsze z możliwych na jakie  aktualnie go stać. A,  że będzie musiał  niektórych jednostek nauczyć się od nowa? Dla mnie analiza "rynku" jest jednym z ciekawszych elementów rozgrywki.
Gratia gratiam parti

Gustlik

CytatTo jest właśnie zasadnicza sprawa. Już teraz Gracze wolą kampanie rodem z PG2

Można wiedzieć skąd masz takie dane? Na subforum PG2 jakoś ruchu nie widzę.

CytatPo co się Gustlik tyle namęczył przy kampanii 1920, skoro nie ma niemal żadnego odzewu na Forum?

OK - ja tam mogę kampanii na OGNF nie robić, ale uprzedzam, że robienie kampanii w stylu PG2 - już mnie nie bawi.
Zatem - nowych nie będzie, a do starych nie zamierzam wracać.

CytatUważam, że znacznie poważniejszym problemem jest rozmydlenie efila.
Do tej pory jedni saperzy zajmowali się wszystkim, teraz mogą być ze trzy rodzaje saperów; wszystkie czołgi miały overruny, teraz nie wszystkie będą

Zawsze możesz stworzyć własnego efila na 400 jednostek, albo podstawić sobie pod OG efila z SSI. Ten pewnie nie jest "rozmydlony". Cztery typy dział, dwa typy czołgów i góra pięć rodzajów piechoty. Tylko mnie też już nie bawi.

Dawno Ci mówiłem, zamiast toczyć dyskusję na puste słowa, zacznij ją toczyć na poważne argumenty. Zbuduj kampanię po swojemu i udowodnij, że to ma sens. Zrób swojego efila i pokaż że jest lepszy. Wtedy można dyskutować. A tak - to jest tylko bicie piany i teoretyzowanie. Przerzucanie się ogólnikami typu: "wszyscy wolą" albo: "nikt nie chce". Tylko gdzie są ci "wszyscy" co podobno wolą?

EFILE, KAMPANIE:

czata

Cytat: derwiszx w Wrzesień 11, 2012, 09:03:47 AM
Kampanie Gustlika i nie tylko są dostępne na kilku różnych portalach
Poproszę o linki.

NF pozwoli na pozbycie się wielu ograniczeń, które w starych formatach często psuły grę bądź nie pozwalały autorowi w pełni zapanować nad scenariuszem.
Jeszcze nie wiem, o jakich wielu ograniczeniach piszesz.

z punktu widzenia gracza struktura efila nie ma żadnego znaczenia. 
Jak uważasz. To Ty grasz w tą grę  :D.

derwiszx

Czata, mógłbyś wreszcie przestać jojczyć? Mam wrażenie, że usilnie szukasz dziury w całym. Nikt Ciebie nie zmusza do grania w NF. Nikt Ciebie nie zmusza do korzystania z konkretnego efila do tworzenia własnych scenariuszy.
Dyskusja z Tobą przypomina mi dyskusję z przeciwnikami wprowadzenia opcjonalnej możliwości "zabijania liderów" .

Masz prawo mieć krytyczne zdanie o NF, ale po jakie licho usiłujesz zwalczać ten format i nakłonić innych do pozostania przy starym?
Jeżeli nie podoba ci się NF to potraktuj ten format opcjonalnie. To samo dotyczy nowego efila Gustlika.
Możesz nadal tworzyć kampanie na starym efilu Gustlika albo na jakimkolwiek innym starym efilu. Możesz ten efile dalej samodzielnie rozwijać. Masz wybór. W czym widzisz problem?
Gratia gratiam parti

Gustlik

CytatJeszcze nie wiem, o jakich wielu ograniczeniach piszesz.

A choćby takie jak:

- "Stadne" zachowanie komputera - albo wszyscy do przodu, albo wszyscy do tyłu. W wyniku tego miałeś: albo tłum kamikadze, albo sześć warstw obrony pod jego heksami

- Konieczność robienia sztucznego scenariusza jeśli chciałeś pozwolić na wybór ścieżki kampanii.

- Pociąg pancerny musiał poruszać się po sztucznych heksach "port"

- Konieczność wysyłania ludziom nowej mapy, jeśli chciałeś zmienić choćby tylko jeden heks

- Przypadkowi liderzy, którzy mogli zmienić przebieg scenariusza, w zależności od humoru komputera.

To tak na szybko - bo nie chce mi się więcej wyliczać.

A tak w ogóle to polecam obejrzeć ten wątek: http://www.panzercentral.com/forum/viewtopic.php?f=132&t=48842
Ile tam jest podziękowań dla Luisa, a ilu krytykantów, Podpowiem - tych drugich nie ma wcale.
Widocznie to taka polska natura, takie: "nic się nie podoba", "stare było lepsze". Wieczne, pieprzone, malkontenctwo

OK stare było lepsze - rozumiem. Właśnie robiłem kampanię demonstracyjną dla nowych formatów, ale po co sie będę męczył skoro - tu cytat:
CytatGracze wolą kampanie rodem z PG2, zamiast z OG (vide RG). Jeżeli nikt ich nie wybiera, to po co je robić
.

Rzeczywiście nie ma sensu robić skoro: "nikt ich nie wybiera".

Naprawdę - jeszcze nigdy tak często jak w tym roku nie zastanawiałem się - na poważnie - czy nie pieprznąć tym wszystkim. Ostatecznie - ja sobie na JP's Panzers poradzę. Malkontenci mi niepotrzebni.

EFILE, KAMPANIE:

Gustlik

CytatMożesz nadal tworzyć kampanie na starym efilu Gustlika albo na jakimkolwiek innym starym efilu.

Aby użyć słowa "nadal" trzeba założyć, że choć jedną już stworzył  ;).

EFILE, KAMPANIE:

derwiszx

Cytat: czata w Wrzesień 11, 2012, 08:15:11 AM

Przy setce własnych jednostek na mapie będzie to nie do ogarnięcia.

Kolejna bzdura. A dlaczego autor scenariusza mialby "popełnić" scenariusz w którym cokolwiek byłoby nie do ogarnięcia?
Bogactwo NF pozwala na precyzyjne projektowanie kampanii i pełniejszą kontrolę. NF to potężne narzędzie (w porównaniu do starego formatu)  i tylko od Twórcy będzie zależało, czy stworzy dzieło sztuki czy niegrywalnego gniota.

W starym OG trudniej było stworzyć dzieło sztuki bo narzędzia były mniej precyzyjne.
Gratia gratiam parti

czata

@ Gustlik. Proszę bardzo.
W Rankingu Generałów jest 50 kampanii. W około 40 z nich nie są wykorzystane ŻADNE opcje z OG, a z Twojego efila 
Cytat: Gustlik w Wrzesień 11, 2012, 09:20:24 AM
Cztery typy dział, dwa typy czołgów i góra pięć rodzajów piechoty.
Mimo tego, właśnie te kampanie są głównie wybierane do gier rankingowych. W07 - 5 gier, W20 - 4, W22 - 4, W36 - 4, W45 - 5. Z tych na OG jedynie Gambit Guderiana jest bardzo popularny. Naszpikowane możliwościami OG Zielone Diabły grane są dopiero drugi raz!

@ Derwiszx
Czy Ty w ogóle czytasz, co ja piszę. I to w kilku tematach.

W którym miejscu piszę o zwalczaniu NF i nakłaniania innych do pozostania przy starym?

Zacząłem już rozgryzać misje lotnicze (w innym temacie), wyraziłem się też, że nie powinno być podziału na "stary" i "nowy" efil, a tzw. "stary" powinien zniknąć (w jeszcze innym temacie), mam też już efil OGNF, a z Marą próbujemy nowych opcji w Zielonych Diabłach (na priv). Nikt mnie też nie musi zmuszać do grania w NF, bo ja generalnie nie gram w tą grę. Staram się jedynie pomagać w robieniu kampanii (o czym niektórzy zapominają).

Problem widzę w tym, że widzę (na Forum) niewielkie zainteresowanie kampaniami z opcjami OG, o czym napisałem wyżej. I w związku z tym boję się, czy się znajdą chętni do gry w kampanie z opcjami NF.

Zsamot

Nie krytykuję ROZWIJANIA gry, bo sam wskazałem PLUSY, tylko uważam, że pojawia się mnóstwo opcji, które nie będą dla każdego tak jasne, jak dla Was.

By zakończyć puste przerzucanie się argumentami, to zagram z przyjemnością Twój nowy zamysł Blitzkriega- bo rozumiem, że mam tam już demonstrację nowych możliwości? Łącznie z tymi ulepszeniami. Wtedy z przyjemnością wrócę do tej rozmowy.

ps. Nie rozumiem Gustlik Twych negatywnych emocji, raptem ja i Czata mamy inne zdanie, a Ty nagle się obrażasz... Zwłaszcza, że cały czas powtarzam, że NIE spodobał mi się zamysł z lotnictwem, jak i zagęszczeniem opcji. No chyba mogłem odnieść takie wrażenie? ;)Dlatego- z wielką frajdą potestuję i chętnie się przekonam do Twoich czy Derwiszx'a opinii.

ps. 2 Dlatego uważam, że gdyby wreszcie spotkać się na żywo- wiele takich przepychanek słownych by nie zaistniało, bo najpierw byłby pokaz, potem rozmowa, na finał dyskusja. Już teraz proszę do WSZYSTKICH to kieruję- spotkajmy się na Zlocie. ;)

Allah jest wielki ale B-52 też jest duży.
Jesteśmy na FB:
https://www.facebook.com/groups/140111696051369

czata

Cytat: Gustlik w Wrzesień 11, 2012, 09:41:34 AM
- "Stadne" zachowanie komputera - albo wszyscy do przodu, albo wszyscy do tyłu. W wyniku tego miałeś: albo tłum kamikadze, albo sześć warstw obrony pod jego heksami
To da się ustawić część jednostek komputera ofensywnie, a część defensywnie?
- Konieczność robienia sztucznego scenariusza jeśli chciałeś pozwolić na wybór ścieżki kampanii.
Ok. Chociaż można było zrobić wybór ścieżki poprzez różne zwycięstwa.
- Pociąg pancerny musiał poruszać się po sztucznych heksach "port"
Racja. Tylko w ilu scenariuszach występował pociąg pancerny, że aż tak bardzo to przeszkadzało?
- Konieczność wysyłania ludziom nowej mapy, jeśli chciałeś zmienić choćby tylko jeden heks
Dobry argument.
- Przypadkowi liderzy, którzy mogli zmienić przebieg scenariusza, w zależności od humoru komputera.
Gracz będzie mógł sobie wybrać lidera, jakiego dostanie?

Cytat: derwiszx w Wrzesień 11, 2012, 09:52:11 AM
Bogactwo NF pozwala na precyzyjne projektowanie kampanii i pełniejszą kontrolę.
Pożyjemy, zobaczymy.

Cytat: Zsamot w Wrzesień 11, 2012, 09:55:40 AM
zagram z przyjemnością Twój nowy zamysł Blitzkriega - bo rozumiem, że mam tam już demonstrację nowych możliwości? Łącznie z tymi ulepszeniami.
Nie ma tam jeszcze nowych rozwiązań.

Cytat: Zsamot w Wrzesień 11, 2012, 09:55:40 AM
ps. Nie rozumiem Gustlik Twych negatywnych emocji, raptem ja i Czata mamy inne zdanie, a Ty nagle się obrażasz...
Nie do końca, Tomaszu, bo mnie się NF bardzo podoba. Żałuję jedynie, że nie ma w nich możliwości z PacGen.
A do obrażania Gustlika już się zdążyłem przyzwyczaić.

derwiszx

Cytat: czata w Wrzesień 11, 2012, 09:54:57 AM
W Rankingu Generałów jest 50 kampanii. W około 40 z nich nie są wykorzystane ŻADNE opcje z OG, a z Twojego efila 
Mimo tego, właśnie te kampanie są głównie wybierane do gier rankingowych. W07 - 5 gier, W20 - 4, W22 - 4, W36 - 4, W45 - 5. Z tych na OG jedynie Gambit Guderiana jest bardzo popularny. Naszpikowane możliwościami OG Zielone Diabły grane są dopiero drugi raz!

Ale czy Ranking Generałów jest miarodajnym wskaźnikem grywalności?  Mój wybór kampanii do rankingu był w duzej mierze przypadkowy. Nie przeglądałem listy dostępnych kampanii i ich opisów. Wybierałem kampanie o których aktualnie mówiło się na forum ewentualnie przeczytałem jakiś intrygujacy post dotyczący danej kampanii.

W Gambit zagrałem po tym jak Gustlik opublikował filmik na YT, w "Zielone Diabły" po lekturze raportów Majerka i szumie reklamowym jaki niedawno zrobili na forum jej Twórcy i testerzy. Podobnie było z Grupą Armii Środek, przeczytałem fajny opis kilku scenariuszy rozegranych przez Gustlika i zaintrygowała mnie skala trudnosci tej kampannii...

W moich wyborach gier rankingowych w ogóle nie kierowałem się tym czy kampania była w stylu OG czy PG2. Może jedynie kampanię Hitlerjugend zagrałem w pełni świadomie wybierając styl. Ale nie grałem tej kampanii rankingowo podobnie jak kilku innych. Dlatego nie uważam Rankingu za miarodajny wskaźnik grywalności i preferencji graczy.

Ja jeszcze nie grałem NF, na razie chcę skonczyć "Zielone Diabły" a po  nich postaram się grać na bieżąco wszystkie nowo powstałe kampanie NF. A do tych starszych będę zaglądał już tylko w wolnej chwili. Jest ich tak dużo, że żal byłoby do nich nie zajrzeć, ale mimo wszystko NF będzie dla mnie większą atrakcją niż stary format.
Gratia gratiam parti

derwiszx

Cytat: czata w Wrzesień 11, 2012, 10:11:27 AM

Gracz będzie mógł sobie wybrać lidera, jakiego dostanie?

Nowe cechy (atrybuty) dają możliwość przyznania jednostkom właściwości jakie do tej pory możliwe były do osiągnięcia tylko dzięki liderom. A atrybuty nie sa losowe gdyż świadomie przydziela je twórca.
Gratia gratiam parti