Estek - W07 "Grupa Armii Środek" v.4.6 (100%)

Zaczęty przez Estek, Styczeń 19, 2017, 07:08:16 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Estek

Scenariusz 1: "Białystok"

W nowym roku postanowiłem rozegrać coś Niemcami i padło na W07 "Grupę Armii Środek" z którą nie miałem dotąd styczności. Już po pierwszym scenariuszu poczytałem co nieco w archiwum i się trochę przestraszyłem. Ciekaw jestem ile z wersji rozgrywanej przed laty pozostało w aktualnej 4.6 Szczególnie nie za ciekawie przedstawia się rywalizacja z 8-belkowymi radzieckimi pancernymi potworami.

Ale do rzeczy. W pierwszym scenariuszu nie dokonam niczego odkrywczego. Układ sił i oklepana mapa podpowiada, że trzeba sformować dwie grupy bojowe. Północna grupa (żółta) wystąpi w składzie 3x Pz IIIG, 1x PSW 221, Pak38, 15sFH18, 10.5leFH18M, pelotka SdKfz 6/2, batalion strzelców, batalion pionierów, batalion sturmpionierów. Wszystkie siły poza 1x Pz IIIG i haubicą 150mm to auxy.

Druga grupa bojowa uderzy od południa (czerwona). Jej skład to 2x Pz IV (D i E), 1x Pz IIIG, 1x PSW 231, Pak38, 15sFH18, 10.5leFH18M, pelotka 8.8 Flak 36, 3x batalion strzelców. Z jednostek "core" działać na tym odcinku będą PSW 231, Pz IIIG i trzy bataliony strzelców. Dodatkowo tą grupę zasili świeżo zakupiony oddział motocyklistów.

Wsparcia w powietrzu udzielą dwa oddziały Me-109 i jeden bombowy Ju-87. Jeden Messerschmitt należy do moich sił "core".

Wydawałoby się, że bitwa rozpoczynająca kampanię to coś w rodzaju treningu w warunkach bojowych, ale tu od początku mamy do czynienia z wyjątkowo groźnym przeciwnikiem, któremu nie brak artylerii, czołgów i wsparcia z powietrza. Pierwsza tego "treningu" zaznaje grupa żółta, której auxowy batalion Pz IIIG wpada pod skoncentrowany ogień trzech radzieckich pułków haubic. Skutek to 60% straty w oddziale. Po rozwinięciu ataku z udziałem wsparcia z powietrza i własnych batalionów artylerii, udaje się okrążyć przeciwnika i rozbić jego pułki haubic otwierając drogę w kierunku VHexa nr 1.

Na południu oddziały piechoty i artylerii zajmują lasy po obu skrajach drogi przed VHexem nr 2. Na czoło jako wabiki wysyłam bataliony pancerne, dzięki czemu szybko udaje mi się zlokalizować położenie radzieckiej artylerii na tym odcinku. W lasach po północnej stronie drogi moje bataliony odpierają kontratak radzieckiej grupy rozpoznawczej, kiedy na południe od VHexu nr 2 rozwija się mój atak okrążający. Rozbijam radziecką artylerię i docieram do lotniska na wschód od miasta. Wtedy otrzymuje posiłki z zachodu. Postanawiam zostawić im chwałę zdobycia VHexu nr 2 a sam resztą oddziałów grupy czerwonej stopniowo odrywam się od przeciwnika i pędzę na południowy wschód ku hexom 3 i 4. Debiut powietrzny niezbyt udaje się mojemu jedynemu myśliwcowi, który nieopodal VHexa nr 2 wpada na radzieckiego ŁaGGa tracąc 50% stanu. Szczęśliwie Rosjanie pakują się pod lufy mojej obrony przeciwlotniczej i już koło 3 tury dysponuje całkowitym panowaniem w powietrzu.

W tym czasie na północy dochodzi do bitwy pancernej pod VHexem nr 1. W ferworze walki tracę auxowego PSW 231. Z pomocą Stukasów, rozprawiam się z przeciwnikiem i przechodzę do ataku na jego artylerię pod miastem. Po jej eliminacji, wyrzucenie piechurów z miasta i okolicznych lasów należy już do formalności. Grupa żółta po uzupełnieniu paliwa i amunicji skręca na południe w kierunku VHexa nr 5. Na południu moje czołówki docierają do VHexa nr 3. Mój wysunięty batalion pancerny pod ogniem dział i pepanców traci 90% stanu. Dobrze, że nie było nikogo do dokonania ciosu łaski. Chyba muszę się przestawić, że nie dysponuje 5-belkowymi oddziałami. Po ściągnięciu artylerii oraz szturmie motocyklistów i strzelców z 6 pp. miasto oraz pobliskie lotnisko wpada w moje ręce. Strzelcom oczywiście musiało przypaść spotkanie z wściekłą obroną rosyjską co poskutkowało 70% stratami.

Pozostało mi już tylko opanowanie VHexu nr 5. VHex nr 2. wpadł w ręce przybyłych z moim sztabem posiłków z zachodu przy stracie jednego auxowego batalionu piechoty. Pod VHexem nr 5 rozwijam natarcie z trzech kierunków. Oczywiście nie obyło się znów bez strat. 70% stanu ubyło ze składu mojego PSW 231 po rajdzie batalionu BT-5. Przewaga znajdowała się jednak po mojej stronie. Skoncentrowany ogień artylerii wraz z atakiem czołgów i piechoty ostatecznie zdobył ostatnią pozycję radziecką na mapie. Bitwa skończyła się na dwie tury przed końcem. Skończyłbym może turę wcześniej ale obrońcom trafił się "Rugged Defence" i wpadł dodatkowo lider wzmacniający obronę.

Ogólnie bitwę oceniam jako bardzo krwawy sprawdzian przed dalszą częścią kampanii.

Nagroda: Marder III

OpenGen 0.90.56.0 * (1 Jan 2017)  *  AI: Default
Efile folder: E:\Moje Gry\Open General\Open General 2015\efile_ogn_wx\  * Efile version: GusOpen ver. 6.9.8
Campaign: W07 GRUPA ARMII ŚRODEK v.4.6,  *  Player prestige modifier 100%  *  AI prestige modifier 100%

Played Scenarios:
1   BIALYSTOK , #0 , Brilliant Victory , score:55
--
Campaign score: 55  *  Average: 55

..
Current scenario: BIALYSTOK,  VH prestige is 320 ,  All map prestige is: 640
Army cost: 240 , Current prestige is 1050
Prestige available on map yet is 0 pp ( 0 pp in VH to capture) * Turn: 11
AI stance is Defensive
if BV: +200, VITEBSK , cap 3000, 12 turns prestige: 600
if V : +200, VITEBSK , cap 3000, 15 turns prestige: 600
TV: Loss , turn prestige: 600
Ls: Loss , turn prestige: 600

Piechota
*  Wehr. Infanterie mot. 38 , Opel Blitz 4x2 , 7.PzDiv/6.SchutzRgt/I , 0 bars , 33 exp , Niemcy , 4/10 , 0 kill , 0 pp - U:017  [+19 exp]
*  Wehr. Infanterie mot. 38 , Opel Blitz 4x2 , 7.PzDiv/6.SchutzRgt/II , 1 bars , 136 exp , Niemcy , 3/10 , 2 kill , 0 pp - U:018  [+49 exp]
*  Schutzen 38 , Opel Blitz 4x2 , 7.PzDiv/7.SchutzRgt/I , 0 bars , 93 exp , Niemcy , 7/10 , 1 kill , 0 pp - U:019  [+35 exp]
*  Schutzen 38 , Opel Blitz 4x2 , 7.PzDiv/7.SchutzRgt/II , 1 bars , 107 exp , Niemcy , 9/10 , 1 kill , 0 pp - U:020  [+92 exp]
*  Hauptquartier , Opel ,  , 2 bars , 222 exp , Niemcy , 12/4 , 0 kill , 0 pp - U:026
Kradschutzen , BMW-R75 [W] , 7.PzDiv/7.Kradschütz.Btl , 0 bars , 23 exp , Niemcy , 8/10 , 1 kill , 240 pp - U:035  [+23 exp]

Czołg
*  Pz IIIG , 7.PzDiv/25.PzRgt/I , 0 bars , 75 exp , Niemcy , 1/10 , 1 kill , 0 pp - U:006  [+20 exp]
*  Pz IIIG , 7.PzDiv/25.PzRgt/II , 0 bars , 60 exp , Niemcy , 6/10 , 4 kill , 0 pp - U:008  [+44 exp]

Rozpoznanie
*  PSW 231 , 7.PzDiv/37.Aufkl.Abt , 1 bars , 111 exp , Niemcy , 2/10 , 2 kill , 0 pp - U:021  [+67 exp]

Artyleria
*  15 sFH18 , SdKfz 7 , 7.PzDiv/78.ArtRgt/I , 0 bars , 46 exp , Niemcy , 10/10 , 1 kill , 0 pp - U:010  [+32 exp]

Myśliwiec
*  Bf-109E-3 , I./JG 51 , 1 bars , 122 exp , Niemcy , 5/10 , 2 kill , 0 pp - U:023  [+31 exp]

Player 1 : Niemcy
Killed: INF:11   TNK:5    RCN:2    AT:7    ATY:9    AD:2    FTR:2      Total: 38
Lost  : INF:1    RCN:1      Total: 2

BV  1
V   0
TV  0
L   0

Averages:
Piechota       *   6 Units *  0 Leaders      Total :    614 exp,      5 kill,    240 pp    Average:    102 exp,      1 kill,     40 pp
Czołg          *   2 Units *  0 Leaders      Total :    135 exp,      5 kill,      0 pp    Average:     68 exp,      3 kill,      0 pp
Rozpoznanie    *   1 Units *  0 Leaders      Total :    111 exp,      2 kill,      0 pp    Average:    111 exp,      2 kill,      0 pp
Artyleria      *   1 Units *  0 Leaders      Total :     46 exp,      1 kill,      0 pp    Average:     46 exp,      1 kill,      0 pp
Myśliwiec      *   1 Units *  0 Leaders      Total :    122 exp,      2 kill,      0 pp    Average:    122 exp,      2 kill,      0 pp
* Summary:     *  11 Units *  0 Leaders      Total :   1028 exp,     15 kill,    240 pp    Average:     93 exp,      1 kill,     22 pp

Player 1  Niemcy   has 29 units total (core+aux):
Piechota :  9
Czołg :  6
Rozpoznanie :  2
Artyleria ppanc. :  2
Artyleria :  5
Obrona plot. :  2
Myśliwiec :  2
Bomb. taktyczny :  1

Player 2  ZSRR   has 1 units total (core+aux):
Piechota :  1

*   <- original core (don't count against cap)
+   <- BV prototype
pp  <- prestige points

Estek

Scenariusz 2: "Witebsk"

Zakupy:
1. Przezbrojenie w broni pancernej: jeden batalion otrzymuje Pz IIIJ, drugi Pz IVF1
2. Przezbrojenie dwóch batalionów piechoty zmotoryzowanej Wehrmachtu wz.38 do standardu Strzelców wz.38. Jednocześnie wszystkie bataliony piechoty wyposażam w Ople z napędem 4x4.
3. Utworzenie batalionu artylerii 10.5 leFH18M

W trakcie bitwy:
4. Zakup rozpoznawczego Fi-156 z dodatkiem "Recon"
5. Zakup Ju-87D

Plan dostosowany do mapy, czyli atakujemy dwoma grupami. Grupa czerwona przekracza Dniepr na północy, zajmuje VHex nr 1 i rusza w kierunku miasta i lotniska zlokalizowanego na północnym-wschodzie (VHex iSHex nr 4). Grupa żółta przełamuje pozycje przeciwnika ulokowane przed linią frontu (VHex nr 2) i rusza w kierunku centralnego miasta na Dnieprze (VHex nr 3). Opis składu poszczególnych grup sobie daruje bo i tak uległ on przemieszaniu już po kilku pierwszych turach  ;)

Generalnie spotkałem się z podobnym oporem jak w poprzedniej bitwie. Pierwszą poważną przeszkodą było rozbicie dobrze zorganizowanej obrony radzieckiej pod VHexem nr 2. W trakcie koncentracji moich wojsk, na lewe skrzydło (czerwone), rozpoznające podejścia w kierunku VHexa nr 1 spadł kontratak radzieckiej grupy rozpoznawczej wspartej siłami powietrznymi. Rosjanie nie byli w tym ataku specjalnie silni i szybko zostali wyeliminowani, jednak już na samym początku scenariusza ich atak skupił się na moim rozpoznawczym PSW 231. Skutek to 70% straty. Słabo wróżący początek bitwy.

Kolejny zimny prysznic spadł na mnie pod VHexem nr 2. Skoncentrowany ogień artylerii całego frontu poprzedził pancerny atak w kierunku pozycji radzieckich. Po początkowych sukcesach, mój atak utknął w ogniu artylerii przeciwnika. Trzy bataliony pancerne, które powinny wejść we wroga jak w masło zostały zatrzymane z przeciętnie 30-40% stratami. Szkoda, że nie wyciągnąłem z tego faktu dostatecznej nauki na przyszłość. A ta miała mnie w niedługim czasie srogo pokarać za powtórzenie tego manewru.

Po podciągnięciu bliżej artylerii i oflankowaniu Rosjan dodatkowym batalionem pancernym oraz batalionem rozpoznawczym na południe od VHexu nr 2, wyeliminowałem wszystkie jego oddziały haubic, moździerzy i obrony przeciwlotniczej. Otoczona w mieście i pozbawiona wsparcia, piechota radziecka stała się teraz łatwym celem dla moich batalionów strzeleckich i poddała miasto.

Na północy po rozbiciu dokuczliwego oddziału zwiadu, moja grupa doszła w rejon VHexa nr 1. Z pomocą auxowych saperów zbudowałem most na południe od miasta, dzięki czemu moje czołgi sprawnie wyeliminowały artyleryjską osłonę obrońców VHexa. W tym czasie od czoła uderzyła piechota wsparta sztabem wyrzucając radziecką piechotę z miasta. Kolejnym celem pozostawało zajęcie VHexa nr 4 i znajdującego się w jego pobliżu lotniska. Rozpocząłem podejście pod pozycje radzieckie, wykrywając jego "zaporę przeciwpancerną". Mój problem na tym odcinku polegał na tym, że nie dysponowałem w tym miejscu artylerią. Artyleria grupy czerwonej zaangażowana początkowo w walkę pod pozycją nr 2, znajdowała się w tym czasie w lasach na północny zachód od VHexa nr 3, gdzie pomagała wyeliminować radziecką artylerię za rzeką.

I w tym momencie popełniłem straszną głupotę na odcinku czerwonym. Zamiast zaczekać turę lub dwie na wsparcie dział, postanowiłem działać i ruszyć swoimi czołgami na wykryte pozycje artylerii radzieckiej pod VHexem nr 4. Jeden z batalionów radzieckich czołgów potraktowałem swoim Marderem, uszczuplając jego stan o 50%. Myślałem, że to wystarczy. W kierunku haubicy 122mm M-30 i artyleryjskiej 76-ki F-22 posłałem bataliony Pz IIIG i Pz IIIJ. Celem była haubica M-30. Atak został odparty. Pz IIIJ pozostał ze stanem 6/10, Pz IIIG ze stanem 8/10. Radziecka haubica straciła coś koło 30% stanu. W kolejnej turze Rosjanie przeszli do kontrataku. Ostrzelali mój batalion Pz IIIJ i wbili się w niego batalionem T-26C i uszczuplonym o pół stanu batalionem BT-5. "Corowy" Pz IIIJ wyparował. Niedługo po nim podobny los spotkał auxowego Pz IIIG. Kilerem obu batalionów czołgów został T-26C. Pozostałem na tym odcinku z auxowym Pz IVD, który po marszu spod VHexa nr 2, dysponował 30% stanem i moim batalionem Marderów, którym pohamowałem nieco ruchy radzieckich czołgów. Z braku jednak siły zdolnej przebić pozycje przeciwnika, rozłożyłem piechotę po lasach w oczekiwaniu na artylerię z południowego-zachodu.

Na południowym-zachodzie szło mi zdecydowanie lepiej. Potężna artyleria i wsparcie z powietrza rozbiła obronę wokół VHexa nr 3, co pozwoliło mi na szybkie przerzucenie na drugi brzeg całej grupy żółtej. Następnie dokonałem podziału sił. Większość artylerii odesłałem na odcinek grupy czerwonej, a czołgami i piechotą uderzyłem na VHex 5-ty. Teraz sprawy potoczyły się już zupełnie inaczej. Sektor 4-ty został zasypany ogniem i otoczony przez piechotę, która w mgnieniu oka rozprawiła się z jego obrońcami. Na południu większy opór stawił batalion T-34. Został on jednak odizolowany od garnizonu miasta nr 5 i rozbity. Samo miasto otoczone przez strzelców oraz motocyklistów padło w ostatniej turze na brylanta.

Chyba muszę nieco zmienić strategię i trochę zluzować, bo jak tak dalej pójdzie to w Rosjan mi przyjdzie strzelać tylko przekleństwami.

Nagroda: Fw-190A-2

Efile folder: E:\Moje Gry\Open General\Open General 2015\efile_ogn_wx\  * Efile version: GusOpen ver. 6.9.8
Campaign: W07 GRUPA ARMII ŚRODEK v.4.6,  *  Player prestige modifier 100%  *  AI prestige modifier 100%

Played Scenarios:
1   BIALYSTOK , #0 , Brilliant Victory , score:55  +++  Proto: Marder III
2   VITEBSK , #1 , Brilliant Victory , score:50
--
Campaign score: 105  *  Average: 52

..
Current scenario: VITEBSK,  VH prestige is 400 ,  All map prestige is: 840
Army cost: 1308 , Current prestige is 869
Prestige available on map yet is 0 pp ( 0 pp in VH to capture) * Turn: 12
AI stance is Defensive
if BV: +150, SMOLENSK , cap 3500, 12 turns prestige: 600
if V : +150, SMOLENSK , cap 3500, 15 turns prestige: 600
TV: Loss , turn prestige: 600
Ls: Loss , turn prestige: 600

Piechota
*  Schutzen 38 , Opel Blitz 4x4 , 7.PzDiv/6.SchutzRgt/I , 1 bars , 103 exp , Niemcy , 7/10 , 2 kill , 0 pp - U:004  [+70 exp]
*  Schutzen 38 , Opel Blitz 4x4 , 7.PzDiv/6.SchutzRgt/II , 1 bars , 192 exp , Niemcy , 3/10 , 2 kill , 0 pp - U:005  [+56 exp]
*  Schutzen 38 , Opel Blitz 4x4 , 7.PzDiv/7.SchutzRgt/I , 1 bars , 185 exp , Niemcy , 5/10 , 2 kill , 0 pp - U:006  [+92 exp]
*  Schutzen 38 , Opel Blitz 4x4 , 7.PzDiv/7.SchutzRgt/II , 1 bars , 155 exp , Niemcy , 4/10 , 2 kill , 0 pp - U:007  [+48 exp]
*  Hauptquartier , Opel , 7.PzDiv/HQ , 2 bars , 222 exp , Niemcy , 12/4 , 0 kill , 0 pp - U:010
Kradschutzen , BMW-R75 [W] , 7.PzDiv/7.Kradschütz.Btl , 0 bars , 39 exp , Niemcy , 8/10 , 1 kill , 240 pp - U:011  [+16 exp]

Czołg
*  Pz IVF1 , 7.PzDiv/25.PzRgt/II , 1 bars , 151 exp , Niemcy , 6/10 , 11 kill , 0 pp - U:002  [+91 exp]

Rozpoznanie
*  PSW 231 , 7.PzDiv/37.Aufkl.Abt , 1 bars , 137 exp , Niemcy , 3/10 , 3 kill , 0 pp - U:008  [+26 exp]

Artyleria ppanc.
+  Marder III , 7.PzDiv/42.PzJag.Abt , 0 bars , 29 exp , Niemcy , 9/10 , 2 kill , 0 pp - U:012  [+29 exp]

Artyleria
*  15 sFH18 , SdKfz 7 , 7.PzDiv/78.ArtRgt/I , 0 bars , 75 exp , Niemcy , 10/10 , 1 kill , 0 pp - U:003  [+29 exp]
10.5 leFH18M , 251/4 , 7.PzDiv/78.ArtRgt/II , 0 bars , 84 exp , Niemcy , 10/10 , 1 kill , 348 pp - U:079  [+84 exp]

Myśliwiec
*  Bf-109E-3 , I./JG 51 , 2 bars , 213 exp , Niemcy , 5/10 , 3 kill , 0 pp - U:009  [+91 exp]

Bomb. taktyczny
Ju-87D ,  , 0 bars , 32 exp , Niemcy , 10/10 , 0 kill , 480 pp - U:035  [+32 exp]
Fi 156 ,  , 0 bars , 2 exp , Niemcy , 9/10 , Recon, 0 kill , 240 pp - U:080  [+2 exp]

Killed: INF:26   TNK:11   RCN:4    AT:13   ATY:20   AD:4    FTR:4      Total: 82
Lost  : INF:1    TNK:2    RCN:1      Total: 4

BV  2
V   0
TV  0
L   0

Averages:
Piechota       *   6 Units *  0 Leaders      Total :    896 exp,      9 kill,    240 pp    Average:    149 exp,      2 kill,     40 pp
Czołg          *   1 Units *  0 Leaders      Total :    151 exp,     11 kill,      0 pp    Average:    151 exp,     11 kill,      0 pp
Rozpoznanie    *   1 Units *  0 Leaders      Total :    137 exp,      3 kill,      0 pp    Average:    137 exp,      3 kill,      0 pp
Artyleria ppanc. *   1 Units *  0 Leaders      Total :     29 exp,      2 kill,      0 pp    Average:     29 exp,      2 kill,      0 pp
Artyleria      *   2 Units *  0 Leaders      Total :    159 exp,      2 kill,    348 pp    Average:     80 exp,      1 kill,    174 pp
Myśliwiec      *   1 Units *  0 Leaders      Total :    213 exp,      3 kill,      0 pp    Average:    213 exp,      3 kill,      0 pp
Bomb. taktyczny *   2 Units *  0 Leaders      Total :     34 exp,      0 kill,    720 pp    Average:     17 exp,      0 kill,    360 pp
* Summary:     *  14 Units *  0 Leaders      Total :   1619 exp,     30 kill,   1308 pp    Average:    116 exp,      2 kill,     93 pp

Player 1  Niemcy   has 34 units total (core+aux):
Piechota : 12
Czołg :  4
Rozpoznanie :  4
Artyleria ppanc. :  3
Artyleria :  5
Obrona plot. :  1
Myśliwiec :  2
Bomb. taktyczny :  3

Artyleria ppanc. :  1

+   <- BV prototype
pp  <- prestige points

Estek

Scenariusz 3: "Smoleńsk"

Zakupy:
1. Ocalały Pz IVF1 przechodzi do I batalionu 25.ppanc a jako II i III batalion dokupuje odpowiednio Pz IIIJ i Pz 38(t)E/F
2. Zakup czeskiej 150-ki do 78.part
3. W trakcie bitwy wzmocnienie potencjału bombowego w postaci jeszcze jednego Ju-87 do StG 2.

Naturalnie buduje znów dwie grupy uderzeniowe. Północna "czerwona" atakować będzie w kierunku VHexów 2 i 5. Południowa "żółta" po zdobyciu miasta VHex nr 1, uderzać będzie na VHexy 3 i 4. Z uwagi na sporą liczbę auxów daruje sobie składy poszczególnych grup. Swoje siły "core" rozdzieliłem w miarę proporcjonalnie by obie grupy dysponowały podobną siłą ognia w artylerii oraz ilości czołgów i batalionów piechoty.

Pierwsza faza to rozpoznanie linii rzeki wzdłuż, której stoi okopany przeciwnik i skonstruowanie pozycji artyleryjskich przed przeskoczeniem rzeki. Oddział auxowych pionierów z północy, przesuwam na środkowy odcinek rzeki, na przeciwko skrzyżowania znajdującego się na jej drugim brzegu. Luki w obronie przeciwlotniczej sprawiają, że od samego początku pohulać może Luftwaffe. Naloty z powietrza i mój ostrzał artyleryjski gromi obrońców drugiego brzegu. Najowocniej sytuacja przedstawia się na odcinku grupy północnej, gdzie już w drugiej turze tworzę czołgami przyczółek na drugim brzegu, ściągając uwagę pancernych odwodów radzieckich. Na odcinku "żółtym" prowadzę ogień nękający i szykuje się czołgami do przekroczenia rzeki na północ od VHexa nr 2. Piechota i artyleria blokują miasto od zachodu. Ściągnięcie uwagi Rosjan na odcinku grupy "czerwonej" sprawia, że czołgi grupy "żółtej" łatwo przekraczają rzekę i wychodzą na tyły przeciwnika. Radzieckie zgrupowanie zaangażowane w odparcie moich sił na północy zostaje otoczone i rozbite. 

Grupa "czerwona" nabiera rozpędu, zdobywa z marszu centralne lotnisko i szykuje się do szturmu na  VHex nr 2. "Żółci" otaczają VHex nr 1 z północy i uderzają piechotą frontalnie z zachodu. Miasto zostaje przejęte. Dwójka zostaje zbombardowana z powietrza i ostrzelana przez artylerię, następnie z dwóch stron atak zamykają bataliony pancerne "czerwonych". Po wybiciu artylerii, resztą zajmują się strzelcy. VHex nr 2 zdobyty. "Żółci" odpierają drobne kontrataki radzieckiej kawalerii wychodzące zza południowego kanału. Po ich odparciu rozdzielają siły i ruszają jednocześnie drogą na wschód i południowy wschód. Swoje siły rozdziela również grupa "czerwona". Wydzielony oddział motocyklowy, w asyście auxowego PSW 221 i batalionu z 6.pp ruszają przez lasy w kierunku radzieckiego SHexu. Drugi oddział wydzielony w postaci mojego Pz IVF1 pomaga w ataku na VHex nr 3. Reszta sił "czerwonych" po uzupełnieniu paliwa i amunicji rusza drogą na wschód w kierunku ostatniego dla nich celu czyli VHexa nr 5.

Z pomocą lotnictwa i artylerii skoncentrowany atak z północy i zachodu przejmuje VHex nr 3. "Żółci" szykują się do ataku na radzieckie pozycje pod "czwórką". Rosjanie czekają w bezruchu na otoczenie i wybicie. Twardy opór stawia ich piechota w mieście, której znów udaje się na moim batalionie zastawić "rugged defence". Ale ma kto atak poprawić, dzięki czemu zdobywam swojego pierwszego w tej kampanii lidera "Devastating Fire" na batalionie z 7.pp  Na razie przyczyniłem się do nabicia większej ilości liderów Rosjanom niż swoim jednostkom ;D

Na północy Rosjanie również zachowują się biernie. Drogę na wschód blokują dwa T-34. Jeden wyparowuje z marszu kiedy biorą go na cel piloci ze StG 2 i obsługi Marderów. Drugi budzi się w kolejnej turze i szybko zostaje powstrzymany ogniem wspominanych Marderów. Po wystrzelaniu czołgów, zajęcie VHexa nr 5 pozostaje już tylko formalnością. Bitwa kończy się na dwie tury przed czasem ale co najważniejsze nareszcie nie poniosłem żadnych strat  :)

Nagroda: SdKfz 7/2 w przeciwieństwie do braku liderów mam przynajmniej szczęście do prototypów.

Played Scenarios:
2   VITEBSK , #1 , Brilliant Victory , score:50  +++  Proto: Fw-190A-2
3   SMOLENSK , #2 , Brilliant Victory , score:57
--
Campaign score: 162  *  Average: 54

..
Current scenario: SMOLENSK,  VH prestige is 400 ,  All map prestige is: 1000
Army cost: 2724 , Current prestige is 1303
AI stance is Defensive
if BV: +150, VEILIKE LUKI , cap 4000, 12 turns prestige: 800
if V : +150, VEILIKE LUKI , cap 4000, 17 turns prestige: 800
TV: Loss , turn prestige: 800
Ls: Loss , turn prestige: 800

Piechota
*  Schutzen 38 , Opel Blitz 4x4 , 7.PzDiv/6.SchutzRgt/I , 1 bars , 111 exp , Niemcy , 6/10 , 2 kill , 0 pp - U:003  [+8 exp]
*  Schutzen 38 , Opel Blitz 4x4 , 7.PzDiv/6.SchutzRgt/II , 2 bars , 236 exp , Niemcy , 7/10 , 3 kill , 0 pp - U:004  [+44 exp]
*  Schutzen 38 , Opel Blitz 4x4 , 7.PzDiv/7.SchutzRgt/I , 2 bars , 211 exp , Niemcy , 6/10 , Devastating Fire  , 4 kill , 0 pp - U:005  [+26 exp]
*  Schutzen 38 , Opel Blitz 4x4 , 7.PzDiv/7.SchutzRgt/II , 1 bars , 178 exp , Niemcy , 3/10 , 3 kill , 0 pp - U:006  [+23 exp]
*  Hauptquartier , Opel , 7.PzDiv/HQ , 2 bars , 222 exp , Niemcy , 12/4 , 0 kill , 0 pp - U:009
Kradschutzen , BMW-R75 [W] , 7.PzDiv/7.Kradschütz.Btl , 0 bars , 77 exp , Niemcy , 9/10 , 2 kill , 240 pp - U:010  [+38 exp]

Czołg
*  Pz IVF1 , 7.PzDiv/25.PzRgt/I , 2 bars , 222 exp , Niemcy , 7/10 , 18 kill , 0 pp - U:001  [+71 exp]
Pz IIIJ , 7.PzDiv/25.PzRgt/II , 0 bars , 28 exp , Niemcy , 3/10 , 1 kill , 228 pp - U:082  [+28 exp]
Pz 38(t)E/F , 7.PzDiv/25.PzRgt/III , 0 bars , 45 exp , Niemcy , 10/10 , 4 kill , 180 pp - U:083  [+45 exp]

Rozpoznanie
*  PSW 231 , 7.PzDiv/37.Aufkl.Abt , 1 bars , 143 exp , Niemcy , 7/10 , 3 kill , 0 pp - U:007  [+6 exp]

Artyleria ppanc.
+  Marder III , 7.PzDiv/42.PzJag.Abt , 0 bars , 61 exp , Niemcy , 9/10 , 2 kill , 0 pp - U:011  [+32 exp]

Artyleria
*  15 sFH18 , SdKfz 7 , 7.PzDiv/78.ArtRgt/I , 0 bars , 99 exp , Niemcy , 10/10 , 2 kill , 0 pp - U:002  [+24 exp]
10.5 leFH18M , 251/4 , 7.PzDiv/78.ArtRgt/II , 1 bars , 128 exp , Niemcy , 10/10 , 2 kill , 348 pp - U:013  [+44 exp]
15 cm sFH 37(t) , SdKfz 7 , 7.PzDiv/78.ArtRgt/III , 0 bars , 41 exp , Niemcy , 10/10 , 0 kill , 528 pp - U:084  [+41 exp]

Myśliwiec
*  Bf-109E-3 , I./JG 51 , 3 bars , 319 exp , Niemcy , 10/10 , 4 kill , 0 pp - U:008  [+106 exp]
+  Fw-190A-2 , II./JG 51 , 0 bars , 72 exp , Niemcy , 8/10 , 1 kill , 0 pp - U:015  [+72 exp]

Bomb. taktyczny
Ju-87D , I./StG 2 , 1 bars , 165 exp , Niemcy , 10/10 , 1 kill , 480 pp - U:012  [+133 exp]
Fi 156 , 1./NSGr. 2 , 0 bars , 15 exp , Niemcy , 10/10 , Recon, 1 kill , 240 pp - U:014  [+13 exp]
Ju-87D , II./StG 2 , 0 bars , 60 exp , Niemcy , 10/10 , 1 kill , 480 pp - U:039  [+60 exp]

Killed: INF:38   TNK:18   RCN:8    AT:19   ATY:30   AD:6    FTR:6      Total: 125
Lost  : INF:1    TNK:2    RCN:1      Total: 4

BV  3
V   0
TV  0
L   0

Averages:
Piechota       *   6 Units *  1 Leaders      Total :   1035 exp,     14 kill,    240 pp    Average:    173 exp,      2 kill,     40 pp
Czołg          *   3 Units *  0 Leaders      Total :    295 exp,     23 kill,    408 pp    Average:     98 exp,      8 kill,    136 pp
Rozpoznanie    *   1 Units *  0 Leaders      Total :    143 exp,      3 kill,      0 pp    Average:    143 exp,      3 kill,      0 pp
Artyleria ppanc. *   1 Units *  0 Leaders      Total :     61 exp,      2 kill,      0 pp    Average:     61 exp,      2 kill,      0 pp
Artyleria      *   3 Units *  0 Leaders      Total :    268 exp,      4 kill,    876 pp    Average:     89 exp,      1 kill,    292 pp
Myśliwiec      *   2 Units *  0 Leaders      Total :    391 exp,      5 kill,      0 pp    Average:    196 exp,      3 kill,      0 pp
Bomb. taktyczny *   3 Units *  0 Leaders      Total :    240 exp,      3 kill,   1200 pp    Average:     80 exp,      1 kill,    400 pp
* Summary:     *  19 Units *  1 Leaders      Total :   2433 exp,     54 kill,   2724 pp    Average:    128 exp,      3 kill,    143 pp

Player 1  Niemcy   has 41 units total (core+aux):
Piechota : 13
Artyleria :  7
Myśliwiec :  3
Bomb. taktyczny :  4

+   <- BV prototype
pp  <- prestige points

Estek

Scenariusz 4: "Wielkie Łuki"

Zakupy:
1. Pozmieniałem nieco strukturę przynależności oddziałów piechoty, tworząc cztery pułki po dwa dla 7-mej i 6-tej DPanc.
2. Zakupiłem Pz IIIH tworząc pierwszy batalion 11.ppanc. z 6.DPanc
3. Zakupiłem ciężką artylerię korpuśną - 15K18 - w trudnym terenie z którym przyjdzie mi się zmierzyć każdy dodatkowy hex zasięgu ognia będzie na wagę złota.
4. Inwestycja w dodatkowe rozpoznanie lotnicze - kolejny Fi-156 z dodatkiem "Recon"
5. Dokupienie dodatku "Air Defence" do SdKfz 7/2

W trakcie bitwy:
6. Zamykam skład StG 2 kupując III Gruppe Ju-87D - chciałem dobić T-34 pod VHexem nr 2
7. W ostatnich turach do wzmocnienia ataku na SHex na wschodzie dokupiłem szturmowego Bf-110D2

Kolejnym zmaganiem, które stoi przed moimi wojskami jest przejście przez trudny teren pod Wielkimi Łukami. Mapa znana do bólu - dosłownie i w przenośni, nawiązując do perypetii z W46  ;) Niemcy atakują w trzech kolumnach. Na północy "czerwona" i "żółta" atakować będą bezpośrednio na Wielkie Łuki (VHex nr 3). Grupa "niebieska" na południu ma zająć się VHexami nr 1 i 2. Moje siły "core" kolejny raz rozsypuje niczym rodzynki do poszczególnych grup, których szkieletem są auxy. Kolumna "czerwona" dostaje mój batalion motocyklowy, haubicę 15 sFH18 i SdKfz 7/2; kolumna "żółta" oba pułki strzelców z 6.DPanc, i po batalionie Pz IVF1 i Pz IIIH. Najwięcej moich sił core trafia do kolumny "niebieskiej", będą to dwa pułki strzelców z 7.DPanc, bataliony Pz 38(t)E/F i Pz IIIJ, PSW 231, sztab, Marder III i pozostała artyleria: 105-ka, czeska 150-ka i "korpuśna" 150-ka.

Początek bitwy to na północy podchody przed Wielkimi Łukami i rozpoznawanie pozycji radzieckich. Większe walki toczą się jedynie o panowanie w powietrzu. Zupełnie inaczej jest na południu, gdzie od razu dysponuje kontaktem ogniowym z przeciwnikiem i przechodzę do sprawnej akcji. Generalnie przez dłuższy czas na północny dosłownie wieje nudą. Moje siły uformowane są w okalający miasto od zachodu łuk, a walki polegają na okładaniu się ogniem artylerii. Rosjanie mają tam świetnie zazębiającą się linię obrony składającą się z CKM-ów, broni przeciwpancernej i artylerii. Dlatego wróćmy na południe. Tam mój atak to prawdziwy majstersztyk. Od początku mam na tym odcinku do dyspozycji dwie grupy "Sztukasów" co wydatnie wpływa na jakość mojego uderzenia. Mimo trudnego terenu, stosuje tu klasyczny "blitz" z nieodzownym udziałem batalionu pionierów, którzy stawiają mi kolejne mosty. Po krwawym odparciu radzieckiego kontrataku pancernego moje siły sprawnie zajmują VHex nr 1 i lotnisko a następnie po sforsowaniu kolejnej rzecznej przeprawy szykują się do ataku na VHex nr 2. Sprawnie rozwijający się atak na południu i perspektywa zajęcia VHexa nr 2 sprawia, że odsyłam na północ dwie grupy Sztukasów oraz batalion PSW 231, Pz 38(t) i 6.pp. Tam dalej trwa "wojna pozycyjna". Niewielką przewagę osiąga grupa "żółta", która kruszy przedpole radzieckiej obrony i wychodzi na dobre pozycje do ostrzału radzieckiej pelotki i pułku haubic pod Wielkimi Łukami. Część jednostek z grupy "żółtej", które i tak były bezrobotne, zaczynam przerzucać przez rzekę na południe od Wielkich Łuków. Siły grupy "czerwonej", po odparciu słabego kontrataku czołgów i kawalerii przesuwają się o jedną rzekę do przodu co sprawia, że mam w zasięgu ognia drugi radziecki pułk artylerii. Przełom nadchodzi po siedmiu turach bicia głową w mur. Potężny ogień artylerii i nalot "Sztukasów" kruszy obronę pod Wielkimi Łukami, przez którą przechodzą jak po maśle moje bataliony pancerne. Rosjanie próbują jeszcze kontratakować czołgami ale nie wiele mogą zdziałać. Nareszcie mogę pędzić w stronę pozycji nr 4 i 5.

Na południu gładkie zajęcie VHexa nr 2 sprawia, że decyduje się zaangażować te siły w ataku na pozycję nr 7 i 4. Przyznaje się, że grałem na tej mapie już dziesiątki razy, ale nigdy nie wykonywałem takiego manewru bo szybciej udawało się przebić przez miasto w centrum mapy i skierować siły na południowy wschód. Jak już atakowałem z południowego zachodu to tylko z udziałem spadochroniarzy. Ale do rzeczy. Grupa "niebieska" dość sprawnie pojawiła się na pozycjach do ataku na "siódemkę" i "czwórkę", dzięki czemu całość sił grup "czerwonej" i "żółtej" mogłem zaangażować w atak na wschód na pozycję 5-tą i 6-tą. A tam przeciwnik znów stworzył potężną linię obrony. Zauważyłem, że autor kampanii ma wielką słabość do haubic 122 mm M-30. Jest ich w tym scenariuszu od groma. Generalnie ma się wrażenie, że od pierwszego scenariusza walczymy cały czas z tą samym korpusem przeciwnika, który uzupełnia poniesione straty i dostaje posiłki w postaci kolejnych haubic 122 mm M-30 i batalionów T-34. Ale szczęśliwie dla mnie nie wszystkie ich pułki artylerii są chronione przez pelotki, w związku z czym pod VHexem nr 5, pełne używanie mają piloci StG 2. Wkrótce też skoncentrowany atak z południa i z zachodu sprawia, że w moje ręce wpadają VHexy nr 4 i 5. Słaby kontratak radzieckiej piechoty wsparty artylerią pod "5-ką" zostaje odparty.

Zaczyna się ostatnia faza walk. O VHex nr 7 jestem spokojny. Tam moja artyleria grupy "niebieskiej" zmiękcza już przeciwnika, a odziały lądowe pokonują ostatnią rzekę. Nieco gorzej jest na wschód od VHexa nr 5. Zależy mi na zajęciu radzieckiego lotniska bo 120 pp piechotą nie chodzi. Jest on jednak dobrze broniony przez brygadę pancerną z KW-1 w swoim składzie i jakżeby inaczej dwoma pułkami haubic M-30 w osłonie pelotki. Moje Sztukasy mają po 1 pkt amunicji. 2 sztuki ma dalekosiężna K18, którą umieszczam w VHexie nr 4, skąd mam w zasięgu lotnisko. Do końca czasu na brylanta pozostały 3 tury. Na wszelki wypadek pod Wielkimi Łukami buduję lotnisko polowe, a z południa ściągam auxowego Sztukasa z uzupełnioną amunicją i świeży nabytek w postaci Me-110 D2.

W kolejnej turze ostrzeliwuje K18-ką radziecką pelotkę i rzucam nad artylerię Sztukasy z końcówką amunicji. Na międzyrzecze przed lotniskiem, przerzucam artylerię "żółtych" i "czerwonych", auxowe 88-ki i auxowy oddział rozpoznawczy, na cel dla uszczuplonej ale wciąż niebezpiecznej radzieckiej artylerii. Wybijam pozostałości radzieckiej piechoty i swoim Pz IVF1 blokuje przyczółek przy moście, obstawiony przez 45mm pepanca. Narażam się wprawdzie na jego strzał, ale liczę, że straty nie będą poważne a zajęcie tej pozycji uniemożliwi Rosjanom przerzucenie czołgów z drugiego brzegu.

Manewr zdaje egzamin. Pz IVF1 traci tylko 1 pkt. a auxowi motocykliści odchodzą w chwale bohaterów, siły Rosjan pozostają jednak w bezruchu i o to właśnie chodziło. Mogę zatem przejść do generalnej rozprawy z przeciwnikiem z wykorzystaniem całego potencjału artyleryjskiego obu grup północnych i nielicznych samolotów, które mają jeszcze amunicję. batalion KW-1 zostaje rozerwany ogniem 88-ek a droga do zajęcia lotniska staje przede mną otworem.

Zaskakująco zajęcie pozycji 7-mej nie przebiegało tak kolorowo jak by się wydawało. Ogień artylerii dość mocno zmiękczył znajdującego się tam przeciwnika. Ale w bezpośrednim ataku na miasto miałem znów "deja vu", pod postacią wściekłej obrony radzieckiej na moim 7 pp i przyznaniu obrońcom lidera. To już chyba 4-ty taki przypadek w tej kampanii. Atak opóźnił się o jedną turę przez którą uzupełniłem amunicję w moich bombowcach i z ich pomocą rozstrzygnąłem wynik bitwy pod hexem nr 7 w ostatniej turze na brylanta.

Nagroda: brak

Played Scenarios:
3   SMOLENSK , #2 , Brilliant Victory , score:57  +++  Proto: SdKfz 7/2
4   VEILIKE LUKI , #3 , Brilliant Victory , score:55
--
Campaign score: 217  *  Average: 54

..
Current scenario: VEILIKE LUKI,  VH prestige is 480 ,  All map prestige is: 760
Army cost: 4776 , Current prestige is 474
Prestige available on map yet is 0 pp ( 0 pp in VH to capture) * Turn: 14
AI stance is Defensive
if BV: +150, VIAZMA , cap 4500, 14 turns prestige: 700
if V : +150, VIAZMA , cap 4500, 18 turns prestige: 700
if TV: +200, ROSLAW , cap 6000, 20 turns prestige: 700
if Ls: +250, ROSLAW , cap 6000, 20 turns prestige: 700

Piechota
*  Schutzen 38 , Opel Blitz 4x4 , 7.PzDiv/6.SchutzRgt , 1 bars , 132 exp , Niemcy , 10/10 , 3 kill , 0 pp - U:003  [+21 exp]
*  Schutzen 38 , Opel Blitz 4x4 , 7.PzDiv/7.SchutzRgt , 2 bars , 278 exp , Niemcy , 2/10 , 5 kill , 0 pp - U:004  [+42 exp]
*  Schutzen 38 , Opel Blitz 4x4 , 6.PzDiv/4.SchutzRgt , 2 bars , 283 exp , Niemcy , 8/10 , Devastating Fire  , 5 kill , 0 pp - U:005  [+72 exp]
*  Schutzen 38 , Opel Blitz 4x4 , 6.PzDiv/6.SchutzBrg , 2 bars , 224 exp , Niemcy , 7/10 , 3 kill , 0 pp - U:006  [+46 exp]
*  Hauptquartier , Opel , LVI.AK/HQ , 2 bars , 222 exp , Niemcy , 12/4 , 0 kill , 0 pp - U:009
Kradschutzen , BMW-R75 [W] , 7.PzDiv/7.Kradschütz.Btl , 0 bars , 79 exp , Niemcy , 9/10 , 2 kill , 240 pp - U:010  [+2 exp]

Czołg
*  Pz IVF1 , 7.PzDiv/25.PzRgt/I , 2 bars , 285 exp , Niemcy , 7/10 , 26 kill , 0 pp - U:001  [+63 exp]
Pz IIIJ , 7.PzDiv/25.PzRgt/II , 1 bars , 104 exp , Niemcy , 6/10 , 3 kill , 228 pp - U:017  [+76 exp]
Pz 38(t)E/F , 7.PzDiv/25.PzRgt/III , 0 bars , 98 exp , Niemcy , 7/10 , 6 kill , 180 pp - U:018  [+53 exp]
Pz IIIH , 6.PzDiv/11.PzRgt/I , 0 bars , 37 exp , Niemcy , 7/10 , 3 kill , 204 pp - U:111  [+37 exp]

Rozpoznanie
*  PSW 231 , 7.PzDiv/37.Aufkl.Abt , 1 bars , 199 exp , Niemcy , 8/10 , 4 kill , 0 pp - U:007  [+56 exp]

Artyleria ppanc.
+  Marder III , 7.PzDiv/42.PzJag.Abt , 1 bars , 111 exp , Niemcy , 10/10 , 2 kill , 0 pp - U:011  [+50 exp]

Artyleria
*  15 sFH18 , SdKfz 7 , 7.PzDiv/78.ArtRgt/I , 1 bars , 136 exp , Niemcy , 10/10 , 3 kill , 0 pp - U:002  [+37 exp]
10.5 leFH18M , 251/4 , 7.PzDiv/78.ArtRgt/II , 1 bars , 164 exp , Niemcy , 9/10 , 5 kill , 348 pp - U:013  [+36 exp]
15 cm sFH 37(t) , SdKfz 7 , 7.PzDiv/78.ArtRgt/III , 0 bars , 83 exp , Niemcy , 10/10 , 0 kill , 528 pp - U:019  [+42 exp]
15 K18 , SdKfz 8 , LVI.AK/151.sch.ArtRgt , 0 bars , 33 exp , Niemcy , 10/10 , 2 kill , 636 pp - U:109  [+33 exp]

Obrona plot.
+  SdKfz 7/2 , 7.PzDiv/296.Flak.Abt , 0 bars , 12 exp , Niemcy , 10/10 , Air Defense, 0 kill , 0 pp - U:020  [+12 exp]

Myśliwiec
*  Bf-109E-3 , I./JG 51 , 3 bars , 383 exp , Niemcy , 7/10 , 7 kill , 0 pp - U:008  [+64 exp]
+  Fw-190A-2 , II./JG 51 , 1 bars , 115 exp , Niemcy , 9/10 , 3 kill , 0 pp - U:015  [+43 exp]
Bf-110D-2 , III./JG 51 , 0 bars , 2 exp , Niemcy , 9/10 , 0 kill , 492 pp - U:048  [+2 exp]

Bomb. taktyczny
Ju-87D , I./StG 2 , 2 bars , 232 exp , Niemcy , 10/10 , 2 kill , 480 pp - U:012  [+67 exp]
Fi 156 , 1./NSGr. 2 , 0 bars , 53 exp , Niemcy , 10/10 , Recon, 3 kill , 240 pp - U:014  [+38 exp]
Ju-87D , II./StG 2 , 1 bars , 126 exp , Niemcy , 10/10 , 2 kill , 480 pp - U:016  [+66 exp]
Ju-87D , III./StG 2 , 0 bars , 87 exp , Niemcy , 9/10 , 1 kill , 480 pp - U:045  [+87 exp]
Fi 156 , 2./NSGr. 2 , 0 bars , 18 exp , Niemcy , 10/10 , Recon, 0 kill , 240 pp - U:110  [+18 exp]

Killed: INF:53   TNK:29   RCN:13   AT:30   ATY:45   AD:9    FTR:9      Total: 188
Lost  : INF:1    TNK:2    RCN:2      Total: 5

BV  4
V   0
TV  0
L   0

Averages:
Piechota       *   6 Units *  1 Leaders      Total :   1218 exp,     18 kill,    240 pp    Average:    203 exp,      3 kill,     40 pp
Czołg          *   4 Units *  0 Leaders      Total :    524 exp,     38 kill,    612 pp    Average:    131 exp,     10 kill,    153 pp
Rozpoznanie    *   1 Units *  0 Leaders      Total :    199 exp,      4 kill,      0 pp    Average:    199 exp,      4 kill,      0 pp
Artyleria ppanc. *   1 Units *  0 Leaders      Total :    111 exp,      2 kill,      0 pp    Average:    111 exp,      2 kill,      0 pp
Artyleria      *   4 Units *  0 Leaders      Total :    416 exp,     10 kill,   1512 pp    Average:    104 exp,      3 kill,    378 pp
Obrona plot.   *   1 Units *  0 Leaders      Total :     12 exp,      0 kill,      0 pp    Average:     12 exp,      0 kill,      0 pp
Myśliwiec      *   3 Units *  0 Leaders      Total :    500 exp,     10 kill,    492 pp    Average:    167 exp,      3 kill,    164 pp
Bomb. taktyczny *   5 Units *  0 Leaders      Total :    516 exp,      8 kill,   1920 pp    Average:    103 exp,      2 kill,    384 pp
* Summary:     *  25 Units *  1 Leaders      Total :   3496 exp,     90 kill,   4776 pp    Average:    140 exp,      4 kill,    191 pp

Player 1  Niemcy   has 48 units total (core+aux):
Piechota : 11
Czołg :  8
Artyleria :  9
Obrona plot. :  3
Myśliwiec :  4
Bomb. taktyczny :  6

+   <- BV prototype
pp  <- prestige points

Estek

Scenariusz 5: "Wiaźma"

Zakupy:
1. Zakupienie dodatków "support" dla całego StG 2 - w poprzednim scenariuszu wyraźnie kurczył się zapas amunicji
2. Przezbrojenie szturmowego Bf-110D-2 na Bf-109F bez uszczuplenia stanu prestiżu  ;) (taki był zamysł przy zakupie tego myśliwca w poprzednim scenariuszu)
3. W trakcie bitwy dokupiłem batalion NbW 41 ale nie zdążył on wziąć udziału w walkach

Po utarczkach w ciężkim terenie pod Wielkimi Łukami lądujemy na równinach pod Wiaźmą. Bardzo lubię tą mapę bo pozwala na dużo swobody w poruszaniu się jednostek. Wyborny teren dla czołgów i lotnictwa. Atak rozwijać się będzie w trzech kolumnach. Północna "czerwona", centralna "żółta" i południowa "niebieska". Grupa "czerwona" i "żółta" będą od początku ściśle ze sobą współpracować. Zamkną w kleszczach obrońców VHexa nr 1 a następnie ruszą na wschód w kierunku VHexa nr 3. Po jego zajęciu obie grupy rozdzielą się: grupa "czerwona" zaatakuje lotnisko na północnym-wschodzie (SHex nr 5), grupa "żółta" zaatakuje VHex nr 6 od zachodu i północnego-zachodu. Na południu grupa "niebieska" ma za zadanie zdobyć od czoła VHex nr 2. Jego opanowanie umożliwi na rozwinięcie ataku ku VHexom 4 i 6.

Swoje siły tradycyjnie rozdzielam jak "rodzynki"  ;) Grupa "czerwona" otrzyma z moich sił SdKfz 7/2, Mardera III, Pz 38(t)E/F oraz strzelców z 7.pp. Grupę "żółtą" wzmocni Pz IIIH, 15 sFH18 i strzelcy z 6.pp. Reszta sił wystąpi w grupie "niebieskiej".

Od początku wszystko układa się jak po maśle. Otaczam VHex nr 1 i ściągam na ten kierunek większość swojego lotnictwa, które po drodze ćwiczy oko na pozostawionych bez obrony pelot pułkach radzieckiej artylerii. Pecha ma jedynie Marder III, który wchodzi w zasięg radzieckiego pułku haubic 152 mm i traci już w pierwszej turze 50% swojego stanu, jednak zapisał się jeszcze w tej bitwie jak najbardziej pozytywnie. Na południu siły grupy "niebieskiej" przystępują do oblegania VHexa nr 2.

Na północy królują "Stukasy", bombardując niemal wszystko co się rusza. Szybko przystępuje do budowy dla nich lotnisk polowych, aby zapewnić im płynność w uzupełnianiu amunicji (czarne krzyżyki na mapie). Ostrzelane przez artylerię dwóch grup pozycje radzieckie pod VHexem nr 1 zostają rozjechane przez czołgi i oddziały strzelców. Siły Rosjan po niemrawym kontrataku zatrzymanym ogniem 88-ek cofają się w kierunku VHexa nr 2. Na południu po kilku turach, w których zlikwidowałem radziecką artylerię w mieście i nieco zmiękczyłem obrońców pierwszej linii obrony do ataku ruszają pułki strzeleckie. Wyrąbały one drogę do centrum miasta umożliwiając przy okazji przekroczenie rzeki przez czołgi i samochody pancerne. Następnie wokół VHexa nr 2 rozpoczął się festiwal destrukcji, przy czym nie zapomniałem także o zabezpieczeniu przyczółka na drodze do VHexa nr 4.

Na północy "czerwoni" i "żółci" przystąpili do walki o VHex nr 3. Groźnym przeciwnikiem był tam radziecki KW-1/41, którego próbowałem zwabić w pułapkę. Zadziałała ona, jednak nie spodziewałem się takiego finału. Wystawiłem mu mojego Pz IIIH, za którego plecami stała 88-ka. Wynik mimo ognia 88-ek to 5:1 dla Ruskiego Mastodonta. Na szczęście na miejscu był StG 2 i wsparcie artyleryjskie, dzięki czemu wynik ognia 88-ek w kolejnej turze przedstawiał się o wiele korzystniej dla mnie. Następnie z marszu zająłem VHex nr 3 i rozwinąłem swoje siły w dwóch grupach zgodnie z planem, asekurując się cały czas od wschodu rozpoznaniem z powietrza.

Rozpoznanie przydało się także na południu. Z jego pomocą zacząłem po cichu przemieszczać siły równolegle do kanału ciągnącego się na północny wschód. Kiedy uzupełniłem amunicję i podciągnąłem większość sił spod VHexa nr 2, przystąpiłem do ataku z trzech stron na VHex nr 4. Zaskoczyłem tam dwa bataliony T-34 w niekorzystnym dla nich terenie miejskim i leśnym. Gwałtowny atak wybił obrońców miasta a mój Pz IVF1 załapał fajnego lidera (Extended Front). Liderami sypnęło także w artylerii (Reconnaissance Movement) i lotnictwie bombowym (Influence).

Na północy siły grupy "czerwonej" i "żółtej", które rozwinęły swoje siły frontem do drogi przebiegającej od VHexu nr 6 na północny-zachód, zaczęły przyjmować na siebie kontrataki radzieckich czołgów i kawalerii. Znów oberwało się Marderowi III, który po spotkaniu z T-34 pozostał ze stanem 1/10  ;) Rosjanie też jednak obrywali, do czego przyczyniał się ogień artylerii, 88-ek i oczywiście bomby "Stukasów". Po wykrwawieniu ich najwartościowszych sił opanowałem "czerwonymi" miasto między VHexem nr 3 i SHexem 5 a "żółtych" skierowałem na południowy wschód do ataku na ostatni VHex nr. 6. Do miasta od południa zbliżały się także dwa bataliony pancerne, które brały udział w wybijaniu sił radzieckich pod VHexem nr 2. Nie wzięły one udziału w ataku na 4-kę tylko pognały bezpośrednio na 6-kę. Jeden z nich zaangażował się walkę o przeprawę na drugiej rzece, natomiast drugi dzięki pomocy saperów i artylerii grupy "żółtej", przekroczył rzekę na północ od przeprawy i zajął lotnisko pod VHexem nr 6.

Rozpoczął się ostatni akord bitwy. Grupa "czerwona" przeszła do ataku na SH-ex w 5-ce, który przy wydatnym wsparciu StG 2 łatwo opanowała. VHex nr 6 został wzięty z trzech stron. Przez "żółtych" od północnego zachodu i przez "niebieskich" od zachodu i południa. Marder III, którego spisałem już na straty i chciałem wycofać ze stanem 1/10 ściągnął Rosjanom więcej punktów, niż jak był w pełnym stanie. Z T-34 urwał 1 pkt. i 2 pkt. z T-26C. Bitwa zakończyła się dwie tury przed czasem.

Played Scenarios:
5   VIAZMA , #4 , Brilliant Victory , score:58
--
Campaign score: 275  *  Average: 55

..
Current scenario: VIAZMA,  VH prestige is 400 ,  All map prestige is: 640
Army cost: 5208 , Current prestige is 872
Prestige available on map yet is 0 pp ( 0 pp in VH to capture) * Turn: 12
AI stance is Defensive
if BV: +150, VOLOKOLAMSK  , cap 5000, 13 turns prestige: 800
if V : +150, VOLOKOLAMSK  , cap 5000, 18 turns prestige: 800

Piechota
*  Schutzen 38 , Opel Blitz 4x4 , 7.PzDiv/6.SchutzRgt , 1 bars , 140 exp , Niemcy , 9/10 , 5 kill , 0 pp - U:003  [+8 exp]
*  Schutzen 38 , Opel Blitz 4x4 , 7.PzDiv/7.SchutzRgt , 3 bars , 308 exp , Niemcy , 8/10 , 7 kill , 0 pp - U:004  [+30 exp]
*  Schutzen 38 , Opel Blitz 4x4 , 6.PzDiv/4.SchutzRgt , 3 bars , 336 exp , Niemcy , 5/10 , Devastating Fire  , 7 kill , 0 pp - U:005  [+53 exp]
*  Schutzen 38 , Opel Blitz 4x4 , 6.PzDiv/6.SchutzBrg , 2 bars , 268 exp , Niemcy , 7/10 , 3 kill , 0 pp - U:006  [+44 exp]
*  Hauptquartier , Opel , LVI.AK/HQ , 2 bars , 222 exp , Niemcy , 12/4 , 0 kill , 0 pp - U:009
Kradschutzen , BMW-R75 [W] , 7.PzDiv/7.Kradschütz.Btl , 0 bars , 85 exp , Niemcy , 10/10 , 3 kill , 240 pp - U:010  [+6 exp]

Czołg
*  Pz IVF1 , 7.PzDiv/25.PzRgt/I , 3 bars , 336 exp , Niemcy , 8/10 , Extended Front  , 30 kill , 0 pp - U:001  [+51 exp]
Pz IIIJ , 7.PzDiv/25.PzRgt/II , 1 bars , 155 exp , Niemcy , 8/10 , 9 kill , 228 pp - U:017  [+51 exp]
Pz 38(t)E/F , 7.PzDiv/25.PzRgt/III , 1 bars , 131 exp , Niemcy , 7/10 , 9 kill , 180 pp - U:018  [+33 exp]
Pz IIIH , 6.PzDiv/11.PzRgt/I , 1 bars , 128 exp , Niemcy , 5/10 , 8 kill , 204 pp - U:025  [+91 exp]

Rozpoznanie
*  PSW 231 , 7.PzDiv/37.Aufkl.Abt , 1 bars , 199 exp , Niemcy , 10/10 , 4 kill , 0 pp - U:007

Artyleria ppanc.
+  Marder III , 7.PzDiv/42.PzJag.Abt , 1 bars , 160 exp , Niemcy , 1/10 , 3 kill , 0 pp - U:011  [+49 exp]

Artyleria
*  15 sFH18 , SdKfz 7 , 7.PzDiv/78.ArtRgt/I , 1 bars , 176 exp , Niemcy , 10/10 , 3 kill , 0 pp - U:002  [+40 exp]
10.5 leFH18M , 251/4 , 7.PzDiv/78.ArtRgt/II , 2 bars , 245 exp , Niemcy , 10/10 , Reconnaissance Movement  , 6 kill , 348 pp - U:013  [+81 exp]
15 cm sFH 37(t) , SdKfz 7 , 7.PzDiv/78.ArtRgt/III , 1 bars , 133 exp , Niemcy , 10/10 , 1 kill , 528 pp - U:019  [+50 exp]
15 K18 , SdKfz 8 , LVI.AK/151.sch.ArtRgt , 0 bars , 72 exp , Niemcy , 10/10 , 2 kill , 636 pp - U:023  [+39 exp]
15 NbWf41 , 251/4 , LVI.AK/51.NbWRgt , 0 bars , 0 exp , Niemcy , 10/10 , 0 kill , 432 pp - U:055

Obrona plot.
+  SdKfz 7/2 , 7.PzDiv/296.Flak.Abt , 0 bars , 22 exp , Niemcy , 10/10 , Air Defense, 0 kill , 0 pp - U:020  [+10 exp]

Myśliwiec
*  Bf-109E-3 , I./JG 51 , 4 bars , 476 exp , Niemcy , 10/10 , 8 kill , 0 pp - U:008  [+93 exp]
+  Fw-190A-2 , II./JG 51 , 2 bars , 213 exp , Niemcy , 10/10 , 5 kill , 0 pp - U:015  [+98 exp]
Bf-109F , III./JG 51 , 0 bars , 78 exp , Niemcy , 10/10 , 0 kill , 492 pp - U:022  [+76 exp]

Bomb. taktyczny
Ju-87D , I./StG 2 , 3 bars , 331 exp , Niemcy , 10/10 , Support, 6 kill , 480 pp - U:012  [+99 exp]
Fi 156 , 1./NSGr. 2 , 0 bars , 83 exp , Niemcy , 10/10 , Recon, 3 kill , 240 pp - U:014  [+30 exp]
Ju-87D , II./StG 2 , 2 bars , 299 exp , Niemcy , 10/10 , Influence  , Support, 2 kill , 480 pp - U:016  [+173 exp]
Ju-87D , III./StG 2 , 1 bars , 180 exp , Niemcy , 6/10 , Support, 2 kill , 480 pp - U:021  [+93 exp]
Fi 156 , 2./NSGr. 2 , 0 bars , 32 exp , Niemcy , 10/10 , Recon, 1 kill , 240 pp - U:024  [+14 exp]

Killed: INF:68   TNK:42   RCN:18   AT:39   ATY:61   AD:12   FTR:11     Total: 251
Lost  : INF:1    TNK:2    RCN:2      Total: 5

BV  5
V   0
TV  0
L   0

Averages:
Piechota       *   6 Units *  1 Leaders      Total :   1359 exp,     25 kill,    240 pp    Average:    227 exp,      4 kill,     40 pp
Czołg          *   4 Units *  1 Leaders      Total :    750 exp,     56 kill,    612 pp    Average:    188 exp,     14 kill,    153 pp
Rozpoznanie    *   1 Units *  0 Leaders      Total :    199 exp,      4 kill,      0 pp    Average:    199 exp,      4 kill,      0 pp
Artyleria ppanc. *   1 Units *  0 Leaders      Total :    160 exp,      3 kill,      0 pp    Average:    160 exp,      3 kill,      0 pp
Artyleria      *   5 Units *  1 Leaders      Total :    626 exp,     12 kill,   1944 pp    Average:    125 exp,      2 kill,    389 pp
Obrona plot.   *   1 Units *  0 Leaders      Total :     22 exp,      0 kill,      0 pp    Average:     22 exp,      0 kill,      0 pp
Myśliwiec      *   3 Units *  0 Leaders      Total :    767 exp,     13 kill,    492 pp    Average:    256 exp,      4 kill,    164 pp
Bomb. taktyczny *   5 Units *  1 Leaders      Total :    925 exp,     14 kill,   1920 pp    Average:    185 exp,      3 kill,    384 pp
* Summary:     *  26 Units *  4 Leaders      Total :   4808 exp,    127 kill,   5208 pp    Average:    185 exp,      5 kill,    200 pp

Player 1  Niemcy   has 54 units total (core+aux):
Rozpoznanie :  6
Artyleria ppanc. :  6
Artyleria : 10

+   <- BV prototype
pp  <- prestige points

Estek

Scenariusz 6: "Wołokołamsk"

Zakupy:
1. Pz IVF1 dla 6.PzDiv
2. czeska 150-ka dla 6.PzDiv

W trakcie bitwy:
3. dwa bataliony sturmpionierów dla 6 i 7 D.Panc
4. odtworzyłem 6 pułk strzelców, który utraciłem w trakcie scenariusza - nie zdążył on wziąć udziału w walkach

Bo bardzo fajnym scenariuszu teraz czas na nieco mniej fajny. Przynajmniej ja za tą mapą nigdy specjalnie nie przepadałem. Jest strasznie ciasna i nie ma tu za bardzo miejsca na jakieś wybitne manewry. Liczy się tylko brutalna siła.

Atak przebiegać będzie tradycyjnie już w trzech grupach, których szkieletem są auxy. Czerwona na północy atakować będzie w kierunku lotniska, a po jego zajęciu ruszy na wschód w kierunku VHexu nr 2. Część oddziałów pomoże sąsiadom z południa w ataku na Wołokołamsk (VHex nr 1). Po zdobyciu tych pozycji "czerwoni" będą atakować pozycję nr. 6. W centrum atakować będzie grupa "żółta". Ich zasadniczym celem jest opanowanie Wołokołamska. Następnie ruszą oni centralną szosą w kierunku lotniska między Novopetrovskoje (VHex nr 5) a Nudol-Sharino (VHex nr 6). Tam odpowiednio rozdzieleni wezmą udział w walkach o wymienione miejscowości. Na południu uderzać będą "niebiescy". Asekurować będą prawą flankę "żółtych" pod Wołokołamskiem przy jednoczesnym uderzeniu w kierunku VHexu nr 3 pod Pokrojskoje. Następnie wydzielą część sił dla zajęcia SHexa na południu, a całością sił zamkną Rosjan w kotle pod Novopetrovskoje.

Moje siły tradycyjne zasilą wszystkie wymienione grupy. Grupa "czerwona": Oba pułki strzelców z 7.DPanc, świeża "czeska" 150-ka i dwa bataliony czołgów z 6.DPanc. Grupa "żółta" to pułki strzelców z 6.DPanc, SdKfz 7/2, PSW 231, batalion 15 sFH18 i Nebelwerfer-ów. Grupa "niebieska" to cały 25.ppanc, Marder III, Sztab, 105-ka i "czeska" 150 z 78.part, "korpuśna" K18 oraz strzelcy motocyklowi.

Początek bitwy otwiera koncert artylerii, następnie do akcji wkracza lotnictwo i broń pancerna. Niestety do szczęścia brakuje trochę doświadczenia. Moi pancerni amatorzy, przeważnie z jedną belką doświadczenia, nijak się mają do 3 i prawie 4 belkowych doświadczonych oddziałów Armii Czerwonej. Rosjanie po dwóch miesiącach walk na froncie wschodnim, są tak wypasieni jakby mieli za sobą Stalingrad i Kursk. Ale co poradzić. Postępy na całej linii frontu to zaledwie kilka hexów do przodu. Największy sukces notuję artyleria i lotnictwo, które rozbijają większość radzieckich pułków artylerii na pierwszej linii. Pech znów spotyka Mardera III. Wziąłem nim sobie na cel stojący oddział BT-7. Szacunkowy wynik starcia to jakieś 5:0 na moją korzyść. Dobitkę miał wykonać Pz IIIJ. Niestety Mardera ostrzelał go niewykryty pułk armat F-22 i starcie skończyło się wynikiem 2:1 dla mnie. BT-7, który miał się stać łatwym kąskiem, ściągnął na Mardera ostrzał artylerii i nalot z powietrza. Swoich sił z moimi artylerzystami popróbowali również radzieccy pancerniacy. Tym sposobem w drugą turę gry mój Marder wszedł ze stanem 1/10.

Generalnie jednak, pomijając sprawę Mardera sytuacja rozwijała się na moją korzyść. Północna grupa sprawnie opanowała lotnisko i doszła do VHexa nr 2. Piechota "żółtych" z pomocą czołgów "czerwonych", wdarła się do Wołokołamska wyrzucając Rosjan z miasta. Niebiescy ściągali uwagę radzieckich czołgów oraz brygad kawalerii. Po ich eliminacji zaczęli przemieszczać się w stronę VHexa nr 3. Kolejna linia obrony czekała na mnie nad rzeką Bolshaya Sestra, od Teryaeva (VHex nr 2) po miasteczko Cismana stojące na drodze do lotniska koło Novopetrovskoje. Pałeczkę jak zwykle przejęli piloci ze StG 2 siejąc zamęt i spustoszenie w artylerii radzieckiej. Później do ostrzału przeszła artyleria a po niej nastąpił atak czołgów i piechoty. VHex nr 2 został wzięty, przed "czerwonymi" powstała szansa na przebicie się w kierunku wzgórz koło Nudol-Sharino (VHex nr 6). I tutaj znów spotkała mnie niespodzianka. Niewielkiej wioski Kaverino na wschód od VHexa nr 2, bronił oddział radzieckich "Prizivników". Fakt byli dobrze okopani (6 pkt) i mieli 388 pkt doświadczenia. Po małym nalocie i ostrzale przez "czeską" 150-kę ich stan skurczył się z 11 do 7 pkt. stanu, niewielka część oddziału została także stłumiona. Do ataku na Kaverino wysłałem swój 6.pp z 7.DPanc, ze stanem 6 pkt. i ok. 160 pkt doświadczenia. Szacunkowy wynik starcia to jakieś 4:2 dla mnie. Myślę sobie, chyba warto, żeby chłopaki trochę doświadczenia zyskali. I wtedy nastąpił "rugged defence" i bitwa zakończyła się wynikiem 0:6 ! Mój "corowy", "darmowy" oddział wyparował... Wkurzyłem się i ponowiłem atak "auxowymi" saperami. Skutek: "rugged defence" i 60% straty ! "Prizivnicy" urośli do 4 belek doświadczenia. W kolejnej turze zaatakowałem ich lotnictwem i artylerią, bałem się już podejść do tych "kozaków"  :P

W międzyczasie Rosjanie poddali VHex nr. 3 na południu. Siły grupy "niebieskiej" ruszyły prawym skrzydłem na SHex pod Kostrovo (SHex nr 4), centrum grupy ruszyło od południowego-zachodu na Novopetrovskoje, a skrzydło lewe wraz z "Żółtymi" przebiło się przez Bolshaya Sestra w kierunku lotniska między VHexami nr 5 i 6. Rozpoczęła się ostra walka o Novopetrovsoje. Rosjanie dzielnie się bronili z udziałem artylerii i broni przeciwpancernej, ale otoczeni z trzech stron i zbombardowani przez Stukasy musieli ustąpić. Ostatnie akordy bitwy rozegrały się pod Nudol-Sharino. Sektor ten Rosjanie starali się strzec pozostałym przy życiu batalionem T-34 i pułku haubic M-30. Batalion był tylko jeden i nie mógł on zablokować dostępu do VHexu jednocześnie z północy jak i południa. Blokując mnie na jednym kierunku, odsłaniał dojście z drugiego. Tym sposobem wdarłem się do Nudol-Sharino kończąc tą smutną bitwę na dwie tury przed końcem czasu na brylanta. Lidera "Devastating Fire" zdobyli myśliwcy na Focke-Wulfach. Jak widać po doświadczeniu niezaprzeczalnym bohaterem tego scenariusza były "Stukasy" z StG 2. Chyba trzeba inwestować w tym kierunku zamiast w kruchą piechotę  ;)

Played Scenarios:
6   VOLOKOLAMSK  , #5 , Brilliant Victory , score:54
--
Campaign score: 329  *  Average: 54

..
Current scenario: VOLOKOLAMSK ,  VH prestige is 400 ,  All map prestige is: 840
Army cost: 6900 , Current prestige is 718
AI stance is Defensive
if BV: +100, YAKHROMA , cap 5500, 12 turns prestige: 750
if V : +100, YAKHROMA , cap 5500, 16 turns prestige: 750
if TV: +350, WINTER OFFENSIVE , cap 7000, 20 turns prestige: 750
Ls: Loss , turn prestige: 750

Piechota
Sturmpioniere 38 , 250/1 [W] , 6.PzDiv/57.PioBtl , 0 bars , 42 exp , Niemcy , 6/10 , 0 kill , 300 pp - U:003  [+42 exp]
*  Schutzen 38 , Opel Blitz 4x4 , 7.PzDiv/7.SchutzRgt , 3 bars , 347 exp , Niemcy , 8/10 , 8 kill , 0 pp - U:004  [+39 exp]
*  Schutzen 38 , Opel Blitz 4x4 , 6.PzDiv/4.SchutzRgt , 4 bars , 422 exp , Niemcy , 7/10 , Devastating Fire  , 9 kill , 0 pp - U:005  [+86 exp]
*  Schutzen 38 , Opel Blitz 4x4 , 6.PzDiv/6.SchutzBrg , 3 bars , 323 exp , Niemcy , 6/10 , 3 kill , 0 pp - U:006  [+55 exp]
Kradschutzen , BMW-R75 [W] , 7.PzDiv/7.Kradschütz.Btl , 1 bars , 137 exp , Niemcy , 5/10 , 5 kill , 240 pp - U:010  [+52 exp]
Sturmpioniere 38 , 250/1 [W] , 7.PzDiv/58.PioBtl , 0 bars , 46 exp , Niemcy , 5/10 , 0 kill , 300 pp - U:034  [+46 exp]
Schutzen 38 , Opel Blitz 4x4 , 7.PzDiv/6.SchutzRgt , 0 bars , 0 exp , Niemcy , 10/10 , 0 kill , 192 pp - U:050

Czołg
*  Pz IVF1 , 7.PzDiv/25.PzRgt/I , 4 bars , 404 exp , Niemcy , 5/10 , Extended Front  , 37 kill , 0 pp - U:001  [+68 exp]
Pz IIIJ , 7.PzDiv/25.PzRgt/II , 2 bars , 216 exp , Niemcy , 4/10 , 11 kill , 228 pp - U:017  [+61 exp]
Pz 38(t)E/F , 7.PzDiv/25.PzRgt/III , 2 bars , 214 exp , Niemcy , 6/10 , 12 kill , 180 pp - U:018  [+83 exp]
Pz IIIH , 6.PzDiv/11.PzRgt/I , 1 bars , 177 exp , Niemcy , 7/10 , 14 kill , 204 pp - U:025  [+49 exp]
Pz IVF1 , 6.PzDiv/11.PzRgt/II , 0 bars , 54 exp , Niemcy , 8/10 , 5 kill , 276 pp - U:111  [+54 exp]

Rozpoznanie
*  PSW 231 , 7.PzDiv/37.Aufkl.Abt , 2 bars , 265 exp , Niemcy , 6/10 , 4 kill , 0 pp - U:007  [+66 exp]

Artyleria ppanc.
+  Marder III , 7.PzDiv/42.PzJag.Abt , 1 bars , 193 exp , Niemcy , 1/10 , 3 kill , 0 pp - U:011  [+33 exp]

Artyleria
*  15 sFH18 , SdKfz 7 , 7.PzDiv/78.ArtRgt/I , 2 bars , 217 exp , Niemcy , 8/10 , 4 kill , 0 pp - U:002  [+41 exp]
10.5 leFH18M , 251/4 , 7.PzDiv/78.ArtRgt/II , 3 bars , 315 exp , Niemcy , 8/10 , Reconnaissance Movement  , 8 kill , 348 pp - U:013  [+70 exp]
15 cm sFH 37(t) , SdKfz 7 , 7.PzDiv/78.ArtRgt/III , 1 bars , 185 exp , Niemcy , 6/10 , 2 kill , 528 pp - U:019  [+52 exp]
15 K18 , SdKfz 8 , LVI.AK/151.sch.ArtRgt , 0 bars , 91 exp , Niemcy , 10/10 , 3 kill , 636 pp - U:023  [+19 exp]
15 NbWf41 , 251/4 , LVI.AK/51.NbWRgt , 0 bars , 26 exp , Niemcy , 10/10 , 0 kill , 432 pp - U:026  [+26 exp]
15 cm sFH 37(t) , SdKfz 7 , 6.PzDiv/76.ArtRgt/I , 0 bars , 30 exp , Niemcy , 10/10 , 1 kill , 528 pp - U:112  [+30 exp]

Obrona plot.
+  SdKfz 7/2 , 7.PzDiv/296.Flak.Abt , 0 bars , 22 exp , Niemcy , 10/10 , Air Defense, 0 kill , 0 pp - U:020

Myśliwiec
*  Bf-109E-3 , I./JG 51 , 5 bars , 525 exp , Niemcy , 10/10 , 9 kill , 0 pp - U:008  [+49 exp]
+  Fw-190A-2 , II./JG 51 , 3 bars , 329 exp , Niemcy , 10/10 , Devastating Fire  , 8 kill , 0 pp - U:015  [+116 exp]
Bf-109F , III./JG 51 , 1 bars , 137 exp , Niemcy , 3/10 , 2 kill , 492 pp - U:022  [+59 exp]

Bomb. taktyczny
Ju-87D , I./StG 2 , 4 bars , 472 exp , Niemcy , 10/10 , Support, 8 kill , 480 pp - U:012  [+141 exp]
Fi 156 , 1./NSGr. 2 , 1 bars , 113 exp , Niemcy , 10/10 , Recon, 3 kill , 240 pp - U:014  [+30 exp]
Ju-87D , II./StG 2 , 4 bars , 416 exp , Niemcy , 12/10 , Influence  , Support, 5 kill , 576 pp - U:016  [+117 exp]
Ju-87D , III./StG 2 , 3 bars , 330 exp , Niemcy , 7/10 , Support, 3 kill , 480 pp - U:021  [+150 exp]
Fi 156 , 2./NSGr. 2 , 0 bars , 49 exp , Niemcy , 9/10 , Recon, 1 kill , 240 pp - U:024  [+17 exp]

Killed: INF:85   TNK:51   RCN:23   AT:47   ATY:77   AD:16   FTR:13     Total: 312
Lost  : INF:2    TNK:2    RCN:3      Total: 7

BV  6
V   0
TV  0
L   0

Averages:
Piechota       *   8 Units *  1 Leaders      Total :   1539 exp,     25 kill,   1032 pp    Average:    192 exp,      3 kill,    129 pp
Czołg          *   5 Units *  1 Leaders      Total :   1065 exp,     79 kill,    888 pp    Average:    213 exp,     16 kill,    178 pp
Rozpoznanie    *   1 Units *  0 Leaders      Total :    265 exp,      4 kill,      0 pp    Average:    265 exp,      4 kill,      0 pp
Artyleria ppanc. *   1 Units *  0 Leaders      Total :    193 exp,      3 kill,      0 pp    Average:    193 exp,      3 kill,      0 pp
Artyleria      *   6 Units *  1 Leaders      Total :    864 exp,     18 kill,   2472 pp    Average:    144 exp,      3 kill,    412 pp
Obrona plot.   *   1 Units *  0 Leaders      Total :     22 exp,      0 kill,      0 pp    Average:     22 exp,      0 kill,      0 pp
Myśliwiec      *   3 Units *  1 Leaders      Total :    991 exp,     19 kill,    492 pp    Average:    330 exp,      6 kill,    164 pp
Bomb. taktyczny *   5 Units *  1 Leaders      Total :   1380 exp,     20 kill,   2016 pp    Average:    276 exp,      4 kill,    403 pp
* Summary:     *  30 Units *  5 Leaders      Total :   6319 exp,    168 kill,   6900 pp    Average:    211 exp,      6 kill,    230 pp

Player 1  Niemcy   has 51 units total (core+aux):
Piechota : 15
Rozpoznanie :  3
Artyleria ppanc. :  4

+   <- BV prototype
pp  <- prestige points

Estek

Scenariusz 7: "Jachroma"

Zakupy:
1. PSW 222 z dodatkiem "Recon" dla 6.DPanc - straciłem go szybko i ponownie odkupiłem  :P
2. 10.5 leFH18M dla drugiego batalionu artylerii w 76.part
3. Me-109F do nowo tworzonego JG 3

Kolejnym zadaniem dla naszego korpusu jest domknięcie okrążenia Moskwy pod Jachromą. Uderzenie tradycyjnie już przebiegać będzie w trzech kolumnach, z bogatym udziałem jednostek "aux". Grupa "czerwona", atakować będzie wzdłuż zachodniego brzegu mapy w kierunku VHexa nr 6 w lewym dolnym rogu mapy. Przydzieliłem tej kolumnie dwa pułki strzelców ze składu 7.DPanc, batalion 15 sFH18 i debiutującego PSW 222. Grupa "żółta" atakująca w centrum ma największe zadanie do spełnienia. Ma zdobyć najważniejsze VHexy na mapie, czyli 1-kę. 3-kę i 5-kę. Poza tymi działaniami, grupa ta ma również pomagać swoim sąsiadom w zdobyciu w VHexów nr 2 i 6. Z mojego składu przypadnie tej kolumnie największa liczba jednostek. Będzie to cały 25.ppanc, dwa pułki strzelców z 6.DPanc, 58-my batalion sturmpionierów, sztab, 15K18, NbWf 41, 105-ka z liderem i czeska 150-ka. Ostatnią kolumną będzie grupa "niebieska" zamykająca wschodnie skrzydło mapy. Jej celem jest zdobycie VHexów nr 2 i 4, oraz wsparcie ataku na VHex nr 5 od wschodu. Grupa ta otrzyma ode mnie czołgi z 11.ppanc, artylerię z 76.part, batalion motocyklowy, 57-my batalion sturmpionierów, PSW 231, Mardera i SdKfz 7/2.

Bitwa początkowo przebiega wzorowo. Umieszczona na pierwszej linii frontu artyleria i Stukasy z StG 2, demolują pozycje radzieckiej artylerii skupionej w pobliżu VHexa nr 1. Kiedy zagrożenie ze strony dział rosyjskich zostaje wyeliminowane, czołgi i piechota oczyszczają sektor wokół VHexa nr 1, rozwijając atak jednocześnie w kierunku zachodu i południa. Grupa "czerwona" obsadza lasy w pobliżu pozycji wyjściowych, delikatnie rozpoznając z bezpiecznej odległości drogę na południe, gdzie wykrywa stojącą na pozycjach radziecką grupę pancerną. Jedyne walki toczą się o oczyszczenie przeprawy rzecznej, rozdzielającej grupę "czerwoną" od "żółtej". Grupa niebieska kieruje swoje siły w rejon radzieckiego lotniska przy wschodniej krawędzi mapy. Wykryte tam dwa bataliony pancerne, stają się celem treningowym dla Stukasów z StG 2.

Pięknie układającą się rozgrywka trwała jednak do czasu. Już wkrótce nad VHexem nr 1 wybuchła walka powietrzna. Generalnie skończyła się ona dla mnie szczęśliwie poza jednym drobnym wyjątkiem. Na eskortującego Ju-87D, Me-109F natknął się radziecki Ił-2M3, którego zespół został dość mocno pokiereszowany przez mojego myśliwca. Pech chciał, że szturmowcowi towarzyszył jeszcze I-16 "Rata", który uderzył na mojego pozbawionego w tym momencie eskorty Ju-87D. 60% straty mocno osłabiły wartość ataku mojego bombowca w dalszej części scenariusza. Jakby tego było mało na styk grupy "żółtej" i "niebieskiej" wyszedł radziecki kontratak pancerny, niewykrytego przeze mnie batalionu BT-7 i T-34/76 wz. 1940. Celem dla obu czołgów radzieckich stał się "niedoświadczony" batalion Pz IVF1 z 6.DPanc, który stracił 90% swojego stanu. Pewnie, gdyby to był jakikolwiek Pz III. Straciłbym trwale kolejną jednostkę pancerną. W grupie "czerwonej" też mi się oberwało. Mimo trzymania się na dystans od Rosjan postanowili oni, wypuścić na mnie atak na tym kierunku. Sądzę, że powodem dla nich było pozostawienie w ich zasięgu wzroku 6-tej brygady strzelców ze składu kolumny "żółtej" na drugim brzegu rzeki. Radzieckie tanki przejechały po moim PSW 222 i ostrzelały auxową haubicę 105 mm, z której pozostało 20% stanu. Dodatkowo rozbity został auxowy batalion Grenzwachtu. Na szczęście okopany w lesie przy wsparciu 150 mm haubicy, zatrzymałem dalsze pancerne postępy Rosjan. Szybko też ściągnąłem "Stukasy", które wzięły odwet na moim samochodzie pancernym. Z radzieckiej kolumny przeżył tylko batalion T-34, który po bezskutecznych atakach na moją piechotę w lesie wycofał się na południe pod VHex nr 3.

Po odparciu wszystkich radzieckich kontrataków na ziemi i w powietrzu i pozbieraniu swoich sił, ruszyłem do ataku w celu wykonania wcześniej ustalonych zadań. Od tej pory nie byłem już nigdzie zaskakiwany. "Żółci" w zgrabnym ataku z północy i wschodu opanowali VHex nr 3. "Niebiescy" w tym czasie zdobyli lotnisko na wschodzie, gdzie przy dobijaniu radzieckich czołgów liderów nabył Marder III ("Influence") oraz Pz IIIH ("Superior Maneuver") oraz opanowali VHex nr 2. Usunięcie przeszkody w postaci radzieckiej kolumny pancernej na zachodzie, umożliwiło "czerwonym" rozwinięcie ataku na południe, bezpośrednio na VHex nr 6. "Żółci" po opanowaniu 3-ki, skupili swoją uwagę na VHexie nr 5. Niebieskim pozostała 4-ka. Wszystkie kolorowe kolumny, dotarły do wyznaczonych celów niemal jednocześnie. Pod 4-ką i 5-ką poszło gładko. Przewaga ogniowa i wsparcie powietrzne przyniosło relatywne korzyści. Gorzej nieco szło "czerwonym", dla których zdobycie 6-ki okazało się nie lada wyzwaniem z uwagi na bogatą radziecką artylerię w mieście. Z pomocą od wschodu musieli przyjść "żółci", którzy podzielili się też nieco swoimi środkami ogniowymi. Na dwie tury przed końcem czasu na brylanta, otoczeni z północy, wschodu i południowego wschodu Rosjanie w mieście nr 6 zostali rozbici. Pięknym "overrunem" popisał się Pz IVF1 z liderem z 25.ppanc.

Nagroda: StuG IIIF - przyda się na pewno do okiełznania tych pancernych kontr radzieckich.

P.S. Obserwując przyznawane nagrody w tej kampanii za brylantowe zwycięstwa wypiąłem się nieco na CAP i kupowałem do tej pory co wlezie. Dzisiaj poobserwowałem archiwalne zmagania innych graczy z tą kampanią i zauważyłem, że sytuacja się za niedługo poprawia więc będę musiał chyba trochę przyhamować z tymi zakupami. Bo dla 750 pp to już warto się mieścić w CAPie. A teraz go przekraczam o dobre 2000 pp. Niestety "przegwizdałem" batalion pancerny i pułk piechoty, z którymi startowałem w tej kampanii przez co moja armia jest o jakieś 500 pp droższa niż powinna. Sturmpionierów też kupiłem na pałę zamiast zmodernizować "darmowych" strzelców.  ;)

Played Scenarios:
7   YAKHROMA , #6 , Brilliant Victory , score:54
--
Campaign score: 383  *  Average: 54

..
Current scenario: YAKHROMA,  VH prestige is 480 ,  All map prestige is: 960
Army cost: 7977 , Current prestige is 988
AI stance is Defensive
if BV: +100, MOSCOW SUMMER , cap 6000, 15 turns prestige: 800
if V : +100, MOSCOW SUMMER , cap 6000, 18 turns prestige: 800
if TV: +250, WINTER OFFENSIVE , cap 7000, 20 turns prestige: 800
if Ls: +400, WINTER OFFENSIVE , cap 7000, 20 turns prestige: 800

Piechota
Sturmpioniere 38 , 250/1 [W] , 6.PzDiv/57.PioBtl , 1 bars , 111 exp , Niemcy , 7/10 , 2 kill , 300 pp - U:003  [+69 exp]
*  Schutzen 38 , Opel Blitz 4x4 , 7.PzDiv/7.SchutzRgt , 3 bars , 370 exp , Niemcy , 10/10 , 8 kill , 0 pp - U:004  [+23 exp]
*  Schutzen 38 , Opel Blitz 4x4 , 6.PzDiv/4.SchutzRgt , 5 bars , 512 exp , Niemcy , 6/10 , Devastating Fire  , 13 kill , 0 pp - U:005  [+90 exp]
*  Schutzen 38 , Opel Blitz 4x4 , 6.PzDiv/6.SchutzBrg , 3 bars , 353 exp , Niemcy , 5/10 , 4 kill , 0 pp - U:006  [+30 exp]
Kradschutzen , BMW-R75 [W] , 7.PzDiv/7.Kradschütz.Btl , 1 bars , 158 exp , Niemcy , 8/10 , 7 kill , 240 pp - U:010  [+21 exp]
Sturmpioniere 38 , 250/1 [W] , 7.PzDiv/58.PioBtl , 0 bars , 72 exp , Niemcy , 9/10 , 1 kill , 300 pp - U:027  [+26 exp]
Schutzen 38 , Opel Blitz 4x4 , 7.PzDiv/6.SchutzRgt , 0 bars , 17 exp , Niemcy , 6/10 , 0 kill , 192 pp - U:028  [+17 exp]

Czołg
*  Pz IVF1 , 7.PzDiv/25.PzRgt/I , 5 bars , 506 exp , Niemcy , 9/10 , Extended Front  , 51 kill , 0 pp - U:001  [+102 exp]
Pz IIIJ , 7.PzDiv/25.PzRgt/II , 3 bars , 307 exp , Niemcy , 8/10 , 13 kill , 228 pp - U:017  [+91 exp]
Pz 38(t)E/F , 7.PzDiv/25.PzRgt/III , 2 bars , 260 exp , Niemcy , 10/10 , 18 kill , 180 pp - U:018  [+46 exp]
Pz IIIH , 6.PzDiv/11.PzRgt/I , 2 bars , 212 exp , Niemcy , 3/10 , Superior Maneuver  , 15 kill , 204 pp - U:025  [+35 exp]
Pz IVF1 , 6.PzDiv/11.PzRgt/II , 1 bars , 114 exp , Niemcy , 1/10 , 6 kill , 276 pp - U:029  [+60 exp]

Rozpoznanie
*  PSW 231 , 7.PzDiv/37.Aufkl.Abt , 3 bars , 321 exp , Niemcy , 6/10 , 5 kill , 0 pp - U:007  [+56 exp]
PSW 222 , 6.PzDiv/57.Aufkl.Abt , 0 bars , 38 exp , Niemcy , 3/10 , Recon, 0 kill , 120 pp - U:051  [+38 exp]

Artyleria ppanc.
+  Marder III , 7.PzDiv/42.PzJag.Abt , 2 bars , 287 exp , Niemcy , 10/10 , Influence  , 4 kill , 0 pp - U:011  [+94 exp]

Artyleria
*  15 sFH18 , SdKfz 7 , 7.PzDiv/78.ArtRgt/I , 2 bars , 281 exp , Niemcy , 12/10 , 4 kill , 0 pp - U:002  [+64 exp]
10.5 leFH18M , 251/4 , 7.PzDiv/78.ArtRgt/II , 4 bars , 411 exp , Niemcy , 12/10 , Reconnaissance Movement  , 10 kill , 417 pp - U:013  [+96 exp]
15 cm sFH 37(t) , SdKfz 7 , 7.PzDiv/78.ArtRgt/III , 2 bars , 237 exp , Niemcy , 10/10 , 3 kill , 528 pp - U:019  [+52 exp]
15 K18 , SdKfz 8 , LVI.AK/151.sch.ArtRgt , 1 bars , 130 exp , Niemcy , 10/10 , 4 kill , 636 pp - U:023  [+39 exp]
15 NbWf41 , 251/4 , LVI.AK/51.NbWRgt , 0 bars , 83 exp , Niemcy , 10/10 , 0 kill , 432 pp - U:026  [+57 exp]
15 cm sFH 37(t) , SdKfz 7 , 6.PzDiv/76.ArtRgt/I , 0 bars , 99 exp , Niemcy , 10/10 , 1 kill , 528 pp - U:030  [+69 exp]
10.5 leFH18M , 251/4 , 6.PzDiv/76.ArtRgt/II , 0 bars , 74 exp , Niemcy , 10/10 , 0 kill , 348 pp - U:117  [+74 exp]

Obrona plot.
+  SdKfz 7/2 , 7.PzDiv/296.Flak.Abt , 0 bars , 22 exp , Niemcy , 10/10 , Air Defense, 0 kill , 0 pp - U:020

Myśliwiec
*  Bf-109E-3 , I./JG 51 , 5 bars , 566 exp , Niemcy , 6/10 , 10 kill , 0 pp - U:008  [+41 exp]
+  Fw-190A-2 , II./JG 51 , 4 bars , 427 exp , Niemcy , 5/10 , Devastating Fire  , 10 kill , 0 pp - U:015  [+98 exp]
Bf-109F , III./JG 51 , 2 bars , 205 exp , Niemcy , 6/10 , 4 kill , 492 pp - U:022  [+68 exp]
Bf-109F , I./JG 3 , 0 bars , 39 exp , Niemcy , 10/10 , 0 kill , 492 pp - U:032  [+39 exp]

Bomb. taktyczny
Ju-87D , I./StG 2 , 5 bars , 548 exp , Niemcy , 4/10 , Support, 9 kill , 480 pp - U:012  [+76 exp]
Fi 156 , 1./NSGr. 2 , 1 bars , 158 exp , Niemcy , 10/10 , Recon, 3 kill , 240 pp - U:014  [+45 exp]
Ju-87D , II./StG 2 , 5 bars , 511 exp , Niemcy , 13/10 , Influence  , Support, 6 kill , 624 pp - U:016  [+95 exp]
Ju-87D , III./StG 2 , 4 bars , 441 exp , Niemcy , 10/10 , Support, 4 kill , 480 pp - U:021  [+111 exp]
Fi 156 , 2./NSGr. 2 , 0 bars , 67 exp , Niemcy , 1/10 , Recon, 1 kill , 240 pp - U:024  [+18 exp]

Killed: INF:102  TNK:61   RCN:26   AT:57   ATY:92   AD:21   FTR:16   TB:1      Total: 376
Lost  : INF:3    TNK:3    RCN:4      Total: 10

BV  7
V   0
TV  0
L   0

Averages:
Piechota       *   8 Units *  1 Leaders      Total :   1815 exp,     35 kill,   1032 pp    Average:    227 exp,      4 kill,    129 pp
Czołg          *   5 Units *  2 Leaders      Total :   1399 exp,    103 kill,    888 pp    Average:    280 exp,     21 kill,    178 pp
Rozpoznanie    *   2 Units *  0 Leaders      Total :    359 exp,      5 kill,    120 pp    Average:    180 exp,      3 kill,     60 pp
Artyleria ppanc. *   1 Units *  1 Leaders      Total :    287 exp,      4 kill,      0 pp    Average:    287 exp,      4 kill,      0 pp
Artyleria      *   7 Units *  1 Leaders      Total :   1315 exp,     22 kill,   2889 pp    Average:    188 exp,      3 kill,    413 pp
Myśliwiec      *   4 Units *  1 Leaders      Total :   1237 exp,     24 kill,    984 pp    Average:    309 exp,      6 kill,    246 pp
Bomb. taktyczny *   5 Units *  1 Leaders      Total :   1725 exp,     23 kill,   2064 pp    Average:    345 exp,      5 kill,    413 pp
* Summary:     *  33 Units *  7 Leaders      Total :   8159 exp,    216 kill,   7977 pp    Average:    247 exp,      7 kill,    242 pp

Player 1  Niemcy   has 52 units total (core+aux):
Myśliwiec :  5

+   <- BV prototype
pp  <- prestige points

Estek

Scenariusz 8: "Moskwa latem"

Zakupy:
1. Generalne porządki w korpusie zmierzające do delikatnego obniżenia kosztu armii, bez ingerencji w jej ogólny skład i zdolności bojowe. Bataliony sturmpionierów zamieniły się z jednostkami strzelców, których miałem za darmo od początku kampanii. Taka sama zamiana nastąpiła w artylerii, gdzie "korpuśna" 15K18 zamieniła się z 15 sFH18. Downgradując 15K18 doszedłem do wniosku, że ma zbyt wielkiej różnicy w punktach prestiżu między 15 sFH18 a 15 cm sFH 37(t) a jednak hex zasięgu robi różnicę na polu walki, dlatego zamieniłem go na czeską 150-kę. Oczywiście wraz ze zmianami nastąpiło ponowne nadanie nazw jednostkom. Dzięki tej zamianie moja armia zmniejszyła swoją wartość o 324 pp. Czy było warto...czas pokaże.

Zadanie stojące przede mną to zdobycie Moskwy. Ponieważ mój korpus dopiero nabiera wigoru i ponadto nie skompletowałem nawet wszystkich liderów, zdecydowałem się osiągnąć tu co najwyżej taktyczne zwycięstwo by móc grać dalej. Atak przebiegał z czterech stron. Oczywiście każdy ten zespół tworzyły siły auxów. Ja tylko wzmocniłem ich skład jednostkami ze swojego korpusu. Od zachodu atakowała grupa "czerwona". Wystawiłem tu cały 25.ppanc, 105-kę z liderem i czeską 150-kę ze składu 78.part, 7.pstrz, 58.bpio, W grupie "żółtej" atakującej od południowego-zachodu umieściłem dwa bataliony pancerne 11.ppanc, Mardera III, 105-kę i czeską 150-kę z 76.part, dwa pułki strzelców z 6.DPanc, 57.bpio oraz PSW 222. Od północy atakowała grupa "zielona", której dokooptowałem StuGa i czeską 150-kę z 78.part. W grupie "niebieskiej" atakującej z północnego-wschodu, wystawiłem sztab, 15K18, NbWf 41, strzelców motocyklowych, 6.pstrz i PSW 231.

Bitwa generalnie polegała na zaciskaniu obręczy wokół miasta. Dzięki temu, że nie musiałem się zbytnio śpieszyć działałem bardzo zachowawczo na wszystkich odcinkach frontu, co też bardzo pozytywnie wpłynęło na wynik bitwy, którą spokojnie mogłem zakończyć na brylantowe zwycięstwo. Rosjanie skupieni są w dwóch mocnych kręgach obronnych: zewnętrznym i wewnętrznym. Kręgosłupem obydwu jest cała masa artylerii, osłaniana w większości przypadków przez pelotki. Zewnętrzny krąg jest dodatkowo dość mocno obsadzony bronią pancerną, która chętnie uaktywnia się jeśli pozostawimy na widoku jakiś łakomy dla nich kąsek. Bardzo liczna artyleria, którą mamy do dyspozycji odgrywa w tej bitwie pierwsze skrzypce wraz z powietrznymi obserwatorami, którzy ułatwiają im robotę. Eliminacja radzieckich pelotek w poszczególnych sektorach miasta, otwiera przed naszymi lotnikami kolejne strefy dogodne do zbombardowania. Wobec przeciwnika pełen respekt. Jest on na początku bardzo niebezpieczny i potrafi pokąsać. Doświadczył tego min. mój StuG, tracąc w zwarciu z KW-1 50% stanu. W końcu zewnętrzna obręcz pęka i moje siły wlewają się do zewnętrznych dzielnic miasta. Przed nimi walka o pokonanie wewnętrznej linii obrony okalającej dzielnice 5,7,8,9,11. Jeżeli jesteśmy przy numerach przypisałem je VHexom tradycyjnie już w kolejności ich zdobywania.

Znów podciągam artylerię, wprowadzam do akcji samoloty a następnie oczyszczam dzielnice grupami szturmowymi złożonymi z pułków strzeleckich i batalionów sturmpionierów. W walce o wewnętrzny pierścień obrony starałem się maksymalnie wykorzystać jednostki swojego korpusu, traktując ten scenariusz trochę jak poligon doświadczalny. Uzupełniałem też gdzieniegdzie poniesione straty, by móc maksymalnie doświadczyć swoje "zielone" jednostki. Okazało się to dla mnie bardzo korzystne bo zyskałem trzech kolejnych liderów, wszystkich w jednostkach piechoty. Pod VHexem 11-tym wyczekałem taktycznego zwycięstwa i dobiłem otoczonych Rosjan.

Played Scenarios:
7   YAKHROMA , #6 , Brilliant Victory , score:54  +++  Proto: StuG IIIF
8   MOSCOW SUMMER , #7 , Tactical Victory , score:15
--
Campaign score: 398  *  Average: 49

..
Current scenario: MOSCOW SUMMER,  VH prestige is 840 ,  All map prestige is: 1480
Army cost: 7653 , Current prestige is 1693
Prestige available on map yet is 0 pp ( 0 pp in VH to capture) * Turn: 15
AI stance is Defensive
BV: Win , turn prestige: 600
V : Win , turn prestige: 700
if TV: +250, WINTER OFFENSIVE , cap 7000, 16 turns prestige: 700
if Ls: +400, WINTER OFFENSIVE , cap 7000, 16 turns prestige: 700

Piechota
Schutzen 38 , Opel Blitz 4x4 , 7.PzDiv/6.SchutzRgt , 1 bars , 169 exp , Niemcy , 10/10 , 4 kill , 192 pp - U:003  [+58 exp]
*  Sturmpioniere 38 , 250/1 [W] , 7.PzDiv/58.PioBtl , 4 bars , 472 exp , Niemcy , 10/10 , Fire Discipline  , 8 kill , 0 pp - U:004  [+102 exp]
*  Schutzen 38 , Opel Blitz 4x4 , 7.PzDiv/7.SchutzRgt , 5 bars , 580 exp , Niemcy , 9/10 , Devastating Fire  , 17 kill , 0 pp - U:005  [+68 exp]
*  Sturmpioniere 38 , 250/1 [W] , 6.PzDiv/57.PioBtl , 4 bars , 410 exp , Niemcy , 10/10 , Ferocious Defense  , 8 kill , 0 pp - U:006  [+57 exp]
Kradschutzen , BMW-R75 [W] , 7.PzDiv/7.Kradschütz.Btl , 2 bars , 223 exp , Niemcy , 6/10 , 8 kill , 240 pp - U:010  [+65 exp]
Schutzen 38 , Opel Blitz 4x4 , 6.PzDiv/6.SchutzBrg , 1 bars , 132 exp , Niemcy , 7/10 , 2 kill , 192 pp - U:027  [+60 exp]
Schutzen 38 , Opel Blitz 4x4 , 6.PzDiv/4.SchutzRgt , 1 bars , 106 exp , Niemcy , 4/10 , Street Fighter  , 2 kill , 192 pp - U:028  [+89 exp]

Czołg
*  Pz IVF1 , 7.PzDiv/25.PzRgt/I , 5 bars , 602 exp , Niemcy , 10/10 , Extended Front  , 61 kill , 0 pp - U:001  [+96 exp]
Pz IIIJ , 7.PzDiv/25.PzRgt/II , 3 bars , 332 exp , Niemcy , 10/10 , 15 kill , 228 pp - U:017  [+25 exp]
Pz 38(t)E/F , 7.PzDiv/25.PzRgt/III , 2 bars , 292 exp , Niemcy , 9/10 , 19 kill , 180 pp - U:018  [+32 exp]
Pz IIIH , 6.PzDiv/11.PzRgt/I , 3 bars , 305 exp , Niemcy , 6/10 , Superior Maneuver  , 19 kill , 204 pp - U:025  [+93 exp]
Pz IVF1 , 6.PzDiv/11.PzRgt/II , 1 bars , 146 exp , Niemcy , 10/10 , 8 kill , 276 pp - U:029  [+32 exp]

Rozpoznanie
*  PSW 231 , 7.PzDiv/37.Aufkl.Abt , 3 bars , 336 exp , Niemcy , 10/10 , 5 kill , 0 pp - U:007  [+15 exp]
PSW 222 , 6.PzDiv/57.Aufkl.Abt , 0 bars , 68 exp , Niemcy , 10/10 , Recon, 0 kill , 120 pp - U:032  [+30 exp]

Artyleria ppanc.
+  Marder III , 7.PzDiv/42.PzJag.Abt , 3 bars , 368 exp , Niemcy , 10/10 , Influence  , 5 kill , 0 pp - U:011  [+81 exp]
+  StuG IIIF , LVI.AK/210.StuG.Abt , 0 bars , 75 exp , Niemcy , 9/10 , 0 kill , 0 pp - U:034  [+75 exp]

Artyleria
*  15 K18 , SdKfz 8 , LVI.AK/151.sch.ArtRgt , 3 bars , 356 exp , Niemcy , 12/10 , 6 kill , 0 pp - U:002  [+75 exp]
10.5 leFH18M , 251/4 , 7.PzDiv/78.ArtRgt/I , 5 bars , 514 exp , Niemcy , 12/10 , Reconnaissance Movement  , 14 kill , 417 pp - U:013  [+103 exp]
15 cm sFH 37(t) , SdKfz 7 , 7.PzDiv/78.ArtRgt/II , 3 bars , 313 exp , Niemcy , 10/10 , 5 kill , 528 pp - U:019  [+76 exp]
15 cm sFH 37(t) , SdKfz 7 , 7.PzDiv/78.ArtRgt/III , 2 bars , 241 exp , Niemcy , 10/10 , 4 kill , 528 pp - U:023  [+111 exp]
15 NbWf41 , 251/4 , LVI.AK/51.NbWRgt , 1 bars , 157 exp , Niemcy , 10/10 , 0 kill , 432 pp - U:026  [+74 exp]
15 cm sFH 37(t) , SdKfz 7 , 6.PzDiv/76.ArtRgt/I , 1 bars , 185 exp , Niemcy , 10/10 , 1 kill , 528 pp - U:030  [+86 exp]
10.5 leFH18M , 251/4 , 6.PzDiv/76.ArtRgt/II , 1 bars , 157 exp , Niemcy , 10/10 , 0 kill , 348 pp - U:033  [+83 exp]

Obrona plot.
+  SdKfz 7/2 , 7.PzDiv/296.Flak.Abt , 0 bars , 67 exp , Niemcy , 10/10 , 0 kill , 0 pp - U:020  [+45 exp]

Myśliwiec
*  Bf-109E-3 , I./JG 51 , 5 bars , 598 exp , Niemcy , 9/10 , 10 kill , 0 pp - U:008  [+32 exp]
+  Fw-190A-2 , II./JG 51 , 5 bars , 557 exp , Niemcy , 7/10 , Devastating Fire  , Support, 13 kill , 0 pp - U:015  [+130 exp]
Bf-109F , III./JG 51 , 2 bars , 256 exp , Niemcy , 4/10 , 7 kill , 492 pp - U:022  [+51 exp]
Bf-109F ,  , 0 bars , 66 exp , Niemcy , 8/10 , 1 kill , 492 pp - U:031  [+27 exp]

Bomb. taktyczny
Ju-87D , I./StG 2 , 5 bars , 651 exp , Niemcy , 9/10 , Support, 13 kill , 480 pp - U:012  [+103 exp]
Fi 156 , 1./NSGr. 2 , 1 bars , 173 exp , Niemcy , 10/10 , Recon, 3 kill , 240 pp - U:014  [+15 exp]
Ju-87D , II./StG 2 , 5 bars , 690 exp , Niemcy , 13/10 , Influence  , Support, 8 kill , 624 pp - U:016  [+179 exp]
Ju-87D , III./StG 2 , 5 bars , 534 exp , Niemcy , 10/10 , Support, 7 kill , 480 pp - U:021  [+93 exp]
Fi 156 , 2./NSGr. 2 , 1 bars , 142 exp , Niemcy , 10/10 , Recon, 1 kill , 240 pp - U:024  [+75 exp]

Killed: INF:122  TNK:73   RCN:28   AT:67   FORT:13   ATY:112  AD:26   FTR:19   TB:1      Total: 461
Lost  : INF:4    TNK:3    RCN:4      Total: 11

BV  7
V   0
TV  1
L   0

Averages:
Piechota       *   8 Units *  4 Leaders      Total :   2314 exp,     49 kill,    816 pp    Average:    289 exp,      6 kill,    102 pp
Czołg          *   5 Units *  2 Leaders      Total :   1677 exp,    122 kill,    888 pp    Average:    335 exp,     24 kill,    178 pp
Rozpoznanie    *   2 Units *  0 Leaders      Total :    404 exp,      5 kill,    120 pp    Average:    202 exp,      3 kill,     60 pp
Artyleria ppanc. *   2 Units *  1 Leaders      Total :    443 exp,      5 kill,      0 pp    Average:    222 exp,      3 kill,      0 pp
Artyleria      *   7 Units *  1 Leaders      Total :   1923 exp,     30 kill,   2781 pp    Average:    275 exp,      4 kill,    397 pp
Obrona plot.   *   1 Units *  0 Leaders      Total :     67 exp,      0 kill,      0 pp    Average:     67 exp,      0 kill,      0 pp
Myśliwiec      *   4 Units *  1 Leaders      Total :   1477 exp,     31 kill,    984 pp    Average:    369 exp,      8 kill,    246 pp
Bomb. taktyczny *   5 Units *  1 Leaders      Total :   2190 exp,     32 kill,   2064 pp    Average:    438 exp,      6 kill,    413 pp
* Summary:     *  34 Units * 10 Leaders      Total :  10495 exp,    274 kill,   7653 pp    Average:    309 exp,      8 kill,    225 pp

Player 1  Niemcy   has 81 units total (core+aux):
Piechota : 24
Rozpoznanie :  8
Artyleria ppanc. :  7
FlaK :  1
Artyleria : 18
Obrona plot. :  4
Myśliwiec :  5

+   <- BV prototype
pp  <- prestige points

Estek

Scenariusz 9: "Zimowa Ofensywa"

Zakupy:
1. Przezbrojenie PSW 231 na SdKfz 250/10
2. Przezbrojenie wysłużonego Bf-109E-3 z I./JG 51 na Fw-190A-2
3. Reszta prestiżu na wzmocnienia w artylerii, Sztukasie z liderem "Influence" i "darmowych" jednostkach jak Marder III, bataliony sturmpionierów, 7.pp z "devastating fire", Pz IVF1 z "extended front".

Zimowa ofensywa Rosjan pod Moskwą sprawiła, że wiele jednostek Wehrmachtu znalazło się w mało komfortowej sytuacji. Rolą naszego korpusu jest przyjście kolegom z pomocą i wyrwanie się z potrzasku. Wystawić mogę max 25 jednostek naziemnych w dolnym prawym rogu mapy. Tak się dobrze składa, że tyle akurat posiadam  ;D Lewym skrzydłem ("czerwoni") nacierać będzie 7.DPanc wraz ze Sztabem, K-18-ką i StuGiem. Prawe skrzydło ("żółci") stanowić będzie 6.DPanc z wypożyczonym im do pomocy Marderem III.

Pozycje auxów są dobrze przygotowane do obrony. Dokonuje tylko niewielkich modyfikacji dla ich poprawienia. Wycofuje Niemców z VHexa nr 4 do lasów na południe od miasta. Pancerną grupę między VHexami 2 i 4 przesuwam delikatnie na południowy-wschód. Opuszczam także miasto na zachodzie przesuwając jednostki na dogodniejszą linię obrony na wschód od miasta. Zwiad motocyklowy z VHexa nr 1 przesuwam na zachód. Z lotniska na południowych krańcach mapy startuje cały StG 2, który bierze na cel najbliższe zgrupowanie Rosjan za rzeką. Oddaje turę i czekam na generalne uderzenie a tu... cisza, nic się nie dzieje. Rosjanie na wszystkich odcinkach stoją jak wryci. Wiele pozycji stało przed nimi otworem po moim wycofaniu się a oni tam nawet nie weszli. Tym sposobem bitwa początkowo przypominała strzelanie do kaczek. Zgrupowanie koło lotniska, które myślałem, że pójdzie w jego kierunku bądź w stronę mojego centralnego miasta zostało rozbite praktycznie samodzielnie przez Stukasy ze StG 2. Na lewym skrzydle 7.DPanc rozjechała kolejne zgrupowanie i zajęło zachodnie miasto. Po chyba trzech turach wreszcie przyszedł dla Rosjan rozkaz ataku. Dwie grupy uderzeniowe nadciągały drogami z północy. Ze wschodu do ataku ruszył pojedynczy batalion KW-1 i rozpoznawczy Ba-10. Szybko się z nimi rozprawiła rozpędzona 6.DPanc.

Nareszcie zaczęło się coś dziać. W lasach na południe od VHexa nr 2 Rosjanie rozjechali auxowy oddział Landwehry i pognali na południe w kierunku zachodniego miasta, gdzie czekała już na nich 7.DPanc. Piechota w mieście dzielnie wytrzymała uderzenie pancerne i z pomocą artylerii oraz czołgów sama wyprowadziła kontrę pozbawiając Rosjan pancernych zębów. Druga kolumna radzieckich tanków starła się z auxowymi panzerami na południe od VHexa nr 4. Ponieważ Rosjanom przewodził 5-gwiazdkowy KW-1, delikatnie ustąpiłem im miejsca otwierając kolumnie drogę na zachód. Kolumna pognała jak szalona póki nie weszła pod lufy umieszczonym w lasach auxowych Flaków 88 i Paków 40. Czołgom z 7.DPanc pozostało jedynie dobić pozostałości z drugiej radzieckiej kolumny pancernej. Powstrzymanie Rosyjskich czołgów na zachodzie otworzyło 7.DPanc drogę w kierunku VHexa nr 2. Rzuciłem się ostro w tym kierunku przejmując hex, jednak dalszą drogę zagrodziła mi rosyjska dywizja strzelecka z dość bogatą artylerią. Rozpoczęła się ostra walka o utrzymanie kontroli nad pozycją nr 2 i o otwarcie korytarza w kierunku VHexa nr 5. W optymistycznej atmosferze ruszyłem także z kontrą na VHex nr 4. Odbiłem go nawet ale zaraz powtórnie się z niego wycofałem, gdy zobaczyłem nadciągającą dywizję strzelecką z mobilną artylerią SU-12. Postanowiłem poczekać na 6.DPanc i StG 2, którzy walczyli pod VHexem nr 3.

Na wschodzie 6.DPanc odbiła VHex nr 1 i przeszła do dwuskrzydłowego uderzenia na VHex nr 3. Rosjanie wykonywali jakieś dziwne manewry, pakując działa spod VHexa nr 3 i kontratakując na VHex nr 1. Oczywiście mogło się to dla nich skończyć tylko
tragicznie. Nieco więcej roboty było z piechotą okopaną w lasach i miasteczkach na południe od 3-ki ale i oni w końcu pękli. Opanowanie sektora trzeciego umożliwiło mi przerzucenie 6.DPanc i wspierającej ją StG 2 na północ pod VHex nr 4, gdzie auxy skutecznie opierały się kontratakowi radzieckiej dywizji strzeleckiej.

Ostatnia faza walk to klasyczne zapasy. Dwie kolumny, 7.DPanc na zachodzie oraz 6.DPanc wraz z auxami na wschodzie walczyły z nadchodzącymi z północy posiłkami radzieckimi, odpowiednio w sektorach 2 i 4. Z powodu pogorszonych warunków pogodowych musiałem liczyć wyłącznie na siły naziemne. Rozbicie posiłków Rosjan umożliwiło mi ostatecznie przejść do decydującego ataku, zakończonego przejęciem VHexów nr 5 i 6. Bitwa zakończyła się cztery tury przed końcem czasu. Batalion 105-ek z 6.DPanc zyskał fajnego lidera "Reconnaissance Movement". Takiego samego ma już jego odpowiednik w 7.DPanc. Bardzo fajna sprawa w przypadku transportu 7 hexowego jaki ma SdKfz 251/4.

Podsumowując jest to ciekawy scenariusz z dużym potencjałem. Można by go było poprawić pozwalając Rosjanom na ruch już od pierwszej tury. Bo w tej chwili pierwsze trzy tury wyglądają jakbyśmy walczyli z uśpionym przeciwnikiem. Kiedy Rosjanie zaczynają się poruszać gra robi się już interesująca.

OpenGen 0.90.56.0 * (1 Jan 2017)  *  AI: Default
Efile folder: E:\Moje Gry\Open General\Open General 2015\efile_ogn_wx\  * Efile version: GusOpen ver. 6.9.8
Campaign: W07 GRUPA ARMII ŚRODEK v.4.6,  *  Player prestige modifier 100%  *  AI prestige modifier 100%

Played Scenarios:
1   BIALYSTOK , #0 , Brilliant Victory , score:55  +++  Proto: Marder III
2   VITEBSK , #1 , Brilliant Victory , score:50  +++  Proto: Fw-190A-2
3   SMOLENSK , #2 , Brilliant Victory , score:57  +++  Proto: SdKfz 7/2
4   VEILIKE LUKI , #3 , Brilliant Victory , score:55
5   VIAZMA , #4 , Brilliant Victory , score:58
6   VOLOKOLAMSK  , #5 , Brilliant Victory , score:54
7   YAKHROMA , #6 , Brilliant Victory , score:54  +++  Proto: StuG IIIF
8   MOSCOW SUMMER , #7 , Tactical Victory , score:15
9   WINTER OFFENSIVE , #14 , Brilliant Victory , score:62
--
Campaign score: 460  *  Average: 51

..
Current scenario: WINTER OFFENSIVE,  VH prestige is 280 ,  All map prestige is: 560
Army cost: 8198 , Current prestige is 1213
Prestige available on map yet is 0 pp ( 0 pp in VH to capture) * Turn: 13
AI stance is Aggressive
if BV: +750, RZHEV , cap 9000, 16 turns prestige: 800
if V : +900, RZHEV , cap 9000, 22 turns prestige: 800

Piechota
Schutzen 38 , Opel Blitz 4x4 , 7.PzDiv/6.SchutzRgt , 2 bars , 219 exp , Niemcy , 6/10 , 7 kill , 192 pp - U:003  [+50 exp]
*  Sturmpioniere 38 , 250/1 [W] , 7.PzDiv/58.PioBtl , 5 bars , 567 exp , Niemcy , 10/10 , Fire Discipline  , 8 kill , 0 pp - U:004  [+95 exp]
*  Schutzen 38 , Opel Blitz 4x4 , 7.PzDiv/7.SchutzRgt , 5 bars , 677 exp , Niemcy , 9/10 , Devastating Fire  , 20 kill , 0 pp - U:005  [+97 exp]
*  Sturmpioniere 38 , 250/1 [W] , 6.PzDiv/57.PioBtl , 5 bars , 505 exp , Niemcy , 14/10 , Ferocious Defense  , 9 kill , 0 pp - U:006  [+95 exp]
*  Hauptquartier , Opel , LVI.AK/HQ , 2 bars , 222 exp , Niemcy , 12/4 , 0 kill , 0 pp - U:009
Kradschutzen , BMW-R75 [W] , 7.PzDiv/7.Kradschütz.Btl , 2 bars , 265 exp , Niemcy , 7/10 , 8 kill , 240 pp - U:010  [+42 exp]
Schutzen 38 , Opel Blitz 4x4 , 6.PzDiv/6.SchutzBrg , 1 bars , 149 exp , Niemcy , 8/10 , 2 kill , 192 pp - U:027  [+17 exp]
Schutzen 38 , Opel Blitz 4x4 , 6.PzDiv/4.SchutzRgt , 1 bars , 118 exp , Niemcy , 9/10 , Street Fighter  , 2 kill , 192 pp - U:028  [+12 exp]

Czołg
*  Pz IVF1 , 7.PzDiv/25.PzRgt/I , 5 bars , 736 exp , Niemcy , 14/10 , Extended Front  , 73 kill , 0 pp - U:001  [+134 exp]
Pz IIIJ , 7.PzDiv/25.PzRgt/II , 3 bars , 368 exp , Niemcy , 8/10 , 18 kill , 228 pp - U:017  [+36 exp]
Pz 38(t)E/F , 7.PzDiv/25.PzRgt/III , 3 bars , 349 exp , Niemcy , 10/10 , 21 kill , 180 pp - U:018  [+57 exp]
Pz IIIH , 6.PzDiv/11.PzRgt/I , 3 bars , 399 exp , Niemcy , 7/10 , Superior Maneuver  , 24 kill , 204 pp - U:025  [+94 exp]
Pz IVF1 , 6.PzDiv/11.PzRgt/II , 2 bars , 275 exp , Niemcy , 9/10 , 21 kill , 276 pp - U:029  [+129 exp]

Rozpoznanie
*  250/10 , 7.PzDiv/37.Aufkl.Abt , 3 bars , 390 exp , Niemcy , 11/10 , 7 kill , 0 pp - U:007  [+54 exp]
PSW 222 , 6.PzDiv/57.Aufkl.Abt , 1 bars , 108 exp , Niemcy , 8/10 , Recon, 0 kill , 120 pp - U:032  [+40 exp]

Artyleria ppanc.
+  Marder III , 7.PzDiv/42.PzJag.Abt , 4 bars , 426 exp , Niemcy , 13/10 , Influence  , 5 kill , 0 pp - U:011  [+58 exp]
+  StuG IIIF , LVI.AK/210.StuG.Abt , 1 bars , 103 exp , Niemcy , 10/10 , 0 kill , 0 pp - U:034  [+28 exp]

Artyleria
*  15 K18 , SdKfz 8 , LVI.AK/151.sch.ArtRgt , 4 bars , 406 exp , Niemcy , 13/10 , 7 kill , 0 pp - U:002  [+50 exp]
10.5 leFH18M , 251/4 , 7.PzDiv/78.ArtRgt/I , 5 bars , 604 exp , Niemcy , 15/10 , Reconnaissance Movement  , 16 kill , 522 pp - U:013  [+90 exp]
15 cm sFH 37(t) , SdKfz 7 , 7.PzDiv/78.ArtRgt/II , 3 bars , 383 exp , Niemcy , 13/10 , 6 kill , 686 pp - U:019  [+70 exp]
15 cm sFH 37(t) , SdKfz 7 , 7.PzDiv/78.ArtRgt/III , 2 bars , 293 exp , Niemcy , 12/10 , 4 kill , 633 pp - U:023  [+52 exp]
15 NbWf41 , 251/4 , LVI.AK/51.NbWRgt , 1 bars , 181 exp , Niemcy , 11/10 , 0 kill , 475 pp - U:026  [+24 exp]
15 cm sFH 37(t) , SdKfz 7 , 6.PzDiv/76.ArtRgt/I , 2 bars , 263 exp , Niemcy , 11/10 , 1 kill , 580 pp - U:030  [+78 exp]
10.5 leFH18M , 251/4 , 6.PzDiv/76.ArtRgt/II , 2 bars , 207 exp , Niemcy , 11/10 , Reconnaissance Movement  , 0 kill , 382 pp - U:033  [+50 exp]

Obrona plot.
+  SdKfz 7/2 , 7.PzDiv/296.Flak.Abt , 0 bars , 67 exp , Niemcy , 10/10 , 0 kill , 0 pp - U:020

Myśliwiec
*  Fw-190A-2 , I./JG 51 , 5 bars , 648 exp , Niemcy , 10/10 , 12 kill , 0 pp - U:008  [+50 exp]
+  Fw-190A-2 , II./JG 51 , 5 bars , 672 exp , Niemcy , 10/10 , Devastating Fire  , Support, 16 kill , 0 pp - U:015  [+115 exp]
Bf-109F , III./JG 51 , 2 bars , 277 exp , Niemcy , 10/10 , 7 kill , 492 pp - U:022  [+21 exp]
Bf-109F , I./JG 3 , 1 bars , 117 exp , Niemcy , 8/10 , 2 kill , 492 pp - U:031  [+51 exp]

Bomb. taktyczny
Ju-87D , I./StG 2 , 5 bars , 720 exp , Niemcy , 10/10 , Support, 14 kill , 480 pp - U:012  [+69 exp]
Fi 156 , 1./NSGr. 2 , 2 bars , 204 exp , Niemcy , 2/10 , Recon, 3 kill , 240 pp - U:014  [+31 exp]
Ju-87D , II./StG 2 , 5 bars , 848 exp , Niemcy , 14/10 , Influence  , Support, 10 kill , 672 pp - U:016  [+158 exp]
Ju-87D , III./StG 2 , 5 bars , 633 exp , Niemcy , 7/10 , Support, 7 kill , 480 pp - U:021  [+99 exp]
Fi 156 , 2./NSGr. 2 , 1 bars , 153 exp , Niemcy , 10/10 , Recon, 2 kill , 240 pp - U:024  [+11 exp]

Killed: INF:143  TNK:86   RCN:32   AT:77   FORT:13   ATY:132  AD:30   FTR:22   TB:2      Total: 537
Lost  : INF:5    TNK:3    RCN:4      Total: 12

BV  8
V   0
TV  1
L   0

Averages:
Piechota       *   8 Units *  4 Leaders      Total :   2722 exp,     56 kill,    816 pp    Average:    340 exp,      7 kill,    102 pp
Czołg          *   5 Units *  2 Leaders      Total :   2127 exp,    157 kill,    888 pp    Average:    425 exp,     31 kill,    178 pp
Rozpoznanie    *   2 Units *  0 Leaders      Total :    498 exp,      7 kill,    120 pp    Average:    249 exp,      4 kill,     60 pp
Artyleria ppanc. *   2 Units *  1 Leaders      Total :    529 exp,      5 kill,      0 pp    Average:    265 exp,      3 kill,      0 pp
Artyleria      *   7 Units *  2 Leaders      Total :   2337 exp,     34 kill,   3278 pp    Average:    334 exp,      5 kill,    468 pp
Obrona plot.   *   1 Units *  0 Leaders      Total :     67 exp,      0 kill,      0 pp    Average:     67 exp,      0 kill,      0 pp
Myśliwiec      *   4 Units *  1 Leaders      Total :   1714 exp,     37 kill,    984 pp    Average:    429 exp,      9 kill,    246 pp
Bomb. taktyczny *   5 Units *  1 Leaders      Total :   2558 exp,     36 kill,   2112 pp    Average:    512 exp,      7 kill,    422 pp
* Summary:     *  34 Units * 11 Leaders      Total :  12552 exp,    332 kill,   8198 pp    Average:    369 exp,     10 kill,    241 pp

Player 1  Niemcy   has 65 units total (core+aux):
Piechota : 18
Czołg :  9
Rozpoznanie :  5
Artyleria ppanc. :  5
FlaK :  1
Artyleria : 13
Obrona plot. :  3
Myśliwiec :  5
Bomb. taktyczny :  6

Player 2  ZSRR   has 1 units total (core+aux):
Obrona plot. :  1

*   <- original core (don't count against cap)
+   <- BV prototype
pp  <- prestige points

besiu

Cytat: Estek w Styczeń 28, 2017, 06:16:42 PM
Scenariusz 8: "Moskwa Lato"

którą spokojnie mogłem zakończyć na brylantowe zwycięstwo.
Gdzie by Cię przeniosło, za Brylanta? jaka była dostępna opcja?

Cytat: Estek w Styczeń 28, 2017, 06:16:42 PM
Uzupełniałem też gdzieniegdzie poniesione straty, by móc maksymalnie doświadczyć swoje "zielone" jednostki. Okazało się to dla mnie bardzo korzystne bo zyskałem trzech kolejnych liderów, wszystkich w jednostkach piechoty.

Piechota
Schutzen 38 , Opel Blitz 4x4 , 7.PzDiv/6.SchutzRgt , 1 bars , 169 exp , Niemcy , 10/10 , 4 kill , 192 pp - U:003  [+58 exp]
*  Sturmpioniere 38 , 250/1 [W] , 7.PzDiv/58.PioBtl , 4 bars , 472 exp , Niemcy , 10/10 , Fire Discipline  , 8 kill , 0 pp - U:004  [+102 exp]
*  Schutzen 38 , Opel Blitz 4x4 , 7.PzDiv/7.SchutzRgt , 5 bars , 580 exp , Niemcy , 9/10 , Devastating Fire  , 17 kill , 0 pp - U:005  [+68 exp]
*  Sturmpioniere 38 , 250/1 [W] , 6.PzDiv/57.PioBtl , 4 bars , 410 exp , Niemcy , 10/10 , Ferocious Defense  , 8 kill , 0 pp - U:006  [+57 exp]
Kradschutzen , BMW-R75 [W] , 7.PzDiv/7.Kradschütz.Btl , 2 bars , 223 exp , Niemcy , 6/10 , 8 kill , 240 pp - U:010  [+65 exp]
Schutzen 38 , Opel Blitz 4x4 , 6.PzDiv/6.SchutzBrg , 1 bars , 132 exp , Niemcy , 7/10 , 2 kill , 192 pp - U:027  [+60 exp]
Schutzen 38 , Opel Blitz 4x4 , 6.PzDiv/4.SchutzRgt , 1 bars , 106 exp , Niemcy , 4/10 , Street Fighter  , 2 kill , 192 pp - U:028  [+89 exp]
Nie wiem,... ale opłacało Ci się, żeby dostać na piechocie liderów? typu Devastating fire - lepiej na artylerii dostać, moim zdaniem, albo na czołgach, czy myśliwcach. A tak, wedle mnie - "zużyłeś" 4 miejsca dla liderów, dla mało efektywnych kwestii. To znaczy, Ferocius Def jest ok, i Street fighter, ale 2 pozostałych, według mnie - przydałoby się w innych rodzajach wojsk.

Estek

Scenariusz 10 "Rżew"

Zakupy:
1. Przezbrojenie wszystkich czeskich 150-ek na radzieckie ML20 152 mm. Cena ta sama, ale jednak jeden punkt skuteczności ognia w ataku na cele opancerzone może mieć w tej kampanii znaczenie.
2. Przezbrojenie "korpuśnej" 15 K18 na 17 K18. Moc i zasięg robi swoje.
3. Wzmocnienie stanów w jednostkach "darmowych".

Kolejnym zadaniem jest zlikwidowanie radzieckiego występu pod Rżewem. Operacja przebiegać będzie na trzech kierunkach. Południowo-zachodnim, "czerwonym" przewodzić będzie 7.DPanc. Południowo-wschodnim, "żółtym" 6.DPanc. Północny "niebieski" obsadzać będą głównie auxy z niewielką pomocą 210 batalionu dział szturmowych, sztabu, pelotki i batalionów 17 K18 i NbWf 41.

Od początku operacja przebiega wyjątkowo pomyślnie. Dwa południowe skrzydła pancerne biorą w kleszcze pozycje radzieckie w rejonie VHexa nr 1. Nie ma powodu do pośpiechu. Cel to wyeliminować artylerię i pelotki i zrobić grunt pod nalot StG 2. Później synchroniczny atak pancerny paraliżuje Rosjan i wybija w ich linii frontu wielką dziurę, w którą wlewa się piechota i artyleria. Następny cel to VHex nr 2. Szeroko korzystam z rozpoznania. Wzdłuż Wołgi jeździ mój PSW 222 z dodatkiem "Recon" wskazując cele dla artylerii 6.DPanc oraz dział sektora "niebieskiego". "Niebiescy" w początkowej fazie bitwy nie zajmują się w gruncie rzeczy niczym innym. Drugi brzeg Wołgi patroluje również jeden z moich Storchów, wskazując kolejne stanowiska artylerii dla wspartego sztabem ciężkiego batalionu dział K18, który zmiękcza grunt przed nadejściem chłopaków z południa.

Rosjanie nie mają za bardzo pomysłu jak mnie zatrzymać. Rzucają na południe tylko eskadry lotnicze, które natychmiast zdejmuje JG 51. Wypady pojedynczych batalionów pancernych także nie przynoszą korzystnych skutków, gdyż grzęzną w ogniu mojej artylerii i niszczycieli czołgów. Na sektor "niebieskich" rusza atak w postaci pojedynczego Ba-10. Po jego szybkim obezwładnieniu, atak na tym odcinku frontu zamiera. Radziecka bezradność sprawia że obrona południowego skrzydła jest sukcesywnie zwijana przez moje dywizje pancerne. Padają pozycje 2,3 i 4. Twardsza obrona wydaje się być rejonie VHexa nr 5, ale kiedy atak przebiega z trzech stron, wróg nie ma dokąd uciec i zostaje osaczony. Pozostaje już zdobycie radzieckich pozycji koło lotniska (VHex nr 6). Gustlik pisał, że można się tam spodziewać niemiłej niespodzianki  ;) dlatego wyostrzyłem swoją czujność i na wszelki wypadek trzymałem się daleko od obu krawędzi mapy. Rozstawiłem artylerię i podciągnąłem jak najwięcej szybkich i ruchliwych oddziałów rozpoznawczych, przeważnie auxów. Atak poprzedziło bombardowanie z powietrza. Następnie sprawny atak oddziałów szybkich wdarł się na drugi brzeg rzeki i pozajmował co się dało. Bitwa skończyła się dwie tury przed końcem czasu i niespodzianki nie było  ;). Z ciekawości, załadowałem sobie końcówkę bitwy by zobaczyć co się wydarzy w ostatniej turze i faktycznie dobrze się stało, że skończyłem wcześniej, bo ta bitwa mogłaby się skończyć "gorzką pigułką" w postaci jakieś cennej straty w składzie armii.

P.S. Obrodziło nareszcie fajnymi liderami. Dwa wpadły w artylerii na ML20 ze składu odpowiednio 6.DPanc i 7.DPanc oraz na "pipsztoku" z 7.DPanc czyli Pz 38(t)E/F. Chyba czas sprawić temu batalionowi jakiś lepszy sprzęt  ;)

OpenGen 0.90.56.0 * (1 Jan 2017)  *  AI: Default
Efile folder: E:\Moje Gry\Open General\Open General 2015\efile_ogn_wx\  * Efile version: GusOpen ver. 6.9.8
Campaign: W07 GRUPA ARMII ŚRODEK v.4.6,  *  Player prestige modifier 100%  *  AI prestige modifier 100%

Played Scenarios:
1   BIALYSTOK , #0 , Brilliant Victory , score:55  +++  Proto: Marder III
2   VITEBSK , #1 , Brilliant Victory , score:50  +++  Proto: Fw-190A-2
3   SMOLENSK , #2 , Brilliant Victory , score:57  +++  Proto: SdKfz 7/2
4   VEILIKE LUKI , #3 , Brilliant Victory , score:55
5   VIAZMA , #4 , Brilliant Victory , score:58
6   VOLOKOLAMSK  , #5 , Brilliant Victory , score:54
7   YAKHROMA , #6 , Brilliant Victory , score:54  +++  Proto: StuG IIIF
8   MOSCOW SUMMER , #7 , Tactical Victory , score:15
9   WINTER OFFENSIVE , #14 , Brilliant Victory , score:62
10   RZHEV , #15 , Brilliant Victory , score:58
--
Campaign score: 518  *  Average: 51

..
Current scenario: RZHEV,  VH prestige is 480 ,  All map prestige is: 720
Army cost: 8334 , Current prestige is 1429
Prestige available on map yet is 0 pp ( 0 pp in VH to capture) * Turn: 9
AI stance is Defensive
if BV: +750, OPERATION MARS , cap 10000, 10 turns prestige: 800
if V : +900, OPERATION MARS , cap 10000, 16 turns prestige: 800

Piechota
Schutzen 38 , Opel Blitz 4x4 , 7.PzDiv/6.SchutzRgt , 2 bars , 245 exp , Niemcy , 9/10 , 7 kill , 192 pp - U:003  [+26 exp]
*  Sturmpioniere 38 , 250/1 [W] , 7.PzDiv/58.PioBtl , 5 bars , 634 exp , Niemcy , 6/10 , Fire Discipline  , 9 kill , 0 pp - U:004  [+67 exp]
*  Schutzen 38 , Opel Blitz 4x4 , 7.PzDiv/7.SchutzRgt , 5 bars , 728 exp , Niemcy , 13/10 , Devastating Fire  , 24 kill , 0 pp - U:005  [+51 exp]
*  Sturmpioniere 38 , 250/1 [W] , 6.PzDiv/57.PioBtl , 5 bars , 544 exp , Niemcy , 12/10 , Ferocious Defense  , 11 kill , 0 pp - U:006  [+39 exp]
*  Hauptquartier , Opel , LVI.AK/HQ , 2 bars , 222 exp , Niemcy , 12/4 , 0 kill , 0 pp - U:009
Kradschutzen , BMW-R75 [W] , 7.PzDiv/7.Kradschütz.Btl , 2 bars , 290 exp , Niemcy , 10/10 , 10 kill , 240 pp - U:010  [+25 exp]
Schutzen 38 , Opel Blitz 4x4 , 6.PzDiv/6.SchutzBrg , 1 bars , 159 exp , Niemcy , 5/10 , 2 kill , 192 pp - U:027  [+10 exp]
Schutzen 38 , Opel Blitz 4x4 , 6.PzDiv/4.SchutzRgt , 1 bars , 172 exp , Niemcy , 9/10 , Street Fighter  , 2 kill , 192 pp - U:028  [+54 exp]

Czołg
*  Pz IVF2 , 7.PzDiv/25.PzRgt/I , 5 bars , 812 exp , Niemcy , 12/10 , Extended Front  , 84 kill , 0 pp - U:001  [+76 exp]
Pz IIIJ , 7.PzDiv/25.PzRgt/II , 4 bars , 419 exp , Niemcy , 9/10 , 23 kill , 228 pp - U:017  [+51 exp]
Pz 38(t)E/F , 7.PzDiv/25.PzRgt/III , 4 bars , 430 exp , Niemcy , 8/10 , Superior Maneuver  , 24 kill , 180 pp - U:018  [+81 exp]
Pz IIIH , 6.PzDiv/11.PzRgt/I , 4 bars , 472 exp , Niemcy , 9/10 , Superior Maneuver  , 27 kill , 204 pp - U:025  [+73 exp]
Pz IVF1 , 6.PzDiv/11.PzRgt/II , 3 bars , 320 exp , Niemcy , 10/10 , 24 kill , 276 pp - U:029  [+45 exp]

Rozpoznanie
*  250/10 , 7.PzDiv/37.Aufkl.Abt , 4 bars , 440 exp , Niemcy , 7/10 , 8 kill , 0 pp - U:007  [+50 exp]
PSW 222 , 6.PzDiv/57.Aufkl.Abt , 1 bars , 108 exp , Niemcy , 10/10 , Recon, 0 kill , 120 pp - U:032

Artyleria ppanc.
+  Marder III , 7.PzDiv/42.PzJag.Abt , 4 bars , 488 exp , Niemcy , 12/10 , Influence  , 7 kill , 0 pp - U:011  [+62 exp]
+  StuG IIIF , LVI.AK/210.StuG.Abt , 1 bars , 113 exp , Niemcy , 10/10 , 0 kill , 0 pp - U:034  [+10 exp]

Artyleria
*  17 K18 , SdKfz 9 , LVI.AK/151.sch.ArtRgt , 4 bars , 441 exp , Niemcy , 14/10 , 9 kill , 0 pp - U:002  [+35 exp]
10.5 leFH18M , 251/4 , 7.PzDiv/78.ArtRgt/I , 5 bars , 666 exp , Niemcy , 15/10 , Reconnaissance Movement  , 17 kill , 522 pp - U:013  [+62 exp]
15,2 KH 433/1(r) , SdKfz 7 , 7.PzDiv/78.ArtRgt/II , 4 bars , 429 exp , Niemcy , 13/10 , Street Fighter  , 7 kill , 686 pp - U:019  [+46 exp]
15,2 KH 433/1(r) , SdKfz 7 , 7.PzDiv/78.ArtRgt/III , 3 bars , 319 exp , Niemcy , 12/10 , 4 kill , 633 pp - U:023  [+26 exp]
15 NbWf41 , 251/4 , LVI.AK/51.NbWRgt , 1 bars , 193 exp , Niemcy , 11/10 , 0 kill , 475 pp - U:026  [+12 exp]
15,2 KH 433/1(r) , SdKfz 7 , 6.PzDiv/76.ArtRgt/I , 3 bars , 302 exp , Niemcy , 12/10 , Skilled Reconnaissance  , 1 kill , 633 pp - U:030  [+39 exp]
10.5 leFH18M , 251/4 , 6.PzDiv/76.ArtRgt/II , 2 bars , 265 exp , Niemcy , 12/10 , Reconnaissance Movement  , 1 kill , 417 pp - U:033  [+58 exp]

Obrona plot.
+  SdKfz 7/2 , 7.PzDiv/296.Flak.Abt , 0 bars , 67 exp , Niemcy , 10/10 , 0 kill , 0 pp - U:020

Myśliwiec
*  Fw-190A-2 , I./JG 51 , 5 bars , 701 exp , Niemcy , 8/10 , 15 kill , 0 pp - U:008  [+53 exp]
+  Fw-190A-2 , II./JG 51 , 5 bars , 740 exp , Niemcy , 9/10 , Devastating Fire  , Support, 17 kill , 0 pp - U:015  [+68 exp]
Bf-109F , III./JG 51 , 2 bars , 289 exp , Niemcy , 10/10 , 7 kill , 492 pp - U:022  [+12 exp]
Bf-109F , I./JG 3 , 1 bars , 182 exp , Niemcy , 7/10 , 3 kill , 492 pp - U:031  [+65 exp]

Bomb. taktyczny
Ju-87D , I./StG 2 , 5 bars , 813 exp , Niemcy , 6/10 , Support, 17 kill , 480 pp - U:012  [+93 exp]
Fi 156 , 1./NSGr. 2 , 2 bars , 204 exp , Niemcy , 10/10 , Recon, 3 kill , 240 pp - U:014
Ju-87D , II./StG 2 , 5 bars , 946 exp , Niemcy , 15/10 , Influence  , Support, 12 kill , 720 pp - U:016  [+98 exp]
Ju-87D , III./StG 2 , 5 bars , 740 exp , Niemcy , 10/10 , Support, 9 kill , 480 pp - U:021  [+107 exp]
Fi 156 , 2./NSGr. 2 , 1 bars , 167 exp , Niemcy , 10/10 , Recon, 2 kill , 240 pp - U:024  [+14 exp]

Killed: INF:162  TNK:92   RCN:33   AT:88   FORT:13   ATY:147  AD:35   FTR:25   TB:3      Total: 598
Lost  : INF:5    TNK:3    RCN:4      Total: 12

BV  9
V   0
TV  1
L   0

Averages:
Piechota       *   8 Units *  4 Leaders      Total :   2994 exp,     65 kill,    816 pp    Average:    374 exp,      8 kill,    102 pp
Czołg          *   5 Units *  3 Leaders      Total :   2453 exp,    182 kill,    888 pp    Average:    491 exp,     36 kill,    178 pp
Rozpoznanie    *   2 Units *  0 Leaders      Total :    548 exp,      8 kill,    120 pp    Average:    274 exp,      4 kill,     60 pp
Artyleria ppanc. *   2 Units *  1 Leaders      Total :    601 exp,      7 kill,      0 pp    Average:    301 exp,      4 kill,      0 pp
Artyleria      *   7 Units *  4 Leaders      Total :   2615 exp,     39 kill,   3366 pp    Average:    374 exp,      6 kill,    481 pp
Obrona plot.   *   1 Units *  0 Leaders      Total :     67 exp,      0 kill,      0 pp    Average:     67 exp,      0 kill,      0 pp
Myśliwiec      *   4 Units *  1 Leaders      Total :   1912 exp,     42 kill,    984 pp    Average:    478 exp,     11 kill,    246 pp
Bomb. taktyczny *   5 Units *  1 Leaders      Total :   2870 exp,     43 kill,   2160 pp    Average:    574 exp,      9 kill,    432 pp
* Summary:     *  34 Units * 14 Leaders      Total :  14060 exp,    386 kill,   8334 pp    Average:    414 exp,     11 kill,    245 pp

Player 1  Niemcy   has 67 units total (core+aux):
Piechota : 19
Czołg :  7
Rozpoznanie :  8
Artyleria ppanc. :  5
Artyleria : 14
Obrona plot. :  3
Myśliwiec :  5
Bomb. taktyczny :  6

Player 2  ZSRR   has 1 units total (core+aux):
Artyleria ppanc. :  1

*   <- original core (don't count against cap)
+   <- BV prototype
pp  <- prestige points

Estek

Cytat: besiu w Styczeń 30, 2017, 06:50:00 PMGdzie by Cię przeniosło, za Brylanta? jaka była dostępna opcja?

Kampania po prostu by się zakończyła, coś na podobieństwo scenariusza Klin w klasycznej kampanii "Blitzkrieg".

CytatNie wiem,... ale opłacało Ci się, żeby dostać na piechocie liderów? typu Devastating fire - lepiej na artylerii dostać, moim zdaniem, albo na czołgach, czy myśliwcach. A tak, wedle mnie - "zużyłeś" 4 miejsca dla liderów, dla mało efektywnych kwestii. To znaczy, Ferocius Def jest ok, i Street fighter, ale 2 pozostałych, według mnie - przydałoby się w innych rodzajach wojsk.

Wiesz, po pierwsze nie wybieram kiedy komputer przyzna mi lidera, więc gdy walczę to się nad tym z grubsza nie zastanawiam. Musiałbym zagryzać paznokcie za każdym razem gdy jakaś mniej "efektywna" jednostka zbliża się do osiągnięcia pułapu kolejnej belki.

A po drugie, przynajmniej w mojej opinii, liderzy w każdej kategorii jednostek są jednak przydatni i nie uważam żeby ich miejsca się zmarnowały. Wszystko kwestia odpowiedniego pomysłu na te jednostki. Widzisz, dla Ciebie "Devastating Fire" jest w piechocie mniej efektywny. Niby tak. W artylerii mógłbyś dzięki temu oddać o jedną salwę więcej, a w broni pancernej to już w ogóle siać totalne spustoszenie na mapie. Ale na jednostce piechoty też może być przydatne. Ten batalion strzelców jest moim ulubionym. Świetnie spisuje się w oczyszczaniu miast, lasów albo miasteczek koło których stoją np. okopane działa przeciwpancerne. Najpierw zmiękczam takie stanowiska ogniem artylerii a później rzucam taki batalion, który może za jednym zamachem zlikwidować pepanca jak i wyrzucić obrońców miasta albo jakiegoś terenu leśnego. Z czołgiem w takim terenie mogłoby być różnie. Drugi przykład to "Fire Discipline" na jednostce piechoty. U mnie w tej chwili są na jednostce Pionierów, którzy mają 5 szt. amunicji i dzięki temu mogę nimi wykonać z 7 ataków (lub bronić się przed 7-ma atakami przeciwnika), jak zwykłym batalionem strzeleckim tyle, że tu mam jeszcze opcję burzenia obiektów. Ale zawsze taki oddział mogę zmodyfikować do "brandenburczyków" i wtedy mam oddział komandosów z zapasem amunicji na jakieś 6 ataków (lub 6 obron). Dodatkowo trzeba jeszcze pamiętać, że wszystkie te oddziały piechoty dostają po dwa punkty do obrony. Jeżeli nadejdą scenariusze defensywne, nie ma nic lepszego niż jednostki piechoty z liderami w miastach i lasach, które często stanowią swoisty szkielet naszych linii obronnych.

Generalnie wyznaje zasadę, że w przyrodzie nic nie ginie i do każdego zdobytego lidera staram się znaleźć funkcję w której się sprawdzi  ;)

Estek

Scenariusz 11: "Operacja Mars"

Zakupy:
Wreszcie się mieszczę w CAPie więc mogłem delikatnie poszaleć z zakupami  ;)
1. Przezbroiłem mojego małego "harpagana" czyli Pz 38(t) na coś odpowiedniejszego do walki z teciakami czyli Pz IVF2
2. Pz IIIH ze składu 6.DPanc modernizuję do standardu Pz IIIL
3. Dokupuje dodatek "support" i "special munition" dla I./JG 51 i dodatek "special munition" dla II./JG 51 z liderem "Devastating Fire"
4. Dodatek "Air Defence" dokupuje dla jedynej pelotki
5. Przezbrojenie strzelców z 7-ego pułku na grenadierów pancernych
6. Reszta środków tradycyjnie na wzmocnienia artylerii oraz kilku jednostek "darmowych"

Bitwa o podobnym układzie do scenariusza 9-ego "Zimowa Ofensywa". Mamy uprzedzić radzieckie uderzenie, kryjące się pod kryptonimem "Mars". Front składa się z trzech odcinków. Na północy wystawiam 7.DPanc ("czerwoni"). Mają oni za zadanie przeprowadzić uderzenie oskrzydlające w kierunku VHexa nr 1. Centrum obsadzają auxy ("zieloni"), którym przydzielam do pomocy sztab, K18-kę, jedną haubicę 152 mm ze składu 7.DPanc, pelotkę i batalion motocyklowy. Ich zadaniem jest obrona strategicznego skrzyżowania i dróg do mostów, które prowadzą w kierunku moich SHexów na drugim brzegu rzeki. Na południu wystawiam 6.DPanc ("żółci"), którzy wraz ze znajdującymi się na tym odcinku auxami, mają przeprowadzić atak w kierunku VHexa nr 2. Obsadzających VHexy 1 i 2 wycofuję na zachód do najbliższych lasów umożliwiających skuteczniejszą obronę od wysuniętych pozycji w miastach ("niebiescy").

Pierwsze dwie tury to marsz na pozycje wyjściowe do ataku na północy i południu i wzmacnianie pozycji obronnych w centrum. Rosjanie mimo opuszczenia przeze mnie VHexów 1 i 2 nie są zainteresowani ich zajęciem i podjęciem marszu na zachód. Sytuacja wypisz, wymaluj jak w scenariuszu 9-tym. Do ataku na południowym odcinku frontu rzucam więc StG 2, która bezkarnie bombarduje nieruchomych Rosjan. JG 51 ściera się z radzieckimi myśliwcami, które z 5-belkami doświadczenia i na nowych samolotach (Jak-9) są już wymagającymi przeciwnikami. Po przegonieniu myśliwców strącam pozbawione eskorty Iły-2, oczyszczając niebo przed spodziewaną ofensywą. W walkach z radzieckimi Jakami ostatniego lidera zdobywa III./JG 51 na Me 109 F ("Shock Tactics").

Zanim Rosjanie przebudzą się ze swojego snu, 7.DPanc swym lewym skrzydłem przeprowadza wypad w kierunku lasów na północ od VHexa nr 1. Rozbijam tam nieduży oddział radziecki, tworząc dogodny przyczółek do okrążenia miasta od północy i północnego-wschodu. Na południu 6.DPanc, również nie próżnuje. Z pomocą StG 2 wybijam niewielki klin w obronie radzieckiej i szykuję się do zajęcia niewielkiej miejscowości na północny-zachód od VHexa nr 2. Wtedy nareszcie rusza radziecki atak. Przeciwnik zajmuje VHexy 1 i 2 i maca moje pozycje swoimi oddziałami rozpoznawczymi, które natychmiast zostają zniszczone w mojej turze. Tuż za nimi ruszają dwie kolumny pancerne. Jedna wprost na sektor "zielonych", którzy już od kilku tur czekają z palcami na spustach. Druga na 6.DPanc w pobliżu wspomnianego miasteczka.

Kolumna lżejszych czołgów w sektorze "zielonych" pozbawiona artylerii i rozpoznania zostaje doszczętnie zmasakrowana. Na odcinku 6.DPanc, dochodzi tymczasem do klasycznej bitwy pancernej z cięższym radzieckim sprzętem jak KW-1 i KW-1s. Od czego jest tu jednak StG 2 i artyleria. Z ich pomocą rozbijam groźne radzieckie kły na tym odcinku co otwiera mi drogę do wyprowadzenia ataku od północnego zachodu i zachodu na VHex nr 2. Tymczasem zniszczenie kolumny "zielonych" powoduje, że przechodzą oni do działań ofensywnych, zbliżając się do VHexa nr 1 od południowego zachodu.

W tym czasie na odcinku 7.DPanc. wyprowadzam atak z zachodu, północy i północnego-wschodu na siły radzieckie skoncentrowane pod VHexem nr 1. Rozbijam radzieckie haubice, groźną pelotkę i z łatwością odbijam miasto nr 1. Ściągam tym samym uwagę wszystkich znajdujących się nieopodal jednostek rosyjskich. Jak się okazuje ma to wpływ nie tylko na najbliższe otoczenie. Na odcinku 6.DPanc, Rosjanie popełniają katastrofalny błąd. Zamiast szykować się do spodziewanego ataku na VHex nr 2, spakowali oni swoje oddziały do furmanek i ciężarówek i ruszyli w drogę na północ w kierunku VHexa nr 1. Na otwartym polu, kolumna ta została zdewastowana ogniem artylerii a następnie rozjechana doszczętnie przez czołgi 6.DPanc. W krótkim czasie opanowałem VHex nr 2 i otworzyłem sobie drogę do zajęcia VHexu nr 3.

Obszar pod VHexem nr 1 zaczyna się tymczasem zamieniać w maszynkę do mięsa i czołgowej stali. Rosjanie zawzięcie chcą odbić VHex nr 1 a ja im w tym skutecznie przeszkadzam. Wszystko co zbliża się do tego miasta wpada pod gęsty ogień artylerii i bezwzględnie jest rozjeżdżane przez gąsienice czołgów. Wkrótce do walki od południowego zachodu przyłącza się grupa "zielonych". Wykrywa ona i wspólnie z 7.DPanc rozbija kolejną radziecką kolumnę w transporcie. Dodatkowo czołgi przejmują jeszcze lotnisko na wschód od VHexa nr 1, dzięki czemu Stukasy z StG 2 i myśliwce z JG 51 mają krótką drogę do uzupełniania amunicji.

Po radzieckiej hekatombie pod VHexem nr 1, zajęcie VHexów nr 4 i 5 jest już tylko czystą formalnością. Kieruje tam niewielkie siły wsparte przez silne lotnictwo. Na południu łatwo pada VHex nr 3, w okół którego rozstawiają się moje jednostki z 6.DPanc. w celu uzupełnienia paliwa. Spada na nich radziecki kontratak zza rzeki. Kończy się on jednak równie szybko jak się zaczął. Cztery tury przed końcem czasu jest po bitwie.

P.S. Scenariusz ten jest bardzo podobny do 9-ego. Kiedy Rosjanie "śpią" bitwa przypomina strzelanie do kaczek. Jak się budzą, zaczyna się robić ciekawie i walka staje się manewrowa.

Nagroda brak

Played Scenarios:
9   WINTER OFFENSIVE , #14 , Brilliant Victory , score:62
10   RZHEV , #15 , Brilliant Victory , score:58
11   OPERATION MARS , #16 , Brilliant Victory , score:62
--
Campaign score: 580  *  Average: 52

..
Current scenario: OPERATION MARS,  VH prestige is 240 ,  All map prestige is: 800
Army cost: 8674 , Current prestige is 1363
AI stance is Aggressive
if BV: +400, BEHIND THE FRONT LINE , cap 11000, 14 turns prestige: 800
if V : +500, BEHIND THE FRONT LINE , cap 11000, 18 turns prestige: 800
if TV: +600, BEHIND THE FRONT LINE , cap 11000, 22 turns prestige: 800

Piechota
Schutzen 38 , Opel Blitz 4x4 , 7.PzDiv/6.SchutzRgt , 2 bars , 283 exp , Niemcy , 6/10 , 8 kill , 192 pp - U:003  [+38 exp]
*  Sturmpioniere 38 , 250/1 [W] , 7.PzDiv/58.PioBtl , 5 bars , 634 exp , Niemcy , 10/10 , Fire Discipline  , 9 kill , 0 pp - U:004
*  Panzergrenadiere , 250/1 [W] , 7.PzDiv/7.PzGrenRgt , 5 bars , 838 exp , Niemcy , 10/10 , Devastating Fire  , 26 kill , 0 pp - U:005  [+110 exp]
*  Sturmpioniere 38 , 250/1 [W] , 6.PzDiv/57.PioBtl , 5 bars , 560 exp , Niemcy , 10/10 , Ferocious Defense  , 12 kill , 0 pp - U:006  [+16 exp]
Kradschutzen , BMW-R75 [W] , 7.PzDiv/7.Kradschütz.Btl , 3 bars , 363 exp , Niemcy , 7/10 , 11 kill , 240 pp - U:010  [+73 exp]
Schutzen 38 , Opel Blitz 4x4 , 6.PzDiv/6.SchutzBrg , 1 bars , 180 exp , Niemcy , 9/10 , 2 kill , 192 pp - U:027  [+21 exp]
Schutzen 38 , Opel Blitz 4x4 , 6.PzDiv/4.SchutzRgt , 1 bars , 176 exp , Niemcy , 10/10 , Street Fighter  , 3 kill , 192 pp - U:028  [+4 exp]

Czołg
*  Pz IVF2 , 7.PzDiv/25.PzRgt/I , 5 bars , 961 exp , Niemcy , 13/10 , Extended Front  , 105 kill , 0 pp - U:001  [+149 exp]
Pz IIIJ , 7.PzDiv/25.PzRgt/II , 4 bars , 497 exp , Niemcy , 7/10 , 25 kill , 228 pp - U:017  [+78 exp]
Pz IVF2 , 7.PzDiv/25.PzRgt/III , 4 bars , 491 exp , Niemcy , 7/10 , Superior Maneuver  , 27 kill , 360 pp - U:018  [+61 exp]
Pz IIIL , 6.PzDiv/11.PzRgt/I , 5 bars , 579 exp , Niemcy , 9/10 , Superior Maneuver  , 37 kill , 240 pp - U:025  [+107 exp]
Pz IVF1 , 6.PzDiv/11.PzRgt/II , 3 bars , 371 exp , Niemcy , 10/10 , 33 kill , 276 pp - U:029  [+51 exp]

Rozpoznanie
*  250/10 , 7.PzDiv/37.Aufkl.Abt , 4 bars , 475 exp , Niemcy , 9/10 , 8 kill , 0 pp - U:007  [+35 exp]
PSW 222 , 6.PzDiv/57.Aufkl.Abt , 1 bars , 155 exp , Niemcy , 9/10 , Recon, 0 kill , 120 pp - U:032  [+47 exp]

Artyleria ppanc.
+  Marder III , 7.PzDiv/42.PzJag.Abt , 5 bars , 536 exp , Niemcy , 13/10 , Influence  , 8 kill , 0 pp - U:011  [+48 exp]
+  StuG IIIF , LVI.AK/210.StuG.Abt , 1 bars , 149 exp , Niemcy , 11/10 , 0 kill , 0 pp - U:034  [+36 exp]

Artyleria
*  17 K18 , SdKfz 9 , LVI.AK/151.sch.ArtRgt , 5 bars , 501 exp , Niemcy , 14/10 , 11 kill , 0 pp - U:002  [+60 exp]
10.5 leFH18M , 251/4 , 7.PzDiv/78.ArtRgt/I , 5 bars , 721 exp , Niemcy , 15/10 , Reconnaissance Movement  , 17 kill , 522 pp - U:013  [+55 exp]
15,2 KH 433/1(r) , SdKfz 7 , 7.PzDiv/78.ArtRgt/II , 4 bars , 466 exp , Niemcy , 14/10 , Street Fighter  , 7 kill , 739 pp - U:019  [+37 exp]
15,2 KH 433/1(r) , SdKfz 7 , 7.PzDiv/78.ArtRgt/III , 3 bars , 370 exp , Niemcy , 13/10 , 4 kill , 686 pp - U:023  [+51 exp]
15 NbWf41 , 251/4 , LVI.AK/51.NbWRgt , 2 bars , 255 exp , Niemcy , 11/10 , 0 kill , 475 pp - U:026  [+62 exp]
15,2 KH 433/1(r) , SdKfz 7 , 6.PzDiv/76.ArtRgt/I , 3 bars , 334 exp , Niemcy , 13/10 , Skilled Reconnaissance  , 3 kill , 686 pp - U:030  [+32 exp]
10.5 leFH18M , 251/4 , 6.PzDiv/76.ArtRgt/II , 3 bars , 343 exp , Niemcy , 11/10 , Reconnaissance Movement  , 1 kill , 382 pp - U:033  [+78 exp]

Obrona plot.
+  SdKfz 7/2 , 7.PzDiv/296.Flak.Abt , 0 bars , 67 exp , Niemcy , 10/10 , Air Defense, 0 kill , 0 pp - U:020

Myśliwiec
*  Fw-190A-2 , I./JG 51 , 5 bars , 779 exp , Niemcy , 9/10 , Support, Special Munition, 18 kill , 0 pp - U:008  [+78 exp]
+  Fw-190A-2 , II./JG 51 , 5 bars , 809 exp , Niemcy , 7/10 , Devastating Fire  , Support, Special Munition, 20 kill , 0 pp - U:015  [+69 exp]
Bf-109F , III./JG 51 , 3 bars , 337 exp , Niemcy , 5/10 , Shock Tactics  , 7 kill , 492 pp - U:022  [+48 exp]
Bf-109F , I./JG 3 , 2 bars , 249 exp , Niemcy , 5/10 , 4 kill , 492 pp - U:031  [+67 exp]

Bomb. taktyczny
Ju-87D , I./StG 2 , 5 bars , 925 exp , Niemcy , 10/10 , Support, 17 kill , 480 pp - U:012  [+112 exp]
Fi 156 , 1./NSGr. 2 , 2 bars , 212 exp , Niemcy , 6/10 , Recon, 3 kill , 240 pp - U:014  [+8 exp]
Ju-87D , II./StG 2 , 5 bars , 1105 exp , Niemcy , 15/10 , Influence  , Support, 14 kill , 720 pp - U:016  [+159 exp]
Ju-87D , III./StG 2 , 5 bars , 826 exp , Niemcy , 10/10 , Support, 10 kill , 480 pp - U:021  [+86 exp]
Fi 156 , 2./NSGr. 2 , 1 bars , 167 exp , Niemcy , 10/10 , Recon, 2 kill , 240 pp - U:024

Killed: INF:186  TNK:107  RCN:37   AT:100  FORT:13   ATY:167  AD:41   FTR:29   TB:5      Total: 685
Lost  : INF:5    TNK:3    RCN:4      Total: 12

BV 10
V   0
TV  1
L   0

Averages:
Piechota       *   8 Units *  4 Leaders      Total :   3256 exp,     71 kill,    816 pp    Average:    407 exp,      9 kill,    102 pp
Czołg          *   5 Units *  3 Leaders      Total :   2899 exp,    227 kill,   1104 pp    Average:    580 exp,     45 kill,    221 pp
Rozpoznanie    *   2 Units *  0 Leaders      Total :    630 exp,      8 kill,    120 pp    Average:    315 exp,      4 kill,     60 pp
Artyleria ppanc. *   2 Units *  1 Leaders      Total :    685 exp,      8 kill,      0 pp    Average:    343 exp,      4 kill,      0 pp
Artyleria      *   7 Units *  4 Leaders      Total :   2990 exp,     43 kill,   3490 pp    Average:    427 exp,      6 kill,    499 pp
Obrona plot.   *   1 Units *  0 Leaders      Total :     67 exp,      0 kill,      0 pp    Average:     67 exp,      0 kill,      0 pp
Myśliwiec      *   4 Units *  2 Leaders      Total :   2174 exp,     49 kill,    984 pp    Average:    544 exp,     12 kill,    246 pp
Bomb. taktyczny *   5 Units *  1 Leaders      Total :   3235 exp,     46 kill,   2160 pp    Average:    647 exp,      9 kill,    432 pp
* Summary:     *  34 Units * 15 Leaders      Total :  15936 exp,    452 kill,   8674 pp    Average:    469 exp,     13 kill,    255 pp

Player 1  Niemcy   has 63 units total (core+aux):
Piechota : 19
Czołg :  7
Rozpoznanie :  5
Artyleria ppanc. :  4
Artyleria : 11
Obrona plot. :  4
Myśliwiec :  6

Myśliwiec :  1

+   <- BV prototype
pp  <- prestige points

Estek

Scenariusz 12: "Za linią frontu"

Zakupy:
1. Myśliwiec Fw-190 A-4 do II./JG 3 + dodatek special munition
2. Modernizacja składu III./JG 51 z liderem "Shock Tactics" z Bf-109 F na Fw-190 A-4 + dodatek support
3. Wzmocnienie stanów artylerii przed kolejnym scenariuszem

Przed operacją "Zitadelle" należy zabezpieczyć zaplecze frontu w akcji przeciwpartyzanckiej w okolicach Smoleńska. Do zajęcia są 4 pozycje radzieckie, których opanowanie jest zadaniem dla 4 lądowych zespołów uderzeniowych. ("czerwoni", żółci", "zieloni", "niebiescy") oraz jednego zespołu spadochroniarzy ("pomarańczowi"). W akcji tej mogę wystawić tylko 4 swoje jednostki po dwie odpowiednio dla grupy "czerwonej" i "żółtej". Decyduje się na dwa Pz IVF2 i oba bataliony artylerii z 6.DPanc z liderami - 105-kę i radziecką 152-kę. Nie są to moje najmocniejsze działa, ale zależy mi na ich doświadczeniu przed kolejnymi scenariuszami.

W pierwszej turze działam bardzo zachowawczo. Obserwuje pozycje przeciwnika, coś tam bombarduje, ale generalnie trzymam swoje jednostki w formacjach obronnych bo nie wiem czego się można spodziewać. Po głębszym rozeznaniu w sytuacji przechodzę do wymierzania punktowych ataków. Pierwszą uwagę skupiam na VHexie południowym i centralnym. Bombarduje je Stukasami, ostrzeliwuje artylerią, podciągam lądowe grupy uderzeniowe i zrzucam spadochroniarzy. W ciągu kilku tur pozycje radzieckie zostają zajęte co pozwala mi przekazać siły z tych sektorów na północ do pomocy pod VHexami nr 3 i 4. Rosjanie straszą mnie swoimi spadochroniarzami. Fruwają sobie z nimi po całej mapie jakby chcieli na nich zwrócić moją uwagę. Ale ja staram się robić swoje. skupiam się na eliminacji jednostek, które są już na ziemi i bronią VHexów. Spadochroniarzy póki co obserwuję i wyczekuje odpowiedniego momentu do ich zaatakowania. Ograniczam się jedynie do pozbycia się dwóch radzieckich myśliwców z ich eskorty. Okazja do zlikwidowania zespołu nadarza się kiedy Rosjanie przelatują w pobliżu VHexa nr 2. Kilka jednostek wpada w pułapki rozstawionej pelotki i dwóch myśliwców. Resztą zajmuje się mój Fw-190 z "Devastating Fire". Żadnemu spadochroniarzowi nie udało się bezpiecznie desantować na ziemi.

Po opanowaniu hexów nr 1 i 2 i pozbyciu się zagrożenia ze strony spadochroniarzy moja uwaga skupiła się na północnych radzieckich hexach. Zajęcie 3-ki było tylko kwestią czasu. Ostrzeliwana od początku gry przez dwa bataliony 105-ek i kilkukrotnie zbombardowana, nie miała szansy stawić większego oporu nadciągającym z północy i południa auxom. Groźniej sytuacja wyglądała w okolicach 4-ki. Rosjanie byli tam lepiej zorganizowani i mieli więcej jednostek. Siły "niebieskich" same nie dały by rady. Z pomocą artylerii "zielonych", mojego "czerwonego" batalionu pancernego oraz całego lotnictwa poszło już jednak gładko. Bitwa zakończyła się 4-tury przed końcem zajęciem wszystkich pozycji radzieckich. Straty to auxowy batalion miotaczy płomieni rozjechany przez KW-I/42. (Ruscy partyzanci dobrze "skitrali" te bestie pod liściami  ;D).

Nagroda: Me-410A-1/U-4

Played Scenarios:
12   BEHIND THE FRONT LINE , #17 , Brilliant Victory , score:63
--
Campaign score: 643  *  Average: 53

..
Current scenario: BEHIND THE FRONT LINE,  VH prestige is 320 ,  All map prestige is: 320
Army cost: 9519 , Current prestige is 780
Prestige available on map yet is 0 pp ( 0 pp in VH to capture) * Turn: 7
AI stance is Defensive
if BV: +450, KURSK , cap 12000, 10 turns prestige: 750
if V : +600, KURSK , cap 12000, 14 turns prestige: 750
if TV: +750, KURSK , cap 12000, 18 turns prestige: 750
Ls: Loss , turn prestige: 750

Piechota
Schutzen 38 , Opel Blitz 4x4 , 7.PzDiv/6.SchutzRgt , 2 bars , 283 exp , Niemcy , 10/10 , 8 kill , 192 pp - U:003
*  Sturmpioniere 38 , 250/1 [W] , 7.PzDiv/58.PioBtl , 5 bars , 634 exp , Niemcy , 10/10 , Fire Discipline  , 9 kill , 0 pp - U:004
*  Panzergrenadiere , 250/1 [W] , 7.PzDiv/7.PzGrenRgt , 5 bars , 838 exp , Niemcy , 10/10 , Devastating Fire  , 26 kill , 0 pp - U:005
*  Sturmpioniere 38 , 250/1 [W] , 6.PzDiv/57.PioBtl , 5 bars , 560 exp , Niemcy , 10/10 , Ferocious Defense  , 12 kill , 0 pp - U:006
Kradschutzen , BMW-R75 [W] , 7.PzDiv/7.Kradschütz.Btl , 3 bars , 363 exp , Niemcy , 10/10 , 11 kill , 240 pp - U:010
Schutzen 38 , Opel Blitz 4x4 , 6.PzDiv/6.SchutzBrg , 1 bars , 180 exp , Niemcy , 10/10 , 2 kill , 192 pp - U:027
Schutzen 38 , Opel Blitz 4x4 , 6.PzDiv/4.SchutzRgt , 1 bars , 176 exp , Niemcy , 10/10 , Street Fighter  , 3 kill , 192 pp - U:028

Czołg
*  Pz IVF2 , 7.PzDiv/25.PzRgt/I , 5 bars , 1011 exp , Niemcy , 14/10 , Extended Front  , 109 kill , 0 pp - U:001  [+50 exp]
Pz IIIJ , 7.PzDiv/25.PzRgt/II , 4 bars , 497 exp , Niemcy , 10/10 , 25 kill , 228 pp - U:017
Pz IVF2 , 7.PzDiv/25.PzRgt/III , 5 bars , 500 exp , Niemcy , 14/10 , Superior Maneuver  , 28 kill , 504 pp - U:018  [+9 exp]
Pz IIIL , 6.PzDiv/11.PzRgt/I , 5 bars , 579 exp , Niemcy , 10/10 , Superior Maneuver  , 37 kill , 240 pp - U:025
Pz IVF1 , 6.PzDiv/11.PzRgt/II , 3 bars , 371 exp , Niemcy , 10/10 , 33 kill , 276 pp - U:029

Rozpoznanie
*  250/10 , 7.PzDiv/37.Aufkl.Abt , 4 bars , 475 exp , Niemcy , 10/10 , 8 kill , 0 pp - U:007
PSW 222 , 6.PzDiv/57.Aufkl.Abt , 1 bars , 155 exp , Niemcy , 10/10 , Recon, 0 kill , 120 pp - U:032

Artyleria ppanc.
+  Marder III , 7.PzDiv/42.PzJag.Abt , 5 bars , 536 exp , Niemcy , 13/10 , Influence  , 8 kill , 0 pp - U:011
+  StuG IIIF , LVI.AK/210.StuG.Abt , 1 bars , 149 exp , Niemcy , 11/10 , 0 kill , 0 pp - U:034

Artyleria
*  17 K18 , SdKfz 9 , LVI.AK/151.sch.ArtRgt , 5 bars , 501 exp , Niemcy , 15/10 , 11 kill , 0 pp - U:002
10.5 leFH18M , 251/4 , 7.PzDiv/78.ArtRgt/I , 5 bars , 721 exp , Niemcy , 15/10 , Reconnaissance Movement  , 17 kill , 522 pp - U:013
15,2 KH 433/1(r) , SdKfz 7 , 7.PzDiv/78.ArtRgt/II , 4 bars , 466 exp , Niemcy , 14/10 , Street Fighter  , 7 kill , 739 pp - U:019
15,2 KH 433/1(r) , SdKfz 7 , 7.PzDiv/78.ArtRgt/III , 3 bars , 370 exp , Niemcy , 13/10 , 4 kill , 686 pp - U:023
15 NbWf41 , 251/4 , LVI.AK/51.NbWRgt , 2 bars , 255 exp , Niemcy , 12/10 , 0 kill , 518 pp - U:026
15,2 KH 433/1(r) , SdKfz 7 , 6.PzDiv/76.ArtRgt/I , 3 bars , 352 exp , Niemcy , 13/10 , Skilled Reconnaissance  , 3 kill , 686 pp - U:030  [+18 exp]
10.5 leFH18M , 251/4 , 6.PzDiv/76.ArtRgt/II , 4 bars , 411 exp , Niemcy , 13/10 , Reconnaissance Movement  , 1 kill , 452 pp - U:033  [+68 exp]

Obrona plot.
+  SdKfz 7/2 , 7.PzDiv/296.Flak.Abt , 0 bars , 67 exp , Niemcy , 10/10 , Air Defense, 0 kill , 0 pp - U:020

Myśliwiec
*  Fw-190A-2 , I./JG 51 , 5 bars , 797 exp , Niemcy , 9/10 , Support, Special Munition, 18 kill , 0 pp - U:008  [+18 exp]
+  Fw-190A-2 , II./JG 51 , 5 bars , 882 exp , Niemcy , 8/10 , Devastating Fire  , Support, Special Munition, 22 kill , 0 pp - U:015  [+73 exp]
Fw-190A-4 , III./JG 51 , 3 bars , 374 exp , Niemcy , 10/10 , Shock Tactics  , Support, 9 kill , 612 pp - U:022  [+37 exp]
Bf-109F , I./JG 3 , 3 bars , 303 exp , Niemcy , 5/10 , 5 kill , 492 pp - U:031  [+54 exp]
Fw-190A-4 , II./JG 3 , 0 bars , 44 exp , Niemcy , 10/10 , Special Munition, 1 kill , 612 pp - U:112  [+44 exp]

Bomb. taktyczny
Ju-87D , I./StG 2 , 5 bars , 948 exp , Niemcy , 10/10 , Support, 18 kill , 480 pp - U:012  [+23 exp]
Fi 156 , 1./NSGr. 2 , 2 bars , 212 exp , Niemcy , 10/10 , Recon, 3 kill , 240 pp - U:014
Ju-87D , II./StG 2 , 5 bars , 1165 exp , Niemcy , 12/10 , Influence  , Support, 16 kill , 576 pp - U:016  [+60 exp]
Ju-87D , III./StG 2 , 5 bars , 883 exp , Niemcy , 10/10 , Support, 10 kill , 480 pp - U:021  [+57 exp]
Fi 156 , 2./NSGr. 2 , 1 bars , 167 exp , Niemcy , 10/10 , Recon, 2 kill , 240 pp - U:024

Killed: INF:196  TNK:108  RCN:42   AT:106  FORT:13   ATY:173  AD:43   FTR:32   TB:5      Total: 718
Lost  : INF:6    TNK:3    RCN:4      Total: 13

BV 11
V   0
TV  1
L   0

Averages:
Piechota       *   8 Units *  4 Leaders      Total :   3256 exp,     71 kill,    816 pp    Average:    407 exp,      9 kill,    102 pp
Czołg          *   5 Units *  3 Leaders      Total :   2958 exp,    232 kill,   1248 pp    Average:    592 exp,     46 kill,    250 pp
Rozpoznanie    *   2 Units *  0 Leaders      Total :    630 exp,      8 kill,    120 pp    Average:    315 exp,      4 kill,     60 pp
Artyleria ppanc. *   2 Units *  1 Leaders      Total :    685 exp,      8 kill,      0 pp    Average:    343 exp,      4 kill,      0 pp
Artyleria      *   7 Units *  4 Leaders      Total :   3076 exp,     43 kill,   3603 pp    Average:    439 exp,      6 kill,    515 pp
Myśliwiec      *   5 Units *  2 Leaders      Total :   2400 exp,     55 kill,   1716 pp    Average:    480 exp,     11 kill,    343 pp
Bomb. taktyczny *   5 Units *  1 Leaders      Total :   3375 exp,     49 kill,   2016 pp    Average:    675 exp,     10 kill,    403 pp
* Summary:     *  35 Units * 15 Leaders      Total :  16447 exp,    466 kill,   9519 pp    Average:    470 exp,     13 kill,    272 pp

Player 1  Niemcy   has 66 units total (core+aux):
Piechota : 21
Artyleria ppanc. :  2
Artyleria : 14
Myśliwiec :  6
Bomb. taktyczny :  5

Player 2  ZSRR   has 12 units total (core+aux):
Piechota :  2
Czołg :  1
Artyleria :  2
Obrona plot. :  2

+   <- BV prototype
pp  <- prestige points

Estek

Scenariusz 13: "Kursk"

Zakupy:
Planów zakupowych jest wiele ale niestety kasy mało i trzeba wybierać.
1. Modernizuje wszystkie jednostki strzelców do standardu grenadierów pancernych
2. Pz IVF1 z 6.DPanc przezbrajam na Pz IVH
3. Rozpoznawczy PSW 222 zostaje zmodernizowany do wersji "B"
4. Mardera III przezbrajam na "Nashorna"
5. Ju-87D z liderem "influence" przezbrajam na pogromce czołgów czyli wersję "G"

W trakcie bitwy:
6. Marder II dla 6.DPanc
7. Wespe dla skompletowania 76.part w 6.DPanc

W ramach operacji "Cytadela" jako dowódca 2.armii pancernej mam za zadanie zająć Kursk. Atak przebiegać będzie z kierunków północno-wschodniego, gdzie atakować będzie 7.DPanc ("czerwoni") oraz północno-zachodniego, przypisanego siłom 6.DPanc ("żółci"). Obie grupy powinny spotkać się pod Kurskiem czyli przy VHexie nr 8. Obficie obdarowany batalionami auxowych "Nosorożców" jestem optymistycznie nastawiony do bitwy  ;)

Pierwszym celem dla 7.DPanc jest przełamanie radzieckich linii obronnych i zdobycie VHexów 1 i 3. Szczególnie istotnym zadaniem jest przejęcie lotniska koło 3-ki, ponieważ nie dysponuje pionierami zdolnymi do wybudowania mi lotniska. 6.DPanc musi najpierw przejąć VHex nr 2. Atak na północnym-zachodzie przebiega wyjątkowo zgrabnie. Duża w tym zasługa obecnego na tym odcinku w komplecie StG 2 oraz silnej artylerii 7.DPanc, której towarzyszy batalion K18-ek. Uderzenie 25.ppanc wchodzi jak w masło i rozcina pozycje radzieckie między VH-exami 1 i 3. "Jedynka" zostaje otoczona i w walkach miejskich zdobyta przez grenadierów pancernych z 7 pułku i piechotę aux. Następnie moja uwaga na tym kierunku zwraca się na obrońców pozycji nr 3, która blokuje mi dostęp do lotniska. Po wyeliminowaniu radzieckiej artylerii w tym sektorze, przystępuje do ataku od strony lasów na północnym zachodzie oraz frontalnie przez most na północnym wschodzie. Rosjanie próbują kontrataków swoimi czołgami, jednak dobrze okopana piechota w terenie leśnym jest nie do ruszenia. Pomoc "Stukasów" skutecznie uwalnia mnie od problemu radzieckich czołgów i pomaga mi w oczyszczeniu VHexa nr 3 z radzieckiej piechoty. Droga do lotniska jest otwarta.

Na odcinku 6.DPanc nie idzie mi już tak prosto. Czasowo nie mam tam takiej przewagi w powietrzu i muszę raczej liczyć na wsparcie swojej artylerii w tym batalionu NbWf 41 oraz jednego batalionu auxowych haubic 105 mm. Rosjanie są świetnie okopani i łatwo nie oddają pozycji. Walka jest wyjątkowo brutalna i niestety kosztowna w straty. Staram się oskrzydlić pozycje Rosjan w mieście zajmując sąsiadujące z nimi lasy. Do kontry ruszają radzieckie czołgi, które próbują wyrzucić grenadierów pancernych z lasów na zachód od miasta. Na szczęście bezskutecznie. Sukcesywnie spycham Rosjan na południe, wydzierając im kolejne pozycje w lasach i dzielnicach VHexa nr 2 aż do jego całkowitego opanowania. Kiedy przybywa wsparcie powietrzne ze wschodu udaje mi się także dość mocno pokiereszować radzieckie czołgi w tym sektorze i zmusić je do wycofania się na południe. Niektóre z nich podczas tej operacji pięknie wchodzą pod lufy "Nosorożców", których ogień jest bezlitosny dla wroga.

Dla wzmocnienia ataku na tym kierunku dokupuje 6.DPanc, "Wespe" i Mardera II. Ze wschodu przybywają posiłki z 7.DPanc, które przeszły jak burza spod VHexa nr 1. Przychodzi kolej na zajęcie pozycji nr 5. Niestety znów gubi mnie pewność siebie i brakuje mi nieco szczęścia. Po bezskutecznym kontrataku pod VHexem nr 2, na południe wycofywał się batalion KW-1/42 stan 11/11, 5-belek doświadczenia. Do jego ostrzelania wysłałem swój batalion Stugów stan 9/10 i 2-belki doświadczenia. Rozpoznanie lotnicze koło VHexa nr 5 wykryło radziecki pułk haubic M-30, który zmiękczyły moje haubice 152 mm. Niestety ten atak nie skończył się dla mnie dobrze. Stug został ostrzelany przez jeszcze jeden pułk artylerii 122 mm, który urwał z jego stanu aż 5 pkt. Został więc ze stanem 4/10. Ale myślę sobie, że można go w takim razie wykorzystać jako dobry wabik na wspomnianego KW-1/42, który na bank będzie chciał go dobić. Po sąsiedzku do Stuga ustawiam więc dwa bataliony "Nosorożców", jeden mój ze stanem 15/10 (5-belek) i jeden auxowy 11/11 (5-belek). Na zapleczu jest jeszcze wsparcie haubic 105-mm 14/10 (4-belki) i "zielonego" Wespe. Rosjanie w swojej turze ostrzelali raz jeszcze Stuga (został tylko delikatnie stłumiony) i rzucili przeciwko niemu swoje KW. Ogień otworzyła artyleria i moje "Nashorny". Pomyślałem sobie, że KW zostanie zmasakrowany, tymczasem stracił on dwa punty ze swojego stanu i z łatwością dobił on mojego Stuga. Oczywiście była to jednostka prototypowa, która nie wlicza się do kosztów armii. To już trzecia w tej kampanii stracona przeze mnie jednostka "darmowa"  :burn

Po dokładnym oczyszczeniu sektora nr 5 z artylerii wroga, KW faktycznie został rozstrzelany a VHex otoczony z trzech stron wkrótce się poddał. Gorycz po stracie niestety pozostała. Na wschodzie przez ten czas z łatwością przejąłem VHex nr 4 i zacząłem podchodzić pod pozycje nr 6. Reszta sił kierowała się poprzez mosty w kierunku Kurska, drogę przed nimi torowały "Stukasy" ze StG 2. Dzięki przejęciu 5-ki, na Kursk ruszyła też dwoma kolumnami 6.DPanc, wkrótce siły obu dywizji zaczęły formować półksiężyc wokół Kurska, przygotowując się do jego ostrzelania i zdobycia. Do pomocy zostało ściągnięte także prawie całe lotnictwo, które wykryło koncentracje radzieckich sił pancernych wokół miasta. Nad Kursk nadleciały także samoloty z czerwonymi gwiazdami. Wywiązała się potężna bitwa powietrzna, zwycięska dla mnie, choć okupiona sporymi stratami. (Przyzwyczaiłem się już że wynik bitwy powietrznej mimo sugerowanych 5:1, może się skończyć wynikiem np. 4:5  :P)

Po zdobyciu panowania w powietrzu, przystąpiłem do bombardowania pozycji w mieście i ich ostrzeliwania przez całą zgromadzoną artylerię. Nie było w cale łatwo, bowiem wróg był bardzo dobrze okopany. Następnie do akcji wkroczyły czołgi i "Nashorny", które zlikwidowały zagrożenie ze strony radzieckich czołgów i dział samobieżnych. Po nich do walk w mieście ruszyła piechota. Kursk został zdobyty. VHex nr 6 na wschodzie po wystrzelaniu jego obrony przeciwlotniczej, stał się celem pośrednim dla samolotów lecących z lotniska w stronę Kurska lub też z nad niego wracających. Reszty dzieła dokonali sturmpionierzy z 58.batalionu. Bitwę można było już zakończyć ok. 3 tur przed czasem, postanowiłem jednak zająć jeszcze SHex na południe od Kurska dla 120pp. Poczyniłem już ku temu pewne przygotowania, przerzucając część sił z 6.DPanc, na południową stronę rzeki. Wydawało mi się, że zdobycie tej pozycji to kwestia jednej tury, jednak jej obrona przeciągnęła się o jeszcze jedną. Znów niedokładnie rozpoznałem pozycje Rosjan, przez co niezbyt dobrze ustawiłem swoje jednostki do decydującego rozstrzygnięcia. Ponadto wiele moich samolotów, po bitwie nad Kurskiem nie miało już amunicji. Czasu starczyło jednak na brylanta w ostatniej turze  ;) Chyba zgubił mnie nieco mój huraoptymizm  ;D

Played Scenarios:
12   BEHIND THE FRONT LINE , #17 , Brilliant Victory , score:63  +++  Proto: Me-410A-1/U-4
13   KURSK , #18 , Brilliant Victory , score:54
--
Campaign score: 697  *  Average: 53

..
Current scenario: KURSK,  VH prestige is 560 ,  All map prestige is: 760
Army cost: 10446 , Current prestige is 945
AI stance is Defensive
if BV: +600, OREL , cap 13000, 14 turns prestige: 750
if V : +650, OREL , cap 13000, 17 turns prestige: 750
if TV: +800, OREL , cap 13000, 20 turns prestige: 750
if Ls: +1000, OREL , cap 13000, 20 turns prestige: 750

Piechota
Panzergrenadiere , Opel Blitz 4x4 , 7.PzDiv/6.PzGrenRgt , 3 bars , 350 exp , Niemcy , 6/10 , 9 kill , 288 pp - U:003  [+67 exp]
*  Sturmpioniere 38 , 250/1 [W] , 7.PzDiv/58.PioBtl , 5 bars , 699 exp , Niemcy , 7/10 , Fire Discipline  , 12 kill , 0 pp - U:004  [+65 exp]
*  Panzergrenadiere , 250/1 [W] , 7.PzDiv/7.PzGrenRgt , 5 bars , 908 exp , Niemcy , 7/10 , Devastating Fire  , 29 kill , 0 pp - U:005  [+70 exp]
*  Sturmpioniere 38 , 250/1 [W] , 6.PzDiv/57.PioBtl , 5 bars , 586 exp , Niemcy , 3/10 , Ferocious Defense  , 15 kill , 0 pp - U:006  [+26 exp]
Kradschutzen , BMW-R75 [W] , 7.PzDiv/7.Kradschütz.Btl , 4 bars , 425 exp , Niemcy , 1/10 , 11 kill , 240 pp - U:010  [+62 exp]
Panzergrenadiere , Opel Blitz 4x4 , 6.PzDiv/114.PzGrenRgt , 2 bars , 209 exp , Niemcy , 4/10 , 3 kill , 288 pp - U:027  [+29 exp]
Panzergrenadiere , Opel Blitz 4x4 , 6.PzDiv/4.PzGrenRgt , 1 bars , 185 exp , Niemcy , 9/10 , Street Fighter  , 3 kill , 288 pp - U:028  [+9 exp]

Czołg
*  Pz IVF2 , 7.PzDiv/25.PzRgt/I , 5 bars , 1143 exp , Niemcy , 14/10 , Extended Front  , 121 kill , 0 pp - U:001  [+132 exp]
Pz IIIJ , 7.PzDiv/25.PzRgt/II , 5 bars , 534 exp , Niemcy , 10/10 , 28 kill , 228 pp - U:017  [+37 exp]
Pz IVF2 , 7.PzDiv/25.PzRgt/III , 5 bars , 608 exp , Niemcy , 9/10 , Superior Maneuver  , 42 kill , 360 pp - U:018  [+108 exp]
Pz IIIL , 6.PzDiv/11.PzRgt/I , 5 bars , 625 exp , Niemcy , 7/10 , Superior Maneuver  , 40 kill , 240 pp - U:025  [+46 exp]
Pz IVH , 6.PzDiv/11.PzRgt/II , 4 bars , 402 exp , Niemcy , 10/10 , 39 kill , 384 pp - U:029  [+31 exp]

Rozpoznanie
*  250/10 , 7.PzDiv/37.Aufkl.Abt , 5 bars , 516 exp , Niemcy , 8/10 , 10 kill , 0 pp - U:007  [+41 exp]
PSW 222 Ausf. B , 6.PzDiv/57.Aufkl.Abt , 1 bars , 187 exp , Niemcy , 9/10 , Recon, 0 kill , 156 pp - U:032  [+32 exp]

Artyleria ppanc.
+  Nashorn , 7.PzDiv/42.PzJag.Abt , 5 bars , 623 exp , Niemcy , 14/10 , Influence  , 10 kill , 0 pp - U:011  [+87 exp]
Marder II , 6.PzDiv/41.PzJag.Abt , 0 bars , 61 exp , Niemcy , 2/10 , 0 kill , 204 pp - U:057  [+61 exp]

Artyleria
*  17 K18 , SdKfz 9 , LVI.AK/151.sch.ArtRgt , 5 bars , 565 exp , Niemcy , 15/10 , 12 kill , 0 pp - U:002  [+64 exp]
10.5 leFH18M , 251/4 , 7.PzDiv/78.ArtRgt/I , 5 bars , 807 exp , Niemcy , 15/10 , Reconnaissance Movement  , 18 kill , 522 pp - U:013  [+86 exp]
15,2 KH 433/1(r) , SdKfz 7 , 7.PzDiv/78.ArtRgt/II , 5 bars , 521 exp , Niemcy , 14/10 , Street Fighter  , 9 kill , 739 pp - U:019  [+55 exp]
15,2 KH 433/1(r) , SdKfz 7 , 7.PzDiv/78.ArtRgt/III , 4 bars , 428 exp , Niemcy , 13/10 , 6 kill , 686 pp - U:023  [+58 exp]
15 NbWf41 , 251/4 , LVI.AK/51.NbWRgt , 3 bars , 319 exp , Niemcy , 12/10 , 1 kill , 518 pp - U:026  [+64 exp]
15,2 KH 433/1(r) , SdKfz 7 , 6.PzDiv/76.ArtRgt/I , 3 bars , 393 exp , Niemcy , 13/10 , Skilled Reconnaissance  , 4 kill , 686 pp - U:030  [+41 exp]
10.5 leFH18M , 251/4 , 6.PzDiv/76.ArtRgt/II , 5 bars , 540 exp , Niemcy , 14/10 , Reconnaissance Movement  , 2 kill , 487 pp - U:033  [+129 exp]
Wespe , 6.PzDiv/76.ArtRgt/III , 0 bars , 23 exp , Niemcy , 10/10 , 0 kill , 372 pp - U:058  [+23 exp]

Obrona plot.

Myśliwiec
*  Fw-190A-2 , I./JG 51 , 5 bars , 983 exp , Niemcy , 6/10 , Support, Special Munition, 19 kill , 0 pp - U:008  [+186 exp]
+  Fw-190A-2 , II./JG 51 , 5 bars , 948 exp , Niemcy , 3/10 , Devastating Fire  , Support, Special Munition, 23 kill , 0 pp - U:015  [+66 exp]
Fw-190A-4 , III./JG 51 , 3 bars , 389 exp , Niemcy , 10/10 , Shock Tactics  , Support, 9 kill , 612 pp - U:022  [+15 exp]
Bf-109F , I./JG 3 , 3 bars , 369 exp , Niemcy , 8/10 , 8 kill , 492 pp - U:031  [+66 exp]
Fw-190A-4 , II./JG 3 , 1 bars , 140 exp , Niemcy , 9/10 , Special Munition, 5 kill , 612 pp - U:035  [+96 exp]

Bomb. taktyczny
Ju-87D , I./StG 2 , 5 bars , 1070 exp , Niemcy , 7/10 , Support, 18 kill , 480 pp - U:012  [+122 exp]
Fi 156 , 1./NSGr. 2 , 2 bars , 212 exp , Niemcy , 10/10 , Recon, 3 kill , 240 pp - U:014
Ju-87G , II./StG 2 , 5 bars , 1353 exp , Niemcy , 12/10 , Influence  , Support, 17 kill , 604 pp - U:016  [+188 exp]
Ju-87D , III./StG 2 , 5 bars , 1033 exp , Niemcy , 10/10 , Support, 11 kill , 480 pp - U:021  [+150 exp]
Fi 156 , 2./NSGr. 2 , 1 bars , 198 exp , Niemcy , 2/10 , Recon, 2 kill , 240 pp - U:024  [+31 exp]
+  Me-410A-1/U-4 , I./KG 2 , 1 bars , 121 exp , Niemcy , 9/10 , 0 kill , 0 pp - U:036  [+121 exp]

Killed: INF:216  TNK:121  RCN:46   AT:126  FORT:13   ATY:192  AD:51   FTR:37   TB:8      Total: 810
Lost  : INF:6    TNK:3    RCN:4    AT:1      Total: 14

BV 12
V   0
TV  1
L   0

Averages:
Piechota       *   8 Units *  4 Leaders      Total :   3584 exp,     82 kill,   1104 pp    Average:    448 exp,     10 kill,    138 pp
Czołg          *   5 Units *  3 Leaders      Total :   3312 exp,    270 kill,   1212 pp    Average:    662 exp,     54 kill,    242 pp
Rozpoznanie    *   2 Units *  0 Leaders      Total :    703 exp,     10 kill,    156 pp    Average:    352 exp,      5 kill,     78 pp
Artyleria ppanc. *   2 Units *  1 Leaders      Total :    684 exp,     10 kill,    204 pp    Average:    342 exp,      5 kill,    102 pp
Artyleria      *   8 Units *  4 Leaders      Total :   3596 exp,     52 kill,   4010 pp    Average:    450 exp,      7 kill,    501 pp
Myśliwiec      *   5 Units *  2 Leaders      Total :   2829 exp,     64 kill,   1716 pp    Average:    566 exp,     13 kill,    343 pp
Bomb. taktyczny *   6 Units *  1 Leaders      Total :   3987 exp,     51 kill,   2044 pp    Average:    665 exp,      9 kill,    341 pp
* Summary:     *  37 Units * 15 Leaders      Total :  18762 exp,    539 kill,  10446 pp    Average:    507 exp,     15 kill,    282 pp

Player 1  Niemcy   has 56 units total (core+aux):
Artyleria ppanc. :  6
Myśliwiec :  7
Bomb. taktyczny :  7

Artyleria :  1

+   <- BV prototype
pp  <- prestige points