PeG-Napoleonic

Zaczęty przez Depet, Kwiecień 11, 2007, 01:39:51 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Depet

(dobry trening przed Sinyavino :) )

Wyczaiłem tą gierkę wczoraj - jest to mod bazujący na silniku People's General czyli młodszy brat Panzer General 2....Wygląda całkiem fajnie i posiada wiele ciekawych rozwiązań (np. artyleria strzela tylko raz podczas wsparcia w defensywie; lekka piechota strzela z dwóch hexów a jednostki HQ pozwalają na postawienie jednostek kupnych tam gdzie same się znajdują :) ). Pokazuje to raczej jako ciekawostkę tym bardziej że pomysł wypalił w tym przypadku - inscenizacja Waterloo naprawdę robi tutaj wrażenie....

Prawda że niezłe ?

krzemyk

tiaa, szczególnie te "anti tank" przy piechocie ;)
pozdrowienia dla wszystkich napoleonów

Depet

Hehe...no tak pamiętajmy że jest to tylko nakładka a pokazuje to tylko jako ciekawostkę bo po 2 dniu gry dostrzegłem wtórność rozgrywki...artyleria -> grenadierzy -> piechota liniowa przy czym kto ma więcej tej pierwszej ten dziesiątkuje wroga :). PG 2 jednak rządzi....to niesamowite jak duży wachlarz zagrań twórcy gry potrafili osadzić w tak prostej gierce....

Hetzer

Czołem!
Melduje się świerzutkie mięso armatnie!
Chciałbym w to pograć, ale po zainstalowaniu wygląda tak, jakby nie było map.Pomożecie?

Depet

Cytat: Hetzer w Maj 10, 2007, 06:44:36 PM
Czołem!
Melduje się świerzutkie mięso armatnie!
Chciałbym w to pograć, ale po zainstalowaniu wygląda tak, jakby nie było map.Pomożecie?

Pomożemy ! Sam się z tym trochę pomęczyłem. Po pierwsze w przypadku Napoleona ściągasz tylko grę pozbawioną map co może być mylące bo WW2 z tej samej strony wszystko ma. Musisz sobie własnoręcznie pościągać mapy (polecam stronę Stahlhelm) i rozpakować je do katalogu MAP a następnie odpalić program LG_shp2x16 znajdujący się w tym katalogu. U góry wskazujesz katalog z plikami SHP map - w środku pojawi się lista wszystkich plików...nieco wyżej zaznacz "Check to delete SHP..." i naciskasz OK. Program przekonwertuje pliczki na rozszerzenia *.s16 które obsługuje PeG...i to w zasadzie wszystko ;). W zasadzie ponieważ zostawiono moim zdaniem sporą niedoróbkę w postaci "dwuwymiarowych" dział tzn. są cały czas w tej samej pozycji bocznej i wygląda to strasznie głupio....na szczęście w datupie jest sporo dział z tamtego okresu w formie "trójwymiarowej" więc sobie ręcznie w LG Suite to pozmieniałem. Jak będziesz chciał mogę Ci później przesłać skypem takie rozwiązanie - póki co wgraj mapy i zobacz czy idzie odpalić grę.

Hetzer

Serdecznie dziękuję! :) Dzisiaj już nie zdążę, ale jutro na pewno.O wyniku zamelduję, bo zawsze mogę coś sknocić. Trójwymiarowymi działami jestem,oczywiście,zainteresowany.
Aha, jakie mapy ściągnąć?

Depet

Zadałeś dobre pytanie - czytam sobie te pliki README i napisali wszystko (nawet to co niepotrzebna) ale listę map przeoczyli....zaraz odpalę LG SuitePeG i sprawdzę:

AUSTERLITZ Campaign:

Ulmnorth, Ulmsouth, Trafalga, Durstein, Hollbrn, Austlz_W, Austlz_E, Waterloo

CAMPAIGN in Egypt:

Corsica, Malta (oryg SSI), Alex, Cairo, Suez, Portsaid, Elarish, Telaviv

Te mapy musisz pobrać i zrobić z nimi to co napisałem we wcześniejszym poście - w razie problemów pisz na forum.

Hetzer

Nie mogę znaleźć Malty (oryg.SSI).

Depet

Cytat: Hetzer w Maj 11, 2007, 09:56:50 AM
Nie mogę znaleźć Malty (oryg.SSI).

Gdzie Stahlhelm i Steve Brown nie może tam Gilestiel przychodzi z pomocą....wejdź tutaj -> http://www.gilestiel.eu/MapFinder/index.php . Niestety przykro mi to pisać ale jego strona zdeklasowała już nasz polski Stahlhelm....

Hetzer

Byłem tam, ale nie potrafiłem się zachować.

Depet, jesteś wielki! Działa!
Jakbyś jeszcze podesłał te harmaty trójwymiarowe, to byłbyś moim prawie najlepszym kolegą. ;)

Czy są jeszcze inne kampanie?

Depet

Cytat: Hetzer w Maj 11, 2007, 10:50:15 AM
Byłem tam, ale nie potrafiłem się zachować.

Tam po lewej stronie jest wyszukiwarka - kliknij na zakładkę z lupą, wybierz wyszukiwanie po nazwach i wpisz mapę.

Depet, jesteś wielki! Działa!
Jakbyś jeszcze podesłał te harmaty trójwymiarowe, to byłbyś moim prawie najlepszym kolegą. ;)

Czyli już przekonwertowałeś mapy i kampanie odpalają ? Super. Trójwymiarowe działa mogę jak najbardziej przesłać - podaj mi tylko namiar na swojego skypa lub maila. W ostateczności mogę też przesłać GG ale tam nie zawsze działa.

Czy są jeszcze inne kampanie?

No niestety póki co są tylko te ale na forum JP ostatnio Hiszpanie coś planują w związku z tym modem więc być może będziemy mogli też zagrać w ostatnią (zakończoną chyba fiaskiem) kampanię Napoleona w Hiszpanii. Mnie się marzy kampania w Rosji....

Hetzer

Wszystko działa.
Rzeczywiście w Hiszpanii Napoleonowi ''nie poszło'', tak jak i w Rosji, ale kampanie na pewno byłyby ciekawe.
Mocne dzięki Depet, bo ja to już chyba jestem niereformowalny.
Jeżeli mnie nie przegonicie, to chętnie zaglądałbym na Wasze forum. :)

Depet

Cytat: Hetzer w Maj 11, 2007, 05:01:38 PM
Jeżeli mnie nie przegonicie, to chętnie zaglądałbym na Wasze forum. :)

Zaręczam że nikt nie ma takiego zamiaru :) - wpadaj kiedy chcesz !!

Hetzer

PitekWaleczny

Cytat: Hetzer w Maj 11, 2007, 07:15:52 PM
Dzięki, skorzystam.

Nie dziekuj, zagladaj, korzystaj i badz aktywny.
W tej chwili w Polsce 1.5 mln ludzi spi, 1.1 mln ludzi uprawia seks, 2.8 mln ludzi je... A Ty siedzisz i czytasz moj opis. GRATULACJE!!!!!