Samoloty - warianty uzbrojenia

Zaczęty przez Waldzios, Luty 22, 2016, 08:27:51 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Zsamot

Bardzo ciekawa i sensowna idea. Dla zwykłego gracza, zamiast oznaczeń - konkretna wskazówka.

Zawsze myślę: wszystko jest ok. A potem taki Waldzios wpada z fajną ideą i jestem po prostu cholernie kontent. ;)
http://opengeneral.pl/
Allah jest wielki ale B-52 też jest duży.
Jesteśmy na FB:
https://www.facebook.com/groups/140111696051369

Mario

Mi się osobiście podoba wersja "amerykańska"
Pomysł super-wszystko jest jasno oznaczone ;D.
Najjaśniejszy Panie, do prowadzenia wojny potrzebne są trzy rzeczy: pieniądze, pieniądze i jeszcze raz pieniądze.

Gustlik

Tu są jeszcze dwa inne problemy do rozwiązania, co jeśli:

- samolot przez dłuższy czas funkcjonuje jako bombowiec konwencjonalny, a potem jest przeniesiony do zadań zwalczania żeglugi, co oznacza, że ma wersję klasyczną i torpedową, ale one nie funkcjonują równolegle - tylko jedna po drugiej. Częsty przypadek w UK.

- druga sprawa - samolot ma wersje klasyczną i torpedową, ale one mają osobne numeracje podtypów, które same już są elementem odróżniającym (patrz Niemcy - He-111 i Ju-88).
"You'll take my life but I'll take yours too
You'll fire your musket but I'll run you through
So when you're waiting for the next attack
You'd better stand there's no turning back"

EFILE, KAMPANIE:

Waldzios

Cytat: Gustlik w Lipiec 25, 2016, 11:31:37 AM
- samolot przez dłuższy czas funkcjonuje jako bombowiec konwencjonalny, a potem jest przeniesiony do zadań zwalczania żeglugi, co oznacza, że ma wersję klasyczną i torpedową, ale one nie funkcjonują równolegle - tylko jedna po drugiej. Częsty przypadek w UK.
Myślę, że to zależy od tego, czy okresy dostępności się pokrywają. Jeśli w żadnym momencie rozgrywki nie da się przeprowadzić przezbrojenia, albo ceny są rożne, wtedy możemy przyjąć, że to oddzielne maszyny.

Cytat: Gustlik w Lipiec 25, 2016, 11:31:37 AM
- druga sprawa - samolot ma wersje klasyczną i torpedową, ale one mają osobne numeracje podtypów, które same już są elementem odróżniającym (patrz Niemcy - He-111 i Ju-88).
Analogicznie, myślę, że trzeba to uzależnić od możliwości przezbrojenia.

Poza tym uważam, że warto oznaczyć część samolotów specjalistycznych, nawet mimo braku wersji uzbrojenia.
Na przykład wszystkie obserwacyjne (nie mylić ze zwiadowczymi). 
Przykładowo, w brytyjskich scenariuszach zwykle mam problem z wzrokowym rozpoznaniem Mosquito PR, co bywa to dość irytujące.

IMO można tez zrobić wyjątek dla niektórych maszyn wyglądających tak samo (identyczne ikony), by gracz mógł wzrokowo ocenić specyficzne zagrożenie.

W optymalnym przypadku maszyna bez dodatkowych oznaczeń symbolizowałaby klasyczny myśliwiec/bombowiec/samolot zwiadowczy, a wszystko co stanowi "nietypowe" zagrożenie byłoby oznaczone...;
GusOpen - aktualizacje/updates: EFile , EquipIcons

Zsamot

Cytat: Waldzios w Lipiec 25, 2016, 12:02:47 PM
W optymalnym przypadku maszyna bez dodatkowych oznaczeń symbolizowałaby klasyczny myśliwiec/bombowiec/samolot zwiadowczy, a wszystko co stanowi "nietypowe" zagrożenie byłoby oznaczone...;
To nmie jest chyba najlepszy trop. Zwłaszcza, że spora część graczy nie zna, nie interesuje się niuansami pt. wersja samolotu.
Jesteśmy na FB:

Waldzios

Symbole przeciw-okrętowych  bomb kierowanych:

Fritz XHS 293BAT

Zmodyfikowane symbole bomb:
stara wersjanowa wersjarakiety

Przykłady zastosowania:

TBF Avenger (b)TBF Avenger (r)TBF Avenger (t)

Do-217K (b)Do-217K (Fritz X)Do-217K (Hs293)

PB4Y-2PB4Y-2 (b)PB4Y-2 (BAT)

Waldzios

Aktualizacja:

Symbol min morskich ("wariant minujący"):

Przykładowe zastosowanie:

He-115He-115 (m)
He-115 (b)He-115 (t)

Mario

Cytat: Waldzios w Październik 13, 2018, 10:39:24 PM
Aktualizacja:

Symbol min morskich ("wariant minujący"):

Dla mnie wglądają super :).
Pomysł Gustlika dotyczący  wariantów uzbrojenia samolotów w Twoim wydaniu wystarczająco jasny :)
Najjaśniejszy Panie, do prowadzenia wojny potrzebne są trzy rzeczy: pieniądze, pieniądze i jeszcze raz pieniądze.

Zsamot

Super. Klarowna informacja, co to za typ samolotu.
Jesteśmy na FB:

Waldzios

Szukam pomysłów na symbol samolotu dozoru/rozpoznania radarowego , oraz na symbol samolotu bliskiego wsparcia typu 'gunship' (AC-47, AC-130).
Pierwszy to pewnie będzie symbol radaru, drugi to zapewne symbol gatlinga. Podstawowym problemem jak zwykle jest kilkunasto-pikselowy rozmiar symbolu.

Docelowo przydałby się również symbol dla samolotów SEAD. Ale tu nie mam nawet podstawowego pomysłu  :huh?.

sympatyk

Samoloty bliskiego wsparcia, czyli strzelające z działek lub karabinów maszynowych?

- 6 propozycji - na końcu dla wszystkich rzutów(6 propozycja)

Radar - to chyba nie pod samolotem będzie umieszczony?
Pytanie gdzie? --> bo dziwnie wygląda antena radarowa latająca pod samolotem --> wszelkiego rodzaju pociski, rakiety, bomby spadające z samolotu wyglądają naturalnie (znaczniki), ale radar?

Waldzios

Cytat: sympatyk w Czerwiec 25, 2024, 01:36:32 PM
Samoloty bliskiego wsparcia, czyli strzelające z działek lub karabinów maszynowych?
Mam na myśli samoloty w rodzaju 'AC-130 Gunship'.

To samoloty które krążą nad obiektem ataku, i ostrzeliwują cele naziemne z broni lufowej.

W efilu takie samoloty posiadają cechę 'Support Fire', czyli wspierają ogniem atakowane cele naziemne (jak artyleria).

- 6 propozycji - na końcu dla wszystkich rzutów(6 propozycja)
To raczej nie ten kierunek.
IMHO symbol powinien sugerować uzbrojenie lufowe, znaczącą siłę ognia, i możliwość strzelania "z burty".

Mój pierwszy (mocno nieudany) koncept szedł w tą stronę:

Drugi kierunek o którym myślałem to coś w rodzaju tej naszywki:

Radar - to chyba nie pod samolotem będzie umieszczony?
Pytanie gdzie? --> bo dziwnie wygląda antena radarowa latająca pod samolotem --> wszelkiego rodzaju pociski, rakiety, bomby spadające z samolotu wyglądają naturalnie (znaczniki), ale radar?
Na tej samej zasadzie jak "lornetka" w klasycznych samolotach rozpoznawczych.

To nie musi być realistyczny symbol, wystarczy, że gracz na pierwszy rzut oka skojarzy że ma do czynienia z "radarem".

Wstępnie skłaniałbym się ku symbolom tego rodzaju:

albo

Wątpię by coś bardziej skomplikowanego udało się wcisnąć.

sympatyk

Do tej pory wszystkie znaczniki użycia "broni" to "amunicja"
Bla bombowców - bomby
dla sam torpedowych - torpedy
dla sam minujących - miny
dla sam rakietowych rakiety
więc dla sam strzelających z dział - pociski
Można pogrubić, zmniejszyć ilość, cokolwiek - ale wg mnie to powinny być pociski ..

Przyglądałem się jak podwiesić jakieś działko - zawsze w powiększeniu to może i jest dobrze, ale po zmniejszeniu do pikseli - wygląda jak coś spadającego z samolotu --> jeszcze jeden rodzaj "amunicji" --> tak właśnie jak u Ciebie na obrazku - nowy rodzaj rakiety??

Pomniejsz ten znak z plakietki i zobacz, co Tobie wyjdzie ...
Pikselowe odległości są ograniczeniem ...

Co do radaru ten drugi symbol pewnie będzie ok, pierwszy po zmniejszeniu będzie zbyt skomplikowany do odtworzenia

Waldzios

Cytat: sympatyk w Czerwiec 25, 2024, 03:57:30 PM
Do tej pory wszystkie znaczniki użycia "broni" to "amunicja"
Bla bombowców - bomby
dla sam torpedowych - torpedy
dla sam minujących - miny
dla sam rakietowych rakiety
więc dla sam strzelających z dział - pociski
Można pogrubić, zmniejszyć ilość, cokolwiek - ale wg mnie to powinny być pociski ..
Dla mnie krytyczne jest, by gracz potrafił zidentyfikować wariant samolotu.
Mam duże wątpliwości czy "pociski" będą wystarczająco czytelnym oznaczeniem (tego typu samolotu).

Poza tym "pociski" obiektywnie nie pasują. Ostrzał z minigun'a nie wygląda jak pojedyncze pociski, ostrzał z automatycznej armaty 40mm nie wygląda jak pociski, ostrzał z haubicy 105mm zdecydowanie nie wygląda jak pociski, etc.
Wyszukaj 'AC-130 Gunship' na youtube, zobaczysz różnicę (na przykład  'AC-130 Gunship in Action').

"Pociski" pasowałyby ewentualnie do samolotu w rodzaju B-25J (18 wkm'ów strzelających do przodu).

Gdyby upierać się przy kwestii "amunicji", to zamiast "pocisków" trzeba by prawdopodobnie zostawać "kreski" w rodzaju tych z naszywek dla AC-47:

Przyglądałem się jak podwiesić jakieś działko - zawsze w powiększeniu to może i jest dobrze, ale po zmniejszeniu do pikseli - wygląda jak coś spadającego z samolotu --> jeszcze jeden rodzaj "amunicji" --> tak właśnie jak u Ciebie na obrazku - nowy rodzaj rakiety??
Tak jak napisałem, ikona jest nieudana. Była szybkim testem koncepcji.
Miała pokazać, że głównym uzbrojeniem samolotu jest działko wielolufowe.

Moje pierwsze skojarzenie z samolotem tego typu to działko systemu gatlinga. Stąd taka próba.

Pomniejsz ten znak z plakietki i zobacz, co Tobie wyjdzie ...
Pikselowe odległości są ograniczeniem ...
Absolutnie nie rozważałem powielenia tej plakietki. Pokazałem ją wyłącznie jako przykład koncepcji.
Myślałem raczej o przedstawieniu fragmentu kadłuba i strumieni ognia wychodzących z burty (jak na naszywce)

Co do radaru ten drugi symbol pewnie będzie ok, pierwszy po zmniejszeniu będzie zbyt skomplikowany do odtworzenia
Symbole są kompletnie przykładowe (pierwsze lepsze z google).
Nie muszą być dokładnie takie, tylko w tym stylu.
Sugerowałem wyłacznie ogółny kierunek.

Jaro

A może litera S dla samolotów wsparcia.
Dla radaru ten pierwszy symbol z niepełnym kołem trafia do mnie. Może mniej pierścieni ale kierunek ok.
Pozdrawiam,
Jaro
------------------------------------------------------
Repozytorium plików instalacyjnych gry:
Dropbox: https://www.dropbox.com/sh/z4l7rs71sxk1jc6/AAD8v6sMojApzyD4NG3IFK4ca?dl=0
OneDrive: https://1drv.ms/f/s!Am2aTZH9AOcoanwyUg8_mMB5lwI