Test scenariusza Osterode

Zaczęty przez mara, Luty 12, 2013, 05:32:27 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

mara

Cytat: Pioniere w Luty 28, 2013, 02:03:19 AM
Wsparcie, które się pojawia w 2 t. chodzi o artylerię (40,6) siedzi od razu w pociągu, ale nie może się poruszyć gdyż nie jest na torach. Powinno być (40,5) a obie piechoty (40,4) i (40,6). I tak nie da sie go przewieźć do Ostrudy jedynie na stację obok ale w  przypadku mud to byłoby pomocne.
Wszystkie pociągi były na torach - przyczyna ograniczająca ruch była inna, ale już poprawiona.
Grenadierzy nie muszą siedzieć w pociągach wystarczą im Ople
Mieli już opłacony przejazd - no z bólem, ale się przesiedli.
Poza tym czy (32,6) musi być polem miasta Thierberg? Czy może to być fortyfikacja o takiej nazwie np. miasto jest na tym heksie, jeżeli rzeczywiście ma tam być, ale walki toczą się na fortyfikacjach miasteczka? Inaczej strzał na dwa hex-y przez jednostkę okopanego MG nie jest możliwy (to plus i minus jednocześnie) - ale mi to akurat przeszkodziło w oddaniu decydującego strzału by zniszczyć T-34 Desant.
Przeniosłem MG z tej miejscowości tak aby mogło bronić torów kolejowych, dzięki temu posiłki dojeżdżające pociągiem to będzie potężny handycap.
Kolejna kwestia to uzupełnienia:  ile razy trzeba niszczyć tą samą jednostkę? Ruskim prestiż się nie kończy? Maja tyle uzupełnień, że można by sklonować cała ich armię dwukrotnie. Tzn. przykładowo: 2 jednostki Su 122 ze stan 15/10, 14/10 trzy krotnie się uzupełniały, za stanu 4/10 do 10/10. Już nie wspomnę o motocyklistach z 9/18 dwa razy raz do 15 bo stali obok mojej jednostki, za drugim razem schytrzyli się odjechali pole w bok i uzupełnili z 10/18 do 18/18 itd. itp....
Myślę że to subiektywne odczucie - ja mam zupełnie odwrotne, często się wkurzam że AI nie uzupełnia jednostek, czasem bardzo wartościowych i traci je bezsensownie. Poza tym wszystkie jednostki mają ustawione BS poniżej CS więc uzupełnienia nigdy nie będą całkowite.
Warto by by też przestawić działko ppanc 7.5 PaK40 z liderem C.E. z (12,16) na (11.16), gdy stoi obok pola minowego T34 wjeżdża na pole minowe ma suprised z pola m. a nie od lidera C.E. którego atak z zaskoczenia już nie zadziała ponieważ jest widoczne a po przestawieniu wpadnie na nie druga jednostka. Hex (11,16) za nim, obok i przed są hex-y snow (12,17) (12,15)  i  stream (11,15) także będzie mogło prowadzić ogień krzyżowy wraz  z drugim działkiem 7.5 PaK40
To bardzo sensowny wniosek - już wprowadzony w życie. Poprawiona wersja podwieszona w pierwszym poście.
PS Jak lotnisko - już działało?

sympatyk

Malutkie sprostowanie - zrzut z satelity - pierwszy stopień, następnie mapa wojskowa z tamtego okresu - skala dopasowana do tego, aby 1 heks= 1,5km. Natomiast same mapy (oryginał) to skala 1:100 000 lub 1:300 000. Posiłkowaliśmy się też mapami 1:25 000. Mapy miały przeważnie 300dpi, jeśli trafialiśmy to braliśmy największą do 600dpi. Mapy takie mają do 70Mb - to naprawdę bardzo dużo informacji. Na mapach pozaznaczane są młyny, zamki, folwarki, kościoły z jedną wieżą, osobno z dwiema ... na jednym heksie po skalowaniu wypadało nieraz po kilka dróg  .. Wszak to niemieckie tereny - infrastruktura nadzwyczaj rozwinięta .. Te pierwsze kościoły, które robiłem - jedź i zobacz takie są w rzeczywistości, jeśli jeszcze nie popadły w ruinę ...  Mara chciał, aby mapy odzwierciedlały jak najbardziej rzeczywistość .
Wiem, że dotychczas tak nie było  .. ale to jak gra na "etatach" - dlatego zajmuje dużo czasu (zrobienie takiej mapki) i nie zawsze się udaje ..

Pioniere

Lotnisko działa bardzo dobrze. A co z kwestią  samolotu "jest za słaby"?

mara

No tego nie zmieniam, bo samolot ma tu być tylko dodatkiem. Myślę że po tych wszystkich zmianach scen jest spokojnie grywalny.

Pioniere

To, może miałby od razu np 150 exp. zamiast 99. Chodzi mi głównie o doświadczenie samolotu, a nie model.  Mógłby też mieć dowolnego lidera oby miał multiintercept.

mara

99 ma specjalnie - właśnie dzięki temu ma szansę na szybkiego lidera.

derwiszx

Cytat: mara w Marzec 01, 2013, 09:21:41 PM

W pytaniu zawarłeś odpowiedź. Mapa zawiera duże jeziora, chcieliśmy uniknąć sytuacji że przy zmianie warunków pogodowych tanki dostają autostradę do nieba. Gwarantuję Ci że statystyczny gracz nie będzie robił dramatu z tego że część zbiorników wodnych jest River Impassable, a część Ocean.

Ja również nie robię dramatu :)
Gratia gratiam parti

Mario

Cytat: sympatyk w Marzec 01, 2013, 10:33:59 PM
Malutkie sprostowanie - zrzut z satelity - pierwszy stopień, następnie mapa wojskowa z tamtego okresu - skala dopasowana do tego, aby 1 heks= 1,5km. Natomiast same mapy (oryginał) to skala 1:100 000 lub 1:300 000. Posiłkowaliśmy się też mapami 1:25 000. Mapy miały przeważnie 300dpi, jeśli trafialiśmy to braliśmy największą do 600dpi. Mapy takie mają do 70Mb - to naprawdę bardzo dużo informacji. Na mapach pozaznaczane są młyny, zamki, folwarki, kościoły z jedną wieżą, osobno z dwiema ... na jednym heksie po skalowaniu wypadało nieraz po kilka dróg  .. Wszak to niemieckie tereny - infrastruktura nadzwyczaj rozwinięta .. Te pierwsze kościoły, które robiłem - jedź i zobacz takie są w rzeczywistości, jeśli jeszcze nie popadły w ruinę ...  Mara chciał, aby mapy odzwierciedlały jak najbardziej rzeczywistość .
Wiem, że dotychczas tak nie było  .. ale to jak gra na "etatach" - dlatego zajmuje dużo czasu (zrobienie takiej mapki) i nie zawsze się udaje ..

Wielki podziw dla kolegi :bow
Nie znam się na robieniu map, ale oglądając mapy wykonane przez kolegę jestem pełen podziwu.
Jak już kiedyś pisałem-dobra mapa to jeden z warunków udanego scenariusza i kampanii.
Kolega Gustlik narzekał kiedyś, że jego prace nad kilkoma kampaniami utknęły właśnie z powodu braku odpowiednich map.
Więcej Takich Sympatyków ;D to więcej scenariuszy i dobrych kampanii a dla reszty  wiele godzin dobrej rozrywki.

Najjaśniejszy Panie, do prowadzenia wojny potrzebne są trzy rzeczy: pieniądze, pieniądze i jeszcze raz pieniądze.

Pioniere

Niestety konieczne były by przestawienia jednostek.  Przebijają się przez stanowisko MG i blokują tory. Brak wsparcia. Jedyne pole, na które warto przestawić Hummel (by nie tracić wartości ataku) to (30,5), a wtedy sztab nie jest wstanie dojechać, by dodać celowniczemu lepszych namiarów. Mógł by też stać na lotnisku już od początku.
Inaczej nie ma po co pakować artylerii w transport kolejowy bo się jej nie przewiezie. Przez 2 tury linia musi być "czysta".

Dlaczego tacy niedoświadczeni ci niemieccy piloci?
Skoro sowieci maja 180 exp. to może po równo też 180  lub 199. Ruscy mają 2 myśliwce. 

Odnośnie przestawionego wcześniej działka ppanc - teraz zaskoczenie działa jak należy.