Nowa wersja Open General - ANKIETA

Zaczęty przez Gustlik, Wrzesień 06, 2012, 08:25:14 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Co dalej z OG

Zecydowanie przechodzimy do nowej wersji - chętnie pomogę
12 (66.7%)
Przechodzimy do nowej wersji - ale na pomoc nie liczcie
2 (11.1%)
Zostajemy przy starej wersji OG - nie ma co się szarpać
2 (11.1%)
Nie mam czasu na zajmowanie się OG - chciałbym, tylko czasem zagrać
2 (11.1%)
Nie interesuje mnie to - wycofuję się z działań na forum.
0 (0%)

Głosów w sumie: 17

Głosowanie skończone: Wrzesień 20, 2012, 08:25:14 PM

Gustlik

CytatA do obrażania Gustlika już się zdążyłem przyzwyczaić.

Nie obrażam się, tylko mnie ten "entuzjazm" zniechęca. Zniechęcenie i ochota na rzucenie wszystkiego w diabły nie musi wynikać z obrażania - ostatecznie nikt mi tu osobiście nic nie zrobił. No a jeżeli chodzi o oceny typu: "niedługo trzeba będzie wymieniać opony na zimowe", "nikt w to nie chce grać", "wszyscy wolą stare" - to przecież nie ja je napisałem.

Trudno czuć się zachęconym po takiej lekturze.  

Naprawdę aż przyjemnie się patrzy jak ludzie reagują na JP's Panzers na czyjeś starania. Na takim forum, to aż się chce pisać - w odróżnieniu...

Może napiszę do Luisa, że tu: "wszyscy wolą stare"? Ucieszy się - w końcu on ma też jeszcze coś innego w życiu do roboty.

PS
Cytatpojawia się mnóstwo opcji, które nie będą dla każdego tak jasne, jak dla Was.

To bardzo ciekawy wniosek, ponieważ wszyscy zobaczyliśmy je w tym samym momencie.

CytatW którym miejscu piszę o zwalczaniu NF i nakłaniania innych do pozostania przy starym?

Pisanie o tym, że nowy efil będzie "rozmydlony", a opcji jest za "dużo" - na pewno nie jest zachęcaniem.
"You'll take my life but I'll take yours too
You'll fire your musket but I'll run you through
So when you're waiting for the next attack
You'd better stand there's no turning back"

EFILE, KAMPANIE:
http://opengeneral.pl/

czata

Cytat: derwiszx w Wrzesień 11, 2012, 10:27:59 AM
Ale czy Ranking Generałów jest miarodajnym wskaźnikiem grywalności? 
Zapewne nie jest miarodajnym wskaźnikiem grywalności, ale jest JEDYNYM wskaźnikiem.

Cytat: derwiszx w Wrzesień 11, 2012, 10:27:59 AM
na razie chcę skonczyć "Zielone Diabły" a po  nich postaram się grać na bieżąco wszystkie nowo powstałe kampanie NF. A do tych starszych będę zaglądał już tylko w wolnej chwili. Jest ich tak dużo, że żal byłoby do nich nie zajrzeć, ale mimo wszystko NF będzie dla mnie większą atrakcją niż stary format.
No to się cieszę, że będę miał z Marą dla kogo robić kampanie  :).

Cytat: derwiszx w Wrzesień 11, 2012, 10:33:45 AM
Cytat: czata w Wrzesień 11, 2012, 10:11:27 AM
Cytat: Gustlik w Wrzesień 11, 2012, 09:41:34 AM
- Przypadkowi liderzy, którzy mogli zmienić przebieg scenariusza, w zależności od humoru komputera.
Gracz będzie mógł sobie wybrać lidera, jakiego dostanie?
Nowe cechy (atrybuty) dają możliwość przyznania jednostkom właściwości jakie do tej pory możliwe były do osiągnięcia tylko dzięki liderom. A atrybuty nie sa losowe gdyż świadomie przydziela je twórca.
Nie wszystkie cechy liderów da się przyznać dzięki NF.

Poza tym, tu była mowa o liderach przyznawanych przez komputer.

czata

Andrzeju!
Nigdzie nie użyłem słowa "wszyscy" albo słowa "nikt".

Co do efila, to nie jest jedynie kwestia ilości opcji.
Część klas miało swoje cechy pierwotne, np. czołgi - overrun, pelotka - przechwytywanie. Teraz można będzie je pozabierać efilem. Czyż to nie będzie "rozmydleniem"?

EDIT. Dawaj tą kampanię z NF.

majerek

Ja również jak Zsamot miałem obawy że trochę za bardzo rozrasta się ta gra ale może być naprawdę ciekawie. Nie bójmy się nowego, chyba że będzie kiepskie wtedy będzie można narzekać i krytykować.  ;) Z tym że krytykujmy i komentujmy powstające kampanie (również e-fila) a nie to że gra daje twórcom nowe możliwości.

Co do wyboru kampanii do gier rankingowych to wybór większości był przypadkowy, jednak zdecydowanie preferuję kampanię w których wykorzystywane są opcje Open Gen . Mam nawet tak, że po rozegraniu takiej kampanii nie chce mi się później  grać w taką w starym stylu.

Nie bo nie :)

Gustlik

CytatNigdzie nie użyłem słowa "wszyscy" albo słowa "nikt".

TU

CytatGracze wolą kampanie rodem z PG2, zamiast z OG (vide RG). Jeżeli nikt ich nie wybiera, to po co je robić?

A "wszyscy" wynika z "nikt". Skoro nikt nie wybiera, to znaczy że wszyscy wolą stare. Nie podważaj podstaw logiki.

EFILE, KAMPANIE:

czata

Cytat: Gustlik w Wrzesień 11, 2012, 09:20:24 AM
to jest tylko bicie piany i teoretyzowanie. Przerzucanie się ogólnikami typu: "wszyscy wolą" albo: "nikt nie chce".

Zsamot

Cytat: majerek w Wrzesień 11, 2012, 11:30:34 AM
Ja również jak Zsamot miałem obawy że trochę za bardzo rozrasta się ta gra ale może być naprawdę ciekawie. Nie bójmy się nowego, chyba że będzie kiepskie wtedy będzie można narzekać i krytykować.  ;) Z tym że krytykujmy i komentujmy powstające kampanie (również e-fila) a nie to że gra daje twórcom nowe możliwości.

Co do wyboru kampanii do gier rankingowych to wybór większości był przypadkowy, jednak zdecydowanie preferuję kampanię w których wykorzystywane są opcje Open Gen . Mam nawet tak, że po rozegraniu takiej kampanii nie chce mi się później  grać w taką w starym stylu.
I oto mi właśnie chodziło. Jestem pewien, że 2, 3 kampanie na nową modłę rozwiążą wiele dylematów i pokażą prawdziwą skalę osiągnięć/ problemów.
Allah jest wielki ale B-52 też jest duży.
Jesteśmy na FB:
https://www.facebook.com/groups/140111696051369

majerek

Ja głosowałem za opcja pierwszą, pomoc oferuję głównie na polu testowania, tylko przydało by się to jakoś uporządkować, bo teraz to ktoś gra kampanie i opisuje a nie wiadomo czy autor uwzględnia te uwagi czy ma to gdzieś.
Do tego testowanie powinno być takie że gra się jeden scenariusz i nanosi poprawki i jak jest ok to dopiero następny. 
Zresztą Czata coś takiego sygnalizował już kiedyś, z tego co pamiętam.

czata

Na Forum przydałby się językowiec. Mógłby tłumaczyć pliki testowe z nowoczesnych kampanii robionych na inne efile.
Potem te kampanie można by było wprowadzić na Forum.

O ile uporamy się z błędami w tych kampaniach  ;D.

majerek

Nie do końca rozumiem - czy chciałbyś konwertować takie kampanie na e-file Gustlika, czy tylko tłumaczyć opisy?
Jeśli tylko opisy to jakie błędy masz na myśli?

czata

Nie chcę ich konwertować, a jedynie tłumaczyć opisy.

Mówię o błędzie krytycznym, który Gustlik znalazł dziś w kampaniach u konkurencji (przy moim drobnym udziale).

EDIT. Te błędy nie dotyczyły opisów.

majerek

Tłumaczyć opisy mogę w miarę możliwości, jednak uprzedzam że humanistą nie jestem  :D

czata

Jest już efil OGNF z kampaniami NF. W tym efilu samoloty nie mają przypisanych misji, za to mają ustawione paliwo.

Jednak, znaleźliśmy w kampaniach dwa błędy. Z jednym sobie niby poradziliśmy, ale Autor nie chce ich jeszcze przyjąć do wiadomości  ;D. Z drugim - jeszcze sobie nie poradziliśmy.

Na szczęście, oba błędy łatwo można obejść.

Osobiście uważam, że kampanie są bardzo ciekawe, z dużą ilością interesujących rozwiązań (znam je jeszcze z wersji efila bez NF).

Gustlik

CytatTłumaczyć opisy mogę w miarę możliwości, jednak uprzedzam że humanistą nie jestem  Cheesy

To ja - jakby co - Ci je potem zredaguje. W końcu tym się zajmuję całe życie - kiedy tylko nie gram w OG

EFILE, KAMPANIE:

majerek

Przepraszam za off topic ale co to za efile OGNF?
Ja pykam sobie czasami w kampanię Zukowa na efilu Composite i na początku było ciekawie ale teraz zniesmaczył mnie scenariusz gdzie widzi się przez lasy miasta itp.